ВИСЯЩОТО КАФЕ

• 25 000
  • 456
  •   1
Отговори
# 30
На лист всичко звучи добре, но на практика няма да се получи. Като прочетох за идеята веднага си спомних скорошен случай: раздават чай и кафе безплатно, идва ред на една бабичка-пенсионерка, питат я "Чай или кафе?", тя отговаря " И от двете нали са безплатни", след което на петата крачка хвърля кафето ooooh!.И не беше единствената с това поведение. Ей това е българската действителност, не сме узряли още за такива идеи!

# 31
"Влизаме в едно малко кафене, поръчваме си и сядаме на една маса. След нас влизат двама човека:
- Пет кафета. Двете са за нас и три "висящи".
Плащат петте кафета, изпиват своите две и си тръгват. Питам Де Сика:
- Какви са тези "висящи" кафета?
Отговаря ми:
- Почакай и ще разбереш.
След това влизат други хора. Две момичета си поръчват две кафета - плащат нормално. След малко влизат трима адвокати, поръчват седем кафета:
- Трите са за нас, а четирите "висящи".
Плащат за седем, изпиват своите три и си тръгват. След това младеж поръчва две кафета, изпива само едно, но плаща и двете. С Фелини и Де Сика седим, говорим си и гледаме през отворената врата огряния от слънцето площад пред кафенето. Изведнъж на вратата се появява тъмна сянка, някакъв много бедно облечен човек, пристъпва на прага и тихо пита:
- Имате ли "висящо" кафе?"

Този род благотворителност за първи път се появява в Неапол. Хората предварително плащали кафето на някой, който не може да си позволи чаша горещо кафе. Там оставяли в заведенията, по този начин не само кафета, но и храна. Вече е напуснала границите на Италия и е разпространена в много градове из целия свят.

"Висящото кафе" - Тонино Гуера, разказ на една негова случка с режисьорите Федерико Фелини и Виторио Де Сика. Случка, която според неговите думи може да докара сълзи на всяко лице.

Коментар от фейса -
Alexander Kostov По повод на днешният ми пост, на лични съобщения бях затрупан с информация. Оказва се, че на много места по света съществува подобен род благотворителност. В Русия, Щатите, Австрия, Полша, Чехия, Украйна, Латвия, Турция, Венецуела, Австралия, Аржентина... Там плащали предварително не само за кафе, но и за хляб и топла храна. Ще се радвам от тази идея да се появи поне едно заведение в България, което да въведе тази традиция. Относно съмненията дали в България това е приложимо, трябва първо да опитаме и тогава да видим.

------------------------------------------

Приложимо ли е това в България? Бих искала да чуя много и различни мнения, вие сте!

Скрит текст:
http://www.facebook.com/groups/340384992727900/ - групата във фейса

Аз уж съм оптимистка, но направо виждам и чувам как кафеджийката вдига GSM-ма си и :
"Верче, викай Таня и Бонка и идвайте, има вече безплатно кафе/супа/сок!"

Не сме узрели за подобна благотворителност.

И като чета/чувам подобни работи , все се сещам за Япония след ядрената катастрофа:
Супермаркета със строшени стъкла, достъпен отвсякъде, храната по рафтовете,  а японците се наредили на опашка, за да си КУПЯТ храна.

# 32
  • Талант на 2012,2013 г.
Не мисля, че тук е приложимо.

# 33
  • София
Според мен, на този етап, е абсолютно неприложима тази идея в Бг (иска ми се да е, но....)  Tired

1. ще има недобросъвестни собственици на заведения, които ще печелят от това (препродават вече платени и оставени продукти, ще прибират парите от "висящите кафета" и т.н.)
2. ще се включи и голяма част от персонала в магазините, които ще си носят у дома останалите продукти на принципа "и моята заплата е ниска, полага ми се"
3. почти никой от нуждаещите няма да може да се вреди, защото една малцинствена група ще окупира въпросните заведения, магазини и т.н.
4. Не на последно място, ще се юрнат почти всички, които работят за ниски и не толкова ниски заплати, защото така ще спестят някой лев

и.......и...........

Не сме дорасли още за такова нещо  Embarassed Идеята е добра, но ще се изроди за съжаление  Confused

# 34
О, за искането и на мен ми се иска да е приложимо, и не само това... Много ми се иска.

# 35
  • Монреал
И аз мисля, че в България би била трудно приложима тази красива иначе идея. Просто има прекалено много тарикати, дето все търсят да са на гърба на някой, а останалите не искат те да са прецаканите. За мен благотворителност е да дадеш от сърце и да не го мислиш повече, няма значение кой го е взел, важното е, че си помогнал на някой. Но ако този някой наистина не е истински нуждаещ се, би ми станало болно, че помощта ми не е отишла при правилния човек.

