ВИСЯЩОТО КАФЕ

• 25 000
  • 456
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Много дълъг период даде, Мама Цоцоланка. Това ще замре много по- скоро  Peace

Точно това и написах....сеГа е лесно.......Вярвам, че след 1Г. ще има все пак подобни маГазини, кафенета, хлебарници и пр. - защото все пак има хора, които  помаГат с или без инициативи.....Ще бъдат твърде малко......

Peace

Но я виж колко са много сега. Навсякъде в нета. И са едни застъпници, едни въодушевени. Като че ли преди малко откриха топлата вода. Както и да е. Всеки си търси трибуна.

antom,  Peace

# 301
  Досега освен в нета не съм видяла на живо такова място, ако видя, със сигурност ще висна нещо, хеле пък ако е хляб.

Много е неудобно да поискаш да платиш нещото на някого, на когото не му стигат парите в магазина, аз веднъж се опитах, но човека не поиска. В този смисъл, ако има нещо оставено висящо, ще бъде добре в такива случаи.

Последна редакция: чт, 28 мар 2013, 11:21 от Iris04

# 302
  • пловдив
  Досега отсвен в нета не съм видяла на живо такова място, ако видя, със сигурност ще висна нещо, хеле пък ако е хляб.

Много е неудобно да поискаш да платиш нещото на някого, на когото не му стигат парите в магазина, аз веднъж се опитах, но човека не поиска. В този смисъл, ако има нещо оставено висящо, ще бъде добре в такива случаи.

Peace Съгласна!
В близост до мястото където живееш има ли малко магазинче? Там става много лесно. В големите магазини потока от хора е голям и продавача трудно ще усети кой е гладен и кой не... но в малките квартални магазинчета си познават купувачите. Влизаш и питаш- "вие приемате ли "висяща помощ" , ако ти отговорят, че не знаят какво е това, просто обясняваш - това е да платя хляб, но да не го взема и вие да го подарите, на човек който знаете, че е доста зле финансово.... Досега не са ми отказвали в малък магазин   Wink

# 303
Така е,никой никого не задължава.Това е моето мнение,не убеждавам и не държа мен да ме убеждават.Не е проблемът кой колко ще забогатее от левчето,въпросът за мен е принципен-не обичам да ме правят на будала.

Т.е., както аз го разбирам,  от инициативата печелят всички:

а) такива като мен получават еквивалента на потупване по рамото, че са зарадвали някого и са си прибавили още една червена точка в досието Mr. Green

б) заведенията печелят от реклама и увеличаване на оборота, защото такива като мен ще предпочетат да ги посещават - дори и ако не им стигат средствата да виснат кафе (или едно малко Wink)

в)някой - без значение кой - получава мъничко радост

в) такива като Мидичка и Креми получават еквивалента на потупване по рамото и топлото чувство, че не са като останалите будали

В резултат - всички са хепи.

Е, какъв е проблемът тогава и защо се драчим newsm78

Взимам 360 лева на месец,заплата с тенденция за понижаване.Трябва ли да се оправдавам и да се чувствам виновна,че когато реша да отделя от залъкът си,искам да е за някой наистина нуждаещ се и да съм сигурна къде отива,вместо да се "усмихвам" на някого с висящото кафе,който нямам представа кой е и дали е нуждаещ се?Не съм с такива възможности да черпя непознати,съжалявам.По-смислено ми е да дам левчето за някой наистина нуждаещ се.

# 304
  Съвсем права си, Мидичка.

Аз се сещам за едно магазинче до нас, там се въртят и доста нискобюджетни бабички, който избират от бракуваните зеленчуци. Ще взема да ги питам дали са чували за тази нова инициатива, те си знаят и контингента.

Да ви кажа, сред всичките малоумщини в нета, циркулярни стихчета на умопомрачителни теми и споделяне на какви  ли не нелепости, това ми се вижда все пак относително  нелошо.

# 305
Аз си мисля, че понякога не е нужно да търсим дълбок смисъл в нещо. Дедото от снимката например, ако има 60 стотинки или 80, според мен би предпочел да си купи хляб и кисело мляко, за да яде цял ден, от колкото да ги даде за кафе, ако и да му се пие. Затова не търся смисъл, някакъв дълбок. По-скоро ми харесва инициативата.

Ето един цитат по темата, от статия, която много ми хареса:

"В София често хора на улицата са ме молили за цигара, докато са стискали пластмасова чашка със студено кафе. Защото то е нещо, което ти напомня, че и ти си човек. Защото то е социален акт, нищо, че не те храни."

