Хистеректомията - въпроси , отговори , коментари .

• 181 316
  • 727
  •   1
Отговори
# 105
Минавах 2 пъти на Телк,първият път беше 3-4 месеца след операцията,а за втори от телка ми пратиха писмо да се явя отново,тъй като вече им се водя на отчет при тях.Първият път сама си събрах всички диагнози и епикризи,които имах,намерих къде се намира Телка в нашият град и си пуснах молба.След известно време,месец може би ми пратиха писмо с дата за явяване.Явих се и ми дадоха 80% и почнах да получавам пенсия за срок от 3 г.Сега пак се явих и ми дадоха телк за една година и 100%,но при мен е друг филм.Успех!

ПП.Забравих да напиша и другият начин за минаване на Телк,който е и приетия.Казваш на лекуващият онколог,да ти подготви документите за Телк,минаваш някои изследвания ,от диспансера си ги събират и изпращат те.На Телка се явяваш само с личната карта,писмото с поканата от Телка,трудова книжка и някои неща,които се изискват още(пишат ги в писмото от телка)
#Cussing out
Усещам че ще е голямо ходене по мъките , но и аз от таз държава нищо не съм видяла -ни детски , ни някаква помощ така че ако наистина имам право на това смятам да не си оставям магарето .

# 106
Гена,ти като си с радикална хист-я, как се оправяш със симптомите на менопаузата?Изпасиха ли ти някакви хормони? То е ясно, че по време на лъчетерапията едва ли ти е до секс, докато мине моята химио и на мен не беше, после всичко си дойде на мястото, но от скоро имам проблеми точно при половия контакт и се чудя дали не е от хормоните!То напоследък не бяха бактерии, гъбички и т.н. и уж се оправих, но пак изпитвам болка...голям проблем/за мен, то мъжете са ясни/ Embarassed

# 107
Raq82  на теб са ти дали хормони да пиеш?Хормоните ми казаха да ги забравя защото предизвиквали рак на гърдата   и че не било кой знае какво да се справя с някакви топли вълни newsm78Така ми казаха докторите професор и доцент Simple Smile Ами как се справям мента глог и валериан докторката ми каза от голям прием по три пъти дневно постепенно да намалявам и така било по лесно но аз го пия май рядко  като се изнервя или сетя изобщо WhistlingА топлите вълни са отвратителни и много гадни  нали се сещаш от претъпкана с хормони заради бременността изведнъж нищо  #Crazy   но майната им така или иначе или ще минат или аз ще свикна Wink  Само мустаци да не ми поникнат JoyВсъщност истината е че аз много плачех. Много,  но  с времето всичко ще си дойде на мястото  надявам се:) А на момичето  което иска плочки на корема си ...и аз искаааааам   в момента корема ми е като виснала торба ама полу празна hahahaСпирам че много глупости започвам да пиша Simple Smile

# 108
Хормонозаместителната терапия ми изписа първо, този който ме оперира, някъде около 1,5-2 г. бях на Ризел и заместителите му!После доц.Дянкова ми каза да почина и ми изписа фитоестрогени, като прегеледите на гърдите ги правя задължително, плюс куп други изследвания,включително и един път скенер на малък таз, а си спомням че минах и на някакъв скенер за костната плътност, че се бях шашнала да не би да ме почне остеопорозата.Преди два месеца, пак ходих на преглед при доц.Дянкова и като и споделих, че много ме тормози тази менопауза, тя  ми изписа този Ризел  или Меноиплант! ...Иначе и мен нервата ме хваща доста често, даже по някога се усещам, че чак не мога да се контролирам и всички около мен си патят Sad,ама...пък за вълните нямам думи, като ме почнат-потене,зачервяване, срам ме хваща Embarassed обаче се стягам,казвам си това е положението, усмихвай се и се радвай на това, което имаш Simple Smile

# 109
  • София
 Трудно е да се свикне с топлите и нервни вълни....но се преживява някак .Аз се зареждах за през нощта с 5,6 фанелки.ха ха мъжки/ и само хвърлях мокрите до мен,сутрин броех колко са...ама мокри  буквално..При мен рака е хормонозависим,тоес естрогена е опасен,затова докторите ми бяха казали дори и фитоестр.да не приемам,ето така си изкарах,сега вече нямам. А относно дебелеене,косми...няма такова нещо,приказки са това...След операцията отивам при патоложката и тя се оказа една стара мома,която още помня колко гадно се отнесе с приказки като сега ще напълнееш,ще окосмееш,няма да си така,но живота продължава,някой му излиза тогава късмета.излязох си разплакана,хем рак,хем грозна.. Sick   

