Отговори
# 165
Много се извинявам за закъснялата информация (която всъщност вече не е от значение). Вчера е имало РС в пето, за предстоящия първи клас.
Предстои подобна среща в 16-та ДГ, ако сте изпуснали на място, може да проверите кога ще са там госпожите.
Вярвам, че това не е последната среща в училището.

Ако някой от темата е присъствал, вероятно ще може да каже подробности.  bouquet

# 166
  • Sofia
За 5то ОУ пуснах конкретна тема, та ако се включи някой с инфо, ще се радвам.  Знам, че е трудна мисия, сякаш няма във форумите родители от 5то у-ще, все няма информация.  ooooh!

Мдаа... бях снощи на РС в 5то ОУ.
Това се сещам за сега:
Говориха общи приказки, а очаквах да си кажат конкретните изисквания и подхода си.
1ви клас ще са на 1я ет. и само те ще ползват второто стълбище в междучасията и към стола, останалите деца - главното стълбище. Стаята ще ползват цялия начален етап, та каквото облагородяваме по нея, ще знаем за какво го правим.  Аз предполагам (не е ставало дума сега за това) и се надявам и да им стоят някои от нещата там за седмицата.
За целия начален етап има и занималня.  Ще имат интерактивни дъски.  

# 167
  • София
В сайта на 5 ОУ има информация за предстоящите събития,които ни касаят.Между 22 и 26 април ще са дните на отворените врати.На 16 май ще има родителска среща във физкултурния салон за родители и бъдещи първолаци.

# 168
В сайта на 5 ОУ има информация за предстоящите събития,които ни касаят.Между 22 и 26 април ще са дните на отворените врати.На 16 май ще има родителска среща във физкултурния салон за родители и бъдещи първолаци.

2013 година...

# 169
  • София
Много се извинявам,не съм догледала,а и си мислих,че след указанията от инспектората са си обновили информацията.

Днес подадох заявление в 142 ОУ с входящ номер 93.Там днес започна приема на документи.

# 170
По принцип бройката на деца в паралелка е 24, рядко допускат над 4 паралелки и над тази бройка в клас.

# 171
  • Sofia
Нас в 36то като ходим и ни записват данните, има си охрана. Само на родителски срещи не са ни спирали. Единствено в 36то май първолаците са отделно от големите.
Във всяко от изброените училище 34, 36, 142 и 51во първолаците са в една и съща сграда в отделни етажи или коридори,това е. Или нека съм по-подробна:
–34 ОУ на първия етаж, в края на който,минават и големите до 7ми клас за стола и лафката (разбира се в мазето). Охраната не ме е спирала нито мен, нито с тези, с които съм говорила,че са го посещавали. През самия двор на училището преминават свободно хора, няма затворени врати, явно има нещо като квартална пътека през него и така..... Предимствата на това училище: хубав салон по физическо и това,че няма големи ученици, т.е. там е до 7ми клас и няма тормоз и се акцентира върху малките.
-З6 СОУ, първолаците са в края на един дълъг коридор,който води към салона по физическо, в началото на коридора са и тоалетните, минава се доста дълъг коридор, завивасе на втория етаж и там са стаите на първолаците.
И тук охраната не ни е спирала, родителски срещи едва ли в 11 часа сутринта,нито пък време за смените. Недостатък занималня до 17, после както самата охрана каза "ей тука в след 5 ми ги остават на мене..." Предимствата добра локация, хубав зотворен двор, ремонтирани тоалетни, мръсни,но ремонтирани, макар и доста далечни за първолаците.
-142ро Охраната пак не ти спря никъде! обиколихме доста щателно и изобщо ни въпрос, а минахме през нея поне три пъти.... Стаите са горе долу като в останалите три. Тоалетните и лафката за ремонт.

