В момента чета...17

• 38 359
  • 742
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Само да вметна (без да съм чела книгата, но мога да си представя какво бижу е  Heart Eyes), че филмът "Господин Ибрахим и цветята на Корана" с Омар Шариф в главната роля е просто разкошен!!!  Heart Eyes

# 691
  • на североизток от Рая
Вивиан,  Hug!

Прочетох "Господин Ибрахим..." за 25-30 минути. Не съм бързала, дори отварях страници назад, защото много силни думи бях прочела и си ги припомнях.

По принцип чета бързо. И не знам на какво се дължи. Обхващам с поглед голям обем ли, не знам как да се изразя  и дали няма някаква терминология за това, което искам да кажа.

За час чета стотина страници. И не бързам. Защото ако бързам, не възприемам прочетеното. Дори като чета спирам, осмислям, ако се налага, и пак продължавам.
 И не правя състезание с някого,  не ме интересува колко книги и за колко време прочитам.
 Искам да са хубави  и да ми правят кеф като ги чета.
 Дано не ме разбирате погрешно, когато спомена колко книги съм прочела.
 Но пък вие пишете в Гудрийдса  и там се вижда  ивие колко и какво сте прочели.

Започнах снощи "Музиката на един живот". Не съм силно впечатлена обаче. Ще коментирам след прочитането й.

Имам колежка, която обича да чете. Като мен също, че е и от моята зодия.  Simple Smile

След като прочетох "Нестинарка" я дадох на нея. Прочете я за два дни. Силно впечатлена е. Изненадана е, че имаме българска авторка, наша съвременничка, с такъв език и пишеща в този стил.

Вчера й занесох и "Господин Ибрахим...". Снощи я е прочела, но каза, че за повече от половин час.  Laughing Впечатлена е и от нея.
 Хубаво е като има човек с кого да споделя за хубави книги.

# 692
Само да вметна (без да съм чела книгата, но мога да си представя какво бижу е  Heart Eyes), че филмът "Господин Ибрахим и цветята на Корана" с Омар Шариф в главната роля е просто разкошен!!!  Heart Eyes

Книгата е по-хубава, повярвай ми!

Нелка, писала съм цитати в Гудса от "Ибрахим" ...

Момичета, прочетете и "Синът на Ной". Великолепна е!

# 693
Разходих се до библиотеката за  "Господин Ибрахим..." преди около час. Всички в офиса са в срещи и имам време да чета, преполових книгата, т.е. с прекъсванията ще я прочета за не повече от 35 минути. Като я прочета ще споделя, за сега съм такива  Shocked впечатления.

Исках да взема Любовта на Божур, но първо ме разочароваха, ме я няма и второ, отново ме разочароваха, че не си струва. За сметка на това ми препоръчаха "Снежно цвете и тайното ветрило"на Лиза Сий, която и книга взех.

Между другото чета и Павилионът „Прасковен цвят“ на Минмей Ип, която не ме впечатлява особено, да не кажа изобщо.

Снощи завърших и сборникът с разкази на Кинг "Понякога те се завръщат". За там любовта ми към Краля и неговото майсторство на краткия хорър  Grinning ме карат да й дам 10/10.

# 694
Касита, относно "Любовта на Божур" може и да са те подвели, че не си струва. На мен много ми хареса, даже на предишната страница от темата пак стана въпрос за тази книга. Има доста добри отзиви за нея, което разбира се, не е гаранция, че и на теб ще ти хареса, но ако я намериш, не я подминавай. Simple Smile

# 695
  • София
Нели, имам един познат, който също като теб чете феноменално бързо. Той не го е постигнал това с времето, просто така си чете от малък. А ти винаги ли си чела толкова бързо или си го придобила някак си с много четене?
Снежно цвете и тайното ветрило е един от първите романи, които прочетох когато се запалих по-сериозно по четенето и остави силно впечатление в мен. Още помня някои случки и откъси и отново бих се върнала към книгата.  Peace.

