Хистеректомията - въпроси , отговори , коментари .

• 181 332
  • 727
  •   1
Отговори
# 120
Момичета, тъй като обичам бързо да откривам нещата, които ме касаят, ето проведеният току-що разговор с Асоциация на пациентите с онкологични заболявания. Понеже не ми се преразказва, ще го копна, надявам се инфото да е полезно и за други:)
 П.С. - Ще поскрия малко чаршафа, тъй като долното се отнася за онкологични заболявания, за другите е по други параграфи..

Скрит текст:
[15:32:28] antri: Здравейте, вероятно Вие ще можете да ми помогнете с отговор на належащ въпрос.
Диагностицирана съм със сквамозен карцином на маточната шийка, в понеделник ми беше направена радикална хистеректомия. Доколкото раззбирам от четенето на наръчника Ви /който е много полезен/, имам право на определена група инвалидност, и на болничен. Въпроса ми възниква във връзка с болничния - родих преди три месеца, и съм в такъв в момента, може ли директно да се мине на ТЕЛК? И въобще след операцията ще се водя ли онкоболна? Благодаря предварително за обърнатото внимание!
[15:32:50] antri: Здравейте, Зелена линия 80011202! Позволих си да ви добавя като абонат. antri
[15:37:06] Зелена линия 80011202: Здравейте, да можете да минете на ТЕЛК.
[15:37:15] Зелена линия 80011202: Искайте направление от личния лекар.
[15:37:34] Зелена линия 80011202: Ето процентите инвалидност при РМШ:
[15:37:38] Зелена линия 80011202: 2. Малигнен тумор на матката или маточната шийка в първите 5 години:
2.1. при отстраняване в ранен стадий:
2.1.1. първите две години: 90 %
2.1.2. от третата до петата година: 50 - 70 %
[15:39:07 | (15:39:20 — редактирано)] Зелена линия 80011202: Изчакайте епикризата, занесете я на личния лекар, за да впише в направлението за ТЕЛК информацията.
[15:40:11] Зелена линия 80011202: А с епикризата се регистрирайте в някоя от онкологииите, за да се разгледа случая ви от онкологичен комитет и да се изясни как ще продължи лечението нататък.
[15:41:29] antri: Благодаря Ви, към момента онкокомитет взе решението за отстраняването на матката ми, но той е към Майчин дом, да разбирам ли, че трябва да ида в специализирана онкологична болница?
[15:42:11] Зелена линия 80011202: Да, защото в Майчин дом не провеждат терапии /химио или лъчетерапия/.
[15:42:29 | (15:43:34 — редактирано)] Зелена линия 80011202: СБАЛО /специализирана болница по онкология/
[15:42:31] Зелена линия 80011202: ИСУЛ
[15:42:39] Зелена линия 80011202: Болница Сердика
[15:42:58] Зелена линия 80011202: са трите варианта за химиотерапия /ако се налага/
[15:43:08] Зелена линия 80011202: обикновено предписват лъчетерапия
[15:43:17] Зелена линия 80011202: пак са три възможностите
[15:43:25] Зелена линия 80011202: СБАЛО, ИСУЛ и ТОКУДА
[15:45:03] antri: Благодаря! А има ли връзка евентуалното лечение с определянето на инвалидност? Доколкото знам, преди години е било едва ли не задължителна лъче или химиотерапия, за да получиш определена инвалидност, а лекуващият ми лекар в момента клони към. . как да го кажа, не-препоръчване на такава терапия..
[15:45:32] Зелена линия 80011202: Няма задължително лечение.
[15:45:55] Зелена линия 80011202: А диагнозата си я имате и лечението няма връзка с % инвалидност и ТЕЛК.
[15:49:00] antri: Благодаря още веднъж! Само за уверение пак да попитам - получаваното мойчинство /по болничен за момента/ не се "кара" с пенсията за инвалидност,нали? Това ми е основният проблем..
[15:59:44] Зелена линия 80011202: Не, нямат общо двете.
[16:00:15] Зелена линия 80011202: Когато имате % инвалидност не можете да взимате болнични само за диагнозата.
[16:00:38 | (16:00:44 — редактирано)] Зелена линия 80011202: Иначе за майчинство, за дете можете.
[16:01:38] antri: То за нея няма да ми трябват Simple Smile Благодаря Ви още веднъж за съдействието и за бързата рекция, желая Ви успешен и плодотворен ден:)
[16:01:47] Зелена линия 80011202: Simple Smile
Зелена линия 80011202

