КОЗУНАЦИ 2013г. - сезон пореден, тема 2

  • 67 941
  • 739
  •   1
Отговори
# 60
  • София
  • Мнения: 12 216
Здравейте прекрасни!
Бях днес на пазар и пред очите ми излезе едно брашно, което аз не бях виждала до този момент. Веднага беше грабнато на количество  Mr. Green за евентуалните козунаци, които ще се правят по Великден. Та, да ви споделя и после моля, вие на мен, ако сте го ползвали, италианско е: FARINA DI GRANO TENERO TIPO "00" consigliata per  CREME e TORTE , superfine soft wheat flour. Дано да е добро, от него ще  меся. Поне на етикета пише, че е супер....ама....знае ли човек...

# 61
  • София
  • Мнения: 12 216
Не обичам подстрекателитееее Sad Козунакът със сметана е на първо втасване. Правилите го ориентировъчно ще кажат ли колко козунака излизат - 2 правоъгълни? 1 кръгъл (долната част на тава за печене от едно време) newsm78
При мен излезна един кръгъл /тортена форма  около 24 см/ и един правоъгълен /малка форма/.

# 62
  • Мнения: 7 779
Не обичам подстрекателитееее Sad Козунакът със сметана е на първо втасване. Правилите го ориентировъчно ще кажат ли колко козунака излизат - 2 правоъгълни? 1 кръгъл (долната част на тава за печене от едно време) newsm78
кажи колко голями са ти съдовете де  Laughing

# 63
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
marche14, хубаво е брашното. Peace

Ето какво знам аз за италианските брашна

farina di grano tenere (triticum aestivum)-брашно от меки сортове пшеница


farina di grano duro (triticum turgidum durum)- брашно от твърда пшеница


farina di segale (secale cereale)- ръжено брашно

Номерацията върви така- тип 00 ,тип0, тип1, тип2

Тип 00 е най-финото брашно от вътрешната част на зърното. Количеството на минералните вещества в нея е 0.55 %.Колкото е по-голямо това съдържание, толкова брашното е по-некачествено. Тип о има 0.65 %, тип 1- 0,80 % и тип 2 - 0.95. не коментирам пълнозърнестото- там е 100 %.
обикновено на италианските брашна е написано и съдържанието на белтъчини. За козунаци, панетонета е добре да е между 13 и 15%. За хляб и пица - 10.5-11% Под 10 е за крекери, бисквити и т.н
За хубаво печиво- тип 00 и белтъчно съдържание поне 10.5%.

Най-силното брашно е манитоба, но то често се смесва с друго по-слабо,за да се подсили слабото, неговото белтъчно съдържание е около 21 % и изисква много дълго време за втасване. Точно такова подсилено го ползват за торти и панетонета.

А сподели цената на това брашно, на мен ми идваше скъпо италианското и затова само веднъж съм го ползвала- за пица.


Последна редакция: чт, 28 мар 2013, 21:26 от Джемма

# 64
  • София
  • Мнения: 3 249
Не обичам подстрекателитееее Sad Козунакът със сметана е на първо втасване. Правилите го ориентировъчно ще кажат ли колко козунака излизат - 2 правоъгълни? 1 кръгъл (долната част на тава за печене от едно време) newsm78
кажи колко голями са ти съдовете де  Laughing
стандартна правоъгълна форма за кекс и долна част на ел. тенджера от едно време Mr. Green Искай блондинка да ти обясни нещо качествено hahaha

# 65
  • София
  • Мнения: 12 216
marche14, хубаво е брашното. Peace
Тип 00 е най-финото брашно от вътрешната част на зърното.
А сподели цената на това брашно, на мен ми идваше скъпо италианското и затова само веднъж съм го ползвала- за пица.
Ох, точно теб те чаках!  Hug Награбих 5 кг от Метро. Всичко което си изписала е едно към едно, което пише на етикета. Много знаеш, бре жена..... newsm51. За съжаление е скъпичко, около 3 лв за килограм, ама аз се прежалих. Да знаеш има много, никой не го купува, що ли .....ще го пробвам задължително. Благодаря ти!  Hug
пп има си и за пица в други пакети. Точна си!!!!!!

