Великобритания - тема 46 Пролетно Лятна

• 43 930
  • 735
  •   1
Отговори
# 555
А на колко години е мокета? Редно е да платите част от сумата за смяна според това с колко сте му съкратили живота на този мокет, а не цялата.

In the rare circumstances where damage (to the worktop/carpet/mattress/item etc.) is so
extensive or severe as to affect the achievable rent level or market quality of the property, the
most appropriate remedy might be replacement and to apportion costs according to the age and
useful lifespan of the item.

Пример с "формула":

Скрит текст:
An example of how this might be calculated is set out below:
a) Cost of similar replacement carpet/item - £500.00
b) Actual age of existing carpet/item – 2 years
c) Average useful lifespan of that type of carpet/item – 10 years
d) Residual lifespan of carpet/item calculated as c) less b) – 8 years
e) Depreciation of value rate calculated as a) divided by c) - £50 per year
f) Reasonable apportionment cost to tenant calculated as d) times e) - £400.00

Източник и полезна информация за диспути:
http://www.thedisputeservice.co.uk/resources/files/2013/A%20guid … and%20damages.pdf

# 556
Nana_cool, нашите приятели миналата година си купиха къща  в Кеймбридж и я обзаведоха точно в този стил и цвят-бяло,наистина е много красиво , имаш много добър вкус Wink
Future74, много неприятно това с мокета Sad Аз пък си мисля, че хазяина ви се опитва да задържи колкото се може повече от депозита, който предполагам се налага сега да върне при изнасянето ви...А и има много такива случаи , при които английските наемодатели се опитват да увътрят наемателя с депозита...Това си е мое мнение обаче, дано решите проблема във ваша полза Praynig

# 557
   В повечето случаи хазайна се опитва да задържи депозита и с него да оправи къщата за следващите. Особедно, ако е къща, купена за бизнес. Според мен грешката ви е, че е рязан мокета и е наслагван нов. Ако не бяхте го пипали това петно по-можеше да не му се обърне внимание. 270 паунда си е съвсем нормална цена за една стая с приличен мокет, ако е голяма, даже трябва да е от евтиния. Ти като ходи на огледи също не ти хареса мокета и искаше да се смени, предполагам знаеш, защо искат да ви задържат пари за него. За градината 75 паунда за една трева са се изхвърлили малко, но ако е цялостно оправяне на градината даже са малко. На нас в по-предната къща ни направиха проблем за градината, но ни разрешиха да идем да я оправим. По тъпото е, че намерихме снимки, че тревата е била над 25 см като са я взели и храсталаци и клони навсякъде, но си замълчахме, защото издадохме къщата в не много добър вид и ако се бяха заяли трябваше да им доплащаме над депозита. 

# 558
T e р и, благодаря!  Hug

Еll, намерих един сайт с много идеи, който исках да ти покажа, но така и не открих линка в компа.  Blush Добре, че се сетих за тази спалня в която съм просто влюбена от към цветове и детайли. Мисля, че искаше регистрация, за да разглеждаш (с фейсбук логване също става бързо), но си заслужава. Има хиляди снимки не само да детски стаи, но и всякакви помещения.

# 559
  • London
Не знам , но мокет , бойлери , перални , хладилници , печки са вещи ( амортизиращи се с времето). По българския закон не могат да те карат да купуваш нови или заплащаш тяхна повреда.Имах колежка чиято хазайка изиска от нея да закупи нов бойлер , а стария и вече сдал багажа бе на повече от 10 години и съответно не бе ползван само от нея. След като и се изсясниха нещата по българското законодателство на въпросната се наложи да си закупи сама бойлера. Факт , че всичко обаче зависи от договора за наем , кой , кога и при какви условия ремонтира , купува и пр. Според мен що се касае до мокет , той също е настилка с не много траен живот така че е редно да се подменя от хазаина.Аз лично не си познавам новите хазаи , просто си плащам наема по банков път и всички сме доволни.На предното място пък хазаина нон стоп идваше без предупреждение , влизаше по стаи , ремонтираше нон стоп нещо без да се съобразява. Няма да забравя как ваната , която все течеше на комшиите долу нон стоп се закрепяше със някакъв силикон ден до пладне и все висеше бележка през седмица ''Моля не ползвай'' , вуйчо грам не го вълнуваше , че примерно си бил на работа и се нуждаеш от душ. Но смятам , че тези изпълнения се правят от българи , защото в случая хазаина бе такъв. Сега пак казвам засега нямаме никакви притеснения и по договор вещи , които се амортизират са за сметка на наемодателя.Е сега ако счупя прозорец или разбия врата ще си ги оправя или ,ако реша да речем да вграждам някакви поставки , приставки и неща , но да му сменям мокета не смятам. Ако се наложи ще му звънна да го стори , за щастие е нов и предполагам , че докато сме тук няма да се налага.

# 560
La Catrala, тук не става въпрос за амортизация, а за повреждане на вещ. Хазяите освен задължения имат и права и депозитите са с цел да им ги защитят при такива случаи.

# 561
Дори и да трябва да се смени целият. И ни искат 75 паунда!!!!!!!!!!!, за това, че градината не била окосена.
Никъде в договорът не пише, че градината трябва да се окоси в деня на напускането ни. Какво значи това не е окосена. Ми тя е била окосена, после е пораснала.
Вие имате ли някакви наблюдения? Имам в предвид, това не са ли много големи суми , които иска старият хазяин?

