Бургас: Ясли, градини, занимални със специални занятия - 5

• 34 923
  • 751
  •   1
Отговори
# 465
момичета имам един въпрос, ние вече сме записани, класирахме се от първия път, обаче остава един въпрос !! Ще ми спрат ли майчинството септември месец когато тръгва групата на ясла или до декември когато и ще пусна детето на ясла, ще си получавам майчинството от 240лв. , тогава смятам и да тръгна на работа. От детската градина ми казаха че до декември ще си получавам майчинство и това че детето е прието и записано не означава, че ще ми спрат майчинството. Когато има присъствие в яслата и е отбелязано в дневника от този ден ми се прекратява майчинството.
Така ли е?
Да така е Simple Smile

# 466
Здравейте момичета и благодаря за бързите и точно отговори!

Обадих се в дирекция Образование и ми казаха, че като отворят системата на 3-ти юли за второ класиране, ще обявят и информация кога такива родители като мен, които не са регистрирали децата си, ще могат да го направят. Обаче ми каза, че вероятността да има свободни места в центъра е много малка - да се насоча към Зорница, Славейков и други квартали. Възраждане и ДЯ 3 са в центъра, нали? Sad

Иначе много се зарадвах, че вегетарианското хранене не е мираж! Започвам все повече да харесвам Бургас, а още не сме се нанесли в него!!! В някои държавни детски ясли и градини в София, а и в други градове такива "глезотии" не се приемат.

Сега ще тръпна в очакване да дойде 3-ти. Въпроса ми е да се пробвам ли въобще за ДЯ 3 и ОДЗ Радост - също е сравнително близо до апартамента ни или да се насочвам някъде по-надалеч, за да ни приемат?
Благодаря ви отново и хубав ден!!!  bouquet

# 467
Да, така е, най-отгоре са обявените места преди класирането, после е списъка с класираните деца, които не е сигурно колко от тях ще бъдат записани. Именно за това има и 2-ро класиране и т.н.

Не си разбрала нещо ... Това е общият брой на приетите !
Нали там още на 10 май си проверяваме приети ли сме или не .
По-напред ставаше въпрос за свободни места след първо класиране . Дали и кога ще ги обявят !

# 468
  • На морето!
момичета имам един въпрос, ние вече сме записани, класирахме се от първия път, обаче остава един въпрос !! Ще ми спрат ли майчинството септември месец когато тръгва групата на ясла или до декември когато и ще пусна детето на ясла, ще си получавам майчинството от 240лв. , тогава смятам и да тръгна на работа. От детската градина ми казаха че до декември ще си получавам майчинство и това че детето е прието и записано не означава, че ще ми спрат майчинството. Когато има присъствие в яслата и е отбелязано в дневника от този ден ми се прекратява майчинството.
Така ли е?
Да така е Simple Smile
Ако приемат детето декември по документи, а не септември, когато е официалният прием- няма да ти спрат майчинството и мястото му в яслата се води незаето, но води ли се прието от септември, независимо дали само плащаш мин. такса от 18лв., за да ти пазят мястото или реално то посещава ясла- ще ти спрат майчинството. Според КСО има два варианта- приети и записани в ДЯ деца и неприети и отглеждани от родител деца. Вторите получават обезщ. за отглеждане на дете, първите не. Ако от приема на детето се върнеш на работа можеш да получаваш 50% от майчинството си.

п.п. под "спрат майчинството" имам предвид, че сама трябва да си го спреш с декл. за промяна на обстоятелствата- имаш 3 дни от приема на детето да я подадеш. Иначе НОИ ще продължи да ти го изплаща, но когато правят ревизия на яслите и съпоставят със списъците на получаващите майчинство (дори след 5 години да е тази ревизия) ще ти пратят писмо, че трябва да върнеш неправомерно получените пари заедно с немалки лихви.

# 469
Детето може да е записано септември и да му се пази място. Но докато реално не тръгне на ясла/ градина, а това може да стане и март ако иска- не се спира мяйчинството и не се плаща такса за пазене на място. Тази такса от 18 лв започва да се начислява от първия ден на реално тръгване.
Тогава от градината подават информация че детето е постъпило на градина, а ти да уведомиш работодателя си за това.А ако междувременно тръгнеш на работа ще си получаваш 50% майчинство.

# 470
Детето може да е записано септември и да му се пази място. Но докато реално не тръгне на ясла/ градина, а това може да стане и март ако иска- не се спира мяйчинството и не се плаща такса за пазене на място. Тази такса от 18 лв започва да се начислява от първия ден на реално тръгване.
Тогава от градината подават информация че детето е постъпило на градина, а ти да уведомиш работодателя си за това.А ако междувременно тръгнеш на работа ще си получаваш 50% майчинство.

Това и аз разбрах, само че на мен ми казаха да плащам от октомври по 18лв. за пазене на място, но това не означавало че се води на ясла.  newsm78

# 471
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
И аз така знам, че ходи-не ходи ако е записано детето се плащат 18лв. един вид, за да ти пазят място.

И да се похваля ние сме приети и записани!

mary_48, имаш право на 3 желания при регистрация в системата, така че можеш да се застраховаш и с ясла в комплексите. Междувременно можеш да си смениш адресната регистрация, защото тя също носи точки, ако вече не си го направила  Peace

Аз започвам от сега да се оглеждам за спортове за 4 годишни, Борко сега тепърва ще стане на 3, но ми се иска да си хаби енергията с нещо смислено и от догодина мисля да го запиша на спорт. В тази връзка има ли изобщо занимания за 4-годишни в Бургас?

# 472
Познавам 4год. деца, които ходят на плуване на открития басейн /до Флората/

# 473
Здравейте момичета, едно бързо въпросче, как става прехвърлянето от предучилищна група в детската градина към такава но в училище, кои училища в Бургас имат изобщо предучилищни групи и как става записването там, погледнах в сайта на общината,но явно не на точното място

# 474

Това и аз разбрах, само че на мен ми казаха да плащам от октомври по 18лв. за пазене на място, но това не означавало че се води на ясла.  newsm78
Това не е редно. Thinking

# 475
  • Пловдив
Така е, моя съседка плаща по 18 лв месечно от миналата година, дъщеря и още не е стъпвала в градината.В групата на сина ми трябва да са 30 деца - ми повече от 22-25 не са били никога.

# 476

И на мен така ми казаха в яслата.. за това питах НОИ, чрез мейл и малко по-напред в темата съм копнала отговора...
Общо взето мазало - яслата ме пращат да питам НОИ, а те ме пращат да питам в яслата!

# 477
В групата на сина ми трябва да са 30 деца - ми повече от 22-25 не са били никога.
Защото боледуват децата или защото си пазят място, но не ходят на градина? Струва ми се нередно срещу 18лв месечно да пазиш една година място, а друг да се чуди как да плаща гледачки, защото места няма. Или да си води детето по комплексите. Няма ли как да премахнат това "пазене на място"?

# 478
  • Пловдив
Боледуващите са си едно на ръка.Питах едната учителка скоро - максимум са били 25 деца, не повече.Бройката на групата е 30.

# 479
  • у дома
Да сложа и аз малко мерудия на манджата - няма такова нещо като реално тръгване и пазене на място. Записано ли е на ясла, майчинство не се дължи.

Общи условия

Активация на акаунт