Счетоводител в нужда се познава 4

• 39 310
  • 734
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте някой ще ми отговори ли на запитването?! "
Здравейте, искам да попитам още веднъж за по-сигурно, мога ли да подам молба за напускане с предизвестие докато съм в болнични?
?

Можете.

И ако ще питате трети път за щастие, от сега да Ви отговоря - можете.

Но за да Ви се прекрати договора, трябва да се върнете на работа. Не може да ви се прекрати договора, докато сте в болнични, освен с изтичане на срока на договора, ако е срочен.

# 646
Здравейте някой ще ми отговори ли на запитването?! "
Здравейте, искам да попитам още веднъж за по-сигурно, мога ли да подам молба за напускане с предизвестие докато съм в болнични?
?

Можете.

И ако ще питате трети път за щастие, от сега да Ви отговоря - можете.

Но за да Ви се прекрати договора, трябва да се върнете на работа. Не може да ви се прекрати договора, докато сте в болнични, освен с изтичане на срока на договора, ако е срочен.

Simple Smile ето занех си, че има още какво да се каже по темата.
Благодаря за отговора!

PS/ и за третия път за щастие пак благодаря! Wink

# 647
  Здравейте! Въпросът ми е за ползването на платен отпуск при сумирано отчитане на работното време-ако лицето по график трябва да работи в събота и неделя, но иска тогава да ползва отпуск, как да ги отразя, трябва да напише молба за отпуск за понеделник и вторник, а да почива в събота и неделя? Правилно ли е така? Програмата не приема дните за отпуск, ако са събота и неделя.

# 648
  • В полите на Пирин планина
  Здравейте! Въпросът ми е за ползването на платен отпуск при сумирано отчитане на работното време-ако лицето по график трябва да работи в събота и неделя, но иска тогава да ползва отпуск, как да ги отразя, трябва да напише молба за отпуск за понеделник и вторник, а да почива в събота и неделя? Правилно ли е така? Програмата не приема дните за отпуск, ако са събота и неделя.

При сумарното отчитане, в крайна сметка отработеното време се приравнява към законоустановеното - за съответния период. Отпуските са само в работни дни, естествено. После така се нагласява графика, че въпросното лице сумарно да не е отработило по-малко или повече часове.

# 649
  • Пловдив
При граждански договор над определена сума винаги ли работодателят е длъжен да внася дължимите данъци и осигуровки или е възможно да са за сметка на работника?

# 650
При граждански договор над определена сума винаги ли работодателят е длъжен да внася дължимите данъци и осигуровки или е възможно да са за сметка на работника?

Данъците са обичайно за сметка на служителя,докато осигуровките винаги се за сметка и на двете страни.

# 651
  • Пловдив
Уффф..аз се изразих неправилно...нямам предвид за чия сметка са, а кой трябва да ги плати..
Примерно, аз съм на граждански договор, който е еди колко си лв. на час бруто и като махнем данъците и т.н., които работодателят плаща от тези пари, ми превежда чистата сума.

Но мъж на мъж ми /в друга фирма/ му предлагат граждански договор, в който пише, че работникът "поема задължението сам да плаща ДОО, ДЗПО, ЗО И ДОД и други дължими към държавата такси."

Какво следва в този случай? Той получава брутото и сам трябва да си внесе дължимите суми ли? Как да разбера какво дължи? Къде /НАП?/ и кога се внасят/края на всеки месец или../?

И друг въпрос имам: при гражданки договор, който за един месец е бил само за няколко дена /примерно последните 3- 4 дни/ и сумата по него за месеца не надвишава определената, работодателят не е платил осигуровки и служителят си ги плаща сам, дължимото на работника възнаграждение бруто ли трябва да се изплати или нето?

# 652
Когато се дължат осигуровки по граждански договор, те се внасят от работодателя в НАП, с изключение на случаите, в които изпълнителят (работникът) е самоосигуряващо се лице и това обстоятелство е декларирано писмено пред работодателя.

# 653
  • В един копнеж!
И аз да се изкажа, без да омаловажавам мнението на Белла Донна...
Ако си СОЛ и се декл. това пред възложителя по договор, то те ти дават чисти 1000 лв и оттук натам ти се оправяш със здравни и соц.осигуровки.
Ако обаче не си деклариран СОЛ и
- си получила възнаграждение под МРЗ, тогава фирмата има задължение да плати данък върху сумата, а ти имаш задължението да си внесеш здр.осигурвки, сама. Соц.осигуровки няма.
- си получила заплащане равно или над МРЗ, те трябва да ти платят соц. и здравни осигурвки, както и данък.

# 654

Ще добавя само още няколко изключения:

- си получила възнаграждение под МРЗ, тогава фирмата има задължение да плати данък върху сумата, а ти имаш задължението да си внесеш здр.осигурвки, сама. Соц.осигуровки няма.

Това е така само в случай, че работникът не е осигурен на друго основание.

- си получила заплащане равно или над МРЗ, те трябва да ти платят соц. и здравни осигурвки, както и данък.

Данъкът за последното тримесечие се плаща и декларира от работника.

# 655

При сумарното отчитане, в крайна сметка отработеното време се приравнява към законоустановеното - за съответния период. Отпуските са само в работни дни, естествено. После така се нагласява графика, че въпросното лице сумарно да не е отработило по-малко или повече часове.
[/quote]

Благодаря!

# 656
хм... това видяхте ли?

http://www.pariteni.bg/?tid=40&oid=95841

Малките фирми ще внасят ДДС само след плащане

# 657
  • Пловдив
Момичета, много благодаря!  Hug

bouquet

# 658
  • София
Здравейте, нещо май се обърках. Става въпрос за декларацията за авансово плащане на данък наем, дали трябва да плащам такъв? Давам под наем помещение на физическо лице, и аз съм такова. Много разчитам на вас, тъй като ще пътувам и трябва бързо да реагирам. Благодаря предварително.
Благодаря спондж боб, мн неудобно на всеки 3 месеца, ама какво да се прави.

Последна редакция: чт, 25 юли 2013, 10:18 от ginger tea

# 659
  • Балчик
Здравейте, нещо май се обърках. Става въпрос за декларацията за авансово плащане на данък наем, дали трябва да плащам такъв? Давам под наем помещение на физическо лице, и аз съм такова. Много разчитам на вас, тъй като ще пътувам и трябва бързо да реагирам. Благодаря предварително.
подаваш да  Peace и плащаш разбира се

Общи условия

Активация на акаунт