~*~Одумвани или не, арабските мами си живеят добре в 135 тема!~*~

• 49 810
  • 735
  •   1
Отговори
# 645
Белбейке, до Берковица за горски плодове не вярвам да идем, че и при нас има много, но сега е рано за тях, юли-август им е сезонът. Виж за традиционен вкусен качамак може и да се навием.  Laughing  Че в югозападна България не съм забелязала да се предлага в заведенията.  

Бибито, ти със сигруност пишеш много разбираемо, проблемът е явно в моето четене, че уж и на марси поста прочетох, а не бях разбрала, че мъжът ѝ е бил в опасност. Едва след вашите коментари се връщах да го прочета още три пъти.  Crazy

Арте, оправихте ли документите за България? Че доколкото разбирам положението не се оправя. Според един познат иракчанин, Ирак е на прага на гражданска война.  Cry

Алисамер, много ме развесели. На вас сигурно хич не ви е до смях, де, с тези наводения, но както ги описваш, и тях, и качамака, и престоящото приключение в палатки с толкова деца - около теб никога не е скучно май.  Hug

Аз току що се прибирам от работа, времето навън е 20 градуса, слънчево и пъстро-зелено, птичките пеят и настроението ми изведнъж стана майско-великденско-гергьовденско.
Утре май ще се сдобия и с боя, така че козунаци няма да правя, но поне няколко яйчица ще боядисам. А в неделя ще се съберем с приятели и ще сготвим агнешко. Така де, не всеки ден е Великден.  Laughing

Весели празници на празнуващите! А на всички поздрави и усмихнати почивни дни   bouquet

# 646
  • In a surreal moment!
Belbey - '' метода Монтесори '' и приложението му с арабския език - Извинявам се за професионалното любопитство, но какво означава точно въпросът ти?  Монтесори не е само 1 метод, това е цяла система за обучение на деца, предимно с проблеми в менталното развитие. Разбира се  ,че се използва и за деца в норма. Езика, на който се общува ,според мен няма значение.  Какви са тези модерни дет. градини в Скандинавието, с какво са модерни, много ми е интересен този в-с, ще се радвам да разкажеш повее.  Peace

# 647
Белбейке,  Hug сега се сетих, че не отговорих. Ами това са мхамара и ляхме мадуаа. Поръчала съм ги на Бибсита да ми ги приготви като отида след има няма 3 седмички  Mr. Green не забелязваш ли, че от тогава тя я няма тук  Mr. Green търси добър месар  Laughing из Ливанско  Hug
А как се приготвят имам смътни спомени от едно кулинарно предаване за точните продукти - мхамарата беше каак - смлян, дъбс раман, лют червен пипер, орехи и зехтин и не се сещам за друго. Второто е лахме мадуаа. Прясно фреш месо обаче мадуаа, щото се бие в хаван докато стане на кайма, слагат му се подправки и се консумира с зехтин полято.

# 648
Ей Икси , зло да те забрави съвсем се изчатках че ти може да дадеш мнение Peace
Извинявай   bouquet
 Какво имам впредвид ли  Thinking.Вчера гледахпо БТВ Lady  някаква госпожа която обясняваше за метода.Тя показа метод за научаване на буквите /по точно на звуците с едни карти розови и сини за съответните гласни/ съгласни.Буквите са апликирани с финна шкурка и когато детето докосва дадената карта произнася звука.
 Пример даде с ang. H и те съответно произнасят х.Дамата обясня че така децата се научават  И да пишат фонетично и от тук по -лесно научаване на писане.
 Предвид че примера беше даден с англ. букви се замислих дали би бил приложим подобен /същия метод и с арабските букви Thinking.
 За българския език е приложим въпросният метод.
  За модерните детски градини  Wink е среда в която децата нямат възможност да се идентифицират полово чрез герои, катовсички играчки и историй /приказки са безполови .Връзката е с еднополовите бракове.
 Има цяла тема за това даже ако попадна пак на нея , щети пусна линк   Peace
 Икси , за метода Монтесори би ми било интересно още , но може и на лични.Оценявам всякакво инфо.
Любе , ти добре си си поръчала да ти го направят , но искам по подробни обяснения и вариянт за подмяна / конрафасон  на лични  Wink

# 649
Добро утро момичета.
Приеха ни на детска, и от септември почваме, но това означава пак да сменим квартала, защото ни приеха в близост до където живеехме преди, а от тук е доста далеч,мъжът ми не е очарован, ще трябва доста да се разбираме по въпроса.
След малко ще боядисвам яйца, а по късно  ще купим козунак.
Вчера тук валя, страхотен дъжд и сега е едно приятно, свежо навън.
Май това е от мен, приятен ден.Весели празници.