и в трите училища бяхме преди обяд между 9.30 и 11.30, нямаше отворени врати, нито родителски срещи. В 142ро бяхме към 17.00ч и нямаше също. Говорихме и с г-жа от занималнята и за отношението й към децата искам да смятам,че е било моментно несъвпадение  Shocked

Днес подадох заявление в 142 ОУ с входящ номер 93.Там днес започна приема на документи.
и ние днес подадохме и отново съм потресена от бг действителността, бяхме там рано,преди да почне записването и днес е ПЪРВИЯ ДЕН от самото записване за 5 и 6 годишните,т.е. предучилищна група (ПУ) и за първолаци също. Та вътре една жена си беше направила труда да пусне списък преди да отворят вратите и да почне записването за да не става лудница и да влизаме по реда на записването в списъка, и така почнаха да влизат хората по списъка.... Нашия номер бе 46 и 47 и познайте дадоха ни входящ номер 78 и 79!!!!! ЧЕСТИТО! Като се има предвид,че в списъка бяха и от двете групи деца,те. ПУ и първолаци, а входящите номера се дават в отделни стаи и отделни списъци ги записват!!!!! Изобщо не се остават празни номера и тнт шашми ама толкова тъпо и нагло бе очеизбождащо

# 172
Първите 40 места, ако не и повече, са заети от настоящите паралелки, затова е така.
Пример:
към момента има две паралелки 6-годишни, от по 20-ина деца. Те се записаха за 1 клас на проведените родителски срещи точно по времето на вашето посещение.  Grinning Това се направи, за да се прецени колко деца остават и колко могат да бъдат приети. Реално, за 4 паралелки, остава да се напълнят две, от по 20-ина деца. Ще бъдат приети около 40 деца външни за 1 клас.
Същото е и за 6-годишните, само където там реално, ако всички 5-годишни желаят да продължат, почти няма да има място за външни деца, нови, защото подготвителните са само по две паралелки.
Само за 5-годишните има "пълен " прием, т.е. ще се пълнят две паралелки с напълно нови деца.
Допускането на родители необезпокоявано става винаги по това време на годината по няколко причини-на първи етаж има 1 клас и предучилищни. Много родители на предучилищните отиват да си прибират децата по всяко време, буквално. Едни идват на обяд, други идват в 11 часа, трети идват в 3 следобяд. В този коридор реално има както 1 клас, така и предучилищна. Напълно отделени са само най-малките-в самостоятелен коридор. Към момента,малките нямат телефони, за да ги извикваш да излизат по телефона, затова допускат родители да влизат да си ги приберат. Елате в началото а учебната година, да видите как родители се карат с охраната, която не ги допуска. Карат се, карат се, вдигат скандали и така. Laughing
Успех на всички, където и да кандидатствате, ентусиазЪма трае една учебна година.  Laughing
 Hug
Не знам защо е тази истерия тази година, след като наборите намаляват, не се увеличава броя на децата. Успокойте се. Няма да ви се размине нито подготвителната, нито 1 клас. Hug

# 173
  • welcome to the Jungle
О! Марианна,
наборите до 2009 г., когато е отчетена най-високата раждаемост за последните доста години са увечилаващи се. А тази година се приемат деца, родени 2007 г., така че шоуто ще ескалира през следващите години.
А и не отчиташ съществен факт - огромната миграция към София, където,  ОДЗ-та и ЦДГ-та се пукат по шевовете и реално още много деца са извън държавните детски градини. Скоро този проблем в двумилионна София няма да бъде излекуван и наистина ще има проблеми със записването на учениците в добрите училища.
По отношение на входящите номера, би трябвало те да нямат никакво значение за записването, а да се вземат предвид критериите за прием и предимствата, които са предвидени от училището - братя/сестри в училището, живеещи/работещи в района и др.