Случка в сладкарница в Бургас. На съседна маса седеше доста възрастен господин, съвсем самичък, пиеше някаква напитка. Известно време бе сам. Отидох да поръчам една паста да му занеса да се почерпи, но в същия момент явно неговият син/внук, който е бил на касата отиде да седне при него и му занесе нещо за хапване. Явно по-младият мъж ме е чул когато поръчвах за възрастният господин, но аз отмених поръчката като видях, че той си има компания - просто ми стана спокойно и весело за възрастният човек, че има някой с него и че не е самичък. На връщане към масата чух как младия ми се подиграва, че не съм занесла пастата  ooooh! Болно ми стана от подигравката. Не е дорасъл народа за жестове. В Щатите доста пъти съм била свидетел как по-възрастна двойка плаща сметката на по-младо семейство с деца в ресторант, без да им казва, просто отиват на касата и казват, че искат да платят сметката за еди коя си маса - не чакат благодарност, просто помагат на по-младите, които тепърва си градят живота.

# 36
Утопия някаква... като социализЪма и комунизЪма.
Първо много яко да си барман/продавач - гуша ще напълниш, значи.
Второ дори много бедните понякога имат достойнство за разлика от някои не чак толкова бедни.

# 37
  • София
....
Второ дори много бедните понякога имат достойнство за разлика от някои не чак толкова бедни.

Абсолютно вярно, макар да се чудя на този феномен (говоря за втората част от изречението)  Tired

TariliMom, тук е обратното, защото пенсионерите са със смешни пенсии и повечето от тях не могат да помогнат на себе си, да не говорим за случайни хора  Confused

# 38
На всякъде чета не сме дорасли... българската работа е еди каква си ( след 5 крачки си изхърля кафето)... Ами кой/кое ще ни накара да пораснем, да се променим? Някой от вън ли? Някой незнаен ли? Нали и НИЕ сме тези, които ГРАДЯТ НАШАТА държава, НАШИЯ облик.... Имало неморални... имало краци ... Има да, но докато не покажем, че има и други, те как ще се забележат? Как ще вдъхенш доверие без да направиш нищо? Как ще се промени НАШАТА реалност? Ако ние не го променим, няма кой ....

# 39
  • София
ДРУГИТЕ се смилат в мелачката на огорчението.
Когато си ДРУГ десетки пъти, стотици и накрая ти остава горчив привкус в устата и се чувстваш лично засегнат от апатията и подигравките - смъкваш рамене и ставаш един от НАШАТА реалност Peace

# 40
На фона на всеобщото продължаващо обедняване, реалността ще е такава.
Помня времена, когато беше срам да седнеш на голо кафе и огромен позор да не оставиш порядъчен бакшиш.

# 41
  • София
..... Ако ние не го променим, няма кой ....

Попадала ли си в подобна ситуация????? Прочети поста на потребителя за социалната кухня. Няма справяне. Те, нуждаещите се, не могат да се докопат до помощи, какво остава за висящи кафета, хляб и т.н

Хайде, да си представим, че има такъв хляб в магазин "Х". Първо малцинствата ще спят пред магазина и ще вземат по 5-10 хляба, за да има за после. Като се струпат 50-100 човека от махалата пред магазина. Кой ще посмее да им се опъне  Tired Ще им кажеш "вземайте по 1 хляб" и те като те разберат  Tired Ще те изпсуват, даже може и да те набият.
Да не говорим, че влизайки за висящ хляб, доста от тях ще си вземат и други неща  Wink

# 42
На всякъде чета не сме дорасли... българската работа е еди каква си ( след 5 крачки си изхърля кафето)... Ами кой/кое ще ни накара да пораснем, да се променим? Някой от вън ли? Някой незнаен ли? Нали и НИЕ сме тези, които ГРАДЯТ НАШАТА държава, НАШИЯ облик.... Имало неморални... имало краци ... Има да, но докато не покажем, че има и други, те как ще се забележат? Как ще вдъхенш доверие без да направиш нищо? Как ще се промени НАШАТА реалност? Ако ние не го променим, няма кой ....
Ние няма как да се променим, нито някой трябва да ни променя. WinkТрябва да се възпита новото поколение(децата) в добродетели ,което не изключва да даваш добър личен пример.Големите хора не се променят и е глупост да искаш да го правят. Това е както при наркотиците.Не можеш да накараш хората да спрат, но можеш да повлияеш на следващото поколение да не иска да употребява тази гадост.
Затова идеята е неприложима.Мнозинството изповядва принципа "да прецака другия",научете следващите на благородство.

# 43
Абе, и на мен ми се драйфа, когато и този с 200 лв. заплата, и онзи с 200 млн. печалба плащат все един и същ плосък данък, ама...
Как' Сийке, винаги съм те смятала за невероятно разумна жена и много ми е приятно да те чета, ама... този начин на мислене направо ми бърка в здравето. нали си даваш сметка, че при плоския данък първият ще внесе 20 лева данъци, а вторият - 2 милиона? дали е еднакво наистина? и колко всъщност трябва да плати вторият за да са доволни тези с малки доходи? ако му вземат всичко и му оставят 250 лева дали пак няма да е пълно с хора, които цъкат с език и си викат "този пък  защо получава толкова много, аз взимам само 180"

по темата - има доста по-разумни начини да помогнеш на хора, които не успяват да се справят сами

# 44
  • София
....Мнозинството изповядва принципа "да прецака другия",научете следващите на благородство.

за съжаление  Tired

Общи условия

Активация на акаунт