КОЗУНАЦИ 2013г. - сезон пореден, тема 2

  • 67 997
  • 739
  •   1
Отговори
# 375
  • Мнения: 7 779
Или остави тестото в хладилника, или вече сплетеният козунак. До рано сутринта, на студено няма да превтаса, ще го довършиш сутринта, няма страшно.

Мерси много. Ама и сутринта не става, че ще ходя на работа, рано при това. Ако го оставя до следобеда?
печи го сега за да ти дойде акъла за следващия козунак  hahaha

# 376
  • Sofia
  • Мнения: 22 562
...Още един въпрос-плънка от шоколад искам да направя.Как точно да стане това? Няма ли да изтече? Течен шоколад ли да е или...?  newsm78   chef
Определено да не е течен шоколад, за да не изтече, слагай чипс/парченца шоколад.
За мазнината и аз като Джема, омесвам тестото и като приключа с брашното, започвам да добавям мазнината.
Ето го и нагледно процеса:

# 377
  • Мнения: 1 101
Значи прежалвам тестото или себе си. Ама и аз съм една, що ми трябваше точно днес да са Фащам.
Споко..аз така пекох миналата седмица..
омесих тестото вечерта...сложих го в хладилника...на другия ден преди обяд извадих и оставих на стайна температура(студеничко ни е в кухнята)да втаса...в хладилника много малко беше увеличил размера..
и пекох чак привечер..
Така че смело Peace

# 378
  • Мнения: 890
добро утро,

покрай еуфорията от красивите козуниаци, които видяхме вчера, моят въпрос остана незабелязан, та да си попитам пак Simple Smile :

имам питане относно въпросния козунак със заквасена сметана: в рецептата пише 3/4 кубче мая. може ли да се замени със суха мая и какво би било количеството? Захарта по рецепта е 160 гр, а брашното 700гр.

благодаря  Peace

# 379
  • София
  • Мнения: 2 531
добро утро,

покрай еуфорията от красивите козуниаци, които видяхме вчера, моят въпрос остана незабелязан, та да си попитам пак Simple Smile :

имам питане относно въпросния козунак със заквасена сметана: в рецептата пише 3/4 кубче мая. може ли да се замени със суха мая и какво би било количеството? Захарта по рецепта е 160 гр, а брашното 700гр.

благодаря  Peace

Може със суха мая разбира се! Съобрази количеството на маята с указанието на пакетчето.
За 700 г брашно аз бих сложила от френската суха 11 г. или 2 пакетчета Йоткер по 7 г.

# 380
  • Мнения: 890
благодаря много  Grinning

# 381
  • В една слънчева къща...
  • Мнения: 774
Аз съм пробвала с течен шоколад и не ми изтича, става също и като рендосаш твърд шоколад. Правила съм и със сладко от боровинки, като го навих на руло, а после го нарязах на филийки и ги наредих застъпвайки се в кексова форма - и тогава нищо не ми е изтекло от плънката  Peace

# 382
  • БГ
  • Мнения: 1 263
Ето ги и моите снощни козунаци със заквасена сметана, по рецепта и технология на Елексир, мноооого съм доволна, а домашните - още повече, хиляди благодарности от мен и от тях!!!     bouquet  Нямат плънка, но са със страхотен мандаринен мирис и вкус! Пекох ги около 50 мин, на горен и долен реотан, без вентилатор, като в началото Т беше 150 С, още след 15мин покрих с фолио, а към 30-тата увеличих на 170 С. Имам питане: от снимките се вижда колко се бяха надигнали по средата на печенето, защо обаче на финала изглеждат спаднали, отворих фурната 2 пъти (заради фолиото и бодването с дървено шишче), но и нямаше как, иначе рискувах да ги изгоря?   Thinking

Скрит текст:

Втасали, минути преди печенето:


 


по време на печене



готови!   bowuu



толкова много конциии  Party




# 383
  • Мнения: 1 874

Може със суха мая разбира се! Съобрази количеството на маята с указанието на пакетчето.
За 700 г брашно аз бих сложила от френската суха 11 г.

Множко ми се струва - аз меся със френската от 11 г. на 1100 брашно! newsm78 - Бих сложила пак 3/4 - ако да кажем пакетчето е горе-долу 4 чаени лъжички - бих сложила само 3!

# 384
  • Мнения: 1 874
Или остави тестото в хладилника, или вече сплетеният козунак. До рано сутринта, на студено няма да превтаса, ще го довършиш сутринта, няма страшно.

Ама това наистина ли може!? Simple Smile Досега винаги съм месила на деня, защото само тестото да ми стои в хладилника - реално не ми спестява кой зне колко, а си мислех, че само първото втасване може в хладилник! Crazy Ако знаех, че е възможно щях да си го омеся и сплета предишната вечер и сутрин само да пека! Simple Smile Ако е така - преди да се бутне във фурната - оставя ли се малко и на стайна температура!? newsm78

# 385
  • Sofia
  • Мнения: 22 562
добро утро,
моят въпрос остана незабелязан,
Не е така. Wink Я виж тук - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=711776.msg24890866#msg24890866 съвсем точна сметка съм дала.

ssiillvvyy, Кари беше писала някъде на последните старници, че е пробвала да нощува омесено тесто в хладилника, та разбира се и оплетено да втасва също може. Просто ще е с едно втасване, ако втасва оплетен.

# 386
  • Мнения: 1 874

ssiillvvyy, Кари беше писала някъде на последните старници, че е пробвала да нощува омесено тесто в хладилника, та разбира се и оплетено да втасва също може. Просто ще е с едно втасване, ако втасва оплетен.


А защо трябва да е само с 1 втасване - не може ли първо да втаса навън и после второто да е в хладилник!? newsm78

# 387
  • Мнения: 890
morena, направо съм ти проспала отговора  Embarassed. явно аз съм се зазяпала по изпечените козунаци  Laughing

# 388
  • Sofia
  • Мнения: 22 562
Силви, не че "трябва".  Wink
Просто, ако омесиш тесто и го сложиш в хладилника - там ще е 1вото втаване, а ако го сложиш оплетен, вадиш да се поотпусне малко и печеш.  
Иначе разбира се, може в хладилника да е второто втасване, както и след едно втасване в него, второто да е навън.

# 389
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
ssiillvvyy, не е препоръчително. Аз никога не охлаждам и не замразявам козуначено тесто.Някои писаха, че са го правили, аз не съм привърженик, но в снощната ситуация какво друго ѝ оставаше да направи- да хвърли тестото?

stefaniika, не са спаднали.Отварянето на фурната няма касателство към спадането на изделията с мая, само превтасването води до това. Спадането при рязка смяна на температурата е за химическите набухватели, ама много хора си мислят, че важи за всичко.

Общи условия

Активация на акаунт