Кой инстинкт е по-силен - майчинския или за самосъхранение?

• 17 447
  • 278
  •   1
Отговори
# 240
  • София
И какво сега, теб те дразни, че зная и мога, и не го крия? Ми, хайде, знай повече от мен и ще те призная! Каквото зная и мога, сама съм го постигнала - никой не ми го е наливал в главата зорлем! А каквото не зная, винаги съм готова да науча и да се поуча от знанието на другите, не рипам как някой все знаел! Ами, знае човекът, интересувал се, чел, правил! Шапка му свалям за това!

Копирам от мрежата само като доказателство и като справка. Малко ми е трудно да изровя учебника по неврология и да препиша от него, защото той е някъде по шкафовете. Човек може да прочете, ама не чете! Поне повечето хора не четат, обаче много рипат някой друг като чете и знае.

# 241
  • Другата България
 newsm12 smile3501 Браво, евала, машшала, искрено се радвам на хора, които знаят, защото четат, а не защото са дървени философи, мислещи че са компетентни по всички въпроси и са откриватели на топлата вода. Не мога да знам обаче нищо за теб, защото не те познавам, така че няма как да ме дразни нещо за някой, който може да се окаже поредния самозванец. Peaceако ме разбираш какво имам предвид.
А и по-важното е какво мислят другите за теб, не за теб в частност, по принцип говоря. Защото ти можеш да си на мнение, че си най-знаещия и можещия, но...само ти да си на това мнение. Аз лично познавам доста такива хора.
И на последно място-не искам да ме признаваш, единственото което искам е влизайки в тема, която ми е интересна да не попадам през пост на постоянно размахания ти пръст и поучително-назидателен тон.
Толкова много ли искам? Thinking
И стига спам,  че без да искам и аз ти влезнах в тона.Няма смисъл от повече коментари. Давай по темата. Wink

# 242
  • София
Другите могат да мислят всичко за мен, какво ли не съм чула по свой адрес. Ако се връзвах за негативното като казано за мен, трябваше досега да съм се гръмнала! Но тъй като съм човек със здрав разум, съм наясно, че животът е "защо си с шапка - защо си без шапка", и винаги ще се намерят достатъчно много хора, които няма да ме харесват по някакви си техни причини. Проблемът си е техен - да се оправят със субективните си усещания!
 До момента дървен философ са ме наричали само хора, които са знаели и можели по-малко от мен, но им е било толкова криво от това, че не могат да ме настигнат, че им избива злобно.
Ми, пропускай ми постовете, щом те дразнят!

# 243
Ти направо се разпени, успокой малко удивителните знаци.  Laughing Бъркам вероятно защото не съм изучавала мозъка на български. Както е видно и и от пуснатото от теб, не се съзира понятие main brain. Дишай, говорех за малкия мозък.  Peace

# 244
  • София
Удивителните си слагам, защото така пише в учебниците на децата за изреченията - кога са съобщителни, въпросителни и възклицателни. Не бях обръщала внимание на тези неща, докато не ми се наложи да чета някакъв тест по български, в който имаше въпроси точно за пунктуацията и видовете изречения. Аз възкликвам, не съобщавам, затова и слагам удивителен. Не зная защо толкова се пренебрегва този препинателен знак в писмената реч, като си е съвсем редовен и в повечето случаи правилно отразява съобщението на изпращача!

В българския език се говори за главен мозък, понятието не съм го измислила аз. За английския, винаги се замислям кое отговаря на българското "среден" и "междинен" мозък. За латинския пък, пак от българи, често се бърка cerebrum с cerebelum.

# 245
Цитат
Не зная защо толкова се пренебрегва този препинателен знак в писмената реч

Защото повечето хора не възклицават чак толкова много, че да го използват често. Писмено още по-рядко възклицават. 

# 246
  • София
да, и с това се губи част от информацията! Ето, тъй като използвам дума за потвърждение "да", то съм длъжна да сложа накрая удивителен знак! Също и защото използвам "ето". Ако греша някъде, нека някой компетентен в българския език ме поправи!

# 247
В българския език се говори за главен мозък, понятието не съм го измислила аз.

Нима съм оспорила това? Или от възклицаване спря да обръщаш внимание кой какво съобщава?  Laughing Темата съвсем излезе от релси.

да, и с това се губи част от информацията! Ето, тъй като използвам дума за потвърждение "да", то съм длъжна да сложа накрая удивителен знак! Също и защото използвам "ето". Ако греша някъде, нека някой компетентен в българския език ме поправи!

Грешиш изцяло. Потвърждението не е непременно възклицание, както и думата 'ето'. Информацията не се губи, възклицателните знаци изразяват емоция, която не е идентична с дадената информация, а изразява личното отношение на говорещия. Достатъчно ли оспамихме или може още?

# 248
  • София
какво сега, учебниците по български ли да вадим!  Laughing

# 249
"Когато в изречението, изразяващо някакво съобщение или въпрос, или подбуда, пожелание, заповед, се изразява същевременно и силно чувство: недоумение, учудване, безпокойство, опасение, страх, ужас, недоволство, възхищение, радост, възторг и пр., това изречение се изговаря с по-висок тон и особена емоционална обагреност и е прието да се нарича възклицателно изречение [...] всяко [...] изречение се превръща във възклицателно, ако чрез възклицателна интонация се изрази някакво чувство, някаква емоционална обагреност."
Петър Пашов, "Българска граматика", С., "Хермес", 2004г

Няма задължение да се използват удивителни поради използване на "да". Зависи изцяло от интонацията и емоционалната натовареност. Повечето хора не влагат особено силни чувства във всяко изречение, което пишат във форум, затова и удивителните са малко.

# 250
Ти вече ги извади и изрази съмнение, че може би бъркаш. Двама езиково компетентни души ти обясниха, че бъркаш, поставяйки знак за равенство между съобщение и възклицание. Темата е за инстинктите обаче.

# 251
  • София
хм, тогава защо така съм се подвела по теста?  newsm78 `ще проверя допълнително, че взе да ме човърка.

# 252
 Grinning..Чудя се кога ще дойдете ачик-ачик до съпоставката на рептилоидния(продълговат)мозък с неокортекса,както и спецификата на функциите им?

Успех с дебата..Интересно четиво сте заформили!    bouquet

# 253
  • София
глупости, общо взето! Било от мозъка, не било от мозъка, а от тялото, пък кой си мислел, че много знаел, пък на кого не му харесвало... Голям праз!  Laughing

# 254
глупости, общо взето! Било от мозъка, не било от мозъка, а от тялото, пък кой си мислел, че много знаел, пък на кого не му харесвало... Голям праз!  Laughing
О не,не..Темата е изключително образователна и забавна.Моля не спирайте.. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт