КОЗУНАЦИ 2013г. - сезон пореден, тема 2

• 68 186
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
  • Балчик
miriana86, аз и предния път ти казах мнението си- след мазнината никакво брашно. Мисля, че ти направи достатъчно питки и козунаци и вече можеш да преценяваш консистенцията на тестото.

Я разкажи за козуначената питка. всъщност козунак ли ще си е или питка? Сирене ще слагаш ли? защото много ме вълнува една такава козуначена питка със сирене, на която не ми дадоха рецептата с оправданието, че била обикновена питка. А според мен беше с повече яйца и захар от обикновено, но  с по-малко от козуначено тесто, с доста масло и сирене. Намерих в нета ето тази рецепта и мисля да я пробвам, много ми допада сладко тесто със сирене:

Сладка питка

1 кг. брашно; 4 яйца; 1/2 бурканче (понастоящем кофичка ) кисело мляко; 1 пакетче мая ( която се разтваря в чаена чаша с топла вода ); 1 чаена чаша захар; 1/2 чаена чаша олио

Разбиваме яйцата, добавяме захарта, брашното и киселото мляко.... След което слагаме олиото и маята. Омесваме хубаво сместа и и я разделяме на четири части. Разстиламе всяка част и слагаме сиренце, поръсваме по-малко, увиваме парчето, за да не изпада сиренцето и след това режем парченца, за да оформим отделни топчици. Пече се на умерена фурна - 160-18- градуса около 20-30 минути и след като е готова питата мажем повърхността с масло.

Още сега отивам да я забъркам,че пак се присетих за нея. и ми потекоха лигите.

# 526
Аз съм си заплюла козеначената питка на Еликсир - http://kulinarenelixir.blogspot.com/2013/04/blog-post.html

# 527
Джемма смятам да правя твоя Традиционен и не се бях сетила за сирене.  Flutter Много обичам комбинацията сладко и сирене (палачинки, спагети или пържени филийки със захар и сирене), но брат ми държи на течен шоколад и орехи да е плънката   bouquet
Тестото за хляб и питки съм го напипала и ми е много лесно, но  за козунаци винаги излиза меко и се разкапва и то когато започна да добавям мазнината, преди това не  newsm78  По-твърдо ще се опитам този път и ще пусна снимки   bouquet

# 528
  • Балчик
Значи за традиционния съм определила 1,200 кг брашно за идеална консистенция. Peace Т.е в машината по половин доза,на всяка слагам по 600 гр брашно.

Омесих сладката питка, сега втасва. Simple Smile

Всичко, което е без солена плънка си е козунак за мен, а  никаква питка не е. Simple Smile

# 529
Аз попрочитам темата и срам не срам да покажа първия ми козунак в живота  Mr. Green
Благодаря на правилата за козунак на Дядо Хаджия и съветите в рецептите на Джемма.
Имам хлебопекарна и месих там тестото и затова ползвах рецептата на ЛуАн за КОЗУНАК В МАШИНА ЗА ХЛЯБ

Май трябваше да изчакам да изстине преди да разчупя плитката, ама пусто сърце не трае  Whistling
И снимкиии:
Скрит текст:
преди
след 1:
след 2:
след 3:

# 530
  • тук
Аз попрочитам темата и срам не срам да покажа първия ми козунак в живота  Mr. Green
Благодаря на правилата за козунак на Дядо Хаджия и съветите в рецептите на Джемма.
Имам хлебопекарна и месих там тестото и затова ползвах рецептата на ЛуАн за КОЗУНАК В МАШИНА ЗА ХЛЯБ

Май трябваше да изчакам да изстине преди да разчупя плитката, ама пусто сърце не трае  Whistling
И снимкиии:
Скрит текст:
преди
след 1:
след 2:
след 3:

е, какъв срам  newsm78 супер си е козунакът! майсторите тук може да намерят недостатъци, но ан мен ми се вижда идеален, особено за първи; аз колко теста съм изхвърляла, докато стане за ядене   chef

# 531
  • София
mgamisheva, изключителна майсторска плетеница, трудно ми е да повярвам, че това ти е първия козунак, чудесен е!

# 532
Явно късмета на начинаещия Simple Smile
Гледах някакви клипчета от първа страница за плетеницата.
До сега само питки съм правила за погача на новородено (и то 3-4 макс), но тях си ги меся на ръка.

Шанса за Великден да се изложа е огромен  Mr. Green

Много ви благодаря   bouquet

# 533
  • Балчик
mgamisheva, хубави козунаци. Перфектна плетка, която се е развалила заради недовтасване, но вътре са на конци, добре изглеждат. Peace 

# 534
  • Балчик
Питката стана убийствена- сладка, мекичка душичка, ароматна, вкусна, пълна с конци. Хем не я мазах с масло, защото нямах, с него ще е още по-хубава. Който харесва сладко тесто със сирене я препоръчвам.

# 535
Охххх защо влязох, трябваше да закуся първо  #Crazy
Чудна пита!
Бурканчето кисело мляко от 500мл ли е?

# 536
  • При децата ми

И снимкиии:
Скрит текст:
преди
след 1:
след 2:
след 3:

Поздравления! Simple Smile Изглеждат страхотно, като за първи опит! Можеш ли да дадеш линк за плетката?

# 537
Невероятни са ти козунаците . Всички сте толкова заразителни ,че трябва първо да закуся преди да отворя файла. За днес съм решила да направя козунака на Еликсир в машината - дано се получи .Само не знам как ще преценя времето за сплитане . В кой момент от праграмата е?
Но твърдо съм решила да пробвам.Стискайте ми палци.Ако не се изложа ще показвам снимки .

# 538
  • Sofia
Hrispa76, в 1я пост на темата има линкове и за плетки. Ето например.

galena1983
, след 1вото втасване се плете тестото. Не е момент от програма на машината, защото не са печени в нея. Ако искаш да печеш в машината, трябва да го (сплитането) направиш преди печенето (кога точно е то, зависи от твоя модел машина).

Джема, мерсаж за тази сладко-солена питка. Simple Smile  Смятам да я пробвам тези дни.

# 539
Благодаря , ще следя машината .Лошото е че съм загубила упътването и не знам кога започва цикъла на пичене.Ако някой има Таурус машина и знае ,нека ми каже.

Общи условия

Активация на акаунт