Операция на щитовидната жлеза - 8

• 138 901
  • 748
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте и от мен:)
Таничка, благодаря за милите думи  bouquet
Днес бях на първото контролно ехо след операцията- новините не са от най- добрите ConfusedОт оперираната страна има увеличен лимфен възел около 16 мм, не се знае откъде се е взел, но ако о следващия път е там ще го биопсираме Sad Ще се реши, когато видят резултата от тиреоглобулина. Не, че влизам в някакви филми, но дали е възможно за 40 дни " нещо" да се е случило?! А уж нямаше капсулна инвазия....

# 106
Здравейте отново:)
Искам да попитам няколко неща и ще помоля тези, които знаят да се отзоват, та да знаем и ние newsm78
1.Защо не трябва да стоим (оперираните) над пара, дали над тенджера или в сауна?Знам,че е противопоказно, но не зная защо?
2.Защо и най-вече докога не трябва да вдигаме тежко?
3.Каква е връзката между операцията и ставните болки?Виждам,че повечето от момичетата се оплакват, включително и аз, дори ме боли костта от коляното надолу.....Но ако нямаме проблеми с калция има ли връзка?Някъде чух,че Елтирокса отнемал калция.....на прав път ли съм?
Тanq09, ще идвам към Варна утре , след 18ч на ехо, а на 15 ще пускам изследвания.Много ще ми е приятно да пием по кафе, пиши ми на лични ако искаш кога ти е удобно и да се разберем.
На всички повелавам усмихната вечер, напук на мрачното време навън Hug Hug

Само за тежкото мога да кажа от собствен опит, няколко седмици след операцията вдигнах кофа с дърва и така ме сряза,цяла вечер ме боля, имах чувството, че току що са ме оперирали. Не бързайте да се натоварвате,момичета.

# 107
Момичета, вие сте по-запознати. Наистина ли е вярно за Еутирокса, че отнема калция в организма?
Май това момче, което живее в Германия и са давали по ТВ, което се бори с Хашимотото и е участвал май в тези лекции, за които споменахте по-рано в градовете, та той е споменал това: Малко хора знаят, че Еутирокса отнема калция от организма. Rolling Eyes

Иначе в темата за Хашимото, май не помня момичетата да приемат калций, по-скоро магнезий за крампи.
В самата статия за полезните витамини при хипофункция беше писано за калция:
Цитат
KAЛЦИЯТ, приет дори и под формата на млечни продукти също интерферира с резорбцията на Euthyrox, За това медикамента трябва да се приема 1 час преди, или 4 часа след консумация на калций Болните с тиреоидит на Хашимото не показват отклонения в калциевият баланс, за това включването му  към терапевтичния план не е задължително, с изключение на случаите при които се нналага прием на магнезий по повод на тежки мускулни крампи или за контрол на сърдечната честота.
Аз го разбирам така - Ако е нужен прием на калций, той да е съобразен с приема на еутирокс, а не че самият еутирокс води до липса на калций.

Доколкото помня от вас, оперираните със засегнати паращитовидни жлези приемат калций, но не и другите, нали? Независимо дали приемат еутирокс или са без заместително лечение.
Все пак има изследвания, които биха показали дали има нужда от прием на калций или не, защото и предозирането с калций е опасно.

# 108
Корекция на интервала на дозиране: едновременното прилагане на калций-съдържащи продукти може да намали бионаличността на еутирокс с 1/3 при някои пациенти. Фармакологичните ефекти на еутирокс може да намалеят. Точният механизъм на взаимодействие не е известен, но може да включва неспецифична адсорбция на еутирокса към калция при киселинни нива на рН, при което се формира неразтворим комплекс, който се абсорбира слабо от стомашно-чревния тракт.

В едно проучване, 20 пациента с хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза), които са приемали дълго време еутирокс по стабилна схема се демонстрира скромно, но значително понижение в средните нива на свободния и общия тироксин (Т4), както и съответстващо увеличение на средните нива на тиротропин (стимулиращ хормон на щитовидната жлеза или TSH), след добавянето на калциев карбонат (1200 мг/ден елементен калций) в продължение на 3 месеца. Четирима пациенти са имали серумни нива на тиротропин (TSH) над нормалните граници. Нивата на тироксин (Т4) и тиротропин (TSH) се върнали почти до изходните стойности 2 месеца след прекратяване на калция, което допълнително подкрепя вероятността за взаимодействие.

В допълнение, има съобщения за случаи, предполагащи намаляване на ефикасността на еутирокс по време на едновременен прием на калций. Не е известно дали това взаимодействие се случва с други препарати на тироидните хормони.

Приложение: някои експерти препоръчват разделяне на времето на приложение на еутирокс и калций-съдържащи препарати с интервал от най-малко 4 часа. Препоръчва се непрекъснат контрол (мониторинг) на серумните нива на тиротропин (TSH). При пациенти с нарушения на стомашно-чревния тракт или малабсорбция може да съществува по-голям риск от развитие на клиничен или субклиничен хипотиреоидизъм в резултат на това взаимодействие.

Може би има доза истина в твърдението,че хормона отнема калция от ставите.Някак закономерно е проблемите на щитовидната жлеза да се отразяват и на цялата костна система.
Не можах да гледам цялото предаване,хванах част от него,колкото да потвърди убеждението ми,че храненето е наистина важно.Не разбрах с какво точно е заменен хормона,доколкото схванах -с някакъв препарат на растителна основа.
В случай,че някой има линк,моля,нека го пусне.Ще бъде в помощ на всяка от нас.
Геликааааа,докарай смърфа тук,нека каже какво е стършел свършил с калция,щото smile3512
Да не говорим пък,че калций и магнезий трябва да бъдат разделени като прием,а не комбинирани в една таблетка.Удачно е магнезият да бъде приеман вечер,за да облекчи така наречените крампи.
Момичета Hug

Последна редакция: чт, 11 апр 2013, 18:23 от М Е А

# 109
МЕА, аз го разбирам само за допълнително приетия калций на таблетки особено ако не е спазена часова разлика и си взаимодействат. Ако се спазва разлика 4 часа - няма проблем.
Мисля си, че само за взаимодействие между приетите лекарства се отнася. То принципно тироксина трябва да има 2 часа разлика от всички други лекарства - независимо какви. От там нататък, според видовете лекарства, някъде е нужна 4 часова разлика, другаде 8 часова разлика и т.н.
Явно не само с калций си взаимодейства.
Не знам...

Тук повечето оперирани не приемат калций, нали? Само временно след операцията и толкова. Rolling Eyes

# 110
  • При розите и топлата вода ......!
Здравейте момичета!
Е, нЕам думи! МЕА, великолепна си! Hug Любима моя! Heart Eyes Благодаря за изчерпателния отговор!!! Hug Hug Hug Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
Ето и моите резултати. Най- после се добрах до тях. Wink
Са- 2,25 /2,15-2,55/
 Р- 1,79 /0,87-1,45/
холестерол 6,93 -<5,2
Много неочаквани за мен. Не смея да се радвам на калция, защото все още мисля, че може да е грешка. И сигурно е! Калция е в норма, а фосфора много над норма, а те вървят ръка за ръка.
Холестеролът ми е висок, и джипито искаше да ми даде хапчета, но аз отказах и почвам да го боря с пектин. Ако някой има идеи да дава.
az_alexa, в никакъв случай не влизай във филми. Каквото и да е този лимфен възел, няма страшно. Всичко се лекува.
Цунем ви и изчезвам по задачки че Любимото ми виси на главата. Mr. Green

Последна редакция: чт, 11 апр 2013, 19:26 от Гелика

# 111
Ето рецепта,която мори холестерола:Три връзки органик магданоз се измиват и нарязват на ситно. Отделно се стоплят 2 л вода. Като заври водата се спира котлона, залива се магданоза и се запарва 15 мин. На порции, според големината на блендера се пасира добре, прецежда се през марля и се прибира в хладилника. Стига за около 7-10 дни като се пие по една чаша на ден, около 250 мл.Пие се поне 6 седмици.Изпитано,още повече,че ти имаш органик магданоз:)
Калция ти добър,не търси под вола теле gydi

# 112
Ей сега вече тотално ми разказахте играта.На мен като ми изписваха лекарствата никой не ми каза, че трябва да се спазват някакви интервали.Тук, във форума, мисля че МЕА (дано не греша), ме информира, че трябва да пия Л-тироксина поне 2 часа преди калция.И аз така започнах да правя.Сега като стана сутрин, първо изпивам хормона.След това пия кафе с мляко. След два часа пия калция,рокалтрола и магнезия заедно. Ако греша моля ви кажете ми  Sad Другата седмица съм на изследвания-ако резултатите ми не са добри, само защото лекарите са забравили да ми кажат как точно да си пия лекарствата,ще ги #2gunfire.
Гелика дано калция да ти е верен, а да са объркали фосфора.Пожелавам ти го от сърце  Hug

# 113
Мицанка,по отношение на 2 часовият интервал-това е съвет от ендокринолог.Не си сгрешила.Магнезият трябва да е далеч от калция,за това се препоръчва вечерен прием,също и поради факта,че отпуска мускулите.Колкото до това калция да е на 4 часа от еутирокса и то на гладно...не виждам как ще стане.Всичко ще е наред,не се притеснявай Hug

# 114
Проблемът е, че магнезия го пия 3 пъти на ден-сутрин, обед и вечер, а калция го пия 2 пъти-сутрин и вечер.Е как да ги раздалеча, трябва по цял ден само за хапчетата да мисля-в колко часа кое трябва да пия  Cry

# 115
http://diasporal-bg.com/info_index%20%2820%29.html
това е за магнезия,Мицанка

# 116
Дава грешка и не се отваря.

# 117
 Магнезий

Oрално приеманият магнезий също се усвоява по-добре на празен стомах, но можете да го приемате и с храната.  Важно е заедно с него да изпиете около 200 мл вода.

Ако го приемате с храната, избягвайте богата на неразтворими фибри, фитати и оксалати. Богати храни на оксалати са спанакът, листните зеленчуци, ядките, чаят, кафето и какаото.

Синергисти: Прибавянето на витамин C към магнезия подобрява усвояването. Има данни, че приемът заедно с витамин D също помага [3].
    Антагонисти: Приемането с калций, фосфор, желязо, мед и манган пречи на усвояването. [4]

Източник: Как да приемаме хранителните си добавки? http://www.bb-team.org/articles/4454_kak-da-priemame-hranitelnit … vki#ixzz2QB2b9n7e
Кофеинът далеч от калция-тук може да се прочете повече.
Мицанка,наистина е трудно ,оказва се,че 24 часа са съвсем недостатъчни да се направи график.

Последна редакция: чт, 11 апр 2013, 20:36 от М Е А

# 118
Благодаря МЕА, прочетох го.Много полезна информация.Това ще е първата питанка при посещението ми при ендото другата седмица. Ако не се намери някакъв компромисен вариант, ще трябва през целия ден на всеки 3 часа да пия някакво хапче   Weary.Дори и така не съм убедена, че ще се получат препоръчителните интервали, просто хапчетата ми са много.

# 119
Здравейте момичета!
Отдавна не съм писала, но не спирам да ви чета  Joy
Бързам да се похваля с тиреоглобулин 0.07 /чак се чудя истина ли е/ и TSH 0.4. Пия еутирокс 125 мкг. Доц. Пандев ми каза, че TSH трябва да е възможно най-близо до нулата и според мен стойността му в момента е висока, но моето ендо ми каза, че щом туморният ми маркер е нисък няма страшно.
Мецанка моят хирург ми препоръча да вземам еутирокса на гладно сутрин и най-малко 50 минути след това да не пия и ям абсолютно нищо. Мисля, че това кафе с мляко трябва да го пиеш поне около час след хапчето.

Общи условия

Активация на акаунт