ВИСЯЩОТО КАФЕ

• 25 000
  • 456
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте, да ви разкажа как се побългарява тази идея в нашата родина. Тези кафета от самото начало ми изглеждаха за пр кампания и май наистина така стана. И така вчера моят дядо се прибира и казва, че от кабелната са го срещнали и му казали, че търсят хора точно като него и неговият другар. Завели ги в местния ресторант, под предлог да го видят новооткрит и да дадат интервю дали им харесва мястото. Цялата тази сцена се е снимала за репортаж и снимки за фацебоок. Веднага се сетих за какво ми разказва и го попитах пилили са кафе и дядо каза че ги почерпили безплатно кафе. Можех да се обзаложа, че вечерта дядо ще е качен във файсбук като някой крайно нуждаещ се. И познайте отварям интернет и моят мил дядо изтипосан с кафе и отдолу хвалби как са подарили кафе...Като казах на дядо историята, той много се ядоса и огорчи. Аз съм силно възмутена как се гаврят с пенсионерите и как могат да знаят с колко пари разполагат, а моят дядо взима хубава пенсия и от нищо не е лишен,и как могат да им кажат точно такива като вас ни трябват,какви ???хора за реклама ли???

# 331
  • София
 Не мога да изчета всички страници дето сте писали, ама за да се получи "висящотото кафе" 50% от изпълнението зависи от "продавачите", защото не във всички кафета са оставени касовите бележки и те са хората, които реално имат поглед кои си брои стотиките за кафе ил не му стигат. Аз лично подкрепям и да прави сте че има по добри начини за помагане на нуждаещите се, но има и доста хора като мене които нямат време /имам бебе и малко дете/, а и нямат достатъчно пари да дам.
 Мисля, че търговците по кварталните магазини трябва да се включат активно защото те имамт поглед над клиентите си /в повечето случай са едни и същи/. Ако аз оставя примерно 1 висящ хляб и 1 кисело мляко - 1-во някои ще има какво да яде, 2-ро ще направя оборот на някой "предприемач", които едвам оцелява под натиска на големите вериги

# 332
  • На земята, която е всъщност звезда.
Ако имате желание да помагате реално, има и начини. Но не е толкова евтино. Нито толкова мързеливо. Или неангажиращо.
smile3521

Ами не всеки иска или може да помага активно и ангажиращо. По редица причини: време, желание, други ангажименти. И, ето, тази инициатива ги улеснява да зарадват някой дори за малко, дори за час.
За който иска да помага реално си има достатъчно други места, форуми и благотворителни събития. Но участието в едното не изключва другото и обратното.

Здравейте, да ви разкажа как се побългарява тази идея в нашата родина. Тези кафета от самото начало ми изглеждаха за пр кампания и май наистина така стана. И така вчера моят дядо се прибира и казва, че от кабелната са го срещнали и му казали, че търсят хора точно като него и неговият другар. Завели ги в местния ресторант, под предлог да го видят новооткрит и да дадат интервю дали им харесва мястото. Цялата тази сцена се е снимала за репортаж и снимки за фацебоок. Веднага се сетих за какво ми разказва и го попитах пилили са кафе и дядо каза че ги почерпили безплатно кафе. Можех да се обзаложа, че вечерта дядо ще е качен във файсбук като някой крайно нуждаещ се. И познайте отварям интернет и моят мил дядо изтипосан с кафе и отдолу хвалби как са подарили кафе...Като казах на дядо историята, той много се ядоса и огорчи. Аз съм силно възмутена как се гаврят с пенсионерите и как могат да знаят с колко пари разполагат, а моят дядо взима хубава пенсия и от нищо не е лишен,и как могат да им кажат точно такива като вас ни трябват,какви ???хора за реклама ли???

Ужас! А дядо ти като са го черпили кафе казал ли е, че има хубава пенсия и не иска да го черпят? Даже е можел той да почерпи останалите с по едно висящо кафе... Laughing

Аз не виждам голяма драма, че, за да популяризират идеята са извикали и черпили няколко непознати пенсионера. Но, ако дядо ти смята, че реномето му е накърнено по някакъв начин, да се допита до адвокат какво може да направи по въпроса.    

Последна редакция: пт, 29 мар 2013, 12:07 от Вселена

# 333
  Не е драма, но не е етично, защото ситуацията е нагласена, а с нея се прави реклама и се представя за благотворителна акция на заведението.

Всъщност направо си е безобразие.

# 334
Авторът/ката на статията, вместо да сипе мъдри мисли само, е можел да каже на бар-пица-дамата, Добре ли се чувства, като е лишила някой гладен?
А бабата направо е можел да я заведе във въпросното заведение, за да си вземе "висящата" храна.

Но докато го играем само наблюдатели, и впоследствие мрънкачи-кой какъв тарикат бил, нещата никога няма да се променят.

# 335
Не не е казал, че има хубава пенсия, все пак е извикан по повод откриването и да си каже мнението. И няма нужда от подигравки и заяждания. И според мен не е болка за умиране, но на улицата има много хора, които са нуждаещи се. Нямам нищо против инициативата и да се почерпят непознати хора ,но нали мотото е да се помогне на човек в безизходица иначе и аз бих искала да ме черпят пица, кафе и т.н. И точно това е дразнещото че ситуацията е нагласена за реклама

# 336
Не не е казал, че има хубава пенсия, все пак е извикан по повод откриването и да си каже мнението. И няма нужда от подигравки и заяждания. И според мен не е болка за умиране, но на улицата има много хора, които са нуждаещи се. Нямам нищо против инициативата и да се почерпят непознати хора ,но нали мотото е да се помогне на човек в безизходица иначе и аз бих искала да ме черпят пица, кафе и т.н. И точно това е дразнещото че ситуацията е нагласена за реклама

А платили ли са му?Защото ако са скрили идеята за рекламата,но не са му платили,а са я използвали,това си е чиста злоупотреба.Той не е дал съгласието както разбирам.Знам,че сега пак ще ме нападнете,че къде отиде чарът и благотворителността на тази идея,но не се прави така.Просто не е редно.Човек трябва да знае в какво участва.