# 696
Колко се радвам, че отново се говори за любимия ми г-н Ибрахим, беше позабравен малко. И според мен книжката от 70 стр. е около 70 пъти по-пълна от филма  Laughing (но Омар Шариф наистина си е на мястото!). Напоследък същото съотношение (в полза на книгата спрямо филма) видях и в "Да дойдеш на света". Просто ми липсват някои "осоновополагащи" неща в двата филма...
(За филма на Кастелито си драсках 2-3 страници, но не знам в темите за филми ли да пиша...)

Прочетох "Дзен  и изкуството да се поддържа мотоциклет", но след 20 години отлагане сега не й беше моментът. Тези размисли ми се струват актуални за 70-те (въпреки древните западни и източни философии), на мен сега изобщо не ми се задълбаваше в тях. Уклонът към философията ми попречи да оценя отношенията между баща и син и да се насладя на пътешествието из САЩ. Макар че ясно се вижда връзката между всичко. Но сега съм настроена "по-простичко". Всъщност самият "дзен"  си е най-простичкото нещо, но тук пак заради Запада ли... Усложниха се нещата, поне аз така ги усетих. Нямах търпение да я свърша и оставя, да се отърва и от тъмножълтите страници, затрудняващи четенето. Същевременно имах усещането, че ми говори Улиам Уортън. Не само заради сегашното време. Сякаш наистина говори същият човек... Но при Уортън ми е по-уютно.

Сега чета разкази на Иво Андрич ("Жажда"). Изглежда "Мостът на Дрина" ми е  бил достатъчен. Пак за същите времена се разказва, пак за същите места и отношения. Но явно Балканите са ми достатъчни засега. Не потъвам в разказите, както в "Мостът...", макар че сега с разказите имам още по-силно усещане за Йовков.
"Силни" са си разказите, ама сега ми е пролетно... Wink

И чакам да се появи "моята" книга.

Последна редакция: чт, 18 апр 2013, 11:14 от svet65

# 697
Колко се радвам, че отново се говори за любимият ми г-н Ибрахим, беше позабравен малко. И според мен книжката от 70 стр. е около 70 пъти по-пълна от филма  Laughing (но Омар Шариф наистина си е на мястото!). Напоследък същото съотношение (в полза на книгата спрямо филма) видях и в "Да дойдеш на света". Просто ми липсват някои "осоновополагащи" неща в двата филма...
(За филма на Кастелито си драсках 2-3 страници, но не знам в темите за филми ли да пиша...)

svet65, много бих се радвала да ти прочета мнението за филма по "Да дойдеш на света", така че пусни го и тук, дори и като скрит текст.  Praynig

Аз започнах "Жената, която чакаше" на Андрей Макин. Точно така си я представях - типичен руски стил, описателен, красив, наляга те мъка... Видях, че neli mar4 е започнала друга негова книга, ще чакам и тя да сподели.  Hug

# 698
  • София
Аз също ще се радвам да прочета мнението на Свет за филма "Да дойдеш на света".
Лично аз съм с противоречиви чувства по отношение на него. Не мога да кажа, че не ми хареса, но от друга страна не мога да кажа, че ми и хареса...  Rolling Eyes

# 699
  • София
Аз също ще се радвам да прочета мнението на Свет за филма "Да дойдеш на света".
Лично аз съм с противоречиви чувства по отношение на него. Не мога да кажа, че не ми хареса, но от друга страна не мога да кажа, че ми и хареса...  Rolling Eyes

И при мен ефектът беше такъв... Вероятно защото имах огромни очаквания... Имам чувството, че нигата е много по-силна и ако човек не я е чел (а аз не съм все още), не може да възприеме филма в пълнота... Губят се някои нюанси... И дори някои моменти, които вероятно в романа са тъжни, във филма са по-скоро груби...

# 700
  • Benelux / Varna
Касита, относно "Любовта на Божур" може и да са те подвели, че не си струва.

Наистина е въпрос на възприятие. Както споделих, на майка ми не й хареса, а на мен много. Чела съм и " Снежното цвете и тайното ветрило", хареса ми, почти на равно ги слагам двете книги, така че ако тази ти хареса, можеш да си прецениш сама.