За мокета не мога да кажа нищо, но за градината не се учудвам - има клауза в договора, погледни какво пише във вашия. Обикновено тревата се окосява преди да се нанесе новия наемател и се очаква да предадете градината в същия вид при напускането на жилището. При нас сумата беще по-малка , но дворът на старото жилище беше малък.
Като цяло се хващат за всяка дреболия и или трябва да си абсолютно изряден или трябва да плащаш.
Прочети договора ви и виж какво могат да изискват от вас.

Как е в новата къща? Разбрахте ли се с хазаина да пооправи?

# 562
  • London
La Catrala, тук не става въпрос за амортизация, а за повреждане на вещ. Хазяите освен задължения имат и права и депозитите са с цел да им ги защитят при такива случаи.

Така съм съгласна , но понякога някои хазаи се опитват да вкарат амортизацията в графата повреда за сметка на наемателя. Това се опитах да намекна. Mr. Green

# 563
То си зависи и от наемателите все пак ние имахме едно семейство ами честно едвам изчакахме да се разкарат бяха ни повредили доста къщата а да не говорим че когато са се напивали са се облекчавали където намерят. Затова вече даваме под наем само чрез агенция така и двете страни са защитени. Нека не забравяме че все пак всякакъв ремонт се извършва само и единствено със съгласието на наемодателя.  Peace

# 564
  • Bristol
Нека не забравяме че все пак всякакъв ремонт се извършва само и единствено със съгласието на наемодателя.  Peace
А, това е много добра забележка! Ако сте повредили нещо се информира собственика и едва след като получите неговото съгласие оправяте. Преди да се напусне жилището се перат мокетите, оправя градината, печката се лъска... Всичко това обикновено е упоменато в договора.
Ние кола на лизинг имахме в началото. Е, няма да ви казвам как се бъркахме за всяка малка драскотина. Дребни неща, на които не би им обърнал внимание и не би ги ремонтирал, ако си беше твоя кола :-S

Порадвахте ли се на слънчевия уикенд? Аз само съботата сутринта се поразходих с колелото и пих кафе с познати. От там нататък само в къщи пране, чистене, градината оправих и ей го пак е понеделник. Но пък следващия понеделник бил банк холидей, днес го разбрах  Mr. Green

Аз за лятото съм пас. Сменям си работата, избрах си дата кога да започна и чакам сега писмено потвърждение от HRа. Мъжът е поел един проект в България и ще вземе малката с него. Даже се чудим да я изтеглим седмица по-рано, за да имам повече време до септември да свикна в новия офис и пътуването до там. Аз много съм се наплашила, как ще се справя с тази работа и да не се издъня. Понякога ми минава през главата еретичната идея да бия отбой. Но от друга страна, аз за такава позиция си мечтая още от както завърших унито в България, почти 20 години Crazy

# 565
Само едно уточнение - това което те са изпратили за килима и градината е quote, т.е. те трябва ли да ми пратят копие от фактурата за свършената работа.

Защото, да, мокета наистина може да е толкова, но това не значи, че те ще го оправят, да не споменавам, че под стълбите имаше рула от същия мокет.

Но наистина когато се нанесохме беше чисто нов. Иначе всичко сме пазили много и няма други забележки. Офертата за тревата беше 30 паунда за косенето. Двадесет дена по късно те се сещат, че може да поискат още 75 за орязване на храстите в градината, които не бяха орязани при нашето нанасяне, а и ние не сме получили документ, че това е направено, нито е упоменато в договора.
В него всъщност пише, че градината трябва да е в чисто състояние, но никъде не се дефинира че трябва да се направи точно косене или орязване на храсти и дървета.
Освен това съжалявам, но са минали 20 дена от чекаута и те немогат да се сещат току така.
Мъжа ми мислеше да направи т.нар rise a dispute, но след като вие казвате че цените са нормални се отказа, иначе е бесен.
Въпроса ми е за фактурата.

# 566
  Не вярвам да ви пратят фактура, едва ли са и длъжни. Той може и да не го оправи, но да си вземе парите. И градината може даси окоси сам. В новата къща направете снимки на всичко преди да влезнете, особедно, ако нещо е счупено и веднага им го кажете в писмен вид. Една приятелка плаща брава за 200 паунда, която си беше счупена като отиде, но не можа да го докаже.
    Да ви кажа в Лидл има дини, по 2,50 паунда -  големи и много вкусни. Повечето имат разни индииски и арабски магазини, но за такива като нас, където ядат тикви само това си е голяма радост хихи.

# 567
Merry,

Поздравления и много успех!
Както казвам на моите асистентки като ми се застрахуват за нещо и им минават еретични мисли-
спри да мислиш и смело напред  Wink

# 568
Ако искате се опитайте да спорите за подрязване то на храстите. По принцип мисля че нямат право да правят промени. При нанасянето в ново жилище ви дават точен опис на състоянието на имота. При напускане, на чека, има представител на фирмата /евентуално самият хазаин (ако не вярва на агенцията) и някой от вас. Прави се опис на къщата, градината и т.н. който се подписва от вас и агенцията. Финансовите изисквания  после се базират на сравнението между информацията в двата документа. Погледни например какво пише за храстите и дърветата - ако в единия опис пише че са били подрязани когато сте наели къщата, а в лош вид когато сте напускали - няма шанс за спор.
Прочетете си описа на новата къща и вижте дали всичко е описано точно. Ако има разлики, повдигнете въпроса още сега, за да нямате проблеми после.

# 569
Merry, браво за новата работа, вместо да се притесняваш, се радвай на този дългоочакван успех Hug
Golden, много точни съвети си дала и на мен са ми много полезни   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт