Отговори
# 660
  • в сърцето на един мъж...
Мартинела, аз бих отишла в спешното. За снимките - не знам. Защо толкова много?
broken dreams, добре дошла Hug

# 661

Защото след зимната слънчева депресия следва пролетната умора, преди да отстъпи място на лятното изтощение  Mr. Green.
В момента си имаме пролетната умора като оправдание  Peace.

# 662

Защото след зимната слънчева депресия следва пролетната умора, преди да отстъпи място на лятното изтощение  Mr. Green.
В момента си имаме пролетната умора като оправдание  Peace.

Не, не... Уморена не съм. Аз съм борда, и то как! Просто ми се мързи!  Laughing

# 663
Мамункова,Гея благодаря за приветствията.
   Аз да споделя,че това чудесно време само ме зарежда с положителна енергия.Радвам се на слънцето и ми става едно светло на душичката.

# 664
Здравейте, мили дами! С мъжа ми имаме желание да се преместим да живеем в една от двете държави, Австрия или Германия. Все още се колебаем, затова ви моля за съвет. И ако имате време и желание да ми разкажете за живота в Германия. Имаме и две момиченца, на 4 и на 9 години.
Интересувам се и от срокове, процедури и такси за записване  за детска градина и училище.
Каката сега завършва 3 клас. Най-вероятно ще се преместим през септември. Малко се притеснявам да не изтървем началото на учебната година. Ще я запишат ли в училище ако сме закъснели?
Как е животът в Германия? Щастливи ли са хората?
Как е училището? Как се чувстват децата?
Какви хора са австрийците?
Лесно ли се намира работа?
Има ли проблеми с намирането на квартира? Какви са наемите?
Ако част от тези въпроси са обсъждани вече в някоя тема, може да ми посочите къде.
Можем ли оттук да си намерим работа?
И кой град да изберем?  
Ще се радвам да се отзовете на моите въпроси с изчерпателни отговори . Hug

И още нещо живо ме вълнува. 
Има ли в Германия, както в България държавни музикални и художествени училища?

# 665
wonderful, ти изби рибата с тия въпроси. Прочете ли поне първия пост в темата?
Всичко, ама всичко е обсъждано. Но айде, днес съм в настроение, ще бъда изчерпателна.

Интересувам се и от срокове, процедури и такси за записване  за детска градина и училище.
В Германия във всяка провинция и във всяка община в самата провинция нещата са различни. Ето обобщено инфо:
Скрит текст:
За децата, яслите, детските градини, училищата
Ясли / Krippe  (0 - 3 години) - Ясли съществуват, обикновено местата са малко и са скъпи, но положението е различно в различните градове и провинции. Списък на яслите  можете да получите в общината по местоживеене. За документите за кандидатстване, крайни срокове за документи и критериите за прием питайте на място в конкретната ясла - има различия. Има общини, в които кандидатстването и приема е централизирано, но за това ще ви обяснят пак на място в яслата.
Детски градини / Kindergarten (3 - 6 години) - По закон всяко дете навършило 3 години има гарантирано място в детска градина, но реалността в големите градове е различна - места често не достигат. Списък на детските градини можете да получите в общината по местоживеене. За документите за кандидатстване, крайни срокове за документи и критериите за прием питайте на място в конкретната градина - има различия. Има общини, в които кандидатстването и приема е централизирано, но за това ще ви обяснят пак на място в градината. Месечната такса за градина за дете също може да е много различна - може да е твърда сума; може и да зависи от броя членове на семейството; доходите на семейството; броя деца от едно семейство, посещаващи градината; начина на финансиране на градината (общинска, католическа или евангелистка, частна, към работодател или организация); броя часове, които детето посещава градина и още и още... Градините могат да са до обяд, целодневни, почасови, с/ без топъл обяд, с/без междинни закуски... Всяка си има собствен ред и правила, затова питайте конкретно в съответната градина.
Училища
Ето нагледна схема какво представлява немската училищна система:
Източник: Wikipedia (http://de.wikipedia.org/wiki/Bildungssystem_in_Deutschland)
Начално училище / Grundschule (6 - 10 години) - в Германия децата, навършили 6 години до 30.06 (възможно е тази дата да е различна за всяка провинция) през дадената година, следва да тръгнат в 1 клас. Няколко месеца преди навършването на 6 години, 5-годишните минават специален преглед и събеседване с училищен лекар (може и психолог и/или учител), след който по преценка тръгването на училище може да бъде отложено с още година. Дете, което трябва да започне училище с навършването на 6-тата си година, се нарича „Musskind„.
При желание от страна на родителите и след консултация с училищния лекар, дете ненавършило 6 години към 30.06 (възможно е тази дата да е различна за всяка провинция) на дадената година, може да бъде определено за годно за първокласник и да тръгне по-рано на училище. Такова дете се нарича „Kannkind„.
Държавните начални училища са безплатни и са строго районирани, тоест обикновено не могат да бъдат избирани, а са по местоживеене. Има и частни училища, таксите за които могат да са много различни, критериите за прием и избор също.
Първият учебен ден и датите на училищните ваканции са различни за различните провинции, могат да се намерят в интернет.
На базата на оценките от първи срок на 4 клас, както и според поведението на детето и цялостното му развитие, децата получават препоръка от учителя си и биват насочвани в какъв тип училище да продължат образованието си. В  някои провинции тези препоръки не са задължителни и крайното решение е на родителите.
Изисквания по провинции за приемане в гимназия
(Източник: http://www.elternwissen.com/schule-und-eltern/uebertritt-gymnasi … ungen-gelten.html )
Типовете училища от 5 клас нагоре са Gymnasium, Realschule, Hauptschule, в някои провинции съществува и Gesamtschule, което обединява в себе си предните 3 типа. Всички ученици които имат успех не по-нисък от 2,33 (взимат се оценките по математика, немски и човек и природа) биват изпращани в гимназия.

