Признаха вегетарианството за психично заболяване

• 87 720
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 345
Знам на какво прилича човек много добре.Бил сьм самият аз такьв няколко години.Не трябваше никой да ме спасява.Излекувах се от нещо като последствие от това хранене

Явно си се научил на фотосинтеза. Заради такива приказки много хора загубиха живота си.
Не искам да пиша повече, че ще излезе още някоя идея, която някой тийнейджър ще копира...

# 346

В медицината не познавам изследване,в което да се доказва,че изброените от теб продукти причиняват язва.

Не знам дали причиняват, но суровите зеленчуци са забранени при язва и гастрит, нали? Между другото жената почина на 75 и беше болна от какво ли не. Чудно защо ли тревите, с които се хранеше дълги години не й помогнаха. Моите баби без месце и ракийка не сядаха на масата, едната живя почти до 90, другата до 94.

# 347
  • Costa Rica
Защо да не разбирам, разбирам. Но, ако не гладуват африканците, ще гладуват, и го правят, афганистанците. От както свят светува едни са облагодетелствани за сметка на други. Без значение дали ядат месо, вегетарианци или вегани са.
Не подскачай, писала съм как се храня.
Не подскачам, лежа си Laughing
За мен оправданието "отакто свят светува е така" не е извинение. Не е задължително да е така.

И се надявам, че като се съберат достатъчно "откачалки" Mr. Green, ще се постигне ефектът на стоте маймуни и няма вече да е така.

# 348
  • гр. София
П.С.Сега се замислих, защо природата е създала хищниците?Нали и в естествена среда има толкова много растителна храна?Защо не е била дотам съвършена, че да не създава познатата "Хранителна верига"?Наистина ми е любопитно.

За да има баланс. Ако има само тревопасни, ще опасат тревата и с годините земята ще стане пустиня. Месоядните поддържат баланса в природата. Такъв е кръговратът на живата природа - едно нещо винаги става храна за друго. Никой, с изключение на човека, няма избор. Акулата не може да пасе водорасли. Човекът обаче има избор с какво да се храни.

Колкото до едрите плодове и зеленчуци - в огромната част от случаите става въпрос за сортова селекция. Това са нови сортове, които са създадени да са устойчиви на различни заболявания, на суша, на вредители. Не ви ли прави впечатление какви са дините в последните 10-ина години? Все с кори, дебели по 1см. поне. Това са нови сортове, специално селектирани да са дебелокори, за да са устойчиви на гъбични заболявания и гниене. Така имат по-дълъг период на годност и не се развалят толкова лесно. Това е изгодно за производителите, които имат интерес да си пласират цялата продукция, а не да им се развали. Каква е изгодата за потребителите е вече отделен въпрос.

По същата причина бозата вече не вкисва на втория ден - защото се прави с подсладител, а не със захар. Захарта ферментира, а подсладителят не.

# 349
Знам на какво прилича човек много добре.Бил сьм самият аз такьв няколко години.Не трябваше никой да ме спасява.Излекувах се от нещо като последствие от това хранене

Явно си се научил на фотосинтеза. Заради такива приказки много хора загубиха живота си.
Не искам да пиша повече, че ще излезе още някоя идея, която някой тийнейджър ще копира...

Няма нищо явно защото нищо повече не сьм казал за себе си.
Дали заради това са загубили живота си или други са приините,няма как да знаем (може би ти знаеш).Познавам излекували се с определен хран.режим.

В медицината не познавам изследване,в което да се доказва,че изброените от теб продукти причиняват язва.

Не знам дали причиняват, но суровите зеленчуци са забранени при язва и гастрит, нали? Между другото жената почина на 75 и беше болна от какво ли не. Чудно защо ли тревите, с които се хранеше дълги години не й помогнаха. Моите баби без месце и ракийка не сядаха на масата, едната живя почти до 90, другата до 94.
Не разбрах...нещо се опитваш да докажеш с този пример ли?
Не стана Peace

# 350

Да. Знам. Станаха 25-35 кг. и органите им отказаха. Здрави, прави хора преди това, които прочетоха, че някъде някой си живял на плодове с години.

# 351
Мисля си, че част от проблема е и свръх-консумацията (дали на месо, дали на брашно). 60 процента от обработваемите земи в световен мащаб се използват за говеждо месо (изхранване и отглеждане на животните). За производството на една чаша кафе се изразходват 140 литра вода - от засяване до процесите по преработка, опаковане, дистрибуция и прочие. За производството на килограм говеждо - 3000 литра. Четох, че в развитите страни хората потребяват 3 пъти повече вода за домакински нужди. Потребяваме в неразумни граници.
Напълно съм съгласна. Това ми е и идеята. Щом месото фигурира в човешкото меню от десетки хиляди години значи не е чак толкова нетипично, ужасно и вредно. Но свръхпотреблението (вкл. и на месо) нанася сериозни щети на природата, а от там къде директно, къде индиректно и на човешкото здраве. И нито вегетарианците са ненормални, нито хапващите месо са такива. В общия случай. Крайностите са нещо съвсем друго.
За мен спорът за и срущу месото е просто смешен. То е част от типичната за човека храна от твърде дълго време преди възникването на цивилизациите за да се твърди обратното. Щом като е намерило място в храната на човека значи организмът по някакъв начин извлича ползи от него. Иначе ескимосите нямаше да населяват северните хабитати. Една камара растителноядни (не само тревопасните са растителноядни) животни не успели да усвоят тези територии. Което не значи, че в едни по-богати в растително отношение области човек не може да се справи и без месото. Но, да, то е нормална част от човешката диета на много-много места по света и се използва като такова далеч преди възникването на съвремения модел на хранене. Интересно защо ли?  newsm78
Което пак казвам не прави вегетарианците и веганите психично болни.
За да се увеличи консумацията на определено месо се включват медиини компании,които да плашат с някоя зараза в например свинското месо.Автоматично се покачва консумацията на пилешко и говеждо.После пилетата били с грип,хайде яжте сега свинско и говеждо.После луда крава и тн....И работи.Масата се врьзва.
Тук си много прав. Ама то с много сфери от човешкото общество манипулацията действа. Като съвсем скорошната история с краставиците и заразилите се германци и какви още там бяха, че и починаха някои....пък се оказа, че били кълнове от боб.....пък накрая синап внесен от Египет незнам си кога по-рано (а дали и това е релната причина пак не стана много ясно). Малко като не били компютри, а компоти. Ама що производители на краставици пострадаха....
Та май не е зле вегетарианците да спрат да убеждават ядящите месо какви вреди си причиняват. Проблемът е много повече не в месото само по себе си, а в количеството на консумация и начинът му на производство. Което за съжаление в същата степен важи и за плодовете, зеленчуците, варивата.... Sad Пък на който не му се хапва месо - да не яде, това не го прави луд.

# 352

Не стана Peace

Аз нищо не се опитвам да докажа, ти се опитваш да докажеш, че човек е тревопасно.

# 353
 Simple Smile Дванадесетте маймуни, Делфина, много ги увеличи! Wink Движенията за защита на животните и на планетата са най-хубавото, което се случва в света, друго хубаво май нема. Колкото до храната, много хора са привлечени от Тамас, по Аюрведа- месо, риба, картофи, чесън, лук, гъби,...и всичко , което върви с тях...Аз също ям риба и гъби... Confused

Последна редакция: сб, 16 мар 2013, 19:12 от Пънки

# 354

Да. Знам. Станаха 25-35 кг. и органите им отказаха. Здрави, прави хора преди това, които прочетоха, че някъде някой си живял на плодове с години.
С четене и с даване на идеи не се полуачват тези психични отклонения.
Причините са сьвсем други.

Не стана Peace

Аз нищо не се опитвам да докажа, ти се опитваш да докажеш, че човек е тревопасно.
Тогава за какво го даваш този неадекватен пример с баба си?
Никьде не казах,че човек е тревопасно. Mr. Green

# 355
Тогава за какво го даваш този неадекватен пример с баба си?
Никьде не казах,че човек е тревопасно. Mr. Green

Кой пример с баба ми е неадекватен, неадекватни чичко? За бабата на мъжа ми, която на човек не приличаше ядейки дълги години боклуци, упс ... растения и накрая се умори от това или за моите две баби, които пет пари не даваха за теории като твоите и блажено доживяха дълбока старост? Или за дебелите ми приятели вегетарианци? Толкоз са ми примерите, какво да правя.

Последна редакция: сб, 16 мар 2013, 19:29 от Анонимен

# 356
  • Costa Rica
Пънки, не спори с леля си Делфина Naughty Говорим за различни неща.

http://more.info.bg/article.asp?topicID=182&issueID=986  скролни малко надолу и се образовай Laughing

# 357
Много ми допадна статията. Simple Smile ''зависимост: ако в една група се постигне критичната маса на промяната, променя се цялата група.'' Peace Grinning

# 358

За мен спорът за и срущу месото е просто смешен. То е част от типичната за човека храна от твърде дълго време преди възникването на цивилизациите за да се твърди обратното. Щом като е намерило място в храната на човека значи организмът по някакъв начин извлича ползи от него. Иначе ескимосите нямаше да населяват северните хабитати. Една камара растителноядни (не само тревопасните са растителноядни) животни не успели да усвоят тези територии. Което не значи, че в едни по-богати в растително отношение области човек не може да се справи и без месото. Но, да, то е нормална част от човешката диета на много-много места по света и се използва като такова далеч преди възникването на съвремения модел на хранене.

Да, в някои райони по света, като пустините (примерно) има недостиг на растителна храна. За гущерите, костенурките и змиите съм чела, че са носители на салмонела, и месото трябва да се сготви много добре. Така че отпада вариантът алангле. Те са сравнително лесни за хващане, което ги прави подходящ източник на протеин. В пустинни условия съветват и да се залагат капани, вместо да се ловува, защото така човек изразходва най-малко енергия и вода. И да не яде, ако няма вода. Та и начините на снабдяване с и приготвяне на храна много зависят от климатичните условия. В някои райони не може на вегетарианска диета. Има такива откъснати места из Сибир, където хеликоптер каца веднъж в месеца и друг начин да се достигне до тях няма.

# 359
  • Costa Rica
Дребна подробност - ескимосите хапват месцето сурово, за да се възползват от полезните му съставки (които се унищожават при готвене). Naughty Хайде да не ги намесваме, а?

Общи условия

Активация на акаунт