# 110
ДобрУтро, дами, днес е един прекрасен ден за.. гледане през прозореца Grinning Днеска моят любим доц. Славчев предупреди сестрите, че утре вероятно ще си ме пусне да си ходя при бебето, пък в понеделник ще ме изпишат Praynig Дано да стане така, не че съм пушка, ама вкъщи, с мъжа да ми разтрива крачетата, си е друга работа:) Лошото е, че ще ме изпишат с катетър, но се надявам да не разнасям повече от седмица торбичките.. Ще си направя джоб като на кенгуро, че да ми гледа народа карантиите като си разхождам бебето Simple Smile)))
Antri  хубаво е че си по добре  но какво ти казват? Сега органите ти са за хистология ли? След това ли ще ти кажат дали ще минаваш лъче терапия?Моите бяха чисти хистологията беше екстра но лъчето е за всеки случай ooooh! А сега само чакам да мине тази терапия и още две седмици за да започна сексааааааа Embarassed   от 6 месеца съм на сухо #Crazy  айде чао за сега  bouquet
Гена.. ай, чакай че за секса прочетох първо, и се унесох в мечти.. та.. дам, мат'риала е за хистология, като цяло Славчев не мисли да ме праща на лъче, ама ще видим.. Както каза днес- "то едно малко такова, туморче", обясняваше на другия ми оператор защо мисли да ми спести терапията..

И една хубава новина - ще ставам леляяяя:)) Сестричката ми се обади, че е бременна - помните ли, като ви казах, че си имама достатъчно братя и сестри да си направим котило, ко ще и аз да нямам повече чавета:))) Почват да изпълняват мисията:)))

Това от мен за днес, отивам да щурмивам коридорите, че не ме свърта:)

И тук искам да попитам ако на някоя от вас се е наложило да режат горната част на влагалището моля да ми пише. Имам някои въпроси. Благодаря.

На мен ми изрязох а горна част на влагалището, Славчев каза, че го е доизградил - каквото и да означава това.. Надали сега ще мога да съм ти от полза, но като си взема епикризата ще имам повечко информация Simple Smile

Последна редакция: чт, 11 апр 2013, 11:50 от Antri

# 111
  • София
Antri, Много се радвам  за всички  добри новини при теб !  Peace Hug Hug Hug Честито ,че ще ставаш  леля !   bouquet

Щом  утре ще  те  пуснат да си ходиш  вкъщи  ,вероятно всичко е  ОК , само дето  не  разбрах защо  и теб като варненските момичета  ,толкова време   ще  те държат с  катетър ?  newsm78 Щом  ходиш  и  не  те свърта  ,защо  ти е катетър  ,проблем ли  има нещо  или? Rolling Eyes

Прегръдки !  Hug

# 112
Честно казано никой не ми отговаря на този въпрос, казват, че операцията ми е била много обширна, и затова няма да ми махат катетъра.. Да отбележа, че е такъв, като дренаж, та поне неприятното усещане го няма.. Хахахах, странна работа, дупката в корема е по-приятно усещане  Crazy, ама си е така ..

# 113
  • София
  Как  като дренаж , нали дренажа  си е отделно ?  В смисъл  има  около  2см.  разрез  и там е тръбичката  на дренажа  .  Искаш да кажеш  ,че  самият  катетър не  ти е поставен в  уретрата  ,  а  влиза през разрез на корема  ,така  ли  ?  newsm78  Странно...... Thinking  А  още  ли си с дренаж ?

# 114
Здравейте мацки:)  По повод дренажите...аз бях с два и два катетъра единият пубисен който махат в болницата с дренажите и вторият катетър излиза от корема с който аз също се прибрах и ми го махнаха на десетият ден след  операцията и  тренировки в къщи. Само си представете как ме изписаха с бебе в едната ръка а в другата торбичка в която големият ми син който е на 5г. потърси изненада  Shocked Та си го носех в торбичка ръката плътно в джоба и никой не разбра само дето изгоних фотографа.      Laughing   Antri  рязан ли ти е пикочният мехур? Моят да и не знам защо но  ми се счу че май от там е взимано за пластиката на влагалището но не съм сигурна така че не ми се смейте:)  Иначе до колкото  знам никъде не съм имала разсейки.Много хубаво е че си добре и ще те изписват  Hug  Колко е голямо бебето ти?Simple Smile

# 115
  Как  като дренаж , нали дренажа  си е отделно ?  В смисъл  има  около  2см.  разрез  и там е тръбичката  на дренажа  .  Искаш да кажеш  ,че  самият  катетър не  ти е поставен в  уретрата  ,  а  влиза през разрез на корема  ,така  ли  ?  newsm78  Странно...... Thinking  А  още  ли си с дренаж ?
Именно - имам два разреза от едната страна, единият  пикочния мехур, другия.. не знам къде, и един от другата страна. Не са ми махнали още дренажите, още тече по малко матриал от тях, сигурно утре сутрин или довечера..

