Отговори
# 75
  • Germany

Деца на който не им достига успех (в грундшулето) с който да ги приемат в гимназия/релашуле, имат възможност да се явят на изпит по немски, матем. и HSU. Деца, които идват от др. у-ща които са припознати в ДЕ, ако искат да са приети в гимназия държат този изпит също. Деца, които идват от др. страни или в ДЕ са завършили у-ще които не е припознато от държавата биват записвани единствено като гост ученици -време което трае половин или една година в зависимост от у-щето.
И там ако си направят всичките 4 класни по немски, математика, и език - плюс 4 контролни по матем и немски и безброй контролни по език, и имат оценки по всичките предмети по-високи от 4-ка, тогава могат да продължат в гимназията, ако това всичкото не се случи, отиват в по-долното у-ще.

Така че, изпитите за прием в гимназиите се държат през май, те са 3 дни , в съответното у-ще и така хората преценяват дали детето става или не. Но те, изпитите нямат общо с идването на деца от чужбина, законово.
Те са само за децата учили в немски у-ща, децата които идват от чужбина НЕ държат изпит, приемат ги директно като гост ученици и ги пробват дали стават.

Това не може ли да се сложи на 1ва страница за да е по лесно за всички новодошли?

# 76
  • DE
Разправям се с киндерарцт. Може ли да не разбира какво е написано на здравната карта от бг? Кара ни да слагаме ваксини, които вече са сложени. Имената са записани на латиница. Давам пример - в картата пише Priorix, a на бележката от док- Maser-Mumps-Röteln-Windpocken. Обадих се на личната в Бг и тя ми обясни, че е едно и също.

# 77
Кара ни да слагаме ваксини, които вече са сложени.
Колко пъти е сложена в БГ? Да не би да е реимунизация? Тази ваксина на моята първите два пъти я биха през 2-3 месеца... вие не говорихте ли с лекаря, той трябва да се е обосновал някак...
Допълвам се: тук първият прием е на 11-14 месеца, а вторият на 15-23 месеца. Гледам, че по българския календар е само един прием на тази възраст и после чак на 12 години... От там идва разминаването, т.е. грешката е вярна Wink

Последна редакция: пт, 22 мар 2013, 18:29 от Biba Sparrow

# 78
Хексилина и Веч, дори  и да зависи от родителите, все пак децат аучат в училища, нали? Не са в гората...и им трябва немски. И ако той не  е на добро ниво следват проблемите.
И този пример е с дете което идва от Бг, не говорим за деца които са учили в ДЕ.
Иначе да, там където е отпаднал варианта грундшулето да решава, трябва да се каже че се открива и по една допълнителна паралелка за да може ако много деца отпадат, поне да останат толкова паралелки, колкото са били преди промените.

Вероятно те не отпадат толкова много,колкото се е очаквало, което е супер -значи все пак учителите успяват да работят с децата.

# 79
Значи Бисе, при нас *говоря за Заарланд, не е проблем да се запише детето в гимназия, аз нали разказвах за моите патила.
Тук нямат ограничения колко деца да приемат. Записват всички кандидати.
Давам пример - сегашния 8 клас там е 5 паралелки, 7 клас е 3 паралелки, 6 клас са 2 паралелки, 5 клас са 3 паралелки, а бъдещия 5, в който ще е Лени, ще са 4 паралелки.
Номера е после кой, как и докъде ще се справи и дали ще повтаря.

# 80
Е то не може да се повтаря до откат, мисля че само веднъж е възможно, не може всяка година.
Аз знам че при вас е така, но децата знаят немски и идват от грундшулетата от района, нали? Не идват от Бг?

# 81
Е то не може да се повтаря до откат, мисля че само веднъж е възможно, не може всяка година.
Аз знам че при вас е така, но децата знаят немски и идват от грундшулетата от района, нали? Не идват от Бг?
Да, повтарят веднъж и след това напускат и отиват в гемайншафтсшуле.
Т.е. губят 2 г.
Аз затова уточних, че става дума само за немчета или такива родени тук от смесени бракове.
За придошлите нямам идея как е при нас, ако идват в годината, в която се прави това разпределение.
Имам позната тук, двамата са българи, дойдоха обаче още, когато децата бяха малки и почнаха тук училище, сега и двете са в гимназия. Други познания по подобен казус нямам.

# 82
  • Германия
от мен за сега само един запис  bouquet

# 83
Не е истина!!!  Shocked
информационна брошура за началното образование в Кьолн НА БЪЛГАРСКИ
(и аз да си губя времето да питам във форума  Mr. Green - извинявайте, това се води шега  Embarassed - и то по-скоро за моя сметка, че не съм си проверила, преди да задавам въпроси тук  Blush)

# 84
Не е истина!!!  Shocked
информационна брошура за началното образование в Кьолн НА БЪЛГАРСКИ
(и аз да си губя времето да питам във форума  Mr. Green - извинявайте, това се води шега  Embarassed - и то по-скоро за моя сметка, че не съм си проверила, преди да задавам въпроси тук  Blush)

Идеално, значи това като се закачи на първа страници, въпросите би трябвало да отпаднат по отношение на училищата. Ако има кой да го прочете.....преди да попита.
И да ти кажа, тези които пишат и обясняват още повече си губят времето.....и това се води шега. Joy.

# 85
Да ви се похваля,че си направих чуден подарък за 8ми Март, тежащ 3600 г и засега относително послушен:) Раждането не мина толкова гемютлих колкото си го представях, не ми беше ни до вани, ни до свещи, но резултатът е много красив:) Та по този повод се разрових за инфо за пасавана, който ще ни трябва и видях, че скоро сте обсъждали темата. Мъжът ми води не особено съдържателен разговор с консулството в Берлин, казаха му, че Акта за раждане се заверява в нашата  си община, общинарката, обаче каза, че не може да заверява собствения си подпис, а да ходим за апостил някъде си. Та въпросът: скоро някой вадил ли е пасаван и нужен ли е апостил или не. От посолството казаха не, но нашата леля казва апостил, луда работа. Май ще се налага и аз да звъня в Берлин, мъжът ми хич не беше очарован от отношението, дано аз имам късмет.

Последна редакция: нд, 24 мар 2013, 12:22 от Sheki

# 86
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Да ви се похваля,че си направих чуден подарък за 8ми Март, тежащ 3600 кг и засега относително послушен:)

честито, да ти е живо и здраво съкровището  Hug (не разбрах момиче или момче  Blush)
за пасавана не мога да помогна.

# 87
Sheki, честита осмо-мартенска радост!Да ви е живо и здраво детенцето!Дано бързо се оправите с документите!

Сбъдваща мечти, приятно изкарване на ваканцията!   bouquet

За училищата само чета и събирам инфо за по-късно  Mr. Green

# 88
Sheki, Честита рожба, много здраве на цялото семейство!

# 89
  • в сърцето на един мъж...
Sheki, да ви е живо и здраво детенце!

Общи условия

Активация на акаунт