# 306
  • София
Аз си мисля, че понякога не е нужно да търсим дълбок смисъл в нещо. Дедото от снимката например, ако има 60 стотинки или 80, според мен би предпочел да си купи хляб и кисело мляко, за да яде цял ден, от колкото да ги даде за кафе, ако и да му се пие. Затова не търся смисъл, някакъв дълбок. По-скоро ми харесва инициативата.
Това е целта на упражнението, нищо повече. Нино Тино !  Hug   bouquet Но, много хора трудно го разбират, притиснати от живота ни. Това е. Смятам, че по принцип сме добри, или се надявам....

# 307
  • Costa Rica
Взимам 360 лева на месец,заплата с тенденция за понижаване.Трябва ли да се оправдавам и да се чувствам виновна,че когато реша да отделя от залъкът си,искам да е за някой наистина нуждаещ се и да съм сигурна къде отива,вместо да се "усмихвам" на някого с висящото кафе,който нямам представа кой е и дали е нуждаещ се?Не съм с такива възможности да черпя непознати,съжалявам.По-смислено ми е да дам левчето за някой наистина нуждаещ се.
Не ми обяснявай - и аз не се къпя в пари. Не си длъжна да се чувстваш виновна, но пък и другите не са длъжни да се чувстват "будали" и балъци, ако от трите си лева дневен бюджет "и аз съм човек" решат да отделят 50ст за някой абсолютно непознат.

Всичко е в главата, както вече се каза 21832294235 пъти и няма нищо общо с банковата сметка. Naughty

# 308
  • На земята, която е всъщност звезда.
Ален Попович /не знаех, че той е инициаторът, това е човек, който от години се включва в различни каузи и помага на хора и животни в нужда/ за истинския смисъл на инициативата и жеста:

Инициаторът на благотворителния жест „висящо кафе” Ален Попович е убеден, че ще има злоупотреби с каузата с платените предварителни продукти, но призова обществото да осмее такива прояви, за да ги изолира. „Добрият жест се контролира трудно. Българите обаче са добри хора, а успехът на инициативата зависи от гражданите,” заяви той в ефира на bTV.

„Когато някой поиска „висящо кафе”, недейте да му наливате в пластмасова чаша и да го отпращате навън. Инициативата има за цел да накара хората в нужда да се почувстват част от обществото,” подчерта Ален Попович.

Зад инициативата всъщност стои идеята за общуването, допълни Ален Попович. Според него хората имат нужда освен от топло кафе, и от добро отношение.

http://btvnews.bg/bulgaria/obshtestvo/zloupotrebi-s-visyashto-ka … e-gi-izolira.html

Мидичка, ти не искаш да се оправдаваш и да се чувстваш виновна, но се защитаваш, като караш хората с противоположно мнение да се оправдават и чувстват виновни. Може би не го правиш съзнателно, но, щом не го искаш за теб, не карай и другите да се чувстват така.

# 309
Пристигам и аз да следя темата, че ми е много интересна. За момента ще се въздържа от мнения и изказвания. Всеки има право със своите доводи.
Искрено се надявам да няма злоупотреби.

# 310
Въобще нямам сили да изчета 20 и няколко страници,за да разбера все пак за какво се дърлите.Точно от тази тема научих за тази инициатива,хареса ми,поразрових се за подробности и открих кои са обектите,които работят по тази инициатива в моя малък град.Няма да крия ,че съм въодушевена от идеята,не искам да се опорочава.Днес ,специално се разходих до другия квартал,защото там е въпросният магазин и оставих 3 висящи хранителни продукта.На вратата имаше още 4 касови бележки за висящи продукти.Това е!Никак не съм финансово преуспяваща,но идеята ми хареса.няколко пъти в седмицата ще участвам.

# 311
  • София
Идеята за "висящото кафе" очевидно се разраства и развива - тази инициатива също е смислена, дано повече хора я подкрепят!
https://www.facebook.com/groups/hanging.job/

# 312
Вселена,наистина не е нарочно,съжалявам ако така звуча.Не мисля,че хората от противоположното мнение трябва да се оправдават.В крайна сметка всеки решава за себе си къде да похарчи,или не собствените си пари.

# 313
Какво кислите за тази статия? http://www.lentata.com/page_5293.html

# 314
Статията ми харесва.
Точно това имах предвид като казах, че искам да знам къде отиват парите ми/висящите неща.
И също това имах предвид, когато казах, че мисленето ни е сбъркано.
А обобщавам, защото това е масовият пример.
Да не припомням отново и темата тук - "Лъжете ли държавата?", в която имаше доста признали си, че вземат майчинство, без което могат и прочие тарикатлъци.

Общи условия

Активация на акаунт