РЕСТОРАНТСКИ/кръчмарски рецепти- 3

• 183 367
  • 463
  •   1
Отговори
# 450
  • София
С киселина при месото се получават процес, сходен с готвенето. Подозирам, че дори да се кисне с часове само с вода или вода със сол, пак ще бъде по-крехко.

Невена, с каква концентрация е саламурата, в която киснеш пилето?

# 451
  • Paris, France
Саламурата е от около 100г морска сол на литър вода. Повече от литър е нужна, обаче. Правя 3-4л за едно голямо пиле. Пилето трябва да е изцяло покрито. Ако не е, просто добавяте вода докато го покрие и съответното количество сол.  Сварява се половината вода със солта, заедно с подправките, които желаете да придадат вкус (зърна черен пипер, рознарин, дафинов лист, риган). Добавя се захар или мед ако искате. Аз не слагам. Сваля се от огъня, долива се останалата вода за да се охлади, и се слага в хладилника. Когато пожелаете, слагате пилето с гърдите надолу. Може да се затисне с чиния за да не изплува. Престоява минимум 12ч, идеално 18-24ч.

При обработката в саламура йоните на калия напускат клетките, а натриеви йони от солта навлизат. Това е тайната на сочното месо.

В Лондон имаше един ресторант, в който мариновани пилето в бира. Уау. Ама като не ми се мъкне бира, си карам на сол.

Понякога не варя саламурата. Хвърлям едрата сол и до сутринта сама се е разтворила.

Пиле, обработено в саламура се пече с 20% по-кратко време във фурна или грил. Важно е да се оцеди много добре в хладилник. Хората, продаващи пилета на пазара са ми казвали, че ги оставят да се оцедят 24ч и чак тогава ги пекат.

Да не забравя - Ако пилето е с вътрешности е задължително да се извадят.

Сетих се и за друг много лесен метод когато пилето няма да се пече цяло - дървен или метален широк чук. Така обработвам пържолите, не само пилешки. Но няма да станат сочни както след саламура.

# 452
  • София
Аз пилешкото например го кисна в сода преди да го правя каквото и да е и става крехко. Пробвала съм и с лимон, но все тая.

# 453
Пробвала съм със сода, но я усещам като послевкус, въпреки, че го мия ( пилето) доста преди да го готвя. Явно трябва да слагам по-малко сода.

# 454
  • Далечният изток
Какви пилета готвите, не мога да разбера... Някакви дърти кокошки и петли ли, че киснете и мариновате?!
Бройлерите се готвят само със сол и масло. Наливам бира в тавата и пека.

Сода слагам само на дроб. На тънки парчета, поръсвам ги обилно със сода и ги оставям за 30тина минути. После измивам обилно, овалвам в брашно и пържа. Посолявам след като съм го изпържила.

# 455
  • София
Пробвала съм със сода, но я усещам като послевкус, въпреки, че го мия ( пилето) доста преди да го готвя. Явно трябва да слагам по-малко сода.
Всъщност газирана вода ползвам аз. Не се изразих правилно, но аз си и викам сода 😆

# 456
  • Paris, France
Какви пилета готвите, не мога да разбера... Някакви дърти кокошки и петли ли, че киснете и мариновате?!
Бройлерите се готвят само със сол и масло. Наливам бира в тавата и пека.

Сода слагам само на дроб. На тънки парчета, поръсвам ги обилно със сода и ги оставям за 30тина минути. После измивам обилно, овалвам в брашно и пържа. Посолявам след като съм го изпържила.
Защо слагаш содата на дроба? Той си е мек и без нея. По-вкусен ли става? Аз слагам сода на говеждото когато ще го запържвам в уок за да омекне по-бързо. Ако ще го готвя в експрес тенджера или бавно, евентуално може да сложа вино ако така се готви по рецептата, но пък синът не обича вкуса. Слагам сода и на листа от касава за да останат ярко зелени, както и варя сом с малко сода за да не е лигав. Но не харесвам вкуса на сода ако се усеща силно. 

Бирата в тавата е под шиша с пилето, така ли? С каква цел се хаби в тавата 🤣?

Не става дума за дърти кокошки. И аз се учудих, че някой пита как да му е крехко пилето. Синът не ще да вкуси пилешко и свинско точно, защото са му меки.

Мисля, че хората бъркат сочно с крехко. Бройлеровото месо е много крехко, но може да не е сочно, особено бялото месо на гърдите. На мене пуешките гърди ми харесват много повече от пилешките, защото въпреки че не са много крехки, поне са по-сочни.

# 457
  • Далечният изток
Какъв шиш?!
Слагам пилето в тавата.

Сода слагам на дроба, защото след много проби на различни рецепти, само така не ми горчи.

# 458
  • Paris, France
Част от пилето лежи в бирата или е на решетка над нея? С гърдите надолу или нагоре го слагаш? Колко бира се сипва?

Писах за шиш, защото помислих, че го печеш на шиш. Слагам тава с вода като пека пиле на шиш за да се сготви по-бързо от горещата пара и да направи хрупкава кора. Но пилето не опира във водата.

# 459
  • Русе
Скрит текст:
Какъв шиш?!
Слагам пилето в тавата.

Сода слагам на дроба, защото след много проби на различни рецепти, само така не ми горчи.

Дроб правя по тази рецепта. Става мозък.

# 460
  • Далечният изток
Неве, ти направо ме уби...
Пиле бе, пиле в тава. Цяло, нарязано на порции, с картофи, без картофи... Наливам му бира в тавата и пека във фурната.

Ето няколко снимки от нета. Извинявам се за което, ама не ми е идвало на ума да си снимам простото печено пиле.

Благодаря.
Кимион и прясно мляко на дроб няма посмъртно да сложа.

# 461
  • София
Аз все пак да попитам, темата не е ли за „Ресторантски/кръчмарски рецепти“? Хайде да дискутираме всякакви други варианти по други теми в кулинарния форум.

# 462
  • Далечният изток
Имаше зададен въпрос за крехко пилешко като в турските ресторанти.

# 463
Карфиол правих паниран с бира. Малкото като разбра, се затръшка. Край! Пих алкохол!

Общи условия

Активация на акаунт