РЕСТОРАНТСКИ/кръчмарски рецепти- 3

  • 176 044
  • 419
  •   1
Отговори
# 360
  • Мнения: 15 735
Реге, прави се сладкарски крем с лимонов аромат и се слага по-малко във всеки мъфини. Всичко се пече заедно. Ако ти трябва подобна рецепта, пиши ми на ЛС.

веднага!

те използват класически сос Маринара. Иска се доста сгъстяване на бавен огън, както и специфична средиземноморска подправка. Сортът домати при мен също оказва влияние.
И с кой сорт се получава най-добре сос Маринара?

от каквото има на пазара при мен се получава добре с белени домати Рома. Средиземноморската подправка купувам на Котани.

# 361
  • При децата ми
  • Мнения: 7 245
Реге, прави се сладкарски крем с лимонов аромат и се слага по-малко във всеки мъфини. Всичко се пече заедно. Ако ти трябва подобна рецепта, пиши ми на ЛС.

Дама Трефа, най-добрия сорт за сос Марината и не само, се казва Сан Марцано. Тук, често ползват Рома за сосове, защото са по-плътни и нямат много сок.

Mikkey, може ли да напишеш тук рецептата за сладкарския крем? Simple Smile

# 362
  • In transit
  • Мнения: 14 162
Реге, прави се сладкарски крем с лимонов аромат и се слага по-малко във всеки мъфини. Всичко се пече заедно. Ако ти трябва подобна рецепта, пиши ми на ЛС.

Дама Трефа, най-добрия сорт за сос Марината и не само, се казва Сан Марцано. Тук, често ползват Рома за сосове, защото са по-плътни и нямат много сок.

Mikkey, може ли да напишеш тук рецептата за сладкарския крем? Simple Smile
Заповядай: https://www.mycookingcreations.com/2023/06/torta-al-limone-cremosa.html Hug

# 363
  • Paris, France
  • Мнения: 17 389
Без да съм видяла как изглежда лимоновия крем не мога да предложа изпитана рецепта. Срещала съм 2 вида мъфини с лимонов крем. Първият е със сладкарски лимонов крем, който изглежда жълт и може да е със или без желатин, както Mikkey предложи  Ако се разлива е без желатин. Lemon curd muffins в Google и излизат стотици рецепти. С желатин:

https://theitalianbkr.com/lemon-curd-muffins/

Изпитана рецепта с течен крем:

https://stirtastesmile.com/lemon-curd-muffins/

С млечен крем (Lemon cream muffins):

https://omgchocolatedesserts.com/lemon-cream-cheese-muffins/

Ако ти трябва подобна рецепта, пиши ми на ЛС.

Явно и трябва щом пита, а и темата е за рецепти, не за раздумка на лични. 🌞💐

# 364
  • In transit
  • Мнения: 14 162
Невена, пуснах я по-горе Simple Smile

Сега се порових из нета, намерих рецептата за мъфин с боровинки на Коста, от техния сайт: https://www.costa.co.uk/menu/costa-recipes/blueberry-muffins
Като се замести ванилията с настъргана лимонова кора и 1-2 капки лимоново масло, ще се получи идеално.

Отделно намерих съдържанието на тези лимонови мъфини:
Скрит текст:
Wheat Flour (WHEAT Flour, Calcium Carbonate, Iron, Niacin, Thiamin), Sugar, Free Range EGG, Vegetable Oils (Rapeseed, Sunflower), Sicilian Lemon Curd (7%) (Sugar, Free Range EGG, Salted Butter (Butter (MILK), Salt), Water, Concentrated Lemon Juice (Concentrated Lemon Juice, Preservative (Sodium Metabisulphite (SULPHITES), Potassium Metabisulphite (SULPHITES))), Gelling Agent: E406, Lemon Oil), Humectant: Glycerine, Modified Maize Starch, Natural Flavouring, Raising Agents: E501, E450, E341, Lemon Zest, Dextrose, Emulsifiers: E471, E481, E475, Preservative: E202, Rice Starch, Acidity Regulator: E330, Colour: E161b, Cornflour, Palm Oil.

Според написаното явно ги пълнят с лимонов крем.
Скрит текст:

Т.е за мен вариант е да се направи сладкарски лимонов крем и да се изпекат с него или да се направи лимонов крем и да се напълнят след като изстинат.

Ето и рецепта за лимонов крем (lemon curd) от един учебник:
(за 220г крем)
7г лимонова кора, настъргана
100г кристална захар
60г яйце (1 бр. Л)
25г жълтък (приблизително 1 жълтък)
35г лимонов сок
55г краве масло

Смесете захарта и лимоновата кора. Добавете към разбитите яйца и гответе до леко завиране. Свалете от огъня, добавете маслото и емулгирайте с ръчен пасатор. Поставете в хладилника и оставете да кристализира една нощ.
Сложете в пош и шприцовайте в средата на всеки мъфин (трябва да са добре охладени).

# 365
  • Русе
  • Мнения: 6 118
Скрит текст:
Почивните дни ядох в Коста кафе удивителен лимонов мъфин.
Вътре беше с лимонов крем освен удивителния лимонов вкус на самото тесто. Интересно че не видях как крема е шприцован вътре, нямаше отгоре отвор, отстрани беше с плътно прилепнала хартиена чашка. Приличаше като съчетание на консистенциите  твърдо-течно на шоколадовото суфле  . Но течното не беше "течно" а си беше лимонов крем.
Някакви идеи?

...................................................

https://tasting-thyme.com/lemon-curd-muffins/

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 20:01 от peych

# 366
  • Paris, France
  • Мнения: 17 389
Да, видях рецептата, Mikkey, но чак след като писах ☹. Благодаря за прекрасната рецепта. 💐💐. Смисълът да се публикува рецепта или връзка към страница с рецепта е за да не ти се наводнява пощата с молби за рецептата и да трябва да обясняваш тънкостите на всеки поотделно. Също и да няма 5 поста с "Може ли рецептата", а после още един с рецептата.

