Отговори
# 15
prokibar, изтупал/а си прахта от абсолютно неадекватна тема за пето. Съжалявам за хората, които ще си създадат мнение на база не само нея, но и форума като цяло!
Нали си наясно, че 1-4 клас няма нищо общо с 5-7 клас? Изключвам гимназиален курс - или да не го изключвам?
За кои класове е анкетата?
А когато сведете нещата до състезанията, просто вече нямам думи.
Говорете с хора с деца от тези училища, най-вече посетете училищата. Вижте родителите, вижте и децата.
И имайте предвид, че това е жива система е се променя ежечасно!
Във второ например напоследък постоянно сменят директорките и изписаните неща преди 2-3 години може би въобще не са верни.

Последна редакция: сб, 23 мар 2013, 22:16 от Люлин

# 16
  • София, България
тъкмо щях да кажа и аз, че в темата за 142-ро училище не е писано от 100 години. Затова е хубаво да има една такава по-обща тема, поне в нея ще се пише по-често. Но може би наистина малко е разтегнат район. Аз гласувах за 142-ро, нямам информация за другите училища. Ние сме в предучилищна група, но засега съм доволна от всичко ... нямам от какво да се оплача. Само охраната малко неангажиран ми се струва, уж не може да се влиза, но аз лично съм влизала няколко пъти и никой не ме спира.

# 17
Привет и от мен. Колебанията са ми между 2-ро, 5-то и 142-ро. 5-то ни е най-близо до дома.

Бих искала да споделя впечатления от, макар и не дотам щателните ми проучвания.

2-ро
+ Охраната си е на мястото
+ Сайтът се обновява редовно
+ Три съседски момчета са избрали него
+ "Момчешките" спортове са добре застъпени
+ Разнообразни занимания по множество и различни проекти
- Огромно шумно място
- На питанията ми дадоха половинчата информация, от която не можах да извадя никакъв извод
- Кандидатите са много
- За избор на учител и дума не може да става
- Няма как да се запозная с учителките - от училището са обиколили близките детски градини, но ние посещаваме ДГ в центъра
- Изборът от допълнителни занимания за момичета е силно ограничен (балет)

5-то
Учителки: Елица Иларионова, Джорджия Атанасова, (+ още една измежду 2 възможни)
- От охраната има какво да се желае
- От базата има какво да се желае
- Сайтът не се обновява своевременно
- Впечатленията ми от двете учителки са силно противоречиви
+ Посрещнаха ме любезно и ми дадоха изчерпателна информация
+ Множество интересни занимания по проект Успех (но може да се избере само едно, което се провежда веднъж седмично)
+ Възможност за ски училище (учителката по ФВС проявява инициатива в тази посока)
+ Читалище Витоша е в двора на училището (още интересни занимания в близост)

142-ро
Учителки: Нели Георгиева, Стойкова и евентуално Екатерина Давидова - за паралелките с английски; Деянова - руски и немски
- Охраната е ту тук, ту там
- Сайтът не се обновява
- Базата не позволява допълнителни платени дейности (двусменен режим)
+ Секретарката е изключително любезна и ми даде много и изчерпателна информация
+ Занимания по проект Успех (веднъж седмично)

За момента е това. Не ме напуска усещането, че играя ТОТО с бъдещето на детето си.
Моля за впечатления от учителките в 5-то.

# 18
ето и критериите за прием в 51 СОУ

http://51sou.info/pages/priem.htm

# 19

"За учебната 2013/2014 г. ще бъдат приети 88 ученици, разпределени в 4 паралелки." Това не се спазва. При законов норматив до +10%, децата са по 28-29 ...

