СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 2

• 82 084
  • 744
  •   1
Отговори
# 195
Резултатите от матурите след 12-ти клас не ми изглеждат достоверни към момента...

Каквото и да се променя в СМГ от набор до набор, то според мен не е добрата подготовка по математика - тя е неизменна.
Виж... всичко друго наистина много играе и те кара да се замислиш, достатъчна ли е само математиката за минимално необходимата обща култура, която трябва да ти даде средното образование.
Честно казано и на мен не ми изглеждат коректни, но не мога да си обясня как може да се обърка толкова елементарна обработка. Остава първичните данни да са калпави, но тях всеки заинтересован си ги проверява, особено ако има сериозни отклонения от очакваното.
А по другите предмети май всеки учи колкото иска, С изключение на информатиката и английския в периода5-7 клас, аз не съм чула за учител, който лошо обяснява и не се старае, но не всички поставят сериозни изисквания към знанията на учениците

# 196
За да се оцени класирането за матурите трябва да се има предвид, че те са с нормална трудност (т.е. по силите на всеки добре подготвен отличник) и също така матурата по МАТ не е задължителна. Което ще рече, че ако 10 деца от АЕГ искат да кандидатстват с математика и се готвят упорито с частни уроци специално за вземане на матурата само те ще се явят и ще имат много висок резултат. Докато в СМГ се явяват почти всички и мнозина не се готвят специално. Ако матурата беше с трудността на втори кръг на олимпиада, нали се сещатe как биха изглеждали нещата? Или ако всички ученици на всяко училище бъдат заставени да се явят и на МАТ?

# 197
Или ако всички ученици на всяко училище бъдат заставени да се явят и на МАТ?

Сигурно съм пристрастна, ама много жалко, че матурата по математика, макар и елементарна, не е задължителна. Вишисти не могат да боравят с %, средни и др. такива нужни за всички понятия Embarassed

А за матурата по математика, както и за кандидатсване с математика почти никой не се готви - винаги остават свободни места за такива специалности и после се запълват с оценки от всякакви матури

Последна редакция: пн, 17 юни 2013, 09:16 от extremist

# 198
  • София
Или ако всички ученици на всяко училище бъдат заставени да се явят и на МАТ?

А за матурата по математика, както и за кандидатсване с математика почти никой не се готви - винаги остават свободни места за такива специалности и после се запълват с оценки от всякакви матури

Не е съвсем така. Има доста сериозно готвещи се по математика ученици от 12 клас. Ако е както твърдите, как бихте обяснили интереса  в езиковите към профил математика от 11 клас? Има специалности в университетите ни  , за прием в  които все още има сериозна конкуренция и  при които  не е  възможно  кандидатстването  с никаква друга матура..Както и не остават места. Пример - архитектура в УАСГ, СИ и КН  във ФМИ на СУ....

Последна редакция: пн, 17 юни 2013, 16:26 от пенсионирана русалка

# 199
    Русалке, това СИ и КН  във ФМИ на СУ.... не можах да го отгатна...  Лично аз продължавам да питам всеки ден моята "Наистина ли искаш СМГ?". Защото наистина да имаш избор е най-големият тормоз - как да си сигурен, че избираш най-доброто, особено като имаш вече поглед над това училище и не си в особен възторг от средата - именно от средата, заради която именно си пуснал първото си човече там...? Поне класът на сина ни е толкова див, че при някакво разведряване на дисциплината директорът им обещал...поход или екскурзия с него!

# 200
  • София
    Русалке, това СИ и КН  във ФМИ на СУ.... не можах да го отгатна...  Лично аз продължавам да питам всеки ден моята "Наистина ли искаш СМГ?". Защото наистина да имаш избор е най-големият тормоз - как да си сигурен, че избираш най-доброто, особено като имаш вече поглед над това училище и не си в особен възторг от средата - именно от средата, заради която именно си пуснал първото си човече там...? Поне класът на сина ни е толкова див, че при някакво разведряване на дисциплината директорът им обещал...поход или екскурзия с него!

Софтуерно инженерство; Компютърни науки  към Факултет Математика и Информатика на Софийски Университет Hug Специалностите са си  много желани и съответно за дете, неучило в МГ, преборването с изпита, особено този на ниво 2, не е лесна работа. Затова и написах на екстремист, че има немалко деца, готвещи се сериозно по математика, за да наваксат поне донякъде аванса на възпитаниците на МГ по предмета. Има предварителни изпити по математика ниво 1 (ЗП), математика ниво 2 (ПП), редовни изпити пак на 2 нива.. Може да се кандидатства с матурата по математика също. Но и при матурата, и при изпит ниво 1 оценката се понижава заради коефициента, по който се умножава. Никакава друга матура не се допуска като вариант, тъй като желаещи има достатъчно и се влиза с висок бал. Няма и свободни места. Peace

Това с всякаквите матури тръгва вероятно от случващото се  в ТУ. Наистина е смешно, че в технически университет може да са кандидатства за прием с матура по БЕЛ. Но това не променя упоменатото по-горе, а именно, че за определени специалности си има и прецизен подбор, и нужда от предхождаща подготовка. Thinking

Последна редакция: пн, 17 юни 2013, 18:34 от пенсионирана русалка

# 201
  • София
m.cha-cha, моят семегеец ми каза, че той не познавал дете, което да съжалява, че е в СМГ и да не си харасва училището. Laughing Можело да не им харесва на майките, ама децата учели там, а не родителите и било важно децата да са доволни. Mr. Green Ако това е така, значи дъщеря ти ще се чувства добре, пък за теб остава утехата, че има къде да споделиш мъката си по неправилния избор.  Hug

# 202
[
Това с всякаквите матури тръгва вероятно от случващото се  в ТУ. Наистина е смешно, че в технически университет може да са кандидатства за прием с матура по БЕЛ. Но това не променя упоменатото по-горе, а именно, че за определени специалности си има и прецизен подбор, и нужда от предхождаща подготовка. Thinking

Да, за съжаление, от там тръгва, минава през ХТМУ, през редица други инженерни и математически специалности в София и в цялата страна, вкл. в СУ. Русалката е изброила почти всички изключения. За справка може да се види колко свободни места е имало минатала година за допълнителен прием. Съжалявам, че не мога да намеря справка за броя положили матура по математика за да го сравним с тези по езици, география и т.н. И не ме утешава фактът, че с физиката нещата са още по-зле. 
На мен ми тежи общият извод - децата все повече бягат от математиката и от природните науки и то до такава степен, че забравят и нещата, които са заучили за 7-мокласната матура. Това (според мен) не допринася нито за тяхното развитие, нито за обществото като цяло. Изгодно е само за запазване на статуквото на европейския пазар на труда, на който няма да сме (са)  сериозна конкуренция.

# 203
  • София
m.cha-cha дано детето ти напртави правилния за него избор! Peace
mamamilk както винаги в десетката! Hug

# 204
  • София - Варна
За съжаление в България държавно/общинско училище в което да се научава математика + език няма според мен. Големият ми син завърши І АЕГ, сега учи в чужбина инженерна специалност и му е трудно с математиката. Затова за малкия изборът е СМГ, а език ще усъвършенства с уроци явно. Може и да сбъркаме, но синът ми иска там / ако го приемат, разбира се/.

# 205
m.cha-cha дано детето ти напртави правилния за него избор! Peace
От гледна точка на бъдещите възможности за реализация, изборът е правилен. Завършилите СМГ с приличен успех масово успяват да влязат в желания от тях чуждестранен или български университет и то в най-различни специалности. Просто училището си е марка и по света го познават, а тези, които искат да учат се научават  не само на математика и език. 
Дано и на детето да му хареса там.

# 206
     Сърдечно благодаря за хубавите думи! Разбира се, че е по-сериозно да учиш математика - точно ние, не-математиците, уважаваме много умеещите да "виждат" задачите. Това, което ме притеснява е дали "новите" ще се аклиматизират при "старите" семегейци... Иначе, както винаги, Светльо на Мамамилк ни е поставил на място -  щом детето иска това, нима ще го спираме?
      Успех на всички настоящи и бъдещи семегейци и техните родители!

# 207
  • София
Здравейте, изчетох само първа страница, за което се извинявам, но малката ми виси на крака.  Embarassed
Та питането е следното - ще записвам каките на курс в СМГ (от септември ще са трети клас) и ви моля, ако сте запознати, да ми препоръчате учител/-и, който води съботните курсове.
Съвети относно процедурата по записване също биха ми били полезни.
Предварително благодаря на включилите се ! Hug

# 208
Мога да опитам да помогна след 20, когато ще излязат списъците с курсове. Има други теми, свързани с подготвителните модули на СМГ, които вероятно съдържат повече и по-актуална информация.

# 209
Здравейте, изчетох само първа страница, за което се извинявам, но малката ми виси на крака.  Embarassed
Та питането е следното - ще записвам каките на курс в СМГ (от септември ще са трети клас) и ви моля, ако сте запознати, да ми препоръчате учител/-и, който води съботните курсове.
Съвети относно процедурата по записване също биха ми били полезни.
Предварително благодаря на включилите се ! Hug
Това е твоята /пета/ тема:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=694037.0

Останалите четири можеш да намериш тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=699458.0

Последна редакция: вт, 18 юни 2013, 21:45 от Фран Джонсън

Общи условия

Активация на акаунт