ВИСЯЩОТО КАФЕ

• 25 000
  • 456
  •   1
Отговори
# 90
А за наркоманите - дозичка.
Така, де...

# 91
Така, де...

Каквото искат, ако мога давам. Дозички немам.

Какво се правите на недоразбрали или на интересни? Давам пример. Преди два дена на касата в супермаркет жена на средна възраст във видимо неадекватно състояние започна да се радва на дъщеря ми, защото носеше калъф с цигулка на рамо. Спря и мене, явно искаше да си говори с някого. Била музикантка, изброи ми познати имена и т.н. Преди това видях, че искаше нещо от някакъв мъж. Като ми разказа за музикалната си кариера, макар че ми беше неудобно бръкнах в портмонето си да й дам пари. Тя обаче бързо ме помоли да й купя някаква малка кутия цигари, защото имала да плаща версии и не й давали.  Какво да й кажа? "Неее, никакви цигари, ще ти купя био кисело мляко и тофу, защото са полезни!"? На жената й трябват цигари. Купих й цигари и изобщо не ми дреме кой какъв проблем има с това.

Последна редакция: пт, 22 мар 2013, 22:37 от Анонимен

# 92
  • София
Така, де...

Така де, коя си ти да им се бъркаш, важното е да помагаш  Mr. Green

Така, де...

Каквото искат, ако мога давам. Дозички немам.
Те пари искат обикновено, дозите сами си ги намират.
И да, не можеш да ги закараш на рехабилитация, но ако това ти е кауза можеш да я подпомаг по друг начин, а не като наливаш пари при наркодилърите. Въпрос на гледна точка, разбира се.

# 93
Тази и съседната тема за статията на Терзийски ми отвориха очите за пореден път. Благодаря ви, мили граждани!

# 94

Както казва 10's "Хайде да не ме цакаш с топла бира".  Mr. Green На наркоманчета пари не давам, не знам защо така тенденциозно ги намесихте.

# 95
  • Варна
Ако ще и едно голо кафе да е, на гладния! Жестът на доброта може и да е заразен!

# 96
  • София

Както казва 10's "Хайде да не ме цакаш с топла бира".  Mr. Green На наркоманчета пари не давам, не знам защо така тенденциозно ги намесихте.
Заради алкохолиците. А алкохолната зависимост е много по- тежка от наркотичната, много по- трудно се лекува, много по- разпространена е и социалните последствия са много по- жестоки. Та затова, но не се опитвам да те изкарам лоша, просто си коментираме.

Ако ще и едно голо кафе да е, на гладния! Жестът на доброта може и да е заразен!
Така е, но би било от полза ако наистина, реално е добро, а не само с усещане за добро. Между двете неща има огромна разлика и едното е откупуване на чиста съвест, а другото може да спасява животи. Независимо от кого идва, има много престъпници, мутри, които спасяват животи, правенето на истинско добро не те прави добър човек генерално, за това трябват повече неща.

# 97
  • Fort Worth, TX
Като имате пари за кафета,цигари,алкохол и пр.купувайте.Аз нямам излишни такива.Ако взема на всеки чалнат от махалата да давам аз ще лиша децата ми за тяхна сметка.Въобще не смятам да се правя на самарянка.

# 98
Отказването от алкохол и наркотици става освен с лично убеждение и при подходящите условия.
До кофата малко трудно някой се е откачил от алкохола или е отказал цигарите.
Аз може би има условия при които да дам алкохол на алкохолик ( надявам се да не го тествам това реално никога), не бих отрязала с моралната секира автоматично 'не'.
Дали ще го отминеш с безразличие или ще му подадеш една ракия е едно и също.
В единият случай не му помагаш с бездействие, във втория не му помагаш защото се примиряваш с проблема му. Не знам.
Аз самата никого не съм спасила, или убедила да 'спре' и тн. всичко ми е теоретично и след много мислене всичко ми се струва много сложно на мен. От контакт с няколко стотин деца за няколко години проект по домовете да сме променили нещо за 5-6. Много трудно се случват промени, особено при комплексни проблеми

# 99
Чек плийс, аз нямах предвид кафе. Кафе, който иска да остави в кафене, пак не  е лошо. Зимата колко скитници има, 1 топло кафе нема да им дойде зле. Аз мислех за хляб най-вече, такива неща. Панерче в магазин и всеки оставя по нещичко, ако иска. Окрилена съм от идеята, виждам я като светлина в мрака, като нещо по-вече от къшей хляб... Grinning Радвам се да чуя за ''мразената групировка'' , която помага на деца, лаская се ,че не мисля в черно бяло и зная, че е възможно някой бандит да е 100 пъти по свестен човек от ''нормалния честен данъкоплатец''.

# 100
Заради алкохолиците. А алкохолната зависимост е много по- тежка от наркотичната, много по- трудно се лекува, много по- разпространена е и социалните последствия са много по- жестоки.

Да, но на тези хора алкохолът не само, че не им е най-големия проблем като спят по пейките и храстите, докато аз прибирам уличните котки на топло, ами най-вероятно и алкохолът им помага да оцелеят и физически и психически. Брутално, цинично, но е така. Храната си е храна.
Преди няколко дена видях млада жена да вади разни неща от казани до лъскавото кметство Одесос и си правеше огън на земята. След час ходих до денонощния магазин и я видях как гледа огъня и си топли ръцете. Дали не й трябваха алкохол и цигари? Нямаше никой, който да я кани в тях или пък охраната на кметството да уведоми съответните хора, които да я насочат към дом, център и т.н. Сградата има жилищна част, в която живеят само топ-хай-енд личности. Все някой е видял огъня, но най-много да са пратили някой да я изгони. Аз самата не мога да я поканя, но и не знам на кого да се обадя за да й помогне. Ако звънна в полицията ще я изведат от там като нелицеприятен субект и толкова.

Чек плийс, аз нямах предвид кафе...

Предполагам, че нямаш точно това предвид. Мисълта ми е, че има прекалено много поле за изява на благотворителност под носовете ни без авангардни идеи. Би било добре разбира се да проработи и нещо подобно в магазините.  Peace

# 101
  • Варна
Така е, но би било от полза ако наистина, реално е добро, а не само с усещане за добро. Между двете неща има огромна разлика и едното е откупуване на чиста съвест, а другото може да спасява животи. Независимо от кого идва, има много престъпници, мутри, които спасяват животи, правенето на истинско добро не те прави добър човек генерално, за това трябват повече неща.
Едно кафе може да има по-голям смисъл от един хляб. Вярно, че ако някой наистина умира от глад, хлябът ще го спаси. Но чашката кафе може да има друг смисъл. Въобще всички акцентирате на физическото оцеляване. Животът ни е такъв, труден.

# 102
Ами то затова има философия на 'намаляване на щетите'- да действаш така, че да ограничиш повече рискове в непроменима за момента  ситуация. Да му дадеш чиста спринцовка не е равно на това да му дадеш доза. Просто е разбиране, че ограничаваш щетите, и с времето и контакта се надяваш да повлияеш, успоредно с това ограничавайки рискове за него ( ХИВ , хепатит кво ли не + куп рискови поведения) , а и за останалите, да го примамиш да влезе в буса, да му дадеш някакъв съвет, да спечелиш доверие, че да инициираш промяна ... това са сложни и дълги процеси.

Ако един човек яде баница от кофата, предпочитам да му дам купена сега, защото знам, че ще е по-добре за него.  Така че ако при някакви условия преценя, че е по-добре да му дам цигара, вместо да дъвче фасове от земята, сигурно ще му дам.

# 103
Честно казано,предпочитам ако ще купувам висящ хляб/кафе,аз да го дам,за да реша при кой да отиде.Защото инак ще храним онези,които ползват висящият ток.

# 104
Вместо запис - цитат от страницата на "Висящо кафе" във фейсбук:

Цитат
Преди малко ни писаха от Сдружение на заведенията в България с 6 657 члена. Идеята е Висящо кафе в България. Искат да се включат! Всичките!

Общи условия

Активация на акаунт