# 20
Не мисля, че не се спазва.
В нашия клас са 23 деца.

# 21
Ние сме изправени горе-долу пред същия избор. На нас най-близкото ни е 2-ро. Аз не бях много очарована от изброените училища, при посещението ни и затова даже започнах да се чудя дали да не излезем малко извън рамките на квартала, т.е. колебаех за 126 ОУ...
lale, много добре си описала 3-те училища, с тази разлика, че когато ние бяхме да подаваме заявление в 2-ро, охраната не ми се стори на мястото си - големи и малки ученици тичаха, влизаха, излизаха и мен това ме притесни... (ама може просто в такъв момент да сме отишли...знам ли)
А иначе, и на мен най-ми хареса представянето в 5-то - млади, мили, усмихнати учители, дадоха ни хиляди възможности за извънкласна дейност, а и близкото читалище наистина е плюс, според мен. Ако трябваше само по презентация и отношение да избирам, то това е 5-то, обаче материалната им база... Sad да беше поне една идея по-добра... Та затова имам големи колебания. Някой знае ли нещо повече за директорката на 5-то - предприемчива жена ли, предстоят ли някакви промени в базата?! В смисъл, то и за едно държавно училище също е важно кой го управлява.
А само за отчета - за 51 и 142 ми казаха, че нямаме никакъв шанс, защото предимство имали първо куп други хора по точки (ние нямаме нито една)...

# 22
Моля ви да споделите притесненията си за базата на пето.
Външният вид не буди възхищение.
Но вътре се работи постоянно.
От много скоро фоайето е неузнаваемо.
Децата са около 300 и бюджета е несъизмерим с този на другите училища.
За мен доста по-важни са хората вътре, отколкото стените отвън.
Няма идеално училище. То е такова, каквото си го направим ние - какво възпитание ще дадем на децата ни.
Пускам ви линк към обзора на пролетния празник.
Можете да разгледате целия сайт на Настоятелството.

http://vazov5sb.wordpress.com/2013/03/27/gratitude_and_love_for_mummy/

# 23
Благодаря за линка, Люлин Simple Smile - хубав празник изглежда. Не знам откога фоайето е неузнаваемо, но на мен ми беше направило впечатление, че е някак много голо и старо, когато бяхме и че охраната стоеше на една малка масичка на вратата (което всъщност не е нещо лошо, като се замисля, защото може би така наблюдава по-добре...).
Това, което най-ми направи впечатление е, че когато се записвахме на втория етаж, вратата на тоалетните беше отворена и аз хвърлих един поглед вътре...и гледката не ми се стори добра. Не говоря за хигиена (не съм оглеждала детайлно), а по-скоро като поддръжка.
Да, очевидно бюджетът не е голям и според мен трябва да се помага на училищата - който иска и който може. Ние при избора си обиколихме (главно информативно) и някои частни училища и нищо хубаво не мога да кажа за тях - в смисъл - да, повечето имат база, имат пртетенции и необосновано високи такси. Според мен един родител, ако може да отдели и ако иска, разбира се някаква малка сума дарение за подобен тип "квартално" училище, нещата сигурно биха станали много много по-добре.
Пак казвам - 5-то все още стои като избор пред нас, защото наистина хората ми направиха прекрасно впечатление, а това е по-важното. Имате ли представа дали има силно участие на родителите, т.е. някакъв вид настоятелство там? Ще бъда благодарна също, ако знаете повече инфо за учителите, които сега ще поемат 1-ви клас.