# 66
  • Мнения: 1 486
И аз да се включа с мнение за козунака със сметана-наистина стана разкошен,на конци...
При положение,че всичките ми продукти бяха студени,изкарах всичко от хладилника и директно в машината...направо не е за вярване,че се получи ooooh!
Аз също увеличих захарта.Обаче  направих само  един голям и се изпече по трудно,като долната кора доста се препече и съответно ще има поправителен  Wink
Така,че не правете като мен Naughty

# 67
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
marche14,  Hug преди доста години четох Карина в Кукинг.нет. Тя живее в Италия доколкото разбрах, споделяше рецепти за хлябове, фокачи, чаабати, пици и обясняваше на дълго и широко за тяхното брашно. Много ми допадат рецептите ѝ, а снимките на перфектните хлябове ме караха да чета и търся инфо как да се доближа и аз до този резултат. Simple Smile Та четенето му е майката. Simple Smile

Дааа, цената и аз си спомням, че беше височка,точно в Метро съм го взимала и аз моето.

# 68
  • София
  • Мнения: 2 531
Нямам козунак да показвам /в момента/, но се наслаждавам на темата и Вашите снимки и обилно слюноотделям!

Вчера се сдобих с тази фамозна формичка за козунак

# 69
  • София
  • Мнения: 3 249
Да докладвам - излязоха 3 не много големи в стандартна правоъгълна форма за кекс. Вторият път по-бавно ми втасаха, но туй да е кусура. В 12.30 бяха готови Rolling Eyes Снимки - довечера...или сега от телефона, на този, който донесох "висящ" в офиса Mr. Green

# 70
  • гр. Пловдив
  • Мнения: 711
Да попитам след печенето на козунака как се процедира? Знам, че се изваждат от тавата и се завиват в кърпа до пълното им изстиване. НО ако са печени в хартиени форми? Изваждат ли се от тях?  newsm78

# 71
  • Sofia
  • Мнения: 22 555
В хартиена форма не съм пекла козунак, но пък иначе никога не съм завивала извадени от фурната каквото и да било печива. Изчаквам да изстинат и тогава завивам в кърпа и найлонов плик, до 3и ден максимум са свършили, та нямам оплаквания за състоянието на козунака за това време.  Само в кърпа ми изсъхват.
В хартиената форма според мен пак ще се овлажнят малко или много.  Thinking

# 72
  • Мнения: 1 874
Вчера ходих до Джъмбо - това на България(София) - ми няма и помен от хартиена форма за козунак - само едни мънички като за малки кифли! Всичките сте ги изкупили! Crossing Arms Mr. Green Здраве да е - спестих някой лев - ще си карам в старите тавички! Simple Smile


Да питам и аз сега - има ли някой дето се мори в обикновенна фурна на горен и долен реотон като мене!? Моята фурна няма функция само долен с вентилатор - имам само горен с вентилатор(макар и аз да не знам защо ми е!? newsm78 Whistling Thinking)Аз си пека на долен и горен само между 180 и 190 градуса! Вие на колко градуса бихте пекли в обикновена фурна!?

# 73
  • Sofia
  • Мнения: 22 555
Силви, аз преди да се сетя да пробвам долния с вентилатор, печах дълги години на горен и долен - на 170-180 градуса.
Пък горен с вентилатор обичайно пускам за малко накрая на печенето на ястия, когато искам да ми се изпари вода или месото да хване хубава коричка.

# 74
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Когато нямах вентилаторна фурна и аз пекох на 180 градуса, покривах с фолио и проверявах с дървено шишче. Печенето отнемаше около 40-50 минути.

Общи условия

Активация на акаунт