Последна редакция: пт, 12 апр 2013, 08:54 от Antri

# 121
Здравейте,момичета!Пожелавам ви хубав слънчев ден! Simple SmileДобре че mimito повдигна темата за инвалидната пенсия, че и аз да потърся информация!Мен ме притеснява факта, че са минали почти 5 години от моята операция и не знам дали въобще ТЕЛК ще ме хване,но ще порбвам, въпреки че тези думи като "инвалидна пенсия" никак не ми харесват Sad

# 122
Инвалидна пенсия само за онкологично заболяване ли се дава?Разбирам,че за хистеректомия заради миоматозна матка  такава пенсия не се отпуска .Така ли?

# 123
Здравейте,момичета!Пожелавам ви хубав слънчев ден! Simple SmileДобре че mimito повдигна темата за инвалидната пенсия, че и аз да потърся информация!Мен ме притеснява факта, че са минали почти 5 години от моята операция и не знам дали въобще ТЕЛК ще ме хване,но ще порбвам, въпреки че тези думи като "инвалидна пенсия" никак не ми харесват Sad
Мила, според информацията, която са ми пратили, имаш право на тази временна инвалидност 2+3 години, което в твоя случай вече е пропусната полза Sad Да речем, че е за добро, де - доста по-трудно се намира работа с такъв ТЕЛК, аз ще го взема предимно защото ми се припокрива с майчинството, и дори да се върна на работа, съм в една малко сиво-розова сфера   Embarassed

Инвалидна пенсия само за онкологично заболяване ли се дава?Разбирам,че за хистеректомия заради миоматозна матка  такава пенсия не се отпуска .Така ли?
Според мен и за твоята диагноза трябва да има временна нетрудоспособност /инвалидност/, но се затруднявам къде да потърся.. Порови в нета, но предварително имай предвид, че ако в зависимост от времето, минало от операцията ти, от лечението, от възрастта .. доста са факторите, инвалидността е под 50 процента - не си струва да се подлагаш на тези психически тормозещи процедури като телкове, инвалидизации и прочие..

Пък мен и днес ме оставиха в болницата Sad Славчев нейде си е бил камшиците, и не смеят да ме пуснат без него.. То и дреновете ми не са изчистили още перфе, та май така е по-добре.. Да се оплача - макар че не ми махнаха яйчниците, явно има все пак някаква хормонална прашка в организма, защото цяла нощсе потих като магаре, хич не можах да спя, и после къде от умора, къде от хормони, като ме е запраскал един рев.. Мани, мани, шест пъти се чувах с мъжа, че само"хък" да ми каже с неправилна интонация, и се разревавах   hahaha Нали ще мине, нали ще мине????

# 124
Antri,всичко ще мине,от теб зависи,не от приказки на лекари,родата,мъжът и т.н.Всичко е в главата ти,образно казано.Ако ти не се хванеш за косата и сама да се изтеглиш от дупката,няма как да стане.Лошото е зад гърба ти,сега гледай само напред! Peace
 Някой по-назад питаше за пенсия при хистеректомия-не се полага инвалидна пенсия,ако не е онкологична диагнозата.

