Отговори
# 150
Гледам резултатите от анкетата и пак се питам, по какви критерии преценявате, кое у-ще е добро и кое лошо?  Thinking Ето, моите :
1. Резултатите от разни състезания / не спортни /.  Разбира се, отчитаме и съотношението брой ученици - резултати. Пояснявам : Ако едно у-ще има рейтинг 55,999 /примерно/ от математическите състезания, на база 2-ма участници, едва ли е по-добро от друго у-ще, с рейтинг 50, но на база 20 участвали. Една птичка пролет не прави.
2. Учителките и учебната програма / това, второто е важно при профилираните паралелки /.
3. Организацията на учебният процес, бройката деца в клас и извънкласните мероприятия на територията на у-щето. Извинете ме, но 30 деца в един клас в прехвалено у-ще, НЕ е по-добрият вариант, отколкото 20 ученика в друго.
4. Дали е ОУ или СОУ. Според мен, за начален курс, ОУ-тата са за предпочитане.
5. Базата и отстоянието на у-щето от дома. За второто, ще се сещате всеки ден, когато трябва да водите детето си на у-ще.  Wink Laughing

Това са критериите по които аз избрах у-щето, в което да учи детето ми.
А, какви са вашите? Когато си отговорите на този въпрос, избора на у-ще е лесен. Разбира се, има и още един много важен фактор - на какъв клас, ще случите. Това, обаче, е на късмет.  Wink
Късмет на всички!  Hug

# 151
Tonita, и следвайки тези критерии би ли споделила кое училище избра и към настоящият момент би ли направила пак същия избор? Благодаря предварително за отговора ти! Hug
И се допълвам, че в първия пост са посочени критериите, по които би трябвало да се гласува, а дали всеки, който е гласувал има предвид точно тях, може би го има посочено в обоснователен пост (ако има такъв).

# 152
marini, аз съм доволна от избора, който направих. Определено, резултатите, които виждам ми харесват.  Simple Smile

# 153
  • София
Критериите на всеки са различни.За мен особено за начален етап пръв критерий е да ми е близо училището.На второ място учителката.На трето място качеството на учебния процес и организацията на учебния процес.Какви резултати от състезания има училището грам не ме интересува.Детето ми се развива чудесно,но може и да е посредствена ученичка.Искам да е здрава и щастлива,да се чувства уютно,да и е интересно в училище.Гений няма да става.Предпочитам  да има повече извънкласни занимания,да ги водят на различни места,да ги срещат с интересни личности.

# 154
Tова последното всъщност е основно за 1-4 клас, а не състезанията.
Абсолютни двойкари в 1-4-клас в 11 са напред с материала и обратно.

Моите критерии-близост до училището, и учител вдъхващ увереност и спокойствие. За 1-4 клас това е необходимо. Напъни да се доказваме какви сме вундеркиндчета нямаме, защото не е критерий точно в тази възраст, нещата търпят доста често обрат в следващите 5 години, които са по-важни в това отношение.

# 155
Какви резултати от състезания има училището грам не ме интересува.Детето ми се развива чудесно,но може и да е посредствена ученичка.Искам да е здрава и щастлива,да се чувства уютно,да и е интересно в училище.Гений няма да става...
Хм, че кой е казал, че децата ходещи на това или онова състезание са гении?  Rolling Eyes Състезанията организирани от СБНУ, например, са само върху изучавания в у-ще материал и определено не е необходимо едно дете да е свръх надарено, за да се справи с тях отлично. В класа на сина ми има деца, които покрай тези състезания се мотивираха да учат по този или онзи предмет.  Laughing За какви гении и вундеркинди пишете? Виж, ако пишете за родители, които смятат децата си за такива, май ще намерим доста примери около нас.  Mr. Green Пък и училищата, за които пишем в тази тема, определено не влизат в полезрението на родителите с деца вундеркинди.  Wink Това са нормални квартални у-ща, с всичките плюсове и минуси на българската образователна система. Да не говорим и за факта, че ако едно дете е ученолюбиво, то кварталното неелитно у-ще в никакъв случай няма да му попречи да успее да се реализира успешно в живота.

...Искам да е здрава и щастлива, да се чувства уютно, да и е интересно в училище...
Peace

# 156
Здравейте,
Дали някой може да ми даде информация за 19то, 41во, 35то и 127мо училища в София?
Синът ми ще е в първи клас през септември и се чудя към кое приоритетно да се ориентирам, а сайтовете им не са особено обновени...
Имат ли добра подготовка/преподаватели/режим/профил/езици/занималня/база/храна, т.н.?
Изобщо, ако някой е запознат с това, което предлагат въпросните училища, как би ги степенувал? Всъщност, ако имате други препоръки за начално училище в център и Лозенец, какви биха били те?
Благодаря предварително.

# 157
  • Sofia
Аз мога да кажа за 19-то, но не от личен опит. Живея в Лагера и доста от познатите ни деца учат в 19-то. Общо взето повечето родители са доволни, води се за едно от най-елитните в квартала, каквото и да значи това. Недостатък е (поне за мен), че уж задължителната безплатна занималня от 1 до 4 клас, никога не се състои "поради липса на желаещи" официално. Вместо това всички ходят на платена занималня (да не те излъжа ама мисля, че някъде към 190 лв. на месец струва). В нея влиза и доста език и то качествено преподаван.
В 35-то аз съм учила, но в гимназията и то преди 20 год. Тогава беше доста прилично основното училище, без да е нещо изключително, но не знам дали още е така.
Виж 107 ОУ в Лозенец. Аз лично много го харесвам и ако не ми беше толкова неудобно веднага бих го избрала. Особено ако имате афинитет към математиката е много подходящо.

# 158
  • Sofia
освен в темата за 142ро слагам и тук коментара си,защото е инфо и за други училища 36,34 и 51во

Ходих днес и вчера да разгледам 142ро, 34то и 36то, както и 51во.....ами от към база:
столовата на 142ро и 34то са като от филм на ужасите, в мазето с големи общи части, тъмно, мрачно, неприветливо.... такива прекрасни хорор сюжети могат да минат там.... Лавките също отврат.
В 36то стола не съм видяла. Лавката сравнително чиста.
Тоалетните: в 142ро за абсолютен ремонт,който я стане я не, в 34то и 36то ремонтирани, но никак не чисти.

Салон по физическо: добре и в трите
Достъп: и в трите 34,36 и 142ро никой не ни спря, нито попита нито нищо, ПЪЛЕН НЕОГРАНИЧЕН ДОСТЪП! пак се сещам за такъв хубав сюжет и как лесно се крадат деца....
Занималнята: в 142ро до 18ч, но е хубаво по рано защото децата се изморявали, в 34то до 17 и в 36то също до 17.

В 51во учат на смени от втори клас, базата чиста,приветлива и поддържана. Тоалетните не ги видях както и салона по физическо. 
Достъпа САМО с електрони карти, взеха ни ЛК и данните за да пуснат в сградата.
Занималнята пак само до 17.000

Да кажа леко съм ужасена и много разочарована, и смятам,че както в 51во обстановката е уютна,чиста и приветлива: цветя, портрети, светлина и информационни табла на всякъде, си зависи САМО ОТ ДИРЕКТОРИТЕ! Не може да ме убедиш в друго, не е до бюджет!!!!
А бюджет има толкова видове финансиране, но трябва далновидност и ищах!
Днес съм лошо настроена.....

# 159
  • София
munieka, благодаря ти!

А оглеждате ли дали има в близост базова станция на мобилен оператор?

# 160
  • София
Това последното сериозен въпрос ли е? Shocked
Иначе влизането ми в 25 ОУ  беше също безпрепятствено, както на munieka в повечето училища.Аз издирвах къде  да си пусна заявлението и обиколих 1 и 2 етаж безпроблемно.

# 161
  • София
munieka, благодаря ти!

А оглеждате ли дали има в близост базова станция на мобилен оператор?

Осъзнах, че така лаконично написано звучи иронично.
Но е прекалено сериозен въпрос, който като ми остане време ще проуча - има ли минимални отстояния за детски заведения?

Скрит текст:
Живяла съм с години на 5 метра под базова станция без да знам. Съседният вход са  взимали наем, като разбира се не са ни питали и уведомили. Едва когато и отсреща сложиха станция, отворихме в интернет и намерихме не отсрещния, а този над нас! Отсрещния още не е въведен в регистъра, затова пък този над нас е от около 15 години!
 Стига толкова за децата ми. Облъчвания всякакви, но нека поне очевидното да си го спестим

# 162
  • Sofia
Иначе влизането ми в 25 ОУ  беше също безпрепятствено, както на munieka в повечето училища.Аз издирвах къде  да си пусна заявлението и обиколих 1 и 2 етаж безпроблемно.

Аз до сега 3 или 4 пъти съм ходила в 25-то, винаги охраната ме пита къде отивам и ми дава листче, което този при когото отивам да подпише. Но лична карта не искат в интерес на истината. А и охраната е 1 човек и ако мръдне някъде (което е нормално) вярвам, че не е проблем да се влезе и без да те забележат. Мен по ме интересува децата да не могат да излизат свободно. Никъде по училищата не видях обаче заключени дворни или други врати, както е в градината примерно. Може би са ми малки още децата, за това ме е страх, ама мисълта че може да каже на госпожата, че отива до тоалетната и да хване гората ме хвърля в ужас.  ooooh! В тоя ред на мисли някой ще сподели ли как става ходенето до тоалетната на малките (подготвителна и І-ІІ клас)? Очевидно госпожата не може да остави класа без надзор, за да придружи един...  Сами ли ги пускат да се разхождат из училището?  newsm78

# 163
  • София
До 51во има антена на мобилен оператор, на съседен блок.

Нас в 36то като ходим и ни записват данните, има си охрана. Само на родителски срещи не са ни спирали. Единствено в 36то май първолаците са отделно от големите.

# 164
Спират, и мен са ме спирали, като родител на дете даже. В момента текат родителски срещи, отворени врати и прочее и затова не спират.

Общи условия

Активация на акаунт