Базедова болест - тема 3

• 59 879
  • 741
  •   1
Отговори
# 195
Ендото, което ми е по НЗОК е д-р Наташа Станкова от 11 ДКЦ. Аз нямам забележки към отношението й към мен, и когато съм имала въпроси ми е отгаваряла подробно  Peace Досега съм била 3 пъти при нея, сега в четвъртък ще отида да ми даде направление за кръвни изследвания и след това отново ще съм на консулт...Единствената причина, поради която я замених с Начев, е че той е много профилиран в болестите на щитовидната, което на мен ми се струва бонус. Иначе и аз нямам рецептурна книжка...знам за нея и мислех да питам кога ще ми издадат, обаче понеже тирозола не е особено скъп и не си давах много зор до сега  Money  

# 196
Zdraveite,
As ne sum dispanserizana, no I nikoi ne mi e kazval, che moje ili trqbva. Da pitam Li endoto ili lichnata ?
Тони, питай личната, или Христозов. На мен той ми обясни, но той не работи по каса.
Един вид, личната може да те диспансеризира - избираш един ендокринолог по каса, диспансеризират те и си ходиш при него да си ползваш по касата хормоналните изследвания (ехография няма), но няма да ти е нужно направление, за да отидеш при него. Един път като те диспансеризира си ходиш там, а на частно може да си ходиш при Христозов.
От този по каса си ползваш хормоните по каса, мисля 2 пъти годишно се полагат, когато си диспансеризирана. Може да ти даде ендото направление за кардиолог и офталмолог - полага се при диспансеризирани с щитовидно заболяване.
И други хормони се полагат, но си правят оглушки.
Нали постнах инфото с отговор на НЗОК на предните страници, какво се полага за 2013 г по здравна каса, Там са посочени антителата дори. Чудно ми е, що на никой не му пускат изследването тогава безплатно.

Иначе, да, тирозолът не е скъп - пропицила идва по-скъпо, но доколкото чух, тирозолът с рецептурна книжка е стотинки, а пропицила на половин цена (май толкова беше - в темата за Хашимото някой писа, колко плаща).

Мен д-р Райков ме попита, дали съм диспансеризирана, за да ми даде направление за невролог; за да ми пусне изследване на хормони; за да ми пусне изследване за обременяване с глюкоза или кръвно-захарен профил (едно от двете беше), които се полагат по каса и т.н.

Една приятелка отиде веднъж при д-р Райков с направление, защото имаше изявени симптоми, като при проблем с щитовидната. Веднага и дал направление за невролог, още за следващия ден, и отиде и там на преглед.

# 197
  • UK
Я да питам пак аз, това направление от личната за диспансеризация, по-различно ли е от стандартното направление за ендокринолог?
Мереленда а теб сега, Райков диспансеризиралите? Защото аз, щях да моля личната Rolling Eyes за направление за него (обикновеното)
newsm78

# 198
Я да питам пак аз, това направление от личната за диспансеризация, по-различно ли е от стандартното направление за ендокринолог?
Мереленда а теб сега, Райков диспансеризиралите? Защото аз, щях да моля личната Rolling Eyes за направление за него (обикновеното)
newsm78
Не знам да ти кажа.
Според мен, като отидеш с направление за преглед при Райков, ако искаш той да те лекува - казваш му, той ще ти обясни всичко. Аз като отидох му казах, че искам той да ме лекува - той веднага ме попита за осигуровка - казах че нямам, и че ще си плащам прегледите. Тогава ми каза, ако имаше осигуровка, щях да ти дам направление за невролог, да пусна това и това и т.н.

Та, аз не съм диспансеризирана. Ходя си на частно при него. Въпреки всичко не ми взима много пари - казвала съм ти. Simple Smile Досега, доктор да ме преглежда без пари понякога и да ми променя доза безплатно, и да ми дава консулт и по телефона, ми се беше случвало само веднъж - с  д-р Райков - уролог.  Mr. Green Сега ми се случва за втори път - с д-р Райков ендокринолог.  Mr. Green
В името ще е истината... И двамата са много добри и човечни хора. Рядко се срещат доктори загрижени за здравето на пациента.

# 199
Аз мисля (нещо ми се върти някакъв визуален спомен-мътен), че на направлението за специалист, което личните лекари дават, в една част-отдолу- има изброени за къде е направлението - за хоспитализация, за незнам какво още и май като че ли да пишеше и за диспансеризация също newsm78 Обаче въобще не съм сигурна...просто ми се струва, че май съм го виждала написано  Peace

# 200
  • UK
Мереленда, ciarabella благодаря  bouquet Аз ще попитам, пък дано ми дадат   Laughing

# 201
 Hug Кажи после какво са ти казали...
Сега ще питам и аз за тая рецептурна книжка другия месец като отида при личната Simple Smile

# 202
  • UK
Hug Кажи после какво са ти казали...
Сега ще питам и аз за тая рецептурна книжка другия месец като отида при личната Simple Smile
Обезателно  Laughing

# 203
  • Варна
Здравейте Simple Smile
Мереленда, нямам представа дали може и дали трябва да ме диспансеризират, но мисля тези дни да мина презличната и да я питам и други неща. А възможно ли е да не го правят, защото не съм на някакви хапове и т.н. Само 1/2 бетаблокер и противовъзпалителното  newsm78. Иначе Христозов нищо не ми е казал, но ти знаеш и , че и рядко ми взема пари (незнам защо). Аз винаги питам колко дължа. Последния път каза, когато си свърши работата. Тази година сме се виждали 4 пъти, 3 пъти ме гледа на ехото и само първия път ми взе пари.

# 204
Здравейте Simple Smile
Мереленда, нямам представа дали може и дали трябва да ме диспансеризират, но мисля тези дни да мина презличната и да я питам и други неща. А възможно ли е да не го правят, защото не съм на някакви хапове и т.н. Само 1/2 бетаблокер и противовъзпалителното  newsm78. Иначе Христозов нищо не ми е казал, но ти знаеш и , че и рядко ми взема пари (незнам защо). Аз винаги питам колко дължа. Последния път каза, когато си свърши работата. Тази година сме се виждали 4 пъти, 3 пъти ме гледа на ехото и само първия път ми взе пари.

Да, казвала си ми, Тони за Христозов. Явно си му симпатична, което е страхотно!  Hug
Питай личната как стоят нещата. Диспансеризирането е по диагноза, няма значение дали сега пиеш лекарства или не. Ако диагнозата позволява диспансеризиране, трябва да може личната да свърши нещата. Целта е да си взимаш лекарствата по-евтино (ако взимаш за щитовидната), да ти пуснат някои изследвания по каса и някое друго направление. А ти пак ще си ходиш при Христозов. Той така или иначе си е на частно и няма общо в случая. Следваш си неговите указания и това е.

# 205
Здравейте,
От година и половина се лекувам от базедова болест. На метизол съм. Въпроса ми е следния: при базедовата болест забранено ли е използването на противозачатъчни?
Благодаря Ви!

# 206
Моята гинеколожка не смята противозачатъчните за удачни на този етап от моето лечение ( лекувам се отскоро). Нямам представа обаче дали това е просто неин подход или практика, както и има ли значение на какъв етап от лечението си (по скоро това да има тежест тук си мисля  newsm78 )   bouquet  bouquet

# 207
  • София
Моята гинеколожка не смята противозачатъчните за удачни на този етап от моето лечение ( лекувам се отскоро). Нямам представа обаче дали това е просто неин подход или практика, както и има ли значение на какъв етап от лечението си (по скоро това да има тежест тук си мисля  newsm78 )   bouquet  bouquet
Ендокринолозите избягват да товарят организма с още хормонални препарати освен, ако не го налага някакво друго заболяване като поликистоза или нещо друго.
Когато ми откриха заболяването цикъла ми беше изчезнал пак и д-р Еленкова каза, че е по-добре да изчакам вместо да го предизвиквам с хормонален препарат.

# 208
Да, то е ясно, че противозачатъчните са хормони и малко или много ще влияят......... мисълта ми е дали категорично се забраняват? Не съм от София и моята ендокриноложка в началото казваше, че няма проблем да ги пия, но с времето гледайки си резултатите установявам, че точно в месеците, които съм пила противозачатъчни рязко ми се влошават резултатите........... дали е възможно да е от това, или просто съвпадение?

# 209

Общи условия

Активация на акаунт