СЕДМИ клас - втори срок - 11 тема

• 25 560
  • 736
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Една задачка, че нещо ме затрудни и мен  newsm78

В триъгълник АВС е пусната медиана СМ.
т.Р и т.Q са върху АС така че АР=РQ=QC
т.N е среда на медианата СМ
ако лицето на триъгълник PQN е 4 кв.см., то колко е лицето на триъгълник АВС?

С молба за помощ   bouquet
48,медианата в триъг.го разделя на 2 равнолицеви триъгълника.S(PQN)=S(PNA)=S(QNC)=4,от тукS(ANC)=S(ANM)=12,СЛЕДОВ.S(AMC)=24=S(MBC)

# 256
Явно я е проспал някъде тази теорема, сериозен пропуск...  ooooh! С нея задачата е супер лесна... ама кой да гледа?!?
Благодаря Ви!   bouquet

Последна редакция: ср, 27 мар 2013, 22:42 от superior

# 257
Явно я е проспал някъде тази теорема, сериозен пропуск...  ooooh! С нея задачата е супер лесна... ама кой да гледа?!?
Благодаря Ви!   bouquet

И аз съм забравила, че има такава теорема, но пък се сетих да спусна височина от ъгъл С. Медианата разполовява АВ и така се получават два триъгълника с по една равна страна и една обща височина => равни лица  Simple Smile
Помня, че имаше такива задачи май в шести или дори в пети клас. Тогава така ги решавахме с детето - после теоремите само улесниха нещата Simple Smile Помненето на теоремите е голямо улеснение, но и да се забравят, не е беда Simple Smile

Честито на приетите в АК Grinning Успех и на резервите! Изборът на всички тепърва предстои, ще се освобождават места, всичко е още в движение Grinning

# 258
  • my own world....
Статистиките са важни разбира се, но не бих изграждала стратегия при писане на желания въз основа на статистиките  Peace Това е адски погрешно.

# 259
  • Варна
Момичета, варненското присъствие във форума май е слабичко. Някой може ли да ми даде мнение за ПИ във Вектор? Там какво е нивото? Да си пращам ли хубостника там или в МГ?

# 260
  • Варна
Момичета, варненското присъствие във форума май е слабичко. Някой може ли да ми даде мнение за ПИ във Вектор? Там какво е нивото? Да си пращам ли хубостника там или в МГ?

Да,слабо е присъствието ни,с теб ставаме трички. Simple Smile
За мен и двата изпита ,и в МГ и във Вектор са съпоставими като трудност,т.е.където и да го пратиш няма да сгрешиш. Peace

# 261
  • Варна
ina_19761 и според мен са подобни по трудност задачите - добре са подбрани, балансирано Wink. Във Вектор се явяват повече деца, и така виждаш къде горе долу се класира твоето сред всички. Но пък във МГ има пробни всяка седмица, а Вектор имат още само два пробни по всеки предмет:peace:

# 262
Статистиките са важни разбира се, но не бих изграждала стратегия при писане на желания въз основа на статистиките  Peace Това е адски погрешно.

Да споделя малко опит - при писане на желания има само една добра стратегия - подреждате желанията от най-желаното училище към по-нежеланите. Не гледате нито успех, нито статистики, нито нищо, освен желанието на детето (и евентуално родителите). Ако нямате нужния бал и се изхвърлите като пишете училище с много висок бал нищо не губите, просто системата ще ви класира някъде по-долу. Но са се случвали големи трагедии, когато невярвайки в шанса да попаднат някъде деца и мами изобщо не пишат някое желано училище, а после се оказва, че им е стигал балът за там.

# 263
Черна станция, много точно казано  Peace

Нищо не губим, само може да се спечели, затова се подрежда по желание, не че у нашето село се правят статистики, но и въобще не ме вълнуват. Пишем си тия, които желае, пък каквото стане. По- добре да сме нахално самонадеяни, отколкото да пропуснем някой шанс   Wink

# 264
Според мен и броя на желанията няма нужда да бъде ограничаван-нищо не се губи при повече посочени желания,просто това е път към повече възможности Hug

# 265
  • София
желанията се редят според желането, но статистиката много помага, за да прецени човек ей така, на око, какви са шансовете за влизане по кое желание. Ако детето е сред първите сто-двеста от пола си, то шансът да влезе до трето желание като училище (ако реди по училища) е огромен, защото горе-долу равномерно се разпределят отличниците по различните най-желани гимназии.

# 266
По статистика от миналата година -бал в първите 100-120 е 100% класиране по първо желание.
Това за Софи.
За това писах в по-масовия случай и ако няма статистика-посочете повечко желания. Hug

# 267
желанията се редят според желането, но статистиката много помага, за да прецени човек ей така, на око, какви са шансовете за влизане по кое желание. Ако детето е сред първите сто-двеста от пола си, то шансът да влезе до трето желание като училище (ако реди по училища) е огромен, защото горе-долу равномерно се разпределят отличниците по различните най-желани гимназии.

Много е различно положението  в София, заради огромния избор и съответно наплив, и тук в малките градове.
При нас специално е нещо като мода, така че ако миналата година е бил модерен да речем испански, сега е руски и т.н. говоря примерно. Така че тази статистика не ми върши никаква работа. А и щом сме ги написали на вярното място желанията, класирането само си върши работата, с и без статистика, имам чувството, че дори би могла да ме обърка и подведе.

# 268
  • София
Ровенето по статистиките и пресмятанията по тях са идеално занимание в процеса на изчакване на класирането. Никой не е казал, че нареждането на желанията трябва да се съобразява с тях. Това би бил най-грешният подход.  Каза се вече и нагоре, редят се позициите според желанието на детето, пък за където стигне. И въпреки това статистиките са нещо, което дава  поне  частично успокоение  на родителя като  относителен ориентир за шанса балът на детето да стигне за съответното училище.  Относителен по ред причини.. Най-напред заради разликата всяка година в потока към различните училища - примерно веднъж испанската е на по-голяма почит сред децата, друг път като че ли английската.. А пък при училищата от така наречения условно  втори ешалон разместванията са далеч по-чувствителни. Относителен е ориентирът и заради липсата  на бал в тези статистики. Те дават представа за оценките на изпитите и къде е детето на общия фон, но изпускат  оценките по балообразуващите предмети.. И ако в горните интервали при децата с високи оценки на изпитите не се очакват кой знае какви изненади  като годишни оценки, то надолу нещата стават твърде шарени и непредсказуеми. И пак казвам, по мое мнение има какво да се прави с тези статистики в периода на нетърпеливо очакване на официалното класиране. И вие няма да изневерите на традицията да се ровите задълбочено  в тях и да смятате, пък били те и не  най-обективният показател за нещо.. Mr. Green

ПП Химикал, построението, което си направила и пресмятанията на лицата след това, са самото доказателство на теоремата. Simple Smile

Последна редакция: чт, 28 мар 2013, 10:46 от Tropical Paradise

# 269
Да,статистиката е успокоително занимание в процеса на изчакване на резултатите-обичайно този период се възприема като мнОго дълъг Blush

Общи условия

Активация на акаунт