КОЗУНАЦИ 2013г. - сезон пореден, тема 2

  • 67 991
  • 739
  •   1
Отговори
# 390
  • София
  • Мнения: 2 531

Може със суха мая разбира се! Съобрази количеството на маята с указанието на пакетчето.
За 700 г брашно аз бих сложила от френската суха 11 г.

Множко ми се струва - аз меся със френската от 11 г. на 1100 брашно! newsm78 - Бих сложила пак 3/4 - ако да кажем пакетчето е горе-долу 4 чаени лъжички - бих сложила само 3!

Силви, аз така си мисля понеже нали пишат, че за козунака принципно му трябва малко повече мая отколкото за питка, поради затрудненото втасване от захарта и мазнината.

# 391
  • БГ
  • Мнения: 1 263
stefaniika, не са спаднали.Отварянето на фурната няма касателство към спадането на изделията с мая, само превтасването води до това. Спадането при рязка смяна на температурата е за химическите набухватели, ама много хора си мислят, че важи за всичко.

Благодаря, Джемма!     Hug   Явно съм изпуснала момента на превтасването - след първото втасване в машината за 1ч, тестото беше с почти удвоен обем, а след сплитането и втасването във фурната на почти 50 С, около 1ч, вече беше с утроен обем, може би трябваше по-рано да вдигна градусите и да стартирам печене, но като за първи път бива, следващият ще съм по-прецизна.   Rolling Eyes

# 392
  • Мнения: 1 874
Силви, аз така си мисля понеже нали пишат, че за козунака принципно му трябва малко повече мая отколкото за питка, поради затрудненото втасване от захарта и мазнината.

Години наред меся козунаци със френска мая от 11 гр на 1100 брашно и нямам проблем с втасването - винаги ми втасва межди 40-50 мин! Обаче по принцип винаги по-добре малко повече, от колкото малко по-малко - така, че LoveIsTheAnswer  - може и да се презастраховаш малко! Simple Smile

# 393
  • Sofia
  • Мнения: 22 562
stefaniika, както казва и Джема, отварянето на фурната не е проблем за маята, а за содата/бакпулвера.  
При теб обаче преди печенето казваш, че е тройно увеличено тестото, та тогава е трябвало обратно - да го пъхнеш на висока Т (190-200) за към 10мин. да го хване веднага силната Т - да го "запечата", така да се изразя и след това да печеш на 170-180градуса.
Обичайно второто втасване не се налага да е дори двойно, а 1и2/3 и като се сложи такова тесто на 150градуса, ще довтаса.

# 394
  • Мнения: X
За козунака със заквасена сметана:
За да съм максимално точна,спазвам точно тази последователност,описана тук  http://angellovescooking.blogspot.com/2012/04/sour-cream-easter-bread.html  ,дори и мазнината се прибавя преди брашносто,което ме учуди.Всъщност то всичко ей така се изсипва вътре.Вие говорите за добавяне на мазнината след омесване....виждам ,че има няколко варианта за приготвянето на тази рецепта. Кой е точният?

Повтарям питането.Има няколко варианта за приготвянето.Вие кой точно правите и ви се получават супер??    Още един въпрос-плънка от шоколад искам да направя.Как точно да стане това? Няма ли да изтече? Течен шоколад ли да е или...?  newsm78   chef
Милица,аз също като повечето месещи козунак добавям мазнината след първоначалното оформяне на тестото,но както се вижда от снимките на Мина и с общо замесване се е получил козунака с много конци.Също, ако не ме лъже паметта Мамето е споменавала,че е замесвала и с всичко накуп,но нека се включи да каже дали съм права.

За сметановия и аз бих сложила 1 п. суха мая от френската или от сухата Юва.

Кики,Стефанийка,чудесни са ви козунаците и изобщо на всички ви са от хубави по-хубави! Peace

Ето как сложих аз шоколад на парченца в последния козунак,който правих ,с течен не съм опитвала:

# 395
  • Там, където ме обичат
  • Мнения: 3 681
Така е, надявам се да ми дойде акълът, ама кой знае.

Иначе, момичета, да си призная, не ми се получи. Като вкус ОК, но на конци - нъц. Ама аз съм си виновна. Срам, срам, щото не съм питала всичко, затова. Сбърках с програмата. В рецептата пишеше, че се пуска за месене основната програма . И аз като погледнах програмите, че са от 1 до 16, реших, че основната е 1, та не само измеси тестото машинката, ами го и изпече.  Joy Joy Joy
Е, наложи се да мушна тавичката на хлебопекарната във фурната, за да ми се получи сладкото хлебче, ама вече беше операция по спасяване на продуктите.
Но иначе стана вкусен.

Та следва въпросът, кой номер програма да пусна, така че само да меси, без да пече. Имам Мулинекс, с 16 програми.

# 396
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Нямаш ли упътване? Дано се включи някой с Мулинекс, напиши моделът кой е.

# 397
  • БГ
  • Мнения: 1 263
Morena, благодаря за съвета, непременно ще следя тестото по-често следващия път!   bouquet 

еликсир, благодаря за оценката и идеята с парченца шоколад, в комбинация с мандарината вярвам се получава нещо изключително!   Peace

# 398
  • Мнения: 7 779
Та следва въпросът, кой номер програма да пусна, така че само да меси, без да пече. Имам Мулинекс, с 16 програми.
ти ще поискаш машината да ти сплете и козунака  Joy
използвай програмата , но без печене.  идеята е машината да те замести в месенето. та в този смисъл избери програма която меси и втасва. ако искаш да е с 2 втасвания едното да бъде в машината. ако искаш с 1 тогава вадиш тестото след месенето. оставяш го да се "съвземе" от въртенето (да се отпусне) , усукваш и сплиташ.  поставяш го в съда за печене и след това във фурната, но не да се пече , а да втаса  Laughing. чак когато е втасало тогава следва да се пече.

# 399
  • Мнения: 7 779
Morena, благодаря за съвета, непременно ще следя тестото по-често следващия път!   bouquet 
не само да го следиш - трябва да си говориш с него.  Laughing

# 400
  • Мнения: 36
Така е, надявам се да ми дойде акълът, ама кой знае.

Иначе, момичета, да си призная, не ми се получи. Като вкус ОК, но на конци - нъц. Ама аз съм си виновна. Срам, срам, щото не съм питала всичко, затова. Сбърках с програмата. В рецептата пишеше, че се пуска за месене основната програма . И аз като погледнах програмите, че са от 1 до 16, реших, че основната е 1, та не само измеси тестото машинката, ами го и изпече.  Joy Joy Joy
Е, наложи се да мушна тавичката на хлебопекарната във фурната, за да ми се получи сладкото хлебче, ама вече беше операция по спасяване на продуктите.
Но иначе стана вкусен.

Та следва въпросът, кой номер програма да пусна, така че само да меси, без да пече. Имам Мулинекс, с 16 програми.

12 - тесто  Peace

# 401
  • Там, където ме обичат
  • Мнения: 3 681
Та следва въпросът, кой номер програма да пусна, така че само да меси, без да пече. Имам Мулинекс, с 16 програми.
ти ще поискаш машината да ти сплете и козунака  Joy

Как не съм се сетила. Отивам да проверя за такава програма.  Joy

marasam,
мерси, точно това търсех.

# 402
  • Мнения: 1 874
Този пък и аз "със сметана" на Еликсир! Страхотен козунак -Благодаря!

Тук се опитах да снимам конци! Mr. Green Както се очакваше с не ми се получи! Joy


Да си похваля иглата - отново точна и не съм пробвала с клечка - само изчаках температурата и толкова!

# 403
  • Мнения: 1 688
Добро утро Simple Smile пак красоти. Браво Силви!
Аз имам въпрос, тези дни най- псоле мисля да направя козунака със сметана и искам да ви питам дали пшенично универсално прашно на софия мел-
Скрит текст:
, с пепелно съдържание 0.55% или бяло тип 500 Хасковвско (едно в бяла опаковка) е по- добре newsm78 Че имам вкъщи само тези двете и Перса, но те отпада Mr. Green

# 404
  • От липите до сините камъни
  • Мнения: 246
Да споделя и аз,снощи месих козунаци от рецептата със заквасената сметана и си мисля,че е невъзможно от тази доза да излязат 3 козунака,защото на мен ми станаха много малки или аз нещо съм объркала  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт