Базедова болест - тема 3

• 60 204
  • 741
  •   1
Отговори
# 495
Стиснати палци и от мен и те чакаме с добри новини.  bouquet

Аз правих контрола във вторник. Всичко е ок. ТСХ е в норми, но увеличихме с половинка тирозола за летните жеги и този път контролата ще е след 45 дена от увеличение на дозата.
Захарта я вкарах в идеални норми:
4.9
4.4
4.4
Доволна съм от резултатите.
Пожелавам ви хубави резултати на всички!   bouquet

ciarabella, тя Шанчелчето отдавна е в ремисия, не от сега.  Simple Smile Да не си попаднала на старо мнение?
Но пък пожеланията винаги са добре дошли. Hug

# 496
Момичета, малко спам копнат от друга тема, за развеселяване:

"Чакам автобус. На спирката група мургавелки с оранжеви елечета и метли. По едно време една от тях, млада, се отдели от другите, мина през тревата да види дали идва рейса. В тоя момент една от по-старите й се развика: "Къде тръгна, ма? Оня ден по телеввизията даваха, че са пръскали тревата за бълхи и кърлежи. Не ходи там, салмонела 'че Фанеш!"

Joy

# 497

"Чакам автобус. На спирката група мургавелки с оранжеви елечета и метли. По едно време една от тях, млада, се отдели от другите, мина през тревата да види дали идва рейса. В тоя момент една от по-старите й се развика: "Къде тръгна, ма? Оня ден по телеввизията даваха, че са пръскали тревата за бълхи и кърлежи. Не ходи там, салмонела 'че Фанеш!"

Joy

Joy Joy Joy

# 498
Ако нещо ви се прияде ,това не е случайно

Силното влечение към определени хранителни продукти е един вид сигнал-организмът ни показва,че нещо не му достига.Ето, някои от най-разпространените хранителни пристрастия :
Шоколад: потребност от него изпитват хората пристрастени към кофеина и хора тези, чиито мозък се нуждае от глюкоза.
Сладолед: сладоледът, както и другите млечни продукти,са добър източник на калций.
Влечение към него изпитват хора с нарушена обмяна на въглехидратите,страдащите от хипогликемия или захарен диабет.
Краве масло: обожават го вегетарианците,в чието меню има малко мазнини,както и хора страдащи от липса на витамини от групата D
Мляко и киселомлечни продукти: любителите на млечени продукти, особено извара,най-често се нуждаят от калций или имат недостиг на някои аминокиселини лизин лецитини и др.
Морски продукти: постоянен глад за морски продукти,се наблюдава при йоден дефицит,препоръчва се употребата на йодирана сол в ежедневното меню.
Маслини и зехтин: влечение към маслини, сосове и маринати е резултат от дефицит на солите на натрия,както и при хора с нарушена функция на щитовидната жлеза.
Лук,чесън,подправки: остра потребност от ароматни подправки обикновено изпитват хората, имащи проблеми с дихателните органи,с помощта на фитонцидите тялото се опитва да си защити от инфекциите.
Пъпеши и Банани : те са богати на калий, калций фосфор, магнезий, както на витамините А и С
Влечение към тях изпитват хората със слаба нервна и сърдечено-съдова система.Бананите могат да се заменят с домати , зрял боб или смокни.
Кисели и дребни плодове: влечение към лимони,ягоди и малини се наблюдава по време на инфекциозни заболявания,когато организмът се нуждае от високи дози вит С... киселото ги влече и хора които имат проблеми с черния дроб и жлъчката.
Ако ви се дъвче нещо,което не е за ядене: Боя , Мазилка и прочие:
Тогава се наблюдава липса на дефицит на калий и вит D , който е характерен за периода на активен растеж при децата и формирането на костната система на плода в майчината утроба при бременни жени.Може да се добави към менюто яйца ,риба и млечни продукти.

Източник: Здравница

И нещо интересно, ако ви се чете:
Цък

# 499
  • UK

Joy
Joy Joy Joy Joy

# 500
Поздравления Merelenda, стискам палци на Кокона, желая на всички много здраве и ремисия за винаги Simple Smile
А мнението ми не беше старо, просто исках да го редактирам и без да искам го изтрих и нямах време да пиша пак. После пък си помислих, дали не е прекалено рано да се радвам ...........
Но в общи линии ситуацията при мен беше:от февруари без метизол, но на 37.5 мг. еуторакс, след два месеца 25 мг. еуторакс, като последните две контроли ТСХ  си беше 0.5 и при тези обстоятелства се чух  с лекарката и се оказа, че нямам нужда повече от лекарства. Та от два дни не пия нищо,освен селен, но понеже имах малко притеснения с НАП и може би затова леко сърцетупче си имам, надявам се да отшуми. След два месеца пак контрола и дано всичко е наред и изпадна в една такава, доживотна ремисия  Praynig Пожелавам го и на вас Simple Smile

# 501
Поздравления Merelenda, стискам палци на Кокона, желая на всички много здраве и ремисия за винаги Simple Smile
А мнението ми не беше старо, просто исках да го редактирам и без да искам го изтрих и нямах време да пиша пак. После пък си помислих, дали не е прекалено рано да се радвам ...........
Но в общи линии ситуацията при мен беше:от февруари без метизол, но на 37.5 мг. еуторакс, след два месеца 25 мг. еуторакс, като последните две контроли ТСХ  си беше 0.5 и при тези обстоятелства се чух  с лекарката и се оказа, че нямам нужда повече от лекарства. Та от два дни не пия нищо,освен селен, но понеже имах малко притеснения с НАП и може би затова леко сърцетупче си имам, надявам се да отшуми. След два месеца пак контрола и дано всичко е наред и изпадна в една такава, доживотна ремисия  Praynig Пожелавам го и на вас Simple Smile
Браво!
Дано!
Simple Smile

# 502
Честито! Hug
Аз съм останала с впечатление, че отдавна си в ремисия и без лекарства.  Grinning
Хайде, повече да не се връща пустото заболяване и само с хубави резултати да се разписваш. Hug

# 503
Благодаря ви, дано всички се разписваме само с хубави новини Simple Smile

# 504
Може да е полезно на някой:

Безплатни прегледи на щитовидна жлеза организират на 31 май 2013 г. в болница "Токуда" в София. Консултациите са във връзка със Световния ден на тиреоидните заболявания. Тази година фокусът му е върху влиянието на щитовидната жлеза на бременността. Прегледите са насочени към жени от 18 до 45 години, а желаещите да ги посетят трябва предварително да се запишат на тел. 02/403 4000.
"Много често, ако едно, макар и леко заболяване на щитовидната жлеза не е диагностицирано, това може да доведе до невъзможност за забременяване (стерилитет), усложнения при износването на плода или раждане на бебе с компрометирано интелектуално развитие. В същото време, ако заболяването се открие и лекува навреме, то рядко носи риск за бъдещите майки", алармира проф. д-р Боян Лозанов, началник на Клиника по ендокринология и нефрология в "Токуда".

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2013-05-23&article=452050

# 505
  • UK
Lemy
благодаря, че сподели  bouquet

Мереленда, браво за чудесните резултати
Hug

# 506
Здравейте момичета, обръщам се към Вас с малко въпроси като по запознати, надявам се да ми помогнете.
Изследвах ТСХ, резултата е 0,005, което значи, че трябва да продължа с изследвания и лечение.
1. Трябва ли да си направя и останалите изследвания ТАТ,  МАТ и другите хормони за които пишете и тогава да отида при ендокринолог или първо да отида при него, въпреки че май е по-добре да отида с готови резултати. Питам това, защото ще пътувам до Пловдив за преглед и искам да съм подготвена.
2. Личния лекар може ли да ми даде направление за изследвания на щитовидната жлеза или трябва да е задължително ендокринолог.
3. Всеки път ли като ходя на специалист трябва да взимам направление или това става еднократно /мисля че се казваше диспансиризиране ако не греша/.
Благодаря предварително, знам че тук ще получа най-компетентни отговори.

# 507
Здравейте момичета, обръщам се към Вас с малко въпроси като по запознати, надявам се да ми помогнете.
Изследвах ТСХ, резултата е 0,005, което значи, че трябва да продължа с изследвания и лечение.
1. Трябва ли да си направя и останалите изследвания ТАТ,  МАТ и другите хормони за които пишете и тогава да отида при ендокринолог или първо да отида при него, въпреки че май е по-добре да отида с готови резултати. Питам това, защото ще пътувам до Пловдив за преглед и искам да съм подготвена.
2. Личния лекар може ли да ми даде направление за изследвания на щитовидната жлеза или трябва да е задължително ендокринолог.
3. Всеки път ли като ходя на специалист трябва да взимам направление или това става еднократно /мисля че се казваше диспансиризиране ако не греша/.
Благодаря предварително, знам че тук ще получа най-компетентни отговори.
Здравей, Мама Вики!  wavey
Хормоните на щитовидната жлеза са ТСХ, ФТ4 и ФТ3.
Антителата Anti TPO i Anti TG ( MAT и TAT)
При хиперфункция се изследва и TRAK ( но той сега не ти е нужен, а доктор ще прецени кога да се изследва).
За поставяне на диагноза ти трябват ТСХ, ФТ4, ФТ3, МАТ и ТАТ.
ТСХ касата го покрива и ти вече го имаш изследван. В темата за Хашимото, момичета писаха, че и МАТ вече се покрива от касата, но само ендокринолог може да даде направление за него.
Не знам от кой град си, но щом ще пътуваш до Пловдив за консултация е добре да отидеш с готови изследвания, да ти поставят диагноза и да започнеш лечение възможно най-скоро.
В различните лаборатории цените са различни, но в доста от тях има и пакетни изследвания, с които ще ти излезе по-евтино. Избираш възможно най-добрата лаборатория в града ви, пускаш ФТ4, ФТ3, ТАТ и МАТ и с тях при ендокринолога.
Ще ти излезе скъпо, но само за поставяне на диагноза ти трябва пълния пакет изследвания, после на контролни прегледи ще изследваш по един, два хормона, по преценка на доктора, за да контролира терапията, а не всички.
Ако ендокринологът работи със здравна каса и отидеш с направление при него после няма да ти е нужно такова. Той ще те диспансеризира. Ако не работи със здравна каса, направлението няма да ти свърши работа и в случая ще се консултираш и ще започнеш лечение, а направлението може да ползваш за доктор, който работи по каса в твоя град, който да те диспансеризира.
Много от момичетата са диспансеризирани при един ендокринолог по каса, който да ги следи и да им пуска изследвания ( които се поемат от каса), а отделно ходят на частно при някой друг ендокринолог, ако имат някакви притеснения, за да чуят и неговото мнение в хода на лечението.

# 508
Много ти благодаря за отговора.
Ориентирала съм се към Др. Владева или Др. Ботушанов, моля ако някой може да сподели мнения кой от двамата е по-добър.

# 509
Предполагам става въпрос за Пловдив. Аз не съм чела мнения за тях, но може някой да се включи с мнение от форумките.
Иначе за Пловдив, много хубави мнения има за доктор Нончев. На първа страница на темата има координати на доктор Нончев. Не знам дали работи по здравна каса.

Общи условия

Активация на акаунт