"Обичам" Топлофикация 2

• 189 549
  • 2 156
  •   1
Отговори
# 1 740
  • София
Скрит текст:
Топлофикация по план за миналата година са ремонтирали 1,4 км. топлопровод. Т.е., ако и за тази година плануват да ремонтират пак един километър, то подмяната на износената топлопреносна мрежа на София ще приключи след СТО ГОДИНИ Simple Smile))

Скрит текст:
Ма то по идея се прави така. Не е като да се сменят тръбите наведнъж и после да щракаш с пръсти. Тръбите имат живот 50 години примерно, всяка година се сменят по няколко километра и след 50 години почваш отново от там, от където е започнато предния цикъл. Т.е. тръбите по идея се сменят непрекъснато и вечно. И наистина се прави така поне още от 90-те години на миналия век (тогава съм виждала за пръв път от модерните предварително изолирани тръби на фирма АВВ). Предполагам обаче, че и преди това пак се е правело, макар с онези тръби със стъклената вата и циментова замазка отгоре Mr. Green
 Но 1,4 км май е малко все пак, но за толкоз имали пари...
Мдам, малко са им парите за аварии - горките, нещастните те!... В доклада към бизнес плана на Топлофикация София за 2017, разглеждан в Столичната община около Нова година, се оказва, че са си увеличили заплатите, а и персоналът е набъбнал на над 2200 души... Дали са назначили работници или чиновници, изводът сами да си направим. ooooh!

# 1 741
  • София
Мая Манолова е много активна, когато БСП не са на власт, иначе си мълчи и влачи, колкото може  Whistling
Откакто е омбудсман, Манолова застава на позиции и срещу БСП. За пример - референдума. Важното е да е полезна на хората, а мисля, че сега успява да се справи с това. Не ми дреме за политическата й принадлежност, след като издейства справедливост за всички хора сега. Да си спомним, че са нейни текстовете и упорството да бъдат приети от НС за юрисконсултите на монополистите и за това да не може всеки арбитражен съд да те осъди, без изобщо да подозираш, камо ли да се защитиш.

# 1 742
Цитат
А Вальо Топлото защо го подминахте? И по негово време все нямаше пари за ремонти и сметките ни бяха уаууу. 

Сори, ама отново показваш липса на информация (нормално), но и на логика. Вальо Топлото правеше гуша от комисионни, плащани от фирмите получили поръчки за ремонти и доставки. Ако не е имало ремонти как е щял да получава комисионни? Mr. Green Онова с  джакузито и френските сирена беше мижи да те лажем - 40 000 лева май бяха и то не откраднати, а неправомерно изхарчени. Ако беше само това с мед да го намажеш.

# 1 743
             Наистина си права - никаква логика няма!  Mr. Green Какви ремонти се правеха по негово време, ехеее! Качествени та качествени, да се избият комисионните! Ей го на - ремонтираното хиляда години ще издържи, щото фирмите, получили поръчките са самите самаряни. 
             И за другото си права - малки са ни сметките, малкиии! Не стигат за ремонти! Тези досадници от КЕВР как може да не позволяват да се вдигне още цената! Няма логика! Laughing

# 1 744
Мая М. действително действа със замах напоследък. Любопитна съм обаче защо не защитава редовните платци (т.нар. балами) а само нередовните. Защо на хора с десетки хиляди левове задължения сметките им се опрощават, а на мен редовно плащащата им глупачка - нищо? Аз черна ли съм или жълта? Защо едни имат право да не плащат парно с десетки години, а аз не?

# 1 745
Мая М. действително действа със замах напоследък. Любопитна съм обаче защо не защитава редовните платци (т.нар. балами) а само нередовните. Защо на хора с десетки хиляди левове задължения сметките им се опрощават, а на мен редовно плащащата им глупачка - нищо? Аз черна ли съм или жълта? Защо едни имат право да не плащат парно с десетки години, а аз не?

Това е и мое мнение.
За мене - популизъм,  борба за гласовете на измекярите.
А дали ще ги докопат е друг въпрос.

# 1 746
             Наистина си права - никаква логика няма!  Mr. Green Какви ремонти се правеха по негово време, ехеее! Качествени та качествени, да се избият комисионните! Ей го на - ремонтираното хиляда години ще издържи, щото фирмите, получили поръчките са самите самаряни. 
             И за другото си права - малки са ни сметките, малкиии! Не стигат за ремонти! Тези досадници от КЕВР как може да не позволяват да се вдигне още цената! Няма логика! Laughing

Първо, дали са качествени или не е друга работа. Аз казах, че са правени, защото ако не бяха правени нямаше да има и комисионни.
Второ, и качеството не беше толкова зле. Казвам го с впечатления от първа ръка, защото и аз съм продавала на Топлофикация. Договорите за доставки (поне в много голяма част) се сключваха с най-добрите световни фирми, нито една китайска не е имало. Това касае тръбите за парното (по онова време основно АББ), електродвигателите, помпите, вентилите, електрическите уредби... А монтажът и ремонтите си ги правеха те самите.
Що се отнася до цените - за каквото плащаш, такова и получаваш. У нас е кофти, че се краде повече отколкото в другите страни, но принципът се запазва.

# 1 747
За какво става дума?

# 1 748
Става дума за това, че имаше давност на тези неплатени сметки и мои съседи си спестиха десетки хиляди лева - т.е. са се топлели без пари дълги щастливи години.
Сега Топлофикация уж действат по-бързо - поне така се говори, обаче пак в нашия вход има семейство със задължения от след 2007г. - 17249.39лв +303.30лв за уредите. Всичките им стари сметки бяха опростени. И им се молят на колене да си плащат, защото знаят, че нищо не могат да им направят - семейство "бедно" с големи деца (над 20г) с единствено жилище. Не могат да ги пипнат.
Друг абонат от входа ни - 9777.23лв + 331.29лв. И той е беден и безработен и болен. Нищо, че има квартиранти и не изтрезнява. Не могат да го пипнат - инвалид, с единствено жилище. Забрави и прости.
Трети и не последен - 3940.74лв. От 2006г.....
Аз обаче ако не плащам 2-3 месеца идват и ми звънят в 8ч. сутринта, лепят бележки по вратата и какво ли не. Щото знаят, че съм балама и си плащам като поп.

# 1 749
Давност има, но ако не са предприети предварително мерки. Много малко хора се измъкнаха, поне от тези, в/у които имам личен поглед, всъщност само един, който беше починал и продал имота много преди това, като новите сметки си се погасяваха. Ставаше дума за дело за около 1500 лв.

Когато заведат дело, сумите изчезват от това, което се вижда "на каса", затова някои хора си мислят, че сумите им са опростени.

Не казвам, че няма измъкнали се, но не мисля, че е масово.

# 1 750
Тези числа, които написах по-горе са текущи задължения, изчезналите са погасени по давност, те вече не се виждат в сайта на Топлофикация София http://toplo.bg/bill-check/ . Аз съм свидетел, как от сметката на мои съседи "изчезнаха" по давност повече от 7000лв. Поне така си мисля де, не съм сигурна.

# 1 751
И на предишния собственик на имота ни беше "изчезнала" по давност, но като провери в осъдените се оказа, че никак не е изчезнала Simple Smile
Тези, които са вече осъдени не излизат в сайта, затова много хора и не подозират, а монополистите използват различни вратички за прекъсване на давността.
Пак казвам, това са преките ми наблюдения в/у случаи, в които хората си мислеха, че задълженията им са изчезнали. Но е напълно възможно някой да е минал и м/у капките  Peace

# 1 752
  • България-Швейцария
Ако фигурират в сегашните задължения, а фактурите са с дата по-стара от 3 години назад с една молба ще им ги заличат (ще трябва обаче да платят текущите, т.е. за последните 3 години). След като от Топлофикация не са завели дело навреме за предишните, сега и да заведат, ще падне в съда, защото давността за тях е изтекла.
Защо не са завели е друг въпрос, явно проучват предварително къде ще мине, т.е. на кой абонат може нещо да му се вземе.

# 1 753
Ако фигурират в сегашните задължения, а фактурите са с дата по-стара от 3 години назад с една молба ще им ги заличат...
Понеже следя едни от нашия вход, които имат големи задължения, Топлофикация умело им ги прехвърля напред. Т.е. нямат задължения от преди повече от 3 г., всяка година ги записват като такива към третата. Например сега всички от преди 2014-та са написани в 2014-та, догодина ще ги прехвърлят към 2015-та и т.н.

# 1 754
  • България-Швейцария
Явно нещо са се договаряли за разсрочено плащане, не могат да направят такова прехвърляне без тяхно съгласие.

Общи условия

Активация на акаунт