За хората с две леви ръце (като мене) или тези, на които не им се занимава да варят яйчени кремове на водна баня: Лимоновия, както и сладкарски крем в неголямо количество стават перфектно в микровълнова без да загорят. Лимонов крем за лимонов пай с белтъци, за мъфини правя само там. Нещо такова:

https://thecafesucrefarine.com/ridiculously-easy-microwave-lemon-curd/

Само дето маслото го слагам след първото загряване. Ползва се висок, тесен съд от йенско стъкло или Pyrex ако ще се ползва ръчен пасатор. Ако се бърка с тел, не е фатално да е леко по-широка купата.

# 367
  • Мнения: 740
И тук лимонов крем - https://boutiquedekristina.com/2017/09/20/%d0%bb%d0%b8%d0%bc%d0% … 1%80%d0%b5%d0%bc/


И още един лимонов крем запазен..

Лимонов крем (Lemon curd)
Често ме питате за рецепта за лимонов крем, и въпреки, че имам написани даже две, реших да снимам процеса на видео и ето го тук.
Това е сигурно най-лесният за правене крем. Има много рецепти, с различни техники, аз показвам моят начин. Ако се притеснявате от целите яйца, можете да опитате само с жълтъци, каквато е класическата рецепта. Но ако ще се чудите какво да правите после с белтъците - ето версия с цели яйца. Има минимални разлики във вкуса, които само много изтънчено небце може да долови 😆
Ако не бягате от въглехидрати, направете си го със захар - няма нещо по-добро. Но ако нямате избор - фино смлян на пудра еритритол върши работа.
Лимонов крем с цели яйца
3 големи яйца (или 2 яйца и 2 жълтъка)
120 г или 1/2 чаша прясно изцеден лимонов сок
100 г или 1/2 чаша кристална захар (или друг подсладител, аз използвах еритритол, смлян на фина пудра)
настъргана кора от 2-3 лимона,
120 г масло
¼ ч.л. фина морска сол (опция)
Настържете кората от лимоните и я смесете със захарта (или подсладителя). Разтрийте захарта и кората между пръстите си, за да се освободят цитрусовите масла. Изцедете сока от лимоните, докато получите около 100-120 мл.
Сложете яйцата (или яйцата и жълтъците) в съд с дебело дъно и разбъркайте с вилица (опитайте се да разбиете колкото се може повече белтъчните частици). Добавете захарта и разбъркайте добре, прибавете лимоновия сок и сложете съда на слаб огън.
Гответе, като разбърквате постоянно, докато кремът се сгъсти и достигне около 76°C или докато се задържа по силиконовата шпатула. Изключете котлона и започнете да прибавяте маслото малко по малко, като разбърквате.
Прецедете крема през цедка, за да отстраните цитрусовата кора и всички сготвени яйчни частици. Покрийте плътно с фолио, оставете да изстине и охладете в хладилник за поне няколко часа. След като изстине и се сгъсти е готов за употреба. Можете да пресипете в по-малки бурканчета с капачка и да съхранявате в хладилник за около 5-7 дни. Получава се около 350 -400 г лимонов крем.

# 368
  • Мнения: 6 207
В крема определени няма настъргана кора от лимон. Много мразя тази съставка в каквито и да е печива и съм сигурна, че няма.

# 369
  • Мнения: 740
В крема определени няма настъргана кора от лимон. Много мразя тази съставка в каквито и да е печива и съм сигурна, че няма.
И аз не харесвам. Но една есенция лимон ще му подхожда.

# 370
  • Paris, France
  • Мнения: 17 389
Да, може да се сложи есенция, а може и кора, но цяла и след приготвянето да се прецеди. Няма как да има вкус на лимон без кората или есенция.

# 371
  • Мнения: 24 494
На повечето лимони кората и без това не става за ядене че ги третират с какво ли не... Не вярвам да е болка за умиране да се приготви с есенция каквото е там, дори и да е настъргана кора по рецепта.
Много рядко приготвям нещо сладко и още по-рядко ще тръгна да търся лимони дето стават, съответно си действам с есенциите от сладкарския щанд.
За печене в такива мащаби за каквито става дума при верига кафенета също не си представям че стържат кора от лимони.

# 372
  • Paris, France
  • Мнения: 17 389
Не мисля, че третират лимоните с нещо, различно от парафин, разтворен в етанол. В миналото са слагали восък.

Имали сме лимони на двора пред блока. Растяха си без торене, поливане или мазане с нещо. Даже не ги варосваха. Издържат много дълго време ако се минат в алкохолен разтвор на восък, но и без него държат с месеци зимата.

Аз за рецепти с кора купувам organic, bio и нетретирани, но извън сезона няма.

Моите шкафове в кухнята едвам ги отварям. Ако и есенции завъдя, ще трябва да дойда да готвя у вас, natka 🌞. Е, не мъфини.

# 373
  • Мнения: 24 494
Те са едни колкото ампулка, да не помислиш че ще си напълня къщата със сладкарски щуротии Grinning Ама имам де, ако ме прихапят или ако се събираме, пък ако ще и от Великден на Великден за козунака само да стоят.
Не им вярвам аз на масовите лимони, даже май съм срещала да пише че кората не е годна за ядене, съответно си я спестявам. Ако има откъде направо от дървото, не бих го мислила. Ама няма.

# 374
  • Русе
  • Мнения: 6 118


Тези си ги взех миналата година от Ница. Много съм доволен и придават разкошен аромат на сладкишите.

Общи условия

Активация на акаунт