Въпрос за "лакомствата"

• 7 543
  • 110
  •   1
Отговори
# 75
  • в здрача
Само да вметна, че какаото, колкото и да е полезно е продукт, който леко превъзбужда и лично според мен е неподходящ за все още незрялата нервна система на децата до 2 години.

# 76
Освен това е и алерген...
А превъзбуждането се дължи на кофеина, който съдържа. Предполагам, че никой не би давал кафе на по-голямо дете, да не говорим пък под две години.

# 77
Само да вметна, че какаото, колкото и да е полезно е продукт, който леко превъзбужда и лично според мен е неподходящ за все още незрялата нервна система на децата до 2 години.

А кой е казал,че трябва да ядат шоколад преди 2г.?

# 78
Аз не съм съгласна, че всяко ограничаване води до там, че детето после ще се нахвърля като невидяло. Едно е да забраняваш, когато детето знае вкуса на определена храна и я иска, но не му се разрешава, друго е просто то да не знае, че такава храна съществува и да си изгражда вкус към други храни.

Също така е вярно, че децата много си менят вкусовете. Моето не понасяше шоколад и го плюеше отвратено до преди 2-3 месеца. Дори когато опита едни шоколадови бонбони, които хареса, си вземаше по един, най-много по два и повече не искаше, даже да предлагам. Сега изяжда цялата кутия. Става и лошо, спира за малко и после пак продължава. Преди не искаше да я черпят и нямаше проблем да гледа как други деца ядат каквото и да е. Никога не й се прияждаше и ако я почерпят, казваше, че не иска, а ако настояваха, много се ядосваше.
И аз си въобразявах, че нещо съм посяла и някакви плодове ще бера, но всичко се промени на 180 градуса само за един ден. Преди се дивях как е възможно това дете да е лишено от всякаква лакомост и нищичко на този свят да не е в състояние да го изкуши. Сега вече знам, че всичко това изобщо не е плод на някакво възпитание или подход, а просто е до дете и до конкретен негов период. И човек трябва да е подготвен за всякакви промени.

# 79
  • София
Не знам има ли начин детето да не знае, че съществува такава или онакава храна. Освен ако не живее в изолация. Вижда ги в ръцете на другите деца, вижда ги по магазини,  павилиончета и т.н. и т.н.
Иначе е лесно да ограничаваш човек, който не иска, по-трудно е когато много иска Simple Smile Едното естествено няма да доведе, до неистово желание, другото най-вероятно ще се окаже точно случая - и когато се видя със свои пари в джоба и свобода на решенията почна да се тъпче, със забранения плод.
Но наистина и вкусовете се променят. Днес обичат едно,  после друго. Стига сладкото да не замества полезните храни, за мен не е проблем, само по себе си...

# 80
В нас като цяло бисквитки, вафлички, зрънчовци, чипсове, гризинки и прочие такива не се купуват. От време на време се взима по някой пакет бисквити, мнооооого рядко вафли. Шоколад, въпреки че ми е вкусен мога да не ям с месеци и като не купувам съответно и какта няма как да яде. Понеже беше алергична към мляко и яйца като цяло до към 5-та годинка спестихме боклучавите храни защото в тях много често ги има тези съставки. Бонбони каквито и да било не купувам, кроасани изключително рядко. За съжаление не обича ядки. От т. нар. лакомства взимаме по някой и друг пакет вафли, биквити, пълнозърнести брускети като ходим на палатки или няколкодневно пътешествие, но тогава си ги споделяме тримата с баща й та не ги изяжда сама. От една година обаче започнах да купувам от време на време (може би везнъж седмично)  по някой и друг туикс, баунти, барни, вафла и си ги разделяме двете за да ги опита на вкус и да знае какво представляват. На есен е ученичка и се притеснявам да не й се присмиват децата, че не е яла това или онова, а пък и като разполага с някакви джобни да не вмезе да ги обръща в подобен род неща и да се държи "като отвързана". Гледам, че й се услаждат и все подпитва няма ли да взем нещо такова.  Rolling Eyes Малкият все още не е опитвал подобни неща, освен някоя и друга солета или обикновена бисквита...и то на 2-3 седмици. Но пък и той е алергичен, така че явно и с него ще успеем да ограничим боклуците за известнен период от време.

# 81
allana,как мислиш,че има дете,което да не знае,че съществуват такива храни? Ти сериозно ли? Rolling EyesДори в детските филмчета е пълно с такива неща,реклами по ТВ-то също.Да не мислиш,че съм му купувала шоколади и съм му дала сама.Просто един ден си каза,че иска шоколадче,после Барни.И какво трябваше да му кажа,че не може,защото е вредно.Дадох му естествено и не съжалявам,защото не яде като невидяло.

И да,децата са различни,едни обичат сладко други - не,може и да си изменят вкуса после.Какъв е проблема когато поискат да им се даде?

# 82
Не разбирам това защо толкова буквално се приема. Да не знае, че има такива храни значи просто да не ги е опитвало и да не са му давани. Едва ли едно дете само би се сетило, че му се яде примерно пушена сьомга, ако никога не е виждало и опитвало такова нещо. Това имам предвид.
Иначе аз на 2-3 годишно не бих пуснала реклами, а на филмчета с ядене на джънк фууд не съм попадала, но може и да има.
Моето на 2 и половина ядеше овесена каша и елда със сушени плодове и определено не подозираше за съществуването на шоколад. А когато го опита, въобще не го хареса. И така до скоро.

# 83
  • София
Вероятно ако детето ти играе на площадка, където  някои от децата придъвкват пушена сьомга ще му се доще да опита, дори и да не знае какъв е вкуса.

# 84
Не е обръщала внимание какво ядат другите, може би защото не сме попадали на кой знае колко ядящи по площадките, а и по принцип храната не й е особен приоритет. А може и да е защото е излизала нахранена.

# 85
  • София
Не е обръщала внимание какво ядат другите, може би защото не сме попадали на кой знае колко ядящи по площадките, а и по принцип храната не й е особен приоритет. А може и да е защото е излизала нахранена.

Вероятно е това причината.

# 86
  • София
Моето дете научи за вредните храни като кубети, чипс, вафли от гости на майка ми, които носеха за подарък. Sick Не мисля че е живяла в изолация преди това.
По витрините на магазините има хиляди неща. Децата искат това, което знаят какво е.  Peace

# 87
  • София
Според зависи от детето Wink

# 88
allana,ти всичко приемаш буквално.Дадох пример с рекламите,но това не зачи,че детето ми е по цял ден е пред ТВ-то.И какво значи,че не пускаш реклами? Рекламити се ги пуска телевизора,детето ти не гледа нищо ли? Или като гледа детско и започне реклама,гасиш телевизора?

Това,че детето ми яде сладко не означава,че не яде елда,овесени ядки или други такива храни,все още дори,пресни плодове яде много.Аз съм човек,който изключително внимава с какво се храни детето ми и държа да яде здравословна и качествена храна,но пък съм на мнение,че малко сладко няма да му навреди с нищо.

# 89
  • София
Рекламите лесно се избягват, просто детето не гледа телевизия и толкова. Ако  гледа нещо  то са отделни, подбрани филмчета. Няма какво да загуби всъщност от липсата на ТВ конкретно Wink

Общи условия

Активация на акаунт