Чета ви с интерес какви нерегламентирани обиколки правите из училищата. Странното е, че обикаляйки из тоалетни, столове, коридори на нелегална опознавателна експедиция, същевременно долавям възмущението ви, че охраната не ви е спряла. Няма смисъл да обсъждам защо портиерът не си е свършил работата. Обаче със сигурност сте подминали заповед на директор, закачена на видно място, че не се допускат външни лица в училището. Такава заповед има във всяко училище и тя е логична, естествена и целяща съхранение на децата от стотици опасности. Що ли българинът милее да има правила, тези правила да защитават детето му като стане ученик в даденото училище, а в същото време , всеки по единично решава да тъпче тези правила, щото се чувства по някакъв начин специален? А не, че няма да има дни на отворените врати и родителски срещи... Бас ловя, че никой от вас не е сигнализирал на директорката, че е пропуснат свободно  из училището (за да има поне малък смисъл от тези ви констатации), но пък правите услуга на всичката измет, която ще попрочете темата със съвсем други цели от нашите.

Последна редакция: вт, 04 фев 2014, 09:53 от Lioness

# 174
Не знам защо е тази истерия тази година, след като наборите намаляват, не се увеличава броя на децата. Успокойте се. Няма да ви се размине нито подготвителната, нито 1 клас. Hug

Как така намаляват? До 2009 набор само се увеличават. После започват да намаляват. А истерията с местата за първолаци и  логически ясно следствие от истериите с яслите и детските градини преди няколко години за тези набори. Следва логически ясното следтвие на истериите за кандидатстване на седмокласници. Конкуренцията за набор 2006-2009 ще е огромна. Печелят най-добрите.

# 175
  • София
В 36то има отделна сграда за първолаците, с топла връзка към основната. децата влизат от отделен вход директно в нея. Единствено тоалетните са проблем, който не може да се разреши с години.

Големият ми учеше до 3ти клас в тази сграда, чак в четвърти клас ги изместиха в основната. Сега заради занималнята може и по-рано да ги местят.

Хора, успокойте се. Като тръгнат децата на училище, ще се чдосвате, че не ви пускат необезпокоявано до класната стая.

# 176
Разбира се, критериите за прием.
Да, входящ номер не значи прием. Значи кой номер под ред е подадена Молбата.
Не всички подали ще се запишат, защото масово се подава във всички възможни училища явно.
Но все пак е ориентир Колко души са заявили желание.
При наличие на прекалено голям брой подали за прием документи, не молби за записване, може да се сформират и повече паралелки. Няма как да има необхванати деца реално, така че неприети във всичките тези училища няма да има, просто ще се разпределят. И по мое време е имало паралелки до "Ж", сега ще бъде същото, аз драма не виждам. Просто едва ли едно училище ще направи паралелки до "Ж", ако в съседното са до "В"

# 177
  • София
Обаче:

1)трябва да има наети преподаватели
2)трябва да има налични стаи за целия ден
3)трябва да се отчете, че много деца кандидатстват в няколко училища

Между другото, аз се чудя защо наистина не направят по-големи класовете.

О! Марианна , критерии за прием има. По-голямо дете в училището или родител, учил там, местоживеене,... Входящият номер се ползва при равен брой точки.

# 178
Аз знам много добре, че има критерии. Laughing

Преподаватели има, стаи налични има (това са училища от наше детство , че и назад във времето, когато паралелките бяха от по 33-37 деца и бяха повече от 4 на брой-стаите са същите, не са намалели, стоят си и чакат и никой не може да ме убеди, че не е така, защото аз лично също съм бродила по тези коридори и съм била ученик в тези училища при по-големи паралелки най-малкото)

# 179
  • welcome to the Jungle
Паралелките в едно училище зависят основно от стаите. Wink Предвид, че бюджетът на училището се определя от броя на учениците, всеки директор би предпочел да има максимален брой ученици. Осигурят ли се ученици, безпроблемно се назначават и нови учители  Blush. Абсурдно е да има празни стаи и неприети ученици.
А за по-голям брой деца в клас е немислимо да се говори и слава Богу.

Общи условия

Активация на акаунт