Базедова болест - тема 3

• 59 875
  • 741
  •   1
Отговори
# 210
  • UK
Да, то е ясно, че противозачатъчните са хормони и малко или много ще влияят......... мисълта ми е дали категорично се забраняват? Не съм от София и моята ендокриноложка в началото казваше, че няма проблем да ги пия, но с времето гледайки си резултатите установявам, че точно в месеците, които съм пила противозачатъчни рязко ми се влошават резултатите........... дали е възможно да е от това, или просто съвпадение?
Аз съм пред инвитро процедура и в момента съм на противозачатъчни. Всъщност от почти 5 месеца ги приемам и нито гинеколога, нито ендото при който ходя са ми казвали, че са някакъв проблем. Нямала съм и промяна в резултатите вследствие от приема им Peace
Ох, аз утре и  ще се бода, малко ме  е страх от резултатите  Rolling Eyes не съм се изследвала от месец юни, когато всичко си беше в норми, ама сега Rolling Eyes Я стиснете едни палци ей така профилактично Hug
Мереленда  Hugизмъкваш ли се или само на мен Mr. Green така ми се струва Crazy

# 211
Да, то е ясно, че противозачатъчните са хормони и малко или много ще влияят......... мисълта ми е дали категорично се забраняват? Не съм от София и моята ендокриноложка в началото казваше, че няма проблем да ги пия, но с времето гледайки си резултатите установявам, че точно в месеците, които съм пила противозачатъчни рязко ми се влошават резултатите........... дали е възможно да е от това, или просто съвпадение?
Аз съм пред инвитро процедура и в момента съм на противозачатъчни. Всъщност от почти 5 месеца ги приемам и нито гинеколога, нито ендото при който ходя са ми казвали, че са някакъв проблем. Нямала съм и промяна в резултатите вследствие от приема им Peace
Peace И аз мисля като Кокона. Не само мисля, Райков ми е казвал същото. Иначе ако се гледат листовки на лекарства, пише че пречи. То пише и за бетаблокера и за куп лекарства, че може да отчетат грешен резултат. Ако реално е така, то нищо не трябва да пием тогава.

Цитат
Мереленда  Hugизмъкваш ли се или само на мен Mr. Green така ми се струва Crazy

Влизам тихо.  Laughing Промъквам се.  Joy
Никакъв страх, забранено ти е! Всички хормони ще са в нормални стойности!

# 212
Стиснати палци на Kokona20 и от мен  Hug Hug Hug После мини на отчет през нашия кабинет  Joy Joy Joy

# 213
Благодаря Ви, момичета Simple Smile
След два месеца ще разбера, като си направя отново хормоните как са се повлияли от противозачатъчните Simple Smile А на теб Kokona 20 стискам палци, както и късмет и успех на всички лекуващи се!

# 214
  • UK
Ехоо Hug има ли, някой  bouquet идвам на отчет Crazy Ей ги резултатите, как ви се струват?

Глюкоза   5.98   mmol/l   веноз. от 3.8 до 6.1, капилярна от 3.5 до 5.5

Име на теста (изследването)   Резултат   Единици   Референтни граници
FT4+TSH   *   Профил   Виж по-долу

FT 4   16.05   pmol/l   9.15 - 23.86
TSH   2.18   mU/l   0.35 - 5.00

# 215
Пушка си с хормоните!

Захарта обаче е висока ( макар и гранична). При мен на такива стойности, Райков ми пусна ОГГТ ( глюкозо-толерантен тест) и кръвно-захарен профил, където се установи, че не усвоявам правилно въглехидратите. След храна ( въглехидрати ) захарта вместо да спада за 3 часа в норми, моята оставаше висока.
На база резултати и бонус щитовидно заболяване ми предписа Сиофор в много ниска доза. С него свалих 7 килца за 3 месеца и захарта е вече в норми - 5,20 - 5,30 след хранене.  Simple Smile
Каза, че още няма да ми спира Сиофора, хубаво било малко по-дълго време да го пия, но няма да увеличава дозата, защото нямам диабет, а преддиабетно рисково състояние.

# 216
  • UK
Пушка си с хормоните!

Захарта обаче е висока ( макар и гранична). При мен на такива стойности, Райков ми пусна ОГГТ ( глюкозо-толерантен тест) и кръвно-захарен профил, където се установи, че не усвоявам правилно въглехидратите. След храна ( въглехидрати ) захарта вместо да спада за 3 часа в норми, моята оставаше висока.
На база резултати и бонус щитовидно заболяване ми предписа Сиофор в много ниска доза. С него свалих 7 килца за 3 месеца и захарта е вече в норми - 5,20 - 5,30 след хранене.  Simple Smile
Каза, че още няма да ми спира Сиофора, хубаво било малко по-дълго време да го пия, но няма да увеличава дозата, защото нямам диабет, а преддиабетно рисково състояние.

Мереленда благодаря ти  bouquet Hug А това ОГГТ обременяването с глюкоза ли е? А кръвно захарния профил, какво представлява newsm78?
Записах си аз час за Райков за 18.04 т.с този месец Crazy
Обаче с личната Crossing Arms ударих на камък, даде ми направление за ендокринолог ,ама струва ми се, че не е и чувала, за диспансеризация ooooh! Shocked

# 217
Пушка си с хормоните!

Мереленда благодаря ти  bouquet Hug А това ОГГТ обременяването с глюкоза ли е? А кръвно захарния профил, какво представлява newsm78?
Записах си аз час за Райков за 18.04 т.с този месец Crazy
Обаче с личната Crossing Arms ударих на камък, даде ми направление за ендокринолог ,ама струва ми се, че не е и чувала, за диспансеризация ooooh! Shocked

ОГГТ е обременяване с глюкоза, да. При мен тя излезе в норми. Райков ме накара да изчакам 3-4 дена след обременяването и да направя кръвно-захарен профил. Това е 3-кратен профил през деня. Даваш кръв сутринта, после веднага хапваш, хубаво е да не ограничаваш въглехидратите, за да покаже теста реално състояние. След това не ядеш до обяд. На обяд отиваш, даваш кръв и после пак ядеш. И към 16-17 часа отиваш в лабораторията и пак даваш кръв. Резултатите излизат веднага.
С този тест се показва как се справя организма с въглехидратите и дали усвояваш правилно храната или я складираш и захарта се покачва. Ако сутришната захар е гранична ( като твоята) обикновено правят теста за да проверят, дали се касае за нарушен въглехидратен толеранс ( един вид, дали има риск в годините напред да се развие диабет, ако не се вземат мерки) - мерките са ограничаване на бял хляб, тестени изделия, бяла захар, газирани напитки - най-общо казано; 30 мин упражнения и 30 мин ходене пеш дневно.
А другия тест за глюкозата показва дали се касае за нарушен глюкозен толеранс, което е пак с риск от развитие на диабет в близките години.
И нарушения глкюкозен толеранс, и нарушения въглехидратен толеранс са преддиабетни състояния.

Хубаво че си записала час за Райков. Той ще ти обясни всичко, и за диспансеризирането питай. Просто задавай въпроси и ще получиш отговор. Мен ме предупредиха да питам, да не чакам той да ми казва, и аз питах, и ми каза всичко, каквото ме интересува. Отделя доста време за преглед на пациент. Първия път стоях при него 40 мин.
Покажи му и захарта, той ще ти даде направление за изследване. Едното се покриваше от касата, май ОГГТ, но не съм сигурна, а другото не се поема от касата, но не са скъпи. И двете струват 6 лв в Статус + 2,50 лв взимане на кръв (Райков ме пращаше в Статус за захарта). А в Лаборекспрес май бяха по 4,50 лв и двете + 2 лв взимане на кръв.

Иначе за ТСХ видях, че си писала, че предстои ин витро. Знам че целта е да е под 2, ама мисля, че резултата ти е супер. Hug Още повече, че това не е постоянен резултат. Значи ТСХ ти се върти около 2, което е идеално.

# 218
Мереленда, аз мислех, че на ОКГТ-то ти са хванали кофтите резултати.

# 219
  • UK
Мереленда много ти благодаря  bouquet Hug Много обичам така подробно и ясно Crazy
Само дето съм чувала, че глюкозата била гадост Rolling Eyes ама, ще видя, какво ще ми каже Райков Hug

# 220
Мереленда, аз мислех, че на ОКГТ-то ти са хванали кофтите резултати.
Не, на захарния профил. ОГГТ ми е в идеални норми. Нямам проблем със захарите, а с въглехидратите.
Стойността на кръвната захар, с която Райков се съмни и ми пусна изследвания беше 5,86 мисля. Нещо такова. Накара ме да я повторя от пръста и излезе 5,27 при норми 5,50. Въпреки че изглежда в норми, Райков се усъмни и излезе прав.
Оказа се, че след като хапна въглехидрати ги складирам и при норма 6,38 захар, за целия ден, моята се колебаеше.
сутрин 6,70 - 6,90 (норма 6,38)
обед - 7 до 8 ( норма 6,38)
вечер 5,20- 5,30 ( норма 6,38)

Складирам вечер захарта и сутрин организма като стана я пуска в действие и захарта без да съм яла дето се вика е висока. Стойности след храна по-високи от 6,38 (референтните  на лабораторията ), но не по-високи от 6,90 се водят преддиабетно състояние. Нарушена гликемия на гладно.
Двукратно измерена захар сутрин на гладно 7 е диабет.
Двукратно измерена захар след ядене 11 е диабет.

При ОГГТ теста, сутринта захарта ми на гладно беше 6,30 при норма 6,38.
А след обременяване с глюкоза не помня стойността колко беше, но беше под референтната граница на лабораторията и Райков затова ме прати на кръвно-захарен профил.

Мереленда много ти благодаря  bouquet Hug Много обичам така подробно и ясно Crazy
Само дето съм чувала, че глюкозата била гадост Rolling Eyes ама, ще видя, какво ще ми каже Райков Hug

Изобщо е преувеличена гадостта според мен. Аз принципно захар мразя и не консумирам захар в кафета, чайове, и други напитки повече от 20 години. Не обичам и сиропирани захарни изделия. Изпих я отраз и станах и си заминах. Сестрата ми вика, пий на малки глътки, че е неприятно, ама аз си я изпих много бързо. След 2 часа повториха теста.
В някои лаборатории правят трикратен тест. На гладно кръв, след изпиването на глюкозата на 60-та минута кръв и на 120 минута кръв. Райков каза, че еднократно на 120 минута е достатъчно и ако има проблем ще се отрази.  Simple Smile Моят тест беше на гладно и на 120-та минута. В паузата не трябва да се яде и пие. Може само вода. И не трябва да се разхождаш много, нито да вдигаш тежко или да извършваш физическа работа, за да излезе точен резултат.
Мен ме предупредиха да не се разхождам много, много.

# 221
  • UK
Аз сега ходих в Лаборекспрес, но ако ще правя ОГГТ смятам да е в Статуса Crazy ти, там ли се изследва?

# 222
Аз сега ходих в Лаборекспрес, но ако ще правя ОГГТ смятам да е в Статуса Crazy ти, там ли се изследва?
Да, захарта я правя в Статус (ама централния, че да не я разнасят, а централния е в държавната стоматология), че ми е и близко до Райков, а и той ще ти даде направление за там. Той дава направления на осигурени. Но пък ако искаш може в Статус да я направиш в Младост, че ти е близко там. Аз ходя до центъра, голямо разкарване е, ама вечерта като взема резултатите и направо при Райков с тях, а той е близо до стоматологията.
А в Лабора си пускам хормоните, че хем там винаги съм ги пускала, а и са доста по-евтини.

Последна редакция: ср, 03 апр 2013, 12:30 от Merelenda

# 223
  • UK
Да, захарта я правя в Статус (ама централния, че да не я разнасят, а централния е в държавната поликлиника), че ми е и близко до Райков, а и той ще ти даде направление за там. Той дава направления на осигурени. Но пък ако искаш може в Статус да я направиш в Младост, че ти е близко там.
А в Лабора си пускам хормоните, че хем там винаги съм ги пускала, а и са доста по-евтини.
Да, аз съм осигурена Crazy а иначе направлението, защо е за точно определена лаборатория? Аз мислех, че е въпрос на избор на пациента Thinking

# 224
Да, захарта я правя в Статус (ама централния, че да не я разнасят, а централния е в държавната поликлиника), че ми е и близко до Райков, а и той ще ти даде направление за там. Той дава направления на осигурени. Но пък ако искаш може в Статус да я направиш в Младост, че ти е близко там.
Да, аз съм осигурена Crazy а иначе направлението, защо е за точно определена лаборатория? Аз мислех, че е въпрос на избор на пациента Thinking
Разбира се, че е въпрос на избор. Той ще ти сложи едно листче на Статус, като препоръка закачено за направлението. Wink Нали знаеш, някои доктори имат предпочитания към лаборатории. Няма да ти върне изследването, ако е направено в друга лаборатория, разбира се.
Той ще те пита дали си осигурена, за да даде направление, но първо може да те накара да я пуснеш още веднъж сутрин на гладно, като изчакаш няколко дена, за да види дали наистина е гранична, или е било моментно състояние. Ако излезе пак гранична ще ти даде направление.

Общи условия

Активация на акаунт