Здравейте мацки:)  По повод дренажите...аз бях с два и два катетъра единият пубисен който махат в болницата с дренажите и вторият катетър излиза от корема с който аз също се прибрах и ми го махнаха на десетият ден след  операцията и  тренировки в къщи. Само си представете как ме изписаха с бебе в едната ръка а в другата торбичка в която големият ми син който е на 5г. потърси изненада  Shocked Та си го носех в торбичка ръката плътно в джоба и никой не разбра само дето изгоних фотографа.      Laughing   Antri  рязан ли ти е пикочният мехур? Моят да и не знам защо но  ми се счу че май от там е взимано за пластиката на влагалището но не съм сигурна така че не ми се смейте:)  Иначе до колкото  знам никъде не съм имала разсейки.Много хубаво е че си добре и ще те изписват  Hug  Колко е голямо бебето ти?Simple Smile

Гена, не знам дали са ми рязали мехура  Grinning Аз направо нищо не знам още, на части разбирам какво са ми махали, какво са ми оставяли, акушерките нямат право да обсъждат информация за операцията, а Славчев не е от сладкодумните:)) Като си взема епикризата чак ще разбера какво точно са ми махнали:)
Бебката направи три месеца, по-долу ще копна историята, че сега чак виждам как съм влетяла тук без предисловие, писах преди това в друга тема.. Да отбележа, че песимизма от писанията ден след хистологията отдавна ми отмина, ама не ми се пише същата история наново  Embarassed

Скрит текст:
Е, дойде ми времето вместо само да чета, и аз да драсна някой ред в тази тема.. Не съм очаквала, че ще търся опора и съчувствие от непознати, но истината е, че пред най-близките си се опитвам да съм достатъчно силна, че и те да повярват в силата ми.. а тя от вчера все едно се стапя..
Историята ми не е просто за рака, а за избора, за онзи важен момент, в който от решението ти
зависи не само твоя, а и нечий друг живот - с влучая този на дъщеря ми..

При стандартните изследвания по време на бременноста ми, откриха раничкана шийката на матката, и след цитонамазка се установи група 3Б по Папаниколау.. Яд ме е, и плача от бяс само като си спомня, че преди поне десет години една изключително ерудирана и препоръчвана лекарка - д-р Ралчева, видя тази раничка, но тогава не предприехме нищо.. Смътно си спомням, че препоръчваше на нераждали жени да не се правят никакви процедури, тъй като рисковече за фертилитета им не са за подценяване.. Сигурно ми е препоръчала редовно да се преглеждам, но и идея не получих за това какво, аджеба, е раничка.. Представях си, с лаишката си осемнайсет годишна психика, че просто в резултат на по-грубичъкк сексуален акт, нещо се е разранило..

Минало- бешело, глупава- патя си.. Биопсията в майчн дом показа карцином ин ситу, и от няколко места ми беше препоръчана конизация, за да се направи по-обстоен преглед на образуванието.. Тъй като самата процедура, колкото и да се води минимална, е някаква интервенция, аз се запънах, и призовах майчинското си чувство - все пак първа бременност, изключително силно желана, на 30 години.. Ако се беше случило нещо с бебка, нямаше да си го простя. Почнах да си търся специалист на моя акъл, и , благодаря на бога, попаднах на доц. Славчев от Майчин дом. Изслуша ме, взе присърце основанията ми, и прие да следи отблизо бременността ми, за да може да се реагира на всяко едно развитие на гадинката, и ако трябва да вадим преждевременно бебка.. Това бяха шестте най-спокойни и щастливи месеци в живода ми /"откритието" беше направено в трети месец/, имах страхотна работа, мърдащо тумбаче, разкошен мъж и лекар, на който бих поверила и живота си.. Държа да отбележа, че бях изключително спокойна - и майка ми, и нейната сестра, са имали сходен проблем, който е бил решен с конизация - и двете са живи, здрави и до мен, знаех, че ако не се развие, след като е открит навреме, се лекува на 100 процента. Доц. Славчев прие спокойствието ми, и го уплътни с постоянни прегледи.

По време на цялата бременност цитонамазките ми не мърдаха - седяха си на 3Б, което ми даваше допълнително спокойствие. Дори предвиденото преждевременно раждане не се наложи - образуванието се разширяваше, но не се задълбочаваше, така че три седмици преди термина си родих манекенче 3.500 на 50 см. - най-красивото жабче в целия свят:))) Доц. Славчев води раждането ми /изключителен жест от негова страна, тъй като той рядко води "прости" операции, като секциото/, и при огледа на лимфните възли не откри уголемени такива - отново признак, че нещата са под контрол.. Запознах се с Иринка, изписахме се, и месец-два след раждането - отново при доцента, все пак конизациото трябваше да се направи..

И сега вече стана гадно - след раждането цитото скочи на 4, раничката стигна почти до матката, и се наложи конизация на доста голяям участък.. Понесох много трудно процедурата - упойката ме пусна, имах страхотни болки, след нея цяла седмица не можех да стана от главоболие.. Кърмех, но заради дискомфорта и лекарствата за глава, само се цедях, бебка мина на АМ, кърмата малко по малко спря.. Как да е, си мисля, забравя се лошото, нали после ще сме добре.. Ама мамма пак изтегли късата клечка - вчера си взех хистологията, инситуту си е порастнало до сквамозен карцином  newsm45. Заключение - за радикална оперативна интервенция.

И така. След седмица ще ми отстранят матката, като вече само се надявам да не е стигнала гадинката до яйчниците, че жена без яйчник.. не е добре.. Плача си вкъщи с бебка - тя пък по чудо е тихичка днес, не тормози майка си.. Страх ме е- твърде скоро ми бяха предните операции.. И искам вече само едно - да знам, че съм направила правилният избор. Че живота на дъщеря ми ще струва само част от моето здраве, а не и моят живот..

Дълго стана, съжалявам, но пишейки се успокоявам.. Искам да преборя рака, искам да се радвам на дъщеря си - явно ще ми е единствена.. Сега чак осъзнавам колко много може да е малкото, и колко важно- ежеднвното.

ПРАВЕТЕ СИ ЦИТОНАМАЗКИТЕ, ЖЕНИ, ДЕВОЙКИ, МАЙЧЕТА, ТЕ СПАСЯВАТ НЕ САМО ВАШИЯТ ЖИВОТ!

# 116
zizivozi,всеки човек(мъж или жена)с онкологична диагноза има право на Телк!  Телк над 50%(а при онкологичните дават най-малко 50%)се взима инвалидна пенсия,която не е никак малка.Разбира се,че по-добре здрави и без тази пенсия,но защо да не я взимаш,след като имаш право.Все пак ако си купуваш разни добавки,трябват пари,защото всичко е много скъпо!

# 117
zizivozi,всеки човек(мъж или жена)с онкологична диагноза има право на Телк!  Телк над 50%(а при онкологичните дават най-малко 50%)се взима инвалидна пенсия,която не е никак малка.Разбира се,че по-добре здрави и без тази пенсия,но защо да не я взимаш,след като имаш право.Все пак ако си купуваш разни добавки,трябват пари,защото всичко е много скъпо!

То и тази посока на нещата е интересна.. От личния ли да тръгна по пътя? И дали има значение, че съм в болничен по майчинство, да не би заради едното да ми секнат другото.. Покрай болничния не плащам нищо около операцията, но пък и нов болничен не ми се полага.. Офф, то май са малко по-сложни при мен нещата, я да почета малко по темата..

# 118
Не знам как стоят нещата при теб,щом си по майчинство,но мисля,че едното няма нищо общо с другото ThinkingИначе,ако работше,знам,че дават 6м.болнични.Сега е времето да си подадеш документите за пенсия!Или личния,или от онколокогията,в която ще се водиш на отчет оттук-нататък.Сега вече след такава операция,няма да плащаш такса на личния ти лекар,освободена си от такава,държавата ще ти плаща здравните осигуровки,както и ако ти се наложи да лежиш в болница,не плащаш за престоя.Има още ред други"придобивки",с които се сдобиваш(освен диагнозата) ooooh!

# 119
http://www.cil.bg/userfiles/library/kak_kude/pensii_invalidnost.pdf
прочети тук,има доста информация

Общи условия

Активация на акаунт