За тези, чиято оценка от пърия срок на 4ти клас е по-лоша от 2,33 или са учили в частни училища, е предвиден изпит на общо основание, след полагането на който могат да влязат в гимназия.
За деца, идващи от България, може да се направи изключение и да бъдат приети след 12 год. възраст при успешно положен тест по езика, математика и обща култура.
Най-високта степен на средно образование е матурата (Abitur), която се полага след завършен тринадесети клас от Gymnasium или след няколкогодишно доучване от завършващите  Realschule. След полагането на матура имаш право на кандидатстване във висше учебно заведение (Universität, Fachhochschule, Hochschule) или Berufsakademie.
Повече за останалите възможности, които предлага немската образователна система, можете да намерите в интернет.

Ще я запишат ли в училище ако сме закъснели? ДА.
Как е животът в Германия? Щастливи ли са хората? Ти шегуваш ли се? Щастливи хора има навсякъде, дори и в Бангладеш. Както и нещастни ,  дори и в Швейцария (примерно).Животът е какъвто си го направиш.
Как е училището? Как се чувстват децата? Както навсякъде по света - децата са си деца. Училището е екстра, благодаря. Е, не е идеално, както и другаде по света, има какво да се желае.
Какви хора са австрийците? Нормални.
Лесно ли се намира работа? Зависи какви професии имате, какви езици говорите, опит , допълнителни квалификации и прочие. Та тук отговора е от "много лесно се намира работа", до "никак няма работа", според тия предните нещица.
Има ли проблеми с намирането на квартира? Какви са наемите? Ето пак смляно инфо:
Скрит текст:
Обяви за жилища:
http://www.immobilienscout24.de
http://www.immonet.de/
http://www.immowelt.de/
http://www.wohnungsmarkt24.de/
http://www.immopool.de/
Както и всички местни вестници
Търсене на жилище
Критерии при търсенето на жилище:
- къде се намира жилището
- къде е работното ми място
- разполагам ли с автомобил / какви са транспортните връзки между работното ми място и жилището, между магазина за хранителни стоки и жилището, има ли детски градини / училища в близост
- колко голямо жилище е необходимо за нашето семейство
- с какъв бюджет разполагаме
В обявите ще срещнете следните важни понятия:
- Kaltmiete: буквално преведено означава “студен наем“, което ще рече, че към дадената сума отделно се заплащат топла вода и отопление (Heizkosten) и др.
- Nebenkosten: допълнителни разходи, които всеки месец се приспадат към Kaltmiete. Тези разходи са топла вода, отопление, разходи по поддръжка на сградата, данък смет и др.
- Kaution / Genossenschaftsanteile: депозит в размер на 2МКM (2 x Kaltmiete), който наемателят внася по сметка на наемодателя. Парите са “замразени“ в тази сметка до момента, в който една от двете страни не прекрати договора. След прекратяване на договора, издаването на приемно-предавателен протокол за жилището и отчитане на изравнителните сметки за отопление и топла вода, наемодателят превежда обратно депозита и лихвите, натрупани за времето, в което сте обитавали жилището му. Обратното изплащане на депозита може да отнеме до 6 мес.
- Provision - ако жилището се наема с посредничеството на брокерска агенция, то наемателят трябва да заплати за услугата (напр. 2,38 MKM inkl. 19% Mwst.). При попълване на данъчна декларация за година, в която сте платили Provision, може да приспаднете сумата от данъците и да се надявате да Ви върнат колкото се може повече.
Някои от услугите, които “оскъпяват“ наема, са наличието на Hausmeisterservice и асансьор в сградата. Това са неща, от които не можете да се откажете, независимо дали ползвате или не. В случай, че сградата не разполага с Hausmeisterservice ще се налага да се редувате със съседите при почистването на стълбището, почистването на снега около сградата зимата и изнасянето на кофите с боклук на улицата, с други думи - всеки от наемателите ще има Kehrwoche. Точното описание на задачите е специфично за всеки обект, подробно описание трябва да Ви бъде предоставено с договора. Все пак е по-добре да уточните това директно след огледа на жилището, за да не бъдете изненадани в последния момент.
Разходите за Hausmeisterservice могат да се приспаднат от данъците след представяне на изравнителната сметка за годината.
Освен със стаите в жилището, в зависимост от организацията на сградата, може да разполагате с килер; перално помещение, в което всеки наемател свързва пералнята си със специално предназначенa за жилището му  връзка към ел.инсталация и водопровод (ако няма перално помещение изход за пералнята се предвижда в банята или кухнята на жилището); сушилно помещение; гараж (за който е вероятно да се плаща допълнително).
Тъй като за един обект в повечето случаи има множество заинтересовани, а наемодателят иска да се увери, че ще избере коректни, платежоспособни наематели, всеки от кандидат-наемателите попълва формуляр, в който отбелязва заплатата си, фирмата, в която работи, това дали има домашни любимци, дали е пушач и тн. Въз основа на формуляра, впечатлението, което сте оставили в брокера по време на огледа и доза късмет, наемодателят избира новия обитател за своето жилище.
Преди официалното нанасяне в жилището се организира среща с предишните наематели и брокера с цел изготвяне на приемно-предавателен протокол и предаване на ключа на новите наематели (Вие в случая). Важно е да отделите достатъчно време за тази среща и да огледате внимателно цялото жилище, в противен случай един ден, когато Вие се изнасяте от жилището, може да се наложи да заплащате за щети, причинени от тези преди Вас.
- проверете стените (тапетите, латекса, огледайте за влажни места и мухъл)
- състояние на пода (има ли петна по мокета, надраскан ли е паркетът, има ли пукнатини по плочките)
- състояние на дограмата (стъклата, наличие на пирони, забивани в дървена дограма)
- състояние на кухнята
- състояние на банята (обърнете внимание на мивката - пукнатини, на душ-кабината, на пода)
- брой на ключовете, които се предават (трябва да е същия като броя, който предишните наематели са получили)
- запишете данните на електромера
- запишете данните на водомера
Всички щети и неточности трябва да се запишат в приемно-предавателния протокол, всеки от присъстващите получава копие.
Като наемател и постоянно пребиваващ в Германия, е препоръчително да сключите Privathaftpflichversicherung.

Можем ли оттук да си намерим работа? Можете, ама зависи.
И кой град да изберем?  Където си намерите работа, или където климата ви харесва, или където имате приятели, или ... според критериите, които имате лично вие.
Ще се радвам да се отзовете на моите въпроси с изчерпателни отговори . Надявам се си доволна?

Има ли в Германия, както в България държавни музикални и художествени училища? Има.

# 666
Здравейте, мили дами! С мъжа ми имаме желание да се преместим да живеем в една от двете държави, Австрия или Германия. Все още се колебаем, затова ви моля за съвет. И ако имате време и желание да ми разкажете за живота в Германия. Имаме и две момиченца, на 4 и на 9 години.
Каката сега завършва 3 клас. Най-вероятно ще се преместим през септември. Малко се притеснявам да не изтървем началото на учебната година. Ще я запишат ли в училище ако сме закъснели?
Ако част от тези въпроси са обсъждани вече в някоя тема, може да ми посочите къде.
И кой град да изберем?  
Ще се радвам да се отзовете на моите въпроси  с изчерпателни отговори  

Като най-нова ще се опитам да ти дам отговори и да ,обсъждано е всяко едно нещо по отделно.

b]Интересувам се и от срокове, процедури и такси за записване  за детска градина и училище. [/b]

Срокове за записване на градина и училище не са ми известни,но е желателно да стане веднага щом пристигнете.Такси няма.Да,ще я запишат веднага независимо,че учебната година е започнала.

Според детето,тук едностранен отговор не може да бъде даден.На едни им е добре,бързо се нагаждат в нова обстановка,при други това е дълъг и осеян с трудности процес.

Предполагам имаш в предвид немците Simple Smile Simple SmileВ общи линии и лично мое наблюдение(за което не бих могла да твърдя,че е меродавно)са хора,които трудно допускат някой близо до себе си,но успееш ли да ги спечелиш ,нямат равни във всяко едно отношение.

Категорично,НЕ!Редовен отговор при незнание на езика е :"Няма език-няма работа"

Да,има проблем.Не защото няма свободни,а защото изискват препоръки,които Вие,като новодошли няма от къде да имате.Вариант е работодателят Ви да направи такава,но не съм сигурна,че всяка агенция биха я приели.Наемите са различни в зависимост от квадратурата,района и града.Могат да варират от 200 Евро до безкрай  Laughing

Да,това е възможно,ако знаете немски и можете да общувате с потенциалните работодатели.На първа страница има линкове към търсачки за работа в Германия.Може да проверите в тях.

И кой град да изберем?  

Аз не бих избирала град,който и да е само да има работа.Намерете първо работно място, където ще искат да работите за тях,а населеното място идва  с това.

П.П Сбъдваща мечти,днес си особено бяла и добра smile3525

Последна редакция: вт, 16 апр 2013, 16:59 от broken dreams

# 667
Цитат
  П.П Сбъдваща мечти,днес си особено бяла и добра
Повече бяла и то само днес, не ми разваляй репутацията на изтрещяла злобна лелка, молим  Wink

По половината ти отговори по лексикона по-горе имам забележки, ама в крайна сметка колкото хора-толкова и варианти.

# 668
В момента сме в източна Германия,но това се надявам след време да се промени.
Що така, че то по-хубаво от източна Германия няма   Naughty

Според моите най- най-общи и бедни впечатления, австрийците са като нещо средно между българите и германците, демек златната среда  Mr. Green

От мен един великомислен въпрос не особено по темата. При прехода от лауфрад към колело използвахте ли помощни колела?  Crazy

Желая ви слънце, синьо небе и никакви кърлежи!

# 669

Според моите най- най-общи и бедни впечатления, австрийците са като нещо средно между българите и германците, демек златната среда  Mr. Green
Хм, общувала ли си поне 10 мин. с потомствен виенчанин?

От мен един великомислен въпрос не особено по темата. При прехода от лауфрад към колело използвахте ли помощни колела?  Crazy
Не. Ползвах за 1 час 1 брой татко със здрави нерви и здрав кръст и толкова му беше на прехода.  Лауфрада е велико изобретение!

# 670
Цитат
 П.П Сбъдваща мечти,днес си особено бяла и добра
Повече бяла и то само днес, не ми разваляй репутацията на изтрещяла злобна лелка, молим  Wink

По половината ти отговори по лексикона по-горе имам забележки, ама в крайна сметка колкото хора-толкова и варианти.
 Тц,не съм целяла разваляне на репутацията ти.Аз си те харесвам повече в твоето си амплоа на "изтрещяла злобна лелка" Heart Eyes

С удоволствие бих разисквала забележките ти.Интересно ми е мнението ти.

В момента сме в източна Германия,но това се надявам след време да се промени.
Що така, че то по-хубаво от източна Германия няма   Naughty

Не знам.Честно казано тук ми се струва някак мрачно,сиво и подтиснато.Да не говорим,за мръсотията.Досущ,като в България-хвърчащи найлонови торбички,издраскани с графити сгради,плюещи по улиците минувачи,кучешки екстременти.Това естествено са наблюденията ми за града,в който живея.

# 671
Благодаря ви от сърце!  Hug
Сбъдваща мечти  Heart Eyes
broken dreams  Grinning

Hug

# 672
Моля, помагайте! Как е сода бикарбонат на немски. Търсих в магазина, нищо не открих.

Със сигурност сода им в турските магазини !

# 673
  • в сърцето на един мъж...
Навсякъде по хранителните магазини я има, ето как изглежда

# 674
Моля, помагайте! Как е сода бикарбонат на немски. Търсих в магазина, нищо не открих.

Със сигурност сода им в турските магазини !
Със сигурност има и във всеки един нормален супермаркет Peace
На рафтовете с бакпулвери, ванилии, маи, пудинги и прочее...

Общи условия

Активация на акаунт