РЕСТОРАНТСКИ/кръчмарски рецепти- 3

  • 176 790
  • 419
  •   1
Отговори
# 150
  • Ямбол
  • Мнения: 1 610
Ами то в самата майонеза като се прави,се слага лимонтозу  Peace

# 151
  • Мнения: 2 998
А аз го правя задължително с чесън на гранули.

# 152
  • София
  • Мнения: 10 825
Би трябвало да има и сусамов тахан в него

# 153
  • Мнения: X
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=646.15  тук
 и тъй като страницата не излиза ще го копирам /източника е форум Арабска кухня на Гответе с мен/   Re: Арабска кухня
« Отговор #20 -: 05 Май 2007, 14:58:58 »  Мими

Как се прави истински сос за дюнери (и не само за дюнери)

Преди време бях питала един арабин майстор на дюнери как се прави соса, който слага на дюнерите. Той ми отговори, че немога да си го направя сама, защото основната съставка я купувал от Сирия. Снощи ровейки из нета попаднах на истинската рецепта за тоя сос и нямах търпение да го споделя с вас.
В арабската кухня тахана се използва много често, добавят го към сосове, салати, дипове, заливки за ястия. В арабските страни тахана се продава навсякъде. Ето как може да си го приготвим сами.

Продукти:
4 ч.ч семена от сусам,
1/4-1/2 ч.ч олио

Семената леко се подсушават във фурната, така, че да не се промени цвета им и се изстудяват. Слагат се в блендер с метален нож с малко олио и се опработва до получаване на паста, примерно 5 мин. Периодично изключвайте блендера и разбърквайте сместа. При необходимост добавете още масло докато се получи мека паста, на гъстота трябва да е като кондензирано мляко. На цвят е като кафе с мляко. Получават се около 3 ч.ч. Съхранява се в плътно затворен буркан до няколко месеца. Преди да започнете да правите пастата, опитайте сусама да не горчат семената, защото после ще горчи крема.

Тахан сос(за дюнери)
Продукти
3 с.л. тахан,
6 с.л. кисело мляко,
3 с.л. лимонов сок,
2-3 скилидки чесън (пасиран),
сол, пипер,
ситно нарязан копър или магданоз (не е задължителен)

Всичко объркайте добре в блендера. Опитайте на вкус. При необходимост добавете лимонов сок или сол. Съхранявайте соса в хладилник няколко дни. Соса е превъзходен за фалафели, месо, кюфтета.

Пикантен Тахан сос

2 скилидки чесън,
3-4 с.л. тахан,
1-2 с.л. много хладна вода ,
2 с.л. лимонов сок,
малко чили пипер,
сол,
магданоз,
зехтин.

Чесъна стрийте с чилито и сложете в блендер. Добавете таханената паста, лимоновия сок, водата и разбийте до еднородна маса. При необходимост добавете вода докато соса не стане с консистенцията на майонеза. Сипете соса в купичка, полейте с захтин и наръсете с магданоз.. Преди сервиране охладете.

източник: chimchanca
 /дано не се приеме за плагиатство,копирам защото линка не се отваря/
 Надявам се съм ви била от полза.

Последна редакция: пн, 18 авг 2014, 18:58 от Анонимен

# 154
  • София
  • Мнения: 188
Благодаря ви много  Hug

# 155
  • Мнения: 2 883
Онзи ден в Хепи ядох умопомрачаващо телешко месо - телешки хепи филенца. Едно на ръка, че аз телешко не мога да готвя, но това освен, че беше много крехко и имаше много хубав вкус - сигурно е с някаква специална марината. Някой има ли представа какво точно представлява тази марината и как точно го правят така, че да е толкова крехко? Благодаря  Hug

# 156
  • Мнения: 2 152
Онзи ден в Хепи ядох умопомрачаващо телешко месо - телешки хепи филенца. Едно на ръка, че аз телешко не мога да готвя, но това освен, че беше много крехко и имаше много хубав вкус - сигурно е с някаква специална марината. Някой има ли представа какво точно представлява тази марината и как точно го правят така, че да е толкова крехко? Благодаря  Hug

Не бих искал да коментирам храната във веригите за бързо хранене, но  все пак предпочитам да ти отговаря на въпроса:
те си имат "тайни" на приготвянето:
-подготовка на огромно количество полуфабрикати
-ползуване на предварително окрехкотено месо
-слагане на овкусители /много често на мононатриев глутамат/
-ползуване на готови овкусители и изкуствени окрехкотители на месото и т.н.

Просто трябва да знаеш, че няма кой да си играе да маринова месото по домашному.
Позволявам си такава храна изключително рядко.

# 157
  • Мнения: 2 883
Аз също не съм им фен и се храня навън по - рядко от веднъж месечно именно поради тази причина, за хепи пък съвсем, както и тук в темата неведнъж се е споменавало за техния начин на приготвяне на храна. Далеч съм от мисълта, че някой (особено там  Sunglasses) ще си играе да приготвя храната все едно си е в тях, все пак един такъв подход дори няма да им е изгоден. И все пак се чудех дали има вариант да направя някаква по - здравословна, но също толкова вкусна рецепта за телешко.  Peace

# 158
  • Мнения: 2 815
Трябва ти телешко, ама наистина телешко (това ще ти е най трудно за откриване), след това виж рецептата за Соломоните на Лабрекс, простичка рецепта, но като всичко простичко става чудно  Laughing.

П.п Имаше една Поповска фирма...нещо с А беше  Blush, зареждат с телешко Лидл, много бяха доволни момичетата от месото  Peace

# 159
  • Мнения: 2 883
polly благодаря!  Hug

# 160
  • Мнения: 2 152
Наистина хубавото телешко е първият и най-важен проблем - другото си е дядото на кравата, дето го продават.
А соломоните на Лабрекс наистина са лесни и бързи за изпълнение - телешкото го приготвям почти винаги по този начин и не ми омръзва

# 161
  • София
  • Мнения: 20 721
Чувала съм, че това, което в България минава за телешко, на Запад се води говеждо.
Там май има някакво много крехко телешко - дали е от породата, дали е много младо - не зная, но нали сте гледали филми как американци мятат телешки пържоли на барбекюто.
А тук, ако се намери, ще е на такава цена, че ще ми се напукат петичките докато го ям  Grinning

# 162
  • Мнения: 727
Чувала съм, че това, което в България минава за телешко, на Запад се води говеждо.
Там май има някакво много крехко телешко - дали е от породата, дали е много младо - не зная, но нали сте гледали филми как американци мятат телешки пържоли на барбекюто.
А тук, ако се намери, ще е на такава цена, че ще ми се напукат петичките докато го ям  Grinning


 Wink Истинското мраморно телешко се гледало в Швейцария : специална порода на специално пасище и специални фуражи . Отделно класическа музика и масаж

# 163
  • Мнения: 250
наскоро по една от тв гледах документален филм как се произвежда "млечно" телешко - и си обясних защо телешкото в бг-магазините в повечето случаи е говеждо и не винаги става крехко. има си технология на хранене и не само - трябва да се добие месото "навреме", а не да се чака да стане на 1 година.

# 164
  • Sofia
  • Мнения: 1 485
Как се приготвят пилешки сърчица?

Общи условия

Активация на акаунт