# 24
Отговарям подред:
- От може би месец го правят, но за тържеството беше завършено. Има нова мебел за портрета на Вазов и купите на училището, две голеееми табла за обявления и най-вече проекти и рисунки на децата, много цветя в саксии, стари фотографии, свързани с историята на училището, щори на прозорците към двора. Саксиите са в цветовете на българското знаме, много интересно решение.
Добавиха и още табуретки в къта за събиране сутрин на ПГ;
- Охраната. Все още  е на този чин. Там има контрол над достъпа вътре. Както се знае, човек има две очи, няма как в същото време да охранява и двора. Дворът на училището е от две части и е наистина невъзможно. Темата за двора е дълга;
- Чисто е! Всеки ден 3 жени по цял ден това правят. Метат двора, вътре чистят, коридори, тоалетни, нямам оплаквания. Проблем са външните хора, които парк в квартала нямат и лятото вечерно време всеки решава там да си пие бирата и да си пуши, да чопли семки.  Sick Опираме до дългата тема за двора...;
- В това училище събират в пъти по-малко пари от други места - давала съм и знам. Питаш дали има настоятелство, а линка е точно към неговия сайт. Почти всичко се прави от него. Събират по 25 лева на дете годишно. Доброволно. За второ дете половината, за трето - нищо.
Всеки клас преценява какви пари да си даде за стаята. Много пъти работата се поема от някои доброволци - родители. Така например боядисване на стая със собствен труд излезна 10 лв. на дете, събрани от около 23-24 деца максимум, на места са събирани ... да не казвам колко.
Ние сме правили паркет. Избрахме най-хубавия безобиден лак. Направи го фирмата на един родител. Спрямо други оферти беше съществено различна. А работата беше адски трудна.
- Учителите не са състезателни коне, не мога да ги коментирам. Всяка от тях има какво да даде на децата. Днес се замислих, че за тези години никой не знам да е напуснал от учителския екип.

# 25
Мен пък ме притесни в 36-то, че тоалетните са доста далече от стаите на 1 кл.......четох го някъде из форума и на отворените врати лично се уверих в това.........Физкултурният салон беше доста зле, но пък стаите на децата бяха прилични.В лавката продаваха боклуци, а издаването на децата.....закъснееш ли...... г-жата се прибира на топло и не чака .........

# 26
Осем, не вярвам някъде да има толеранс за закъснения. За края на часовете или края на занималнята говориш ти?
За първолаци най-добри са близките основни училища - това сочи моят опит.

Последна редакция: пн, 01 апр 2013, 10:50 от Люлин

# 27
Здравейте, напълно съм съгласна с Люлин за 5-то училище. Синът ми е там 2-ра година и съм много доволна. За съжаление не мога да дам информация за учителите, които поемат тази година първокласниците, защото не ги познавам и нямам впечатления. Знам само, че от както е директор
г-жа Капитанова, много неща са направени и продължават да се правят.Едносменен режим на занимания, което за мен е много по-удобно. Занималнята работи до 18 часа (за сравнение във 2-ро е до 17:10). Има доста възможности за извън класна дейност. За двора темата е наистина доста обширна - през есента се включиха дори и децата с рисунки и молби закачени за оградата, към живущите в района да не си разхождат кучетата там. Има някакав напредък, но трудно се променят навиците на хората, натрупвани години наред. На охраната е хубаво това, че през 2-3 месеца се сменя и в момента е един доста разбран и възпитан човек. Тоалетните - за съжаление наистина не са на ниво, там определено има върху какво да се работи,но все пак надявам се постепенно натрупаните негативи от преди да се преодолеят.

# 28
  • София
Мен пък ме притесни в 36-то, че тоалетните са доста далече от стаите на 1 кл.......четох го някъде из форума и на отворените врати лично се уверих в това.........Физкултурният салон беше доста зле, но пък стаите на децата бяха прилични.В лавката продаваха боклуци, а издаването на децата.....закъснееш ли...... г-жата се прибира на топло и не чака .........

Не ми се вярва.
Абсолютно е забранено да се оставят децата до 4ти клас сами. Дори за да си тръгнат сами, се изисква декларация от родителите! На нас не ни се е случило нито веднъж. Акос е случи, бих говорила с директорката на момента.

За тоалетните, в началото учителката ги води групово. После децата ходят на групички, много бързо се ориентират сами. В лавката ходят с учителката пак, а ако не им давате пари, няма да ходят. Да не говорим, че им се полага закуска предиобед, а вода вие ще им сложите в раницата.

# 29
Е, сега.....аз знам какво видях и чух - нали стана пред очите ми...... а дали това дете само си ходи - това е друг въпрос. Но от репликите м/у учителката и детето останах с впечатление, че трябва да я вземат, но не знае кой точо.......Беше обедно време.Около 12ч - с точност не го помня, но след последният час на първа смяна - за да съм по-точна.

Общи условия

Активация на акаунт