СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 2

• 81 988
  • 744
  •   1
Отговори
# 465
  • София
prokibar, и моята продължи в седми клас с английски, даже изпитът й беше на 16 юни  Simple Smile
Но в осми клас спря с английския и не съжалява  Peace
Според мен проблемът не е толкова в натоварването, макар че и това го има, колкото в
превключването между две еднотипни натоварвания - език + език.
В СМГ немски се учи интензивно само една година, добре е да се получи едно солидно наслагване на
знания, вместо след това да се запълват дупки.
Моята логика е - да е жива и здрава Емилия Вълкова, паднало ви се е една година
да учите език при рядко добър преподавател, използвайте го максимално.
Например моята девойка втория срок редовно пишеше есета, даже кратка новела на немски,
които даваше след това за проверка.

Повечето деца, които ходеха на курсове по англ., се готвеха за FCE. Няколко са с вече взети FCE и сигурно са били на подготовка за CAE, едно наистина феноменално дете взе CPE и едновременно с
това най-висок резултат на НВО по немски - но тя е просто рядко изключение.
Част от децата, които продължиха с английски, все пак бяха учили и немски преди това и
може би разчитаха на някакъв запас от знания.

Моето мнение отстрани, чисто субективно, за децата, които познавам и които
продължиха с английски, е че той им попречи да усвоят по-добре немски.

Сложи в уравнението и състезателна математика, която също беше приоритет
за моята девойка, и в крайна сметка май всичко се свежда до индивидуално
подреждане на приоритетите  Peace

# 466
  • София
prokibar,
Моето мнение отстрани, чисто субективно, за децата, които познавам и които
продължиха с английски, е че той им попречи да усвоят по-добре немски.

Сложи в уравнението и състезателна математика, която също беше приоритет
за моята девойка, и в крайна сметка май всичко се свежда до индивидуално
подреждане на приоритетите  Peace
Благодаря за споделеното Hug Сложна задача...Нашите сметки са да вземе CAE в девети клас, за да може да продължи в 10-ти и 11-ти клас с курсове по немски. Състезателната математика като че ли не й е приоритет, поне в седми клас с лекота се отказа. Ще й покажа написаното от теб, може да размисли.

# 467
  • България, София
Имам питане относно ученето на език в 8 клас - с В1 или В2 завършват.
Програмата включва малко повече от 600 часа. Дъщеря ми за подобен хорариум покри В1, но това са условни разсъждения, сякаш всяка школа си разделя нивата по различен начин.
Да уточня, че питам за английски, който би трябвало да се учи по 18 часа седмично.

# 468
  • София
Програмата включва малко повече от 600 часа. Дъщеря ми за подобен хорариум покри В1, но това са условни разсъждения, сякаш всяка школа си разделя нивата по различен начин.
Да уточня, че питам за английски, който би трябвало да се учи по 18 часа седмично.
Между В1 и В2. Такъв резултат показа моето чаве на пробния изпит в АВО. Предвид на това, че на ВО в 8-ми клас резултатът му беше колкото средно статистическия семегейски,  Embarassed значи това е нивото. А и в началото на 9-ти клас г-жата по английски каза, че в 9-ти клас се взима материал за В2. Доколкото схванах, макар че не ми беше лесно Mr. Green, В2 е разделен на две степени. Когато диването се яви на пробен в школата, бях писала предполагаем курс за В2. А те ми казаха, че той бил за FCE. Thinking Е каква е разликата, питах, нали FCE е за покриване на В2. Е така де, ама В2 било на 2 степени и  FCE било по-високото ниво на В2.Sick Не знам дали стана много ясно. Confused Имаха съмнения дали не е за по-високо ниво, но той си призна, че на изпита  някои неща просто се досетил как може да са, но не ги бил учил. После се оказа, че половината група в АВО беше от семегейци от същия випуск. Grinning

# 469
  • България, София
Доколкото схванах, макар че не ми беше лесно Mr. Green, В2 е разделен на две степени. Когато диването се яви на пробен в школата, бях писала предполагаем курс за В2. А те ми казаха, че той бил за FCE. Thinking Е каква е разликата, питах, нали FCE е за покриване на В2. Е така де, ама В2 било на 2 степени и  FCE било по-високото ниво на В2.Sick
Да, явно девойката ще спи в 8-ми клас, както очаквах. Тя завърши В2 (в АВО) и следващото ниво било В2+, което включвало и сертификатна подготовка. Аз пък си мислех, че FCE=C1. Както и да е ... те си делят всяко ниво минимум на 2, но така е май и в другите школи.
Благодаря за отговора. Записвам я на френски!

# 470
Между В1 и В2. Такъв резултат показа моето чаве на пробния изпит в АВО. Предвид на това, че на ВО в 8-ми клас резултатът му беше колкото средно статистическия семегейски,  Embarassed значи това е нивото. А и в началото на 9-ти клас г-жата по английски каза, че в 9-ти клас се взима материал за В2. Доколкото схванах, макар че не ми беше лесно Mr. Green, В2 е разделен на две степени. Когато диването се яви на пробен в школата, бях писала предполагаем курс за В2. А те ми казаха, че той бил за FCE. Thinking Е каква е разликата, питах, нали FCE е за покриване на В2. Е така де, ама В2 било на 2 степени и  FCE било по-високото ниво на В2.Sick Не знам дали стана много ясно. Confused Имаха съмнения дали не е за по-високо ниво, но той си призна, че на изпита  някои неща просто се досетил как може да са, но не ги бил учил. После се оказа, че половината група в АВО беше от семегейци от същия випуск. Grinning

...+1
 И ние сме в групичката за АВО семегейци от същия випуск. Grinning

# 471
Дали някой от родителите на бъдещите петокласници е ходил до СМГ, за да провери дали вече има разлепени списъци с разпределението на децата по класове?

# 472
  • София
Дали някой от родителите на бъдещите петокласници е ходил до СМГ, за да провери дали вече има разлепени списъци с разпределението на децата по класове?

Във връзка с това да попитам и аз, за осмокласниците кога ще стане ясно кой в коя паралелка е?

# 473
    По телефона любезно ми отговориха, че списъци още няма и най-вероятно след като се съберат учителите,  след 9.09., може да има. Не вярвам да не са мислили по въпроса, но явно не бързат... Вие с какъв втори език сте?

# 474
  • София
Немски. А вие?

# 475
    Дъщеря ми също писа немски - само заради евентуалните преподаватели по мат. Ужасна е тази история с езиците в СМГ. Пукнах се от яд, че в Габровската МГ имат френски като втори език - че за моите мама не може да им е учителка и им трябва външен "дразнител"... А много щеше да е добре да има като втори френски, испански или италиански. Но в СМГ са си явно толкова уверени в успехите, че не приемат никакви промени, въпреки че от години е ясно, че трябва да разчупят стереотипа на 5-те паралелки с английски и само 1 с немски като първи език. То вярно,че тази единствена паралелка им осигурява най-най-първото място по бал в цялата страна, но... Затова пък училите английски в школи се чудят какво да правят цялата езикова година, и докато се чудят, пречат на неучилите да го учат...

# 476
  • София
Здравейте,
някой има ли информация в колко часа децата трябва да се явят в училище на 16 септември и има ли традиция за среща на класния ръководител с родителите /на шестокласници/?
Учебниците в първия ден ли се раздават?

# 477
Точно се връщам от СМГ, информация - поне официална - няма.   

# 478
  • София
Точно се връщам от СМГ, информация - поне официална - няма.   
Има в сайта информация:
http://smg-bg.info/

# 479
Само дето най-важната в случая информация, кой в кой клас е я няма.

Представям си как на 16-ти в 09:15 часа, 120 петокласника и техните родители + още 180 осмокласника започват да се ръгат из малкото фоайе за да видят, в коя стая трябва да отидат. Колко по просто би било тази информация да се качи тази седмица на сайта.

Освен това, когато синът ми влезе преди 2 години, разпределението за 5-ти клас беше ясно още юли месец.

За съжаление, вече не толкова новият директор все още демонстрира слабост в организационните си умения. Г-н Стоянов е много симпатичен човек и от това, което съм чувал великолепен математик и педагог, но добрият директор трябва преди всичко да е добър организатор / мениджър и след това всичко останало.

Преди няколко месеца написах:

Така, че откъм видимата им страна нещата в момента са като, че ли повече на приказки.

Все пак човекът е директор вече 10 месеца – срок повече от достатъчен за да се видят някакви конкретни резултати от ръководството.

За съжаление, нещата като, че ли не се подобряват.

Добре, че са оправните учителки, които се грижат за децата, учебния процес и организацията на състезанията.

Общи условия

Активация на акаунт