# 701
  • на североизток от Рая
  Дочетох "Музиката на един живот" - Андрей Макин.

И както Нина казва няколко поста по-нагоре - типичен руски стил, описателен, красив, наляга те мъка...Освен това, авторът е завършил философия, което личи и в книгата му.
 Суха ми беше, почти липсва пряката реч, а аз я обичам. Така опознавам героите по-добре. Искам да има разговори. По някакъв начин се вливам в книгата чрез тях.
 Мога да напиша два кратки цитата, които ми харесаха. Но някакси смисълът им се губи, без останалата част от случващото се.

Все пак:

Скрит текст:
Той отново помисли за картинките с лепенки. Целият свят приличаше на тази игра: достатъчно е да отлепиш полупрозрачния слой но лошите спомени, и радостта избликва.

Скрит текст:
Тя откриваше една от най-неустоимите прелести на любовта, да караш другия да ти се подчинява, да го манипулираш и с неговото пламенно съгласие да му отнемаш свободата. Simple Smile
Оценката ми е 4/10.

Нели, А ти винаги ли си чела толкова бързо или си го придобила някак си с много четене?

Винаги съм четяла бързо. Дори в първите класове нали ни правеха някакво изследване в края на годината за обем прочетени думи за някакво засечено време. Все първа бях. Четях бързо и с разбиране. А и много чета от дете. Може пък и това да е от значение, знам ли.

Дано очите да ми служат дълго.  Praynig

"Снежно цвете и тайното ветрило" я имам. Прочетох я преди две години, но още си спомням с потрес някои моменти. Какво изтърпяват момиченцата. Кошмарни съдби...

Сега започнах "Сиви души" - Филип Клодел, но ми се приспа и я оставих.  Laughing

# 702
  • София, България
Разходих се до библиотеката за  "Господин Ибрахим..." преди около час. Всички в офиса са в срещи и имам време да чета, преполових книгата, т.е. с прекъсванията ще я прочета за не повече от 35 минути. Като я прочета ще споделя, за сега съм такива  Shocked впечатления.

Исках да взема Любовта на Божур, но първо ме разочароваха, ме я няма и второ, отново ме разочароваха, че не си струва. За сметка на това ми препоръчаха "Снежно цвете и тайното ветрило"на Лиза Сий, която и книга взех.

Между другото чета и Павилионът „Прасковен цвят“ на Минмей Ип, която не ме впечатлява особено, да не кажа изобщо.

Снощи завърших и сборникът с разкази на Кинг "Понякога те се завръщат". За там любовта ми към Краля и неговото майсторство на краткия хорър  Grinning ме карат да й дам 10/10.

Касита, и на мен ми е много любим този сборник с разкази на Кинг. Препоръчвам. Планирам тази година да прочета "Под купола" , някой с отзиви?

# 703
  • София
Нели, значи ти си природно "бързо четяща"  Heart Eyes Скоро гледах за тези курсове и мислех, че си ги минала  hahaha Общо взето там се учат да четат като теб - ти щом за 1 час изчиташ 100 стр, това е по-малко от минута на страница, което само по себе си е феноменално! Браво   bouquet
Хората ходят и пари дават за това  Grinning

Мона Лиза, "Под Купола" е супер, няма как да не ти хареса. Типичен Кинг, прекрасно развити герои, страхотна психология, сюжет - също перфектен ... Какво още да иска човек! Чети и се наслаждавай.

# 704
  • Canada
''Под купола'' няма да те разочарова Simple Smile . Мен ме държа в напрежение до последно. Въобще Кинг ми е един от любимите автори. Скоро препрочетох "Торба кокали'', взела съм си "From a Buick 8'' , ''Full dark, no stars'' , и на още един любим автор - Пат Конрой ''South of broad''
Никой ли не чете Пат Конрой ? ''Принцът на приливите'', ''Блус в лятна нощ'' ? Не са за изпускане Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт