РЕСТОРАНТСКИ/кръчмарски рецепти- 3

  • 176 093
  • 419
  •   1
Отговори
# 345
  • Мнения: 740
Купата от колко милилитра е? А диаметърът на формата за пай колко е, че има най-различни?
[/quo          Намерих  тази рецепта в архива си, като луда фенка на кокоса. Може да се сметнат съставките и по грамажа да се прецени. Може да се направи в малка формичка, рецептата съм я правила, но нищо не помня.

# 346
  • Мнения: 24 497
Първата ми асоциация е за превод направен съвсем през пръсти - да е било "cup" като чаша, а не купа. Съвсем нормално си е в рецепти да има мерки в чаши. Обикновено е 250мл, макар че май американците и в това не са като света, та при тях май е 240.

# 347
  • Paris, France
  • Мнения: 17 393
Несериозно е да се предлагат рецепти, за които никакви параметри не са известни. "Малка формичка" нищо не значи. Поне си направете труда да направите рецептата, та да знаете милилитри, грамаж, размери на формата за печене, температура, на която се пече! Аз затова свалям шапка на англоговорящите. Техните рецепти са винаги точни, прецизни, добре обяснени, така че и идиот да ги разбере и изпълни.

natka, и аз това си помислих, че е cup. Европейската чаша е 200мл, а американската е 236-237ml, което си е 240. Винаги указвам милилитрите. Французите ползват центилитри и понякога децилитри в рецептите, та трябва да се внимава.

# 348
  • Мнения: 24 497
За мен cup в рецепта е 250мл,толкова са ми и мерителните, а в коя държава в какво пият си е тяхна работа. В Щатите е мъничко под това понеже те така и не се научиха какво са милилитри, та толкова излизат техните 8 унции, тя всичката им такава.

# 349
  • Paris, France
  • Мнения: 17 393
Хм, не. И аз така мислех и един кекс никога не ми ставаше, че и излизаше от формата и капеше по дъното на фурната докато не разбрах, че е 200мл чаената чаша. И аз слагах по 250мл. 

1чл =   5мл
1сл = 15мл
1кч =  75мл
1чч = 200мл

То ако всичко е в чаши, няма проблем, защото се запазва пропорцията. Ако е с мая пак няма проблем, освен че ще бухне по-бавно. Ако има яйца, става сложно.

Абе, в грамове е най-добре. Кантарът не лъже, знаеш си ☹.

# 350
  • Благоевград
  • Мнения: 3 635
Привет! Имам нужда от помощ с една рецепта.
В едно заведение за бързо хранене ядох феноменално вкусна бистра спаначена супа с ориз.
В нея имаше ориз, морковче на дребно, кромид лук, нарязан спанак. Това разпознах като съставки. Ако някой е ял такава супа или разполага с рецепта ще съм изключително благодарна да сподели.

# 351
  • Paris, France
  • Мнения: 17 393
WeightWatchers имаха рецепта от тези съставки, но с чесън вместо с лук. Правила съм такава супа и с лук, с лук и чесън и винаги е вкусна. Давам моята рецепта:

3 сл студено пресован зехтин
1 средна глава лук, избелена и накълцана на ситно.
200-250г избелени и нарязани на кубчета моркови.
500-750г измити и накълцани на едро листа спанак.
1/2 чашка ориз, около 90мл. С всякакъв става. Ако е кафяв се кисне 24ч преди да се ползва.
3 скилидки чесън, избелени и накълцани на ситно.
1 чл черен пипер
3 чл сол, но може и по-малко или повече.
2-3л горещ зеленчуков бульон или вода.
1 сл масло
5 нарязани стръка листа от кориандър.

В дълбока тенджера от 6л се слага зехтина и като се сгорещи, се слага лука и се бърка 1 минута, морковите, бърка се 1 минута, черния пипер и се бърка. Долива се горещия бульон и се добавя ориза и спанака. Разбърква се, похлупва се и като заври се намалява огъня и се оставя да къкри 30 мин. След изтичане на времето се добавя чесъна, маслото, кориандъра, разбърква се и се сервира.

В тенджера под налягане 6л се слага по-малко количество вода, защото не се изпарява. Вари се 15 мин под налягане, високо налягане, 70-100kPa и налягането се оставя да падне само. В мултикукър с налягане 10 мин високо, защото бавно пада.

Може да пропуснете кориандъра и чесъна, макар че ми е по-вкусна с тях. Когато е време да ги добавяте, опитайте супата и ако е това, което търсите, просто ги пропуснете!

Със зеленчуков бульон е много по-вкусна, но и с вода става.

Намалете или увеличете водата и бульона в зависимост от желаното количество течност в супата!

Количеството може да се намалява и удвоява със същите пропорции и време.

Запазва се 3-4 дена в хладилник или на студа на балкона. Може да се замрази.

Да ви е вкусно! 🥂

# 352
  • Мнения: 12 658
Моята рецепта  е  подобна.   
1-2 моркова
1 малка глава лук
500 гр спанак
1-1,5 кафена чаша ориз или фиде
магданоз

Морков в студен  зехтин  (помас ползвам, ако нямам - студенопресован,  когато супата е готова), като загрее, слагам лук. Добавям  измития спанак (когато не ме мързи, предварително го завирам веднъж и изхвърлям водата),  добавям го със съвсем малко вода. 20 мин задушавам. След това го мачкам с дървена лъжица (спанакът не се реже), за да стане на по-малки парчета.
Първи вариант: Добавям вряла вода и ориз на око. Варя 20 мин.
Втори: Добавям вряла вода, след като се свари, добавям фиде (вместо ориз).
Магданоз.
Сервирам с бяло сирене.

# 353
  • Русе
  • Мнения: 6 119
Скрит текст:
Привет! Имам нужда от помощ с една рецепта.
В едно заведение за бързо хранене ядох феноменално вкусна бистра спаначена супа с ориз.
В нея имаше ориз, морковче на дребно, кромид лук, нарязан спанак. Това разпознах като съставки. Ако някой е ял такава супа или разполага с рецепта ще съм изключително благодарна да сподели.

Здравей!
Правя тази супа. Става и само със спанак. Навремето / по времето на соца/ я взех от едни баби в заведение в с. Обнова.

# 354
  • Мнения: 740
Ето още една по- точна рецепта:
КОКОСОВ ПАЙ 🥧 🥥 🥧
Необходими продукти:
За кората:
1.) 60гр. краве масло 🐮;
2.) 60гр. бадемово брашно;
3.) 60гр. кокосово брашно 🥥;
4.) 30гр. кокосови стърготини 🥥;
5.) 2бр. яйца 🥚;
6.) подсладител, щипка сол.
За крема:
1.) 370гр. кокосово мляко (само гъстата част, без водата) 🥥;
2.) 340гр. крема сирене 🐮;
3.) 480гр. животинска сметана мин.30% масленост 🐮;
4.) 3бр. жълтък 🥚;
5.) 1 пакет желатин, подсладител, ванилия.
За поръсване - 40гр. кокосови стърготини, запечени до златисто 🥥.
Изпълнение:
Включете фурната да се загрява на 200°.
Разтопете кравето масло 🐮 и към него добавете бадемовото брашно, разбитите яйца 🥚, подсладител на вкус и щипка сол. Разбъркайте и добавете кокосовите стърготини 🥥 и кокосовото брашно 🥥. Омесете леко с ръце 🤲🏻 и прехвърлете в тава за пай 🥧 (аз нямам и ползвах форма с падащо дъно). Разпределете сместа равномерно и притиснете добре. Оформете ръб с височина около 3см. С помоща на вилица, надупчете основата, за да избегнете надуване по време на печене.
Печете за около 10мин. или докато ръбовете станат златисти. Охладете добре.
За крема - загрейте до точка на кипене кокосовото мляко 🥥. В купа разбийте жълтъците 🥚 и към тях добавете 3-4 лъжици от млякото, за да ги темперирате. След това сипете при останалото мляко и варете на слаб котлон около 5мин. или докато леко се сгъсти. Приберете кокосовия крем в хладилника за 2-3 часа.
Разбийте крема сиренето 🐮 заедно с подсладител на вкус, ванилия и охладения крем 🥥.
В отделна купа разбийте сметаната, а желатина накиснете според указанията на опаковката. След като набъбне, го разтопете на водна баня или в микровълновата за няколко секунди.
Сипете половината сметана при кокосовата смес. Добавете и желатина и разбийте добре. Прехвърлете сместа върху кората и приберете в хладилника за най-малко 4 часа.
Намажете пая 🥧 с останалата сметана и поръсете обилно с изпечените кокосови стърготини 🥥.
Ако разрежете пая 🥧 на 12 парчета ще получите приблизително 43гр. мазнини, 6,8гр. протеин и 5,2гр. нетни въглехидрати на порция.

# 355
  • Благоевград
  • Мнения: 3 635
Много ви благодаря за рецептите. Използвах от всяка по нещо и се получи страхотна супа.

# 356
  • Мнения: 625
Здравейте,
Търсих, но не открих рецепта за пицата и доматения сос на Доминос. Децата са големи фенове и искат да им направя. Благодаря предварително Simple Smile

# 357
  • Мнения: 15 736
Почивните дни ядох в Коста кафе удивителен лимонов мъфин.
Вътре беше с лимонов крем освен удивителния лимонов вкус на самото тесто. Интересно че не видях как крема е шприцован вътре, нямаше отгоре отвор, отстрани беше с плътно прилепнала хартиена чашка. Приличаше като съчетание на консистенциите  твърдо-течно на шоколадовото суфле  . Но течното не беше "течно" а си беше лимонов крем.
Някакви идеи?

Здравейте,
Търсих, но не открих рецепта за пицата и доматения сос на Доминос. Децата са големи фенове и искат да им направя. Благодаря предварително Simple Smile

те използват класически сос Маринара. Иска се доста сгъстяване на бавен огън, както и специфична средиземноморска подправка. Сортът домати при мен също оказва влияние.

# 358
  • Карлово
  • Мнения: 5 266
те използват класически сос Маринара. Иска се доста сгъстяване на бавен огън, както и специфична средиземноморска подправка. Сортът домати при мен също оказва влияние.
И с кой сорт се получава най-добре сос Маринара?

# 359
  • In transit
  • Мнения: 14 163
Реге, прави се сладкарски крем с лимонов аромат и се слага по-малко във всеки мъфини. Всичко се пече заедно. Ако ти трябва подобна рецепта, пиши ми на ЛС.

Дама Трефа, най-добрия сорт за сос Марината и не само, се казва Сан Марцано. Тук, често ползват Рома за сосове, защото са по-плътни и нямат много сок.

Общи условия

Активация на акаунт