# 125
Antri,всичко ще мине,от теб зависи,не от приказки на лекари,родата,мъжът и т.н.Всичко е в главата ти,образно казано.Ако ти не се хванеш за косата и сама да се изтеглиш от дупката,няма как да стане.Лошото е зад гърба ти,сега гледай само напред! Peace
Hug Ааа, аз не съм тръгнала да сдухвам капаците - напротив - тука имах достатъчно време да оценя втория шанс, който ми дава съдбата, и да се върна към едни позабравени мечти и планове, които почвам да ги действам още с излизането:) Трябва да богатея, че като оправят нещата със сурогатното майчинство, да осигуря на Иринка терористчета:)  Само дето се изненадах от потенето и реването за нищо, ама гледам да не му обръщам много внимание - да се надяваме, че скоро ще мине:) Мерси за подкрепата, без този форум щях да съм дооооста по неинформирана и стресирана   bouquet

# 126
Антри,питай Славчев  два месеца след операцията дали да не направиш някоя процедура физиотерапия?По назад съм писала какво са ми препоръчали.От два до шест месеца след операцията  се правят процедури заради срастванията и по- бързо зарастване на тъканите.А някъде бях чела ,че калта особено поморийската подпомага и хормоналния баланс.Но за това ако някой е по-просветен да пише,МОЛЯ!

# 127
  • София
Antri, и  аз  имах потене  като се почна  още  в болницата нощем и после продължи  и вкъщи  след и изписването ми около  10 нощи  . Много  силно потене   само нощем .Буквално  вир вода ставах и по три пъти  на нощ се преобличах. И  аз  се чудих защо  ,след като  са ми оставени  и двата  яйчника  , но явно  все пак  организма реагира на махнатия орган ,знам ли ........Но  добрата новина е ,че  това премина от само себе си .  Peace

Ти как си  ,още ли си в болницата ? Вчера писа  ,че  още си с дренажи , катетър  ,днес как  е положението ?

Hug Hug Hug

# 128
А, баш, по четири тениски на нощ сменям.. Според Славчев нямало причина при оставени яйчници да се притеснявам, ама да си пуна хормони след три месеца, зза спокойствие. Я като казах да внеса малко смях в темичката, днес успях пак да го хвана за разговорче, и ми изпълни деня с лафове тоя човек  hahaha Направо го обичам Simple Smile)
Първо по темата, която видях и в другия форум сте зачекнали - оставените яйчници и възможност за извънматочно забременяване:
"Ами аз сега.. таковата.. да се пазя ли след операцията, има ли опасност да забременея  Embarassed"
"Начиииии.. ако това станееее.. веднага при мене идваш - ще си медицински куриоз и ще напишем книга.."  newsm62
На въпросите ми за екстремни спортове:
"Докторе, а сега, след операцията, ще мога ли да скачам с бънджи?'
"Ми де да знам, някои хора ги е страх, няма как да знам дали можеш..." Simple Smile)
И като се заинтересувах  какаво точно е правил 4.5 часа"
"Ае, докторе, какво точно сте ми махнали, че нещо за апендектомия чух..?!? Нещо възпален, увеличен апендикс ли имаше, какво..?"
"Ми махнах го апендикса, дам.. не го обичам тоя орган, не ти трябва, пък тъй тъй отварям.."

hahaha Направо ми направи на смях целия ден Simple Smile

Джеси, тука съм още, текат ми разни неща от единия дренаж, та не ме пускат, ама инак съм вече във форма - и бебка ми идва на гости тия два дни, ям като разпрана, само една биричка на тераската ми липсва да изпия, и на човек ще замязам  Laughing

# 129
Значи не съм си въобразявала  Shocked

След операцията около месец - два постоянно ми ставаше изведнъж много топло и все исках да отварям прозорците и да си вея с нещо. Ама ужас беше. Всички ме гледаха странно и все ме питаха дали е сигурно, че имам още яйчници  Joy
Едно горещо ми ставаше, а на другите им беше студено  newsm78 и все не им вярвах. Сещам се как седим в любимата ни кръчмичка и вече не ми стига въздуха и си вея ли вея с менюто ,цяла нощ  Laughing

Явно има все пак някакъв хормонален шок за тялото въпреки, че имаме яйчници.

За ТЕЛКа, аз мисля този месец да започна процедурата. Та да видим какво ще стане. Ще започна с личната ми лекарка. После ще пиша реда тук.

Онзи ден бях при удолог, дето ме карахте да отида Simple Smile Човека каза, че всичко е нормално като развитие. Проблемите с пикочния мехур се появяват когато операцията е по-обширна и се режат повече тъкани в областта. Та за това и при нас било така.
Чувствителност ще се появи. Каза да си увелича Калимина от 2 на 3 таблетки и след месец може да направим измерване на струята за да видим дали ми повлиява добре.
Мисля, че няма да имам нужда, сякаш имам някакви усещания тези дни.
Прегледа бъбреците с ехограф. Най-интересното е, че не ми взе пари, а отидох на частно. Добър човек е май Simple Smile

# 130
Забравих да споделя още нещо.

Когато се изморя повечко забелязах, че имам съвсем лек проблем с говора. Езика ми сякаш се схваща лекичко и не мога да казвам чисто буква "Р" примерно. Много е леко това, аз го усещам все пак и ми е трудно да говоря така.
Чудех се на какво може да се дължи. И тая умора....нещо ужасно е, вие ми се свят сякаш съм пияна.  #Crazy

PS// Към хормоналните проблеми мога да добавя и това, че след операцията ми излизат доста пъпки  Crazy по лицето и раменете. Ужас е.

# 131
Здравейте мацки!  food010  Как сте? Ю.Николова  кога е била твоята операция?Аз имам проблеми с пикочният мехур и вече имам чувството че ще са вечни Sad   За топлите вълни докторката в едната онко болница ми каза мента глог и валериан три пъти на ден като постепенно намаля дозата и така щели да минат по бързо.  Аз сега от гадната лъче се сдобих и с цистит Confusedмайната му всичко ще мине. Боли но или ще свикна или ще спре да боли Rolling Eyes
Антри   когато те изпишат трябва да отидеш при личната си докторка и тя да те прати в онкото в младост 1 до метро станцията и там ще ти кажат какво да правиш. Ако се видим ще ти обясня подробно:)  Или на лични:) Чао за сега  Hug

# 132
Здравейте,момичета! Simple SmileАз може и да се повторя, но пак ще напиша по отношение на хормоните какво са ми изписвали!Първо Ризел или Климара, ползвах ги около 2 години, после минах на фитоестрогени-соя,ремифин, после известно време нищо не вземах, а сега вземам Фемовита-няма особен ефект.Топлите вълни не са толкова много и продължителни, както идват, така и си отиват-те се преживяват...Аз имам други опасения по отношение на секса-нещо не ми се получава-нямам сухота, използваме лубриканти, но пак ме боли!Шегуваме се със съпруга ми, че или на него му е пораснал или аз съм отесняла EmbarassedНе знам на какво се дължи това!Гинеколожката ми беше казала, че сигурно е било от бактериите,където ги имах, но тях вече ги няма.Изписа ми гелчета за мазане, но нищо...В предишната тема, от където се прехвърлихме тук имаше жени, които споменаваха за скъсяване на влагалището,но болката при половия акт не би трябвало да се дължи на това Sad

# 133
Влагалището може да е скъсено. Така или иначе това ще го усетите ти и мъжът ти. Но за болката не е нормално. Да не би да имаш срастване някъде там и да те боли при движенията?
С лубрикант не би трябвало да е от протриване или нещо подобно.
А да не би пък да е на психическа основа? Вече другите варианти не ги знам какви може да са.

На мен нервичките ми са толкова опнати...Направо не е истина.  Twisted Evil Много лесно избухвам и много лесно се обиждам. Не, че нямам дразнители, обаче ... вече нещо не ми се получава овладяването... Започвам си пак хомеопатичните, че да влизам в някакви релси.  #Crazy

# 134
Ха-това с нервите ми е много познато и най-малкото нещо ме ядосва,просто трябва да се стараем да сме добри и усмихнати и да се радваме на това, което имаме -деца,приятели, мъж до себе си... Simple Smile
Ю.Николова, ти какви хомеопатични взимаш?

Общи условия

Активация на акаунт