# 650
Добро утро!

Чарли, супер, че са ви приели, пак ще търсите нова къща да ви е наблизо  Hug до септември има време

Белбейке, имам една книга за ливанската кухня, отивам да прочета и ще ти пиша  Mr. Green всичко пише там и ще намеря подробности  Sunglasses

Кои гледа Айдола вчера? Много ми хареса гласа на последния, египтянина, страхотен глас. Фарах и Зиад също са ми фаворити  Mr. Green Да видим днес кой ще напусне  newsm78

Хайде лек и спокоен уикенд на всички  bouquet

# 651
  • In a surreal moment!
Добро утро или направо добър ден, че докато се обърна то станало обяд.
Сварих бяло пуешко месо. Наготвих го с ориз, зелен лук, лапад и джоджен на фурна.
Мъжо иска за десерт макарони на фурна. След малко ги мятам и тях.
Следобед ще боядисам десетина яйчица, да се смърсим за празника.
Козунаците ги купих. Тази година има такова разнообразие ,че въобще не ми се занимава.
За утре размразявам едно зайче, домашно, подарък е от татко и майка.
Агнешкото е скъпо и на едни големи половини и четвъртини, че за едно парче трябва да се охарчим над 50лв. Ще минем и без него. Цветенцето ми реши да не си идва. Тъжно ми е. Заета е , няма как.

Belbey - предлагам тук да я поразнищим Монтесори ,че има толкова млади мами, може да е полезно и за тях. Пък и повече мнения да се съберат. Не претендирам, че съм перфектна по въпроса. Запозната съм с методиката(в множествено число). Не я работя. Няма как, аз съм в училище и класно-урочната система на Коменски е в противоречие с Монтесори. Взаимстваме някои елементи, най -вече по отношение на материалите, но не може да се каже, че я използваме напълно. Имам предвид специалните педагози като мен. Не знам точно какво си гледала ,нямам и време да потърся, но ми е ясно ,че си видяла една обучаваща игра(да го наречем така), а при Монтесори може да има десетки, стотици такива игри и занимания. Същността е в това , че средата, в която детето прекарва днят си е наситена с обучаващи игри ,материали и прочие. То само избира с какво да се занимава, ролята на възрастния е само да му покаже как се играе правилно. Няма първи час математика или език, или физическо, не, всяко дете си избира от рафтове кутия с някаква игра и се занимава под наблюдението на възрастен, който му показва правилата. Когато се насити, прибира материалите и връща кутията. Това  е най-елементарно обяснено практическата страна на обучението по Монтесори. Тежестта пада върху подсигуряването на обучаващата среда с материали, игри и занимавки. Да са от естествени материали, да са интересни и забавни. Да има градивно познание за заобикалящият свят, детето да трупа опит, да прави връзка между събития и процеси, да изгражда практически умения. Мога да ти разкажа, когато имам време, за различните игри. Това е ценното. Можеш да си направиш и ти вкъщи. Ето тук има малко обяснено. Прочети го , после пак ще дискутираме.
http://www.moetodete.bg/vazpitanie/montesori-pedagogika.html

Последна редакция: сб, 04 май 2013, 11:57 от ИКСИ

# 652
Привет,сладурки Hug
Напоследък не се свъртам много вкъщи и затова липсвам.
Чарли,поздравления все пак за градината,чувала съм колко е трудно да се уредиш в София.За другото ще се намери решение,има време Peace
Любсче,месарите ще се избият кой да ти приготви лахмето,има и оферта за фраке(то си е баш южно ливанско),изобщо месо да искаш като дойдеш Mr. Green Не съм виждала да слагат на лахме мадуа зехтин обаче,само на кеббе нийе newsm78 а бе ти ела жива и здрава пък другото лесно.
Иксе,щом си рекла,хайде и аз едни макарони на фурна ще хвърля..да те питам обаче,в какви горе долу пропорции слагаш мляко,яйца и макарони,че някой път сухички  ми се получават.
Понеже говорите за Монтесори,да спомена че бачках тук известно време в една Монтесори градина,което не значи че разбирам много де Rolling Eyes пък и те не знам дали го спазваха точно.Имаше специализирани материали,но не много защото са скъпи иначе каталога тежеше сигурно 5кг.През повечето време си беше нормална градина според мен,имаше около час и половина Монтесори активити,в който се нареждат децата в кръг седнали на земята и учителката им показва с флегматични движения как да работят с някой Монтесори материал-например в дървена правоъгълна кутия има 7-8 дупки с форма на цилиндър в различен размер,цилиндрите се вадят и след това се връщат обратно.Това всичкото се случва на специално килимче поставено на земята.След като наблюдават децата трябва да се опитат да повторят действията.Спокойствието и бавните движения са много важни забелязах.Има и други съвсем елементарни занимания,които и вкъщи могат да се приложат,например на табла се поставят две купички,едната празна другата с леща и детето трябва да я прехвърли с лъжичка в празната по възможност без да разсипва отвън.Мисля че са много полезни за хиперактивни деца(и не само),защото възпитават търпение,спокойствие,концентрация,логическа мисъл,памет,контрол на движенията и др.,Икси може да допълни.Обаче нямаше как да си избират всички,защото 3 деца примерно искаха едно и също и просто се налагаше на две да дадем друго ooooh! Толкова накратко,че взех да изпадам в много детайли.Белбейче,чела съм много малко за Монтесори,мога да говоря само практически от тази детска градина,но не съм сигурна че всички градини Монтесори работят по един и същ начин,тия бяха леко мутирали Thinking За тия пък модерните безполови не бях и чувала,звучи ми малко извънземно тва Crazy hahaha
Разбра ли сме се с девойките,следобед да нарисуват някое и друго яйце,да не сме валат.Аххх,яде ми се козуначено руло с мармалад и орехи #Crazy явно не е опрял ножа до кокала иначе да съм се научила да го правя..и това време ще дойде.Утре рано ще тръгваме за южен Ливан и най-веротно няма да мога да ви честитя празника,затова отсега:
Весел празник,бъдете здрави вие и вашите семейства и приятно похапване на козунаци..завиждам ви май не особено благородно.. Mr. Green Heart Eyes

# 653
  • In a surreal moment!
Биби - до колкото схващам ДГ е била по методиката на Монтесори ,но не изцяло. Не можеш да събираш всички деца на едно място и да им показваш, че това е класно урочна си-ма. Идеята на Монтесори е да наситиш средата с обучителни игри, материали, занимавки и децата сами да решават с какво ще се занимават и колко. Монтесори държи материалите да са натурални. Например - изследване на растение. На децата да се предложи хербарий от изсушени такива и лупа(да речем). Самичко да разглежда, да прави изводи и т.н. Педагогът(който може да е просто по-голямо дете) ще му покаже как да отваря кутиите с растения, как да ги докосва, да борави с лупата и толкова.
Пресипването на пякък, леща ,вода, дребни макарони е много характерна игра за Монтесори. Какво развива тя няма да обяснявам, вярвам, че се сещате.

И още...няма една идеална методика за обучение, нито Монтесори ,нито Коменски , нито някоя друга могат сами по себе си да са идеални за различните хора. Например за мен, на този етап, в Бг, класно урочната с-ма е в залеза си. Говоря от позицията си на учител на деца със затруднения от ментален, сензорен или двигателен х-р, които се обучават в клас с децата без специфични нужди.

Последна редакция: сб, 04 май 2013, 18:53 от ИКСИ

# 654
здравейте момичета! Hug
Минавам да ви пожелая за тези които празнуват, весело изкарване на празниците!  bouquet
И аз от сърчице завиждам на тези които са си в бг  и ще си хапнат топли пресни козунаци!На мен това не ми се е случвало от доста години,като се има впредвид че гръцките козунаци нямат нищо общо с нашите И аз си ги взимах от бг магазине ,но пакетирани....... Confused
Чарли страхотна новина за детската градина,радвай се затова ,а за квартира има време да му мислиш,може И друг изход от ситуацията да измислите,а ако не сам сигорна ,че И пак да смените квартира ,ще свикнете,колкото И да е неприятно постоянното местене.
И аз чакам рецепта за макоронки да видя как ги правите.  chef
А някой ,ако  е забъркал домашни козунаци може да пусне някоя снимка да се порадваме И ние! Peace

Последна редакция: сб, 04 май 2013, 22:50 от ~Artemis~

# 655
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
Здравейте, момичета  Hug
Да се отчета- направих 3 козунака ( в момента има само 1,5  Simple Smile ) Дано им омръзнат та да не се налага утре пак да бъркам. Но аз като един виден мързел ги месих в машината за хляб и после си ги пекох във фурната, та да мога да ги сплета и да си приличат на козунак, а не на хляб.
Първото червено яйце си го боядисах още в четвъртък преди изгрев слънце, както е обичая. А всички други яйца днес малката ги боядиса съвсем сама и както тя си реши. Дадох й пълна свобода на действие и въображение. Справило се е детето, мисля да я науча да прави и козунаци и другата година няма да имам грижи  Mr. Green
Ние купихме една агнешка плешка, към 2,5 кг излезе. Вярно е скъпичко агнешкото, ама ние много не обичаме и ядем такова само на Великден и Гергьовден.

И аз не съм сигурна, че утре ще мога да пиша и затова още днес ви пожелавам весели празници  Hug Hug Hug

# 656
Здравейте момичета .
Върнахме се от планината невредими но сериозно премръзнали разликата от града и горе почети 35 градуса ама ние тука зимни дрехи нямаме караи дано само да няма болни .
Докато оправям багажа и катастрофа децата докопали боядисаните яица и сега имам само купа натрошени на сол велигденцета Grinning Mr. Green
Белбеиче моя син вече втора година посещава такава градина тук аз съм меко казано влюбена в нея сега много дигнаха таксата и много трудно склоних мъжами и за малкия но успях ако те интересува ще ти разкажа повече но за съжаление днес времето адски напредна ,а за утре си ме очаква много дълъг ден имам рожден ден и гостито ще е в нас . Сега ще хода на пазар и да се готвя ,а съм направо смазана .весел празник на всички утре . Hug

# 657
Здравейте красавици   bouquet
 На Велика събота както чудото се случва и се палят сами свещите , нека на всеки се случи неговото си Чудо  Praynig Praynig Praynig
 Икси, Биби благодаря ви за споделеното  Peace.
Именно свободата на тези методики ми харесват на мен.То е ясно, че няма универсална система , но аз за себе си искам максимално отдалечаване от '' моркова и тоягата''.
 Икси, твойте лични наблюдения ползвайки насоки от методиките в/у резултатите на децата с които работиш какви са?
Четох някъде, че психолози смятат че дела на хипер активните деца ще се увеличава именно заради не подготвеността на учителите за работа с новото поколение .Предвид потребностите и  развитието им.
 Материала ще го прегледам  Peace, днес се впуснахме  с боядисване на яйца и има един козунак замесен и втасва   Rolling Eyes да видим резултата Thinking.
 На всички които ще пътуват им пожелавам приятно изкарване със любимите хора   bouquet
ПП. Алисамер, много ще ми е приятно да ми отделиш от времето си когато ти си свободна. А утрешният повод си е много Важен така че аз ще чакам   Hug Hug Hug
ПП2. Да се редактирам от по предишният си пост се бях обърнала към Портокали , за което се извинявам   Praynig Praynig Praynig.
Слънчогледи теб имах в предвид !

# 658
  • In a surreal moment!
Белби - при моите деца Монтесори дава много добри резултати. Но, не забравяй, че те умствено си остават на една ранна възраст, колкото и да израстват физически. Аз смятам, че Монтесори може да даде добра основа, но че е за ДГ и началните класове. Няма нищо по-хубаво от това детето да изучава света, чрез самите му елементи. Да прави самостоятелно изводи, чрез играта и със забавление.
Друг е въпросът какво възрастният предлага като заобикалящ свят. Монтесири педагогът е един вид кукловодът на целия процес на обучение в Монтесори средата. Ако я насити с милитъри игри нали ти е ясно какво става с детето. Винаги трябва да се следи за мярката и за такова разнообразие, което да съответства на света вън от Монтесори средата. В този смисъл абсолютно съм шокирана от тези Скандинавски безполови градини. Не ги разбирам. Ние сме полови същества, как ще се отрича очеизвадното. Какво ли не измислят хората...  Thinking  Според мен децата трябва да си израстват с усещането за полова принадлежност и това не бива да е драма, напротив, трябва силна сексуална култура. Ако трябва да съм безкрайно искрена мисля, че в тази посока има много да се учим от старите индийци и Камасутра. Това знание в момета се крие от децата, а това е грешка, защото в момента сме свидетели на една ужасяваща простащина още от 3-4клас. Не ми се разказва на какво съм свидетел всеки ден в училище и какво ми чуват ушите. Децата сега съзряват много ,много рано, а БГ образователната с-ма както винаги е на светлинни години назад от нуждите им. Монтесори тук би била много полезна, с подходящите материали и игри разбира се. Какви ще са те, е това е въпросът... хъм... Заслужава си да помисля!   Wink 

Не очаквах такъв развой на мислите си...Белби, ето нещо полезно от разговора ни, душко!  Heart Eyes

# 659
  • по пътеката
привет! на много сериозни теми сте няколко дни! само съм слушала за тези системи, но не съм запозната, интересно ми бе да ви про4ета! тези игра4ки или игри то4но каква форма имат, на  пъзели или на конструктури или на  опити с вещества, разни природни наблюдени и тн?
да ви се  опла4а само жълтото яйце спасихме да стане нещо , но с  куркум, другите със сладкарските бои ,направо само нюанс придобиха и малката ги изрисува, поименно ги наре4е, утре всеки да си знае  яйцето, мда! козунаците по най-неглижарския на4ин на три етапа, но пък тестото стана разкош и за работа, и за надуване! само мойта пе4ка пече както тя иска и голяма врътка е с пе4енето! да видим отзивите, 4е моите не ги ядат и голяма неблагодарност събирам за труда си ,особено 4е си ги хапвам толкова добре, после що ми се кара докито! да ви се опла4а три дни бях на  полягване и стиснала м/у зъбките инат и воля , ходех да си водя 4едото и да си го прибирам, адска глава ме болеше! не знам какво беше, допускам едно лекарство да не му е мястото сутрин и от там! а може и стрес, то такива кошмари ме подгониха, цели сценарии да пиша на трилърпродуцентите! та днес с валериан4ето в допълнение, панадол4е и бивам! 4ак толкова работа свърших, 4е едва сега сядам за  малко на компа! алисамер, това с наводненията е ужас, в саудито има  загинали даже! гледам снимките от там и направо си е страшно, при вас как е?
хубаво е на планина, там комари нямате ли? много смело и с бебе!  Peace
белбейка ме уби в4ера с този морков и тояга, пак я 4ета и се хиля!  Laughing а методът макаренко?
4етох и аз за тези модерни градини, не ми влезе в главата, много замотано и антихуманно ми зву4и, то хептен ще се 4удят децата! какво им пре4и да се самоопределят след 16 г ,поне да знаят що за съзнание имат?ама там на запад мене ли4но си ме плаши разбиването на семейния модел, на слободията на дроги, секс и лишаването на родителите от правата над децата им! имам доста  оплаквания  от местни майки, определно даването на прекалени права на деца в неосъзната възраст и незрелост води до страшни ексцесии в отношенията родител-дете!както каза моя приятелка франсе, ползват ме за инкубатор, без право да имам свои принципи на възпитание, налагат ми модел "детето е с неограни4ени права" и то си го търси като наследство и го ползва както му е угодно! 

Общи условия

Активация на акаунт