Банките,лихвите,ЧСИ и отнетите жилища-какво е Вашето мнение?

• 12 031
  • 107
  •   1
Отговори
# 90
И ако ги преведа ще мие 5 лв няма да ми е шест.
Проверила съм ги вариантите.
Но въобще не смятам за нормално таксата да ми  е 40-50-60 процента от сумата, която внасям, нито пък че такъв превод трябва да ми е по-скъп от един нормален превод.

Говоря за конкретни плащани към бюджета, не към НОИ - та това си е чисто изнудване от страна на банката.
Откъде накъде плащанията в зависимост от контрагента ще са ми различна сума.
А да не говорим, че ми е дошло до гуша постоянно да проверявам таксите.
Като например ако не бях проверила една банка щеше да ми вземе 18 процента за валутен превод, който да получа в левова сметка.- демек една пета от сумата- това да не би е да е нормално като такса, че едни пари ще влязат и излязат от сметката ми.

Затова ги мразя, каквото и да правя трябва постоянно да проверявам, къде какво за конкретния случай, а като стане въпрос за превалутиране обикновено го правят по курс по-дървен и от най-лошото чейндж бюро.
В същото време поддържам една камара сметки по тая причина, отделно
Сега се наредете да ми обяснявате колко е редно това и  че банката не е благотворително дружество.

Конкретно за кредитите нямам личен опит, единствено от патила на приятели, но определено има какво да се желае в тази насока.
Значи фирмата може да тегли един необезпечен кредит да си бие камшика с парите и да не го изплати, а физическото лице не може, задължено е до гроб.

# 91
Служебното правителство обеща тези към държавата и общините да отпаднат.

http://www.pariteni.bg/?tid=40&oid=88341

# 92
Тя Човечето се оказа, че не е ходила на търг, но знае.

Не, не се оказа така. Не знам защо преиначаваш думите ми Simple Smile

Апартаментът, който купихме наистина не беше от търг, но написах, че не сме купували на търг, защото:

Опитът ми от търговете показва, че цената, на която се продава си е реалната...

На 7-8 съм участвала и всички се продадоха на пазарната.

# 93
Не са виновни само хората. Как младо семейство да си купи жилище иначе, ако не с кредит?
..............
Вярно, че сам се вкарваш в капана, ама имаш ли друг избор?

Ами няма да си купува жилище младото семейство. То всеки иска и ново, и хубаво, че и собствено. Ама не може. Тази наша характерна мила черта - да си сложим керемидката над главата. Хубаво е, да, но времената не са като някога с ниските лихви, ВСКасите и т.н. - неща, които съм чувала от родителите ми.

На мен ми се струва, че навремето се пръкна и доби небивала популярност една фраза - "Дето наем, там и заем". Бе аз не съм финансист, но не е необходимо и да си, за да разсъдиш малко, че има нещо вятърничаво в нея.

Първо ако е София... как да е - там наистина наемите са доста високи, та що годе може и да има резон в тая приказка. Но за по-малките градове? Ми не е така. Един наем може да е колкото заема ако наетото жилище е много мизерно и в същото време кредитът е за само частично покриване стойността на закупения имот. Тогава горе-долу може и да са съизмерими двете неща, но инак... не мисля.

Да не говорим за риска. Ако се случат форсмажорни обстоятелства и човек остане без пари, винаги може да освободи наетото жилище, да го замени за по-евтино или ако е много тежко положението, дори да се смести временно някъде у познати даже и да е с дете. Помня навремето брат ми и снаха ми с дете се наложи маса време да живеят у далечни роднини. Хич не им е било леко вероятно. Сигурно и на роднините ни, апартаментът на които беше от тези уж по-просторните, но с преходно разпределение стари жилища в центъра на София. Но мина време. И този период отмина. Отдавна не живеят там.

Виж ако се случи подобно при наличие на кредит... не знам така ли са опциите. Вие кажете.

И аз познавам хора, имали затруднения с плащането на заем за новите си жилища. Не им е леко и не им се подигравам, но има и един друг тънък момент поне според мен. Все ми се ще да ги попитам: „Добре де, хубаво, кризата е виновна за всичко, знаем, но когато навремето се намествахте сладко-сладко като кученца в каручка в новото си апартаментче… не помислихте ли поне за малко нещо в смисъл на „Ами ако…”?

# 94
Служебното правителство обеща тези към държавата и общините да отпаднат.

http://www.pariteni.bg/?tid=40&oid=88341

Това с пос терминалите и предните го обещаха.
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4109271

Само дето и това не е решение. Никой не е длъжен да има карта, а и плащането с карта не е безплатно. Как преди можеше да има каси, на които да се събират такси, после изведнъж се оказа, че всяко плащане трябва да е чрез банка? Между другото по общините още може да се плаща на каса и съответно няма комисионна. Поне за Варна и няколко околни съм сигурна.

Последна редакция: нд, 24 мар 2013, 16:31 от Анонимен

# 95
  • София
Да си кажа и аз за таксите по вноските за ипотеката.
В единия клон ми казват, че нямам такса, защото съм съкредитоискател, в другия клон ми искат такса....
Освен да се смея, друго не ми остава!

# 96
  • Overijse, Belgie
Аз не изчетох всичко по темата, но мога да се включа с инфо как е в Белгия - ако стане така, 4е не си плащаш вноската 3 месеца, банката може да изиска да погасиш сумата. Това става след продажбата на жилището и в зависимост от получената сума може дори да си на печалба.
Тук съм свидетел на отпускане на кредити на 120% от стойността на жилището, както и на кредити за плащането на таксите по регистрация, които са 12,5% във френско-говорящата част и 10% във фламандската.
Иначе моето мнение е , че всеки трябва да си знае възможностите...

# 97
  • Sofia
Не знам дали въпроса ми е точно за тази тема, но не успях да открия по - подходяща, а и знам, че ще можете да ми отговорите.

От много години ползвам само услугите на ПИБ , но искам да си открия сметка в друга банка. До блока ни има ЦКБ, но се оказа, че там без електронен подпис не мога дори наличността по сметката си да следя онлайн. Та въпроса ми е , в коя банка мога да виждам салдото по сметката си без подпис и без някакви безумни месечни, годишни и т.н. такси. Не искам да правя преводи от тази сметка, не искам да имам карта , само да слагам по някой лев в нея и да мога да видя колко са , без да ходя всеки път до банката  Thinking

Предварително мерси   bouquet

# 98
Фирмената ми сметка е в Прокредит банк и е само с парола.
В Пиреус май пак, ама не съм сигурна.

# 99
Не знам дали въпроса ми е точно за тази тема, но не успях да открия по - подходяща, а и знам, че ще можете да ми отговорите.

От много години ползвам само услугите на ПИБ , но искам да си открия сметка в друга банка. До блока ни има ЦКБ, но се оказа, че там без електронен подпис не мога дори наличността по сметката си да следя онлайн. Та въпроса ми е , в коя банка мога да виждам салдото по сметката си без подпис и без някакви безумни месечни, годишни и т.н. такси. Не искам да правя преводи от тази сметка, не искам да имам карта , само да слагам по някой лев в нея и да мога да видя колко са , без да ходя всеки път до банката  Thinking

Предварително мерси   bouquet

В банка ДСК има ДСК Директ и можете да следите движението на парите си онлайн.
При това,при всяко постъпление Ви изпращат SMS!

# 100
Райфайен имат пасивно електронно банкиране, само гледаш, не можеш да правиш операции.
По принцип преводите през ел. банкиране на повечето банки са по-евтини. Но естествено поемаш ивестен риск.

# 101
  • Пловдив
Райфайен имат пасивно електронно банкиране, само гледаш, не можеш да правиш операции.
По принцип преводите през ел. банкиране на повечето банки са по-евтини. Но естествено поемаш ивестен риск.

Имат и активно, ползвам го.

# 102
  • Sofia
Благодаря много за отговорите!

# 103
Само дето и това не е решение. Никой не е длъжен да има карта, а и плащането с карта не е безплатно. Как преди можеше да има каси, на които да се събират такси, после изведнъж се оказа, че всяко плащане трябва да е чрез банка? Между другото по общините още може да се плаща на каса и съответно няма комисионна. Поне за Варна и няколко околни съм сигурна.
поне е нещо ,
 бях в съда преди месец и в една стая сложили едно бюро , един стол и една жена събира по 6 лв. ''такса за банката'' ( на ДПС ) !!!
а това не е банков офис - не може да теглиш , да внасяш или да откриеш сметка
просто една стая и едно бюро досущ като вкъщи и това е ...
мутренска работа , направо ми идваше да се гръмна като оня мъж във Варна ,
не можех да повярвам , че това съществува насред органа , от който очакваме справедливост ...

# 104

Имат и активно, ползвам го.
Останах с впечатление, че се пита а пасивно, затова подадох информацията. Много хора не искат активно банкиране (както и кредитни карти) с цел - сигурност.

Общи условия

Активация на акаунт