И тя е човек

• 16 350
  • 272
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Някой ще каже ли кое е в крайна сметка, дали е това, което аз намерих?
Кафенето е зад Университета, беше на художниците. Сега не зная на кой е.

# 16
  • в рока
И аз мисля,че авторът не изключва себе си.

Луна,много добре си го казала Peace

Пънк,дай линк за статията за пияната учителка

От какво значение е кое е точно заведението,че не разбрах

# 17
И да беше взел момичето на масата си какво- като си приключи разговора и си тръгне и момичето ще се насочи към съседното заведение да проси. Всичко е един затворн кръг за съжаление... Sad
На барманът му е наредено /от този, който му плаща заплата/ да не допуска маргинали в заведението. Той според собствените си разбирания изпълнява това.
Авторът е дипломиран лекар, затова поставя веднага диагноза на момичето. И реагира като сигнализира хората, които получават заплати за да помагат на тези маргинали... Те отчели, че са се отзовали на сигнала и до там...

# 18
Аз не знаех кой е Калин Терзийски, отворих и прочетох статията му за пияната учителка. На мен ми хареса, хареса ми и реакцията му на станалото в заведението. Sad

И кое точно ти хареса в реакцията му?
Това, че е седял и мълчал като... (трибуквена дума, означаваща участъка под гърба), без да се осмели да се намеси и да отърве детето от лапите на мъжагата или след това, когато е размахвал мускули "аз съм прочут писател и психиатър" пред управителката на заведението, защото е жена и няма вероятност да го набие?
Нищо мъжко не виждам нито в поведението му, нито в писанието му.
Да не говорим, че едно дете с олигофрения никога няма да тръгне да проси само по луксозните заведения, пуснато е там от хората, които държат този бизнес. А един писател, още повече психиатър, би трябвало много добре да знае това. Но не, той не се възмущава от организираната просия в центъра на София, той бълва злъч срещу едно заведение, срещу посетителите му, срещу всеки друг, само не и срещу собствената си муньовщина.
Защото за мен мъж, който стои и гледа безучастно как тормозят някой слаб и безпомощен, особено дете, е муньо, независимо колко е прочут и с какво.
Между другото, почти съм сигурна, че ако никой не беше изгонил детето и то беше оставено да проси и досажда на посетителите, пак щеше да има статия, може би дори от същия господин, изпълнена с искрено възмущение как човек не може едно кафе да изпие на спокойствие, без да му досаждат разни социални отрепки. И пак с адреса на заведението, което не се грижи за спокойствието на клиентите си.
Почти съм сигурна.

# 19
Прочетох историята и се сетих за една ромка, която обикаля по заведенията да проси. Ходи от маса на маса, и ако не и дадеш пари или и дадеш малко, според нея, започва да вика, кълне, обижда на висок глас.
Е, в такава ситуация, тя не е ли човек?
 Но аз също съм човек и бих била благодарна на персонала, който не само да я изведе, но даже да не я пусне.

М/у двете истории има голяма разлика, но мисля, че персоналът трябва да реагира адекватно според ситуацията.

# 20
Нямам представа какво е искало момичето, когато е влизало-вероятно да проси, да отиде до тоалетна.  Но 99% от хората тук ще се посвият на креслата, ще изгубят дума за половин минута, след което ще се направят, че нищо не е станало.Персоналът са хора, които са на работа там-имат шефове, имат нужда от заплатите си,имат си семейства.Пускат момичето до тоалетна и шефчето ги гледа на камерата-утре вече ги няма. Работя във фирма с магазини на близкия булевард, имам позната, която работеше в съседно заведение-ежедневие е там да влизат просяци, болни, луди хора.И те са хора, но и служителите са хора и не са укротители, не са психолози...на фона на цялата им работна обстановка мисля, че имат право и на малко спокойствие да не трябва да влизат просяци, крещящи луди и т.н. 
Била съм свидетел в един от магазините-взеле 15-16 годишно момиче, което искаше да проси.Има забрана в магазините да дават пари на просещи...е тя се запъна и като развален грамофон повтаряше"Много съм гладна, само 20 стотинки" ...без прекъсване.Как не и се разпеняви устата не знам, как не си пое дъх поне веднъж- не знам.Клиентки, шефът гледа на камерата, аз правя ревизия.Момичето се панира, клиентките се изнесоха, не можем да и дадем 20 стотинки и да се махне. Побеснях...не заради конкретното дете и ситуация.Просто човек се изморява.Както казах-масово по магазините и заведенията влизат да просят. И ти дотяга, и те натоварва, и те ядосва.Не е твоя работа да спонсорираш, да оказваш психологическа помощ, да се оправяш с агресивни хора.Защото при момичетата ни в магазините са влизали и агресивни психично болни.   

# 21
  • София
Между другото, почти съм сигурна, че ако никой не беше изгонил детето и то беше оставено да проси и досажда на посетителите, пак щеше да има статия, може би дори от същия господин, изпълнена с искрено възмущение как човек не може едно кафе да изпие на спокойствие, без да му досаждат разни социални отрепки. И пак с адреса на заведението, което не се грижи за спокойствието на клиентите си.
Почти съм сигурна.
Да, точно това е една друга истина. Можеше и това да се случи , но погледнато от друг ъгъл.

# 22
Момичето, по думите на автора, е било кротко и тихо. Можели са да я хванат за ръка, да я изведат и да затворят вратата. Не да я блъскат.

# 23
Ако я бяха "хванали за ръка и затворили вратата", всичко щеше да е ок?

# 24
Не всичко, но, доколкото разбрах, основното възмущение беше от грубостта на бармана и последвалият непукизъм и дори наглост у самия барман и шефката му. И да, щеше да е ок, не всичко, но щеше да е по-добре.

# 25
Статията за пияната учителка.http://www.frognews.bg/news_50079/Piianata_dusha_na_edin_uchitel/ Казах, че ми хареса статията, не поведението му в заведението, и аз искам мъжете да са мъжкари, а такива биха защитили слабия и страдащия, евър, не съм казала, че ми харесва поведението му. Stop

# 26
 Дано да има повече неевропейци в заведенията, когато пак се случи нещо такова.

# 27
Аз мил и възпитан просяк не съм виждала досега- или са нахални или са мили докато искат пари- не им ли дадеш почват да викат за да те накарат да се почустваш неудобно или кълнат...Не сме били там, за да знаем как точно са нещата. Не съм особено запозната с болеста доколко болните са контакни и може да им се обясни с "напусни, ако обичаш".... А пък след като е в центъра най-вероятно редовно се сблъскват с проблема и им е пииснало.
Думите на автора за мен не са обективни. И си мисля, че ако наистина му пукаше за момичето щеше да се разрови има ли близки, кой се грижи за нея и прочие. На 15г ако няма семейство трябва да живее в дом. Там трябва да се търси отговорност...

# 28
Дано да има повече неевропейци в заведенията, когато пак се случи нещо такова.
Ежедневно се случват подобни сцени. Разликата е, че сред посетителите не присъстват психиатри или писатели

# 29
Хареса ми това, което пише за ''малките еснафи'', хареса ми примера с Буковски, хареса ми, че иронизира отношението на много хора към наркомани, алхохолици,... като към отрепки, макар че такива може да са много по талантливи от обиждащите ги...Хареса ми, че критукува ''коравите момичета'', както ги нарече 1 жена от форума., дето не се трогват от нищо...Самия Терзийски не го знам, верно, че е най-лесно да критикуваш другите... Tired

Общи условия

Активация на акаунт