Как мога да помогна на дете оставено в дом?

• 6 425
  • 12
  •   1
Отговори
  • Бургас
Здравейте,
Не съм сигурна, че темата ми е за тук, но ще бъда благодарна ако ме насочите.
На кратко: От бебе познавам едно момченце. Заедно с дядо си живееше до старият ни дом. Майката липсваше дълго време. Само от слухове знам с какво се е занимавала и къде е била и ще го спестя, тъй като лично не съм била свидетел. Дядо му е много възрастен и изнемогва. До момента помагах с каквото мога. От 5 години каквото мога им пращам. Дрехи, играчки и всякакви неща, които биха подпомогнали дядото.
За две години с това дете се случиха много неща. Майката се прибра преди повече от година и половина. Месец след това преби детето и "Закрила на детето" го взеха. Абсурд до такава степен, че не ми го побира главата. Това малко човече я държеше за ръка и беше толкова щастлив, че има мама  Cry А тя го смля. Полиция, болници,....кошмар.
След доста мъки дядо му успя да го прибере пак в дома си. Майката я нямаше и те двамата заживяха спокойно. Можеше да нямат пари, но си бяха двамата. Пос.едно през лятото им занесох дрехи и обувки за сезон есен - зима. Поне това да не мисли човека. И ужас. Майката се беше прибрала. Казах си "Дано просто да се грижи за него". Вярвах, че ще е така. И се отдръпнах.
Днес докато бях пред офиса видях непозната жена да води детето. Не се стърпях и я питах дали води Пепо. Тя ми каза, че е той и дойдоха при мен. Пепо ме позна, говорихме си, гушнахме се, каза, че има шестица днес.  Малкото човече вече е в дом. Майката е лишена от права. Дядо му не може да се грижи за него. Нито има пари, нито е способен /сигурно е на 80 години поне/. Питах жената кога мога да го виждам. Всяка Неделя мога да ходя, но трябва да казвам, че съм му леля. Мога само да му нося лакомства.
Какво повече от това мога да направя за него? Възможно ли е по някакъв начин допълнително да се грижа за него?

# 1
Разплака ме. Милото детенце.
Лакомствата не са най-важното. Най-важното е той да знае, че има някой, който го е грижа за него.
Вероятно скоро ще го настанят в приемно семейство и този контакт, който е възможен в момента за в бъдеще ще е трудно осъществим.
Само се моля по-бързо да го впишат в регистъра и детето да намери спокоен и сигурен дом!

# 2
  • Бургас
Не съм запозната със закона в такива ситуации. Има ли възможност семейство да полага грижа за определено дете?

# 3
Не знам какво точно имаш пред вид под полагане на грижа от семейство.
Ако питането ти касае настаняване в семейството, то ето това е текста на Закона за закрила на детето:
"Мерки за закрила
Чл. 4. (1) Закрилата на детето по този закон се осъществява чрез:
1. съдействие, подпомагане и услуги в семейна среда;
2. настаняване в семейство на роднини или близки."
Тази думичка "близки" означава, че социалните не търсят родствена, а емоционална връзка на семейството за настаняване със защитеното дете.
Това значи, че детенцето може да бъде настанено при съседи, приятели и при кого да е, с който има вече установена емоционална обвързаност.
Знам, че във Варна настаняват в семейна среда при възможност и гледат да не задължат децата в институции. При вас как е - идея нямам.

При всички случаи с детето работи социален работник. Най-малкото, което можеш да направиш е да заявиш желание пред него да съдействаш за каквото и да е, защото детето ти е скъпо по някаква причина и искаш да помогнеш. С негова помощ заедно ще намерите най-добрия вариант за детенцето. Кой е социалният работник могат да ти кажат от дома.
Дано съм ти помогнала.

Радвам се, че писа. Хубаво е човек да знае, че не на всички душите са загрубели от времето, в което живеем. Hug
Моля, пиши ако с нещо мога да ти помогна.

# 4
  • Бургас
Ще проверя, кой работи с Пепи тези дни и ще видя какво мога да направя за него. Но преди това ще потърся дядо му, за да видя как е. Този човек има златно сърце и голяма душа.

# 5
Свържи се със социалните и ако имаш желание, можеш да се опиташ да го настанят при теб като при близки и роднини. Принципно винаги търсят първо близки или роднини, при които да настанят децата и след това приемни семейства или институции

# 6
  • Бургас
Ще видя какво мога да направя за тях. Никаква роднинска връзка нямам. От няколко месеца не го бях виждала, но е факт, че ме помни и е спокоен и щастлив като ме види. Нямат роднини. Бабата почина, майката е осиновена. Реално Пепо има само дядо си. Ще се опитам да говоря с дядо му, за да разбера какво се е случило с мъника. Ако имат шанс да са заедно и само парите са проблем все ще измисля нещо. Той обича дядо си. Ако не живот и здраве ще пробвам да направя най - доброто, което мога. Мога да го взема при нас за известно време. Но реално това е решение, което трябва да се обмисли много старателно. Не искам детето да бъде наранено отново. А в дом не му е мястото.

Ще се допълня, за да не пиша нов коментар:
Говорих с дома където е детето. Пепи се чувства добре, посещават го дядо му и майка му /шок и ужас/. Дали са му избор къде иска да живее и детето е пожелало да остане в дома. Те ме насочиха към закрила на детето. И там проверих и останах като гръмната. При въпроса какво мога да направя за детето и как мога да помогна - никак. Не ме разбраха какво съм искала. Е кое му е трудното да се разбере? Реално не им се занимаваше с мен. Само роднини. Няма кръвна връзка, не може да се помогне. С една дума ме отсвириха. Вихронрав, явно близки се тълкува различно и то не според случая, а според институцията. Няма обаче да позволя това човече да е поредната папка в архива. Дори и да не мога да го виждам и вземам, то поне ще съм сигурна, че за него се прави всичко.
За персонала от дома мога да кажа, че са хора с големи сърца и много отзивчиви. За агенцията ще замълча.

Последна редакция: чт, 14 мар 2013, 09:42 от Sesana

# 7
Ще видя какво мога да направя за тях. Никаква роднинска връзка нямам. От няколко месеца не го бях виждала, но е факт, че ме помни и е спокоен и щастлив като ме види. Нямат роднини. Бабата почина, майката е осиновена. Реално Пепо има само дядо си. Ще се опитам да говоря с дядо му, за да разбера какво се е случило с мъника. Ако имат шанс да са заедно и само парите са проблем все ще измисля нещо. Той обича дядо си. Ако не живот и здраве ще пробвам да направя най - доброто, което мога. Мога да го взема при нас за известно време. Но реално това е решение, което трябва да се обмисли много старателно. Не искам детето да бъде наранено отново. А в дом не му е мястото.

Ще се допълня, за да не пиша нов коментар:
Говорих с дома където е детето. Пепи се чувства добре, посещават го дядо му и майка му /шок и ужас/. Дали са му избор къде иска да живее и детето е пожелало да остане в дома. Те ме насочиха към закрила на детето. И там проверих и останах като гръмната. При въпроса какво мога да направя за детето и как мога да помогна - никак. Не ме разбраха какво съм искала. Е кое му е трудното да се разбере? Реално не им се занимаваше с мен. Само роднини. Няма кръвна връзка, не може да се помогне. С една дума ме отсвириха. Вихронрав, явно близки се тълкува различно и то не според случая, а според институцията. Няма обаче да позволя това човече да е поредната папка в архива. Дори и да не мога да го виждам и вземам, то поне ще съм сигурна, че за него се прави всичко.
За персонала от дома мога да кажа, че са хора с големи сърца и много отзивчиви. За агенцията ще замълча.
може да станете доброволен прием родител и да поискате да сте на това детенце ,за него ще е по добре в семейна среда и неговите дядо и баба пак ще могат да го виждат за детето е добре да излезе от затвора в който се намира не знам за кой град  става дума но озд могат да го направят

# 8
Не съм ти видяла допълването на поста.
При въпроса какво мога да направя за детето и как мога да помогна - никак. Не ме разбраха какво съм искала.
Е, браво! Този социален работник си плаче за неговото поведенеие да се говори директно с прекия му началник!
Sesana, ако с нещо мога да бъда полезна - пиши.

# 9
Jelanieto Ti da pomognesh e mnogo hubavo, no ot bursoto prochitane na postovete ne mi stana jasno - dokolko iskash da pomognesh. Ot vreme na vreme da go pogalish i da mu sanesesh lakomstvo ili bi stanala majka na tova dete. Ako iskash da stanesh majka (gotova si i imash materialnite i dushevnite predpostavki za tova) - to ako ne sa minali oste 6 meseza i deteto ne e dadeno za osinovjavane - naj dobria i burzia variant e da napravish NEPULNO OSINOVJAVANE. Pri tozi vid osinovjavane se iska samo suglasieto na zakonnite predstaviteli (toest djadoto ili majkata, zavisi koj e) Te predpolagam che ste go dadat i suda ste prisudi deteto na tebe. V tozi sluchaj ne ti trjabva suglasieto na doma ili sozialni rabotnichki.

Po prinzip - dezata ne mogat da budat izbirani i ako deteto veche e poveche ot 6 meseza v doma i roditelskite prava na majkata sa otneti - ne mogat da ti dadat deteto zashtoto go poznavash... V tova otnoshenie sozialnite mnogo se strahuvat da napravjat edinstveno vjarnata stupka - da go dadat na chovek, kojto go poznava. Prichinata e da ne gi nabedjat v korupzia ili rushveti. Koe dete ste bude predlojeno za osinovjavane se reshava ot komisiata po osinovjavane - taka che shansovete sa pochti nulevi... Osven ako uspeesh da dokajesh, che imash emozionalna vruzka s deteto i che go posnavash ot predi i che djadoto ste go vijda dokato e jiv (ako inache go osinovjat - ste go zagubi zavinagi!) Eventualno moje da se nalojish da pishesh do agenziata v Sofia. Za priemen roditel - davat predimno bolnite deza. Celta e purvo za deteto da se opita da se nameri semejstvo (chrez osinovjavene) a ne vremenno reshenie.
Mejdu drugogo, dori i majkata da go e dala za osinovjavane - moje da si vurne reshenieto i sled tova da ostavi ti da napravish nepulno osinovjavanve.

Ako imash samo namerenie otvreme na vreme da go vijdash - pomisli si dalie e dobre. Moje deteto da svikne s tebe i da ochakva, che ste go vzemete. Ako tova ne stane - razocharovanieto ste e mnogo goljamo. Osven tova ste e trudno za nego da se privurje kum drugi (potentialni osinoviteli).

Uspeh!

# 10
  • Бургас
От много време не съм писала. Така, разрових колкото можах. Той не може да бъде даден за осиновяване, а остава в дома. Никой не желае да ми даде точна информация. Обясниха ми да две на три, че към момента детето ще остане в дома и няма да се прибира при майката /значи е имало и има такава опция/, а диалог с майката е невъзможен. И с една дума шах с пешката. Ситуацията е толкова объркана, че свят ми се вие. От една страна детето яде бой, от друга е в институция, от трета син на майка си /която пък с бой го е докарала до институция/. 
Добре помислих над това дали просто да ходя да го виждам. Мисля, че присъствието ми там ако сега е ОК, то след време би било проблем. dima61 е напълно права.
Направих онова, което винаги съм правила: говорила съм с дядо му и той знае, че може да разчита на мен при нужда от каквато и да е помощ.

# 11
  • Финландия
Sesana, това, което правиш е много благородно. Продължавай да ходиш да виждаш детенцето- то има нужда от това.

# 12
  • Варна
Могат да ви дадат детето! Настаняването се води при "близки и роднини", но за такова настаняване ви трябва съдействието на ДАЗД. Води се доброволно приемно родителство. Ако ви трябва информация, пишете ми на ЛС.

Общи условия

Активация на акаунт