Български исторически сериал "Дървото на живота" тема 2, година 2013

• 57 527
  • 743
  •   1
Отговори
# 285
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Родната действителност могат да оценят хора,които знаят какво е било и то не от интернет и съмнителни книжки,а от преки впечатления в етнографски музеи,разговори с иторици,които си разбират от работата,съхранени снимки и чеизи Simple Smile, и разкази от поколение на поколение-неща,които се предават в рода.
Би било много хубаво да е така, но за съжаление имам доста добър поглед към възпитаниците на Исторически факултет към СУ, и въобще нямам илюзии, че разговорите с историци и посещенията в музеи са им помогнали особено Laughing.
Общежитието, в което живеех по време на следването си, беше общо за Химически, Математически и Исторически факултет, имала съм приятели и съквартирантки историци, археолози и етнолози. Знам как са учили, как са полагали изпити и какви са им познанията в бъдещата им професия. Не съм възхитена, особено от познанията им по еврепейска история- аз например знам повече, от книжки и филми, отколкото те с положените изпити.
Ситуацията с деклариращите професионални познания тук за съжаление не е много по-розова.

# 286
Човек става професионалист,когато се сблъска реално с работата си,която чувства като призвание,а не само като професия и средство за изкарване на пари  Peace

Каква история имат европейците? Oт kое време датира? С разните там замъци история не се прави.

# 287
  • София
Аз и по- напред в темата бях писала мнението си за дрехите и цялостната визия във филма и дадох пример със семейните портети на моята фамилия, датиращи от точно същия период от Габрово. Пра- бабите и дядовците ми са се намирали дори на по- ниско социално стъпало от фамилията от филма, но дрехите и прическите им не се различават особено от европейските снимки, показани от Богинята. При следващото си пътуване до там ще ги сканирам и ще ги покажа.
Мнението ми за обсъжданите обици- на актрисата й подхождат, но моделите от този период не стигат до раменете със сигурност. С вечерната рокля макар и да са екстравагантни за времето си някак по- минават, но с всекидневно палто и шапка от, хм, 20-те да кажем, хич не са на място...

# 288
  • София
Аз и по- напред в темата бях писала мнението си за дрехите и цялостната визия във филма и дадох пример със семейните портети на моята фамилия, датиращи от точно същия период от Габрово. При следващото си пътуване до там ще ги сканирам и ще ги покажа.

това би било интересно за пишещите тук, моля те ако наистина имаш тази възможност да го направиш.

Между другото на сайта на Дървото на живота има инициатива за направата на виртуален музей, която заслужава да бъде похвалена, че и пре-хвалена
http://bulgarskatasaga.tv7.bg/virtualen-muzei
Снимките са отвсякъде и от различни години.

# 289
  • София
Нямам нищо против да го направя, мога да покажа една "редова" градска фамилия от да кажем 1906-а, до Втората Световна. Апропо, шапките на баба ми от 40-те години все още стоят в класическа кутия за шапки в-у гардероба. Като малка ги ползвах за реквизит в игрите, шапка с червени макове и воалетка ми пасваше изключително добре  Crazy

# 290
DoGma_PrObe, и на мен ще ми бъде любопитно да ни покажеш семейните портрети  Grinning   bouquet

Пална ни фитилите, ... праЙ сметка, ако се отметнеш  Naughty  Crossing Arms Joy Joy Joy  Hug

# 291
  • София
Нямам нищо против да го направя, мога да покажа една "редова" градска фамилия от да кажем 1906-а, до Втората Световна. Апропо, шапките на баба ми от 40-те години все още стоят в класическа кутия за шапки в-у гардероба. Като малка ги ползвах за реквизит в игрите, шапка с червени макове и воалетка ми пасваше изключително добре  Crazy

какъв късмет имаш, че родителите ти са ги запазили.
Моята мила баба е изхвърлила почти всичко, което и е останало. Има някаква част из нейни роднини и братовчедки, с които не подържаме никаква връзка за жалост.
Дядо ми пък е син на белогвардейци и освен една снимка на прадядо ми в казашка офицерска униформа с децата си, мисля че друго няма запазено.

Не знам в другата ми рода как стоят нещата... а вече и няма кой да ми каже за жалост.  Cry

# 292
  • София
DoGma_PrObe, и на мен ще ми бъде любопитно да ни покажеш семейните портрети  Grinning   bouquet

Пална ни фитилите, ... праЙ сметка, ако се отметнеш  Naughty  Crossing Arms Joy Joy Joy  Hug

Няма да се отметна Simple Smile Ще видя само кога ще пътувам натам...
А на тавана имаме ракла, безнадеждно затрупана от вехтории, която с майка ми все се каним да разровим, в която според думите на тази ми баба, докато беше жива, има и 2 бални рокли, пак от 30-те или 40-те. Бях много малка, когато баба ми извади останалото от чеиза си и го раздели между мен и братовчедка ми, единственото, което си спомнян е метри бял сатен, щампиран на цветя и много дантели. Трябва да накарам майка ми да ми покаже всичко отново.

# 293
  • Варна
Ах, Догма, чакам с нетърпение снимки.  Heart Eyes

# 294

А на тавана имаме ракла,
... Фантазията ми полетя  Flutter ... К'ви ли съкровища крие  search  Heart Eyes

Чакам снимки ... и интересни истории ...  dancing Party Party Party

# 295
леле, успокойте се малко  Stop Нямате какво да делите  Grinning

Всеки ще си каже мнението и благодаря на Приятно ми е, Богиня! за надмогнатия мързел и снимките на лъскавите книги, които показват висшето бижутерско изкуство от началото на ХХ век.

Съжалявам, че няма да предоставя нагледни материали, но разстоянието с България ме оправдава /до някъде/. Държа все пак да кажа, че съм работила с колекцията "Накити" /и не само/ в ЕИМ и съм консултирала тази в Музея на София, Варна, Разград и Русе. Не съм имала специфични интереси към периода, но както вече отбелязах, когато няма точен произход, накитите се датират в рамките на 50 години и така е навсякъде по света. Сигурно нещо поназнайвам, защото работя от десетилетия в музеи, не само родни. Спомените ми и опита, който имам, ми дават основание да твърдя, че облекла и накити са достоверно пресъздадени, ако не са били използвани оригинали от колекцията на Музея на София. За още по-голямо съжаление, трябва да се каже, че колекциите в ЕИМ са в толкова потресаващо състояние, че даже от десетилетия е проблематична консултацията им изобщо от специалисти.

Що се отнася до ИФ на СУ - това е един от най-старите факултети в България. Възпитаничка съм му и се гордея с това. Във всяка една специалност има мърша, която се мъкне на изпити без нищо да знае, но поне през 90-те години професорите не пускаха и от 120 човека курс в началото, завършихме 30 накрая. Моля, не ни навирайте мършата като показател на качеството на образование  Naughty

Последна редакция: нд, 31 мар 2013, 15:40 от greendream

# 296
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Моите познати повечето бяха отличници и вземаха стипендии Wink. Пък и може да не знаеха история, но не бих ги нарекла "мърша" (великолепен изказ владееш, greendream  Laughing)

# 297
виж сега, не ги знам твоите "отличници" и "стипендианти", но е факт, че има хора, на които не им трябва да се преучват, за да разбират материята и науката си. Имах колеги, които висяха денонощно в библиотеките и им убягваше основното ... изплъзваше им се между купищата фактология, която се блъскаше в главите им. Други, след пиянски купони, успяваха да си вземат изпита при т.нар. Малка и Голяма секира  Joy Joy Joy, без никакви проблеми. Това се нарича природна интелигентност  Laughing

# 298
  • Once there was a Hushpuppy...
Здравейте, прочетох 2 страници на зад и повярвайте много неприятно ми стана от споровете Confused
Пише ми се в тема, където мога да науча нещо, да споделя видяното и преживяно от сериала, а не в тема превърнала се в бойно поле.....

Дано да има кой да види тези последни страници и да ни отърве от тях....съжалявам, не искам да ви обиждам, но не е тук мястото за разправиите Peace

Благодаря на всички, които постват интересни статии,снимки и за коментарите, основани на епохата, нравите, модата и най-вече съдържанието на сериала Hug

Ами, да си пожелаем до началото на днешния епизод тук бурята да е стихнала Peace

# 299
Мен пък ме интересува Божура как ще завърти главата на Панто , пък ако ще й обиците й да са купени от Илиянци Crossing Arms

Шегувам се, дискусията е интересна, когато не е твърде нападателна, но ми се струва, че отиде много далеч от филма.

Общи условия

Активация на акаунт