# 337
  • На земята, която е всъщност звезда.
  Не е драма, но не е етично, защото ситуацията е нагласена, а с нея се прави реклама и се представя за благотворителна акция на заведението.

Всъщност направо си е безобразие.

newsm78 То си е благотворителна акция, защото са ги почерпили. Да се представя означава, че хората са си платили, а се казва, че не са. В случая наистина са ги черпили безплатно кафе, а заведението рекламира, че се включва в инициативата "висящо кафе". И не е било насила. И доколкото разбирам не са ги снимали със скрита камера, а всеки е можел да стане и да си тръгне. Нищо безобразно не виждам тук, а ми се струва, че дядото просто не е разбрал за какво са го поканили. Но пак казвам, ако смята, че има нарушени права, може да се консултира с адвокат.

# 338
  Ами, ще се консултира с адвокат.

То се вижда за какво става въпрос от пръв поглед. Заведението решава да се включи в инициативата - и защо не, за него това си е оборот и реклама, заведението не губи нищо. Снимащите от кабеларката подбират по улиците двама изглеждащи според концепцията им старци и ги снимат докато пият почерпката от заведението. После илюстрират с горните кадри благотворителната помощ за бедни старци, в която заведението се включва. 

Еми сори, обаче това е нагласена ситуация, която заблуждава зрителя, че дедовците пият висящо кафе оставено от благородни люде и рекламира каузата за висящото кафе, която в склучая не е реална - нито хора са оставили висящо кафе, нито бедни старци са го изпили доволно.
    Не ме кефят такива работи, това е дребен тарикатлак.

Внучката да им напише на страницата във фейса под излиянията историята на дядо си и това, че не е пил никакво висящо кафе, а снимката му виси там за реклама на заведението.

# 339
Да написах под снимката, която беше харесана от доста хора, че нещата не са такива каквито изглеждат. Не мисля да се занимаваме с разправии, не сме такива хора.
Iris04  точно случката е такава каквато я описваш, репортажът най-вероятно е платен, те са си търсели хора, които няма как да разберат за какво става въпрос и ако нямаше кой да ги види, всички щяха да си мислят, че наистина има хора в нужда. Яд ме е че има много нуждаещи се в нашия град, да бяха извикали тях.

# 340
  • Другата България
Ето нещо по темата в потвърждение и на моята теория:
http://www.blitz.bg/news/article/190625

# 341
  • # супернатурална #
Идеята не е милостиня, а споделяне...Както искате... Tired
За*би Naughty

Това май е национална черта на българския характер - при всяка светла идея да се появяват 47265763984593684968 експерти, които да обясняват защо не може да стане.

Чудя се изобщо как сме слезли от дърветата ooooh!

Привлякло ни е някое висящо кафе, вероятно.

За теб светла идея, за мен глупава и безсмислена. Това не ме прави "експерт", а човек с различно от твоето мнение. Кои ще са ползвателите на тази услуга, според вас? Освен споменатите от мен скитници и дълготрайно  безработни? Евентуално някой и друг муфтаджия-непукист. Човек който работи, макар и за 320, ще предпочете да изяде една вафла по-малко, за да пие едно кафе повече, ако му е толкова важно, вместо да разчита на милостиня, пардон, на споделяне.  Освен това се предполага, че след като ходи на работа има някакъв социален живот, не е съвсем изолиран, има приятели, колеги. Сам ли ще отиде на това висящо кафе? Пък и кафето в България е евтино, българинът за кафе и цигари винаги намира пари.Вкарайте малко реализъм, разиграйте различни варианти.

Последна редакция: пт, 29 мар 2013, 20:18 от Г. Краули

# 342
  • out of space
Все ми е тая като цяло. Хората се кефят на такава идея- нека бъдат активни, щом виждат потенциал.
Аз съм доста скиптична, но участието е въпрос на избор. Не е задължително, нали? Ако не е- защо е този спор?  Rolling Eyes

# 343
  • Costa Rica

Кои ще са ползвателите на тази услуга, според вас?

НЕ. МЕ. ИНТЕРЕСУВА.

По-бавно не мога да пиша. Mr. Green

Както вече казах, инициативата предоставя и на теб възможност да се почувстваш добре от факта, че животът ти е изпълнен с по-умни и смислени неща от този на будалите. Е, и пак не си доволна ooooh!

# 344
Добре де, докога смятате да се джафкате?
Вече се разбра, че е ПР-акция, хайде, спрете се вече.
Интересно защо, когато плъпне поредният фейсбук-спам, ще си изпотрошите краката да пускате теми и да го разпространявате сред познатите си, но когато рано или късно той бива развенчан, се изсулвате тихомълком - ни лук яли, ни лук мирисали.
То е ясно, че на никого не му е приятно да се почувства като излъганото камилче, ама поне се спрете вече да доказвате недоказуеми неща.

ПП Някой правил ли е проучване колко пъти човек (средно) трябва да бъде излъган от подобни "хуманни" акции, преди да се превърне в завършен и коравосърдечен хейтър? М?

Общи условия

Активация на акаунт