КОЗУНАЦИ 2013г. - сезон пореден, тема 2

  • 68 033
  • 739
  •   1
Отговори
# 75
  • София
  • Мнения: 12 217
Вчера от Метро купих алуминиеви форми, като за световно, по- малко не продават. Ако прегорят в тях моите козунаци, ША ви удуша. Който поиска - пращам.....ами те са 100 бр. newsm78  Mr. Green

# 76
  • Мнения: 22 867

Вие на колко градуса бихте пекли в обикновена фурна!?

Печката ми е старичка, но фурната е чудесна. Пека на 180 град на горен и долен реотан. Peace

И, понеже ме хвана мързелът, куличики за гражданки (така ги нарича една баба Grinning), а иначе РУСКИ ГРАДСКИ КУЛИЧ. Ако някой реши да пробва, внимавайте с брашното, много е даденото количество, или пък яйцата, които ползвам са малки...... Тестото е като за олади, налива се с лъжица в гнездата. Днес правих половин доза с 140 гр брашно, но май с по-малко количество е по-добре, стават много нежни, днес се получиха леко по-плътни, но пак вкусни. Heart Eyes Пекох като мъфинки за по-бързо, иначе си става и голям кулич, източника е под рецептата, има доста снимки.Peace




# 77
  • Мнения: 57
Такааа, малко болна и ви поизпуснах, но успях да наваксам. Малко каша ми стана в главата. Гледам сега хвалите козунака със сметана... И да ви поздравя за козунаците които сте направили до сега - не спирам да слюнкоотделям   chef

# 78
  • Мнения: 21
Записвам се да ви следя и ще ви покажа миналогодишния ми козунак

# 79
  • Мнения: 891
здравейте,
и аз ви следя от миналия Великден, защото съм начинаеща "месачка" с домашна фурна  Mr. Green
аз до сега съм правила само един козунах от блога на elexir и едни козуначени кифлички по рецепта от първа страница. козунакът не ми се получи, но кифличките са сполучливи и ги правих няколко пъти вече.
хубавото поне е, че всичко се изяжда  Grinning
сега пак започвам опитите за хубав, ароматен козунак.
гледам коментирате този със сметана. имам вкъщи една кофичка и ще го пробвам утре. дано се получи  Peace

# 80
  • В една слънчева къща...
  • Мнения: 774
Аз пък да кажа, че имам малко стар и твърд козунак /както казах стана като тухличка на другия ден/ и мисля да го направя на козуначен щрудел - с прясно мляко, захар, ябълки и канела - "да не ходи зян"  Laughing

# 81
  • Мнения: 891
аз от стария козунак правя скалички. всяка година Simple Smile
ето я рецептата:
"СКАЛИЧКИ"

Продукти:1/2 кг.изпръхнал  козунак,1 пакетче/125гр./масло,1 ч.ч захар/по възможност пудра/,50мл. ром ,вермут или коняк/.
Козунакът се надробява на ситно и се добавят алкохола,разтопеното масло и захарта.Разбърква се до получаване на еднородна смес.Може да се прибавят едро счукани орехи.Правят се скалички.Подреждат се в тавичка и се заливат с разтопен шоколад.Изстудяват се 10-15 мин. в хладилник.

аз добавям и какао в сместа. стават чудни  Peace

# 82
  • Sofia
  • Мнения: 22 565
Ух, tany3dj, как изкушаващо звучи това... аз и за кремкарамеления сладкиш с козунак все си мечтая, но у нас никога не е изостава козунак, та да го оползотворя в нещо подобно.  ooooh!

# 83
  • Мнения: 8 405
Здравейте прекрасни!
Бях днес на пазар и пред очите ми излезе едно брашно, което аз не бях виждала до този момент. Веднага беше грабнато на количество  Mr. Green за евентуалните козунаци, които ще се правят по Великден. Та, да ви споделя и после моля, вие на мен, ако сте го ползвали, италианско е: FARINA DI GRANO TENERO TIPO "00" consigliata per  CREME e TORTE , superfine soft wheat flour. Дано да е добро, от него ще  меся. Поне на етикета пише, че е супер....ама....знае ли човек...

Марче, Джемма ти е писала, но да се включа и аз. Ползвала съм такова брашно, точно от Метро го бях купила и аз. Много е хубаво. Отдавна беше, може би има 4-5 години, ползвах го за кекс. Peace

# 84
  • Мнения: 1 874
Когато нямах вентилаторна фурна и аз пекох на 180 градуса, покривах с фолио и проверявах с дървено шишче. Печенето отнемаше около 40-50 минути.

Е щом Джемма, Morena, labrex са ми отговорили, че и те са пекли на тази температура - продължавам да действам по същия начин! Grinning Благодаря Ви!  bouquet

Всъщност тя моята печка не е стара - Електролукс е и е сравнително нова, но мъжа ми си я е купувал сам в ергенските си години и изобщо не й е гледал функциите. Заварих я още с найлона по вратата - неизползвана и няма да ме огрее да си купим нова скоро Mr. Green - ще трябва да си се мъча с нея и да продължа да се оплаквам също! Wink

LoveIsTheAnswer - това със скаличките звучи страхотно, но от къде ще търся изсъхнал козунак!? newsm78

# 85
  • Мнения: 7 779
Е щом Джемма, Morena, labrex са ми отговорили, че и те са пекли на тази температура - продължавам да действам по същия начин! Grinning Благодаря Ви!  bouquet
LoveIsTheAnswer - това със скаличките звучи страхотно, но от къде ще търся изсъхнал козунак!? newsm78
купи си козунак и го остави да изсъхне. Joy
температурата на печене е според спецификацията на фурната. при мен е максимум до 160 градуса. над тази температура ще ям негърски козунак  Joy

# 86
  • Пловдив
  • Мнения: 2 103
Снощи пекох козунака със сметана на Елексир. Рецептата е много лесна. Нищо не съм затопляла или отделяла. Слажих всичко във хлубопекарната, както е по рецептата. Получиха ми се добре. Категорично тази рецепта ще ползвам за Великден. Единствено промених захарта от 150 гр. на 200 гр., че ги харесвам по-сладички. Мислех че няма да ми втасат добре, но с малко по-дълго втасване станаха перфектни.
При мен това с печенето на долен реотан + вентилатор не става. Нямам такава опция на фурната ми. Но с помоща на термо иглата се справям.
Като ползвате хартиените форми за козунаци. Слагате ли всичко във друг съд?  newsm78

# 87
  • София
  • Мнения: 12 217
Марче, Джемма ти е писала, но да се включа и аз. Ползвала съм такова брашно, точно от Метро го бях купила и аз. Много е хубаво. Отдавна беше, може би има 4-5 години, ползвах го за кекс. Peace
Fortuna, благодаря ти. Hug Днес си купих още няколко пакета, да не се свърши  Mr. Green ама , другарки мили има още много, така че.... и съм ви излъгала за цената, не е три лв , а е две и нещо. Изтрещях окончателно, дали няма да зареждам съседната сладкарница  newsm78

# 88
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Здравейте, ето и моят пробен козунак със стафиди от днес. Малко се изложих с изваждането от формата Blush



Сега го сложих да изстива върху решетката, може ли да ми кажете за да се запази мек после като изстине как да го съхраня до утре?

# 89
  • София
  • Мнения: 12 217
Здравейте, ето и моят пробен козунак със стафиди от днес. Малко се изложих с изваждането от формата Blush
Сега го сложих да изстива върху решетката, може ли да ми кажете за да се запази мек после като изстине как да го съхраня до утре?
Когато е студен, го сложи в найлонов плик с нарязана ябълка. Поне така пише по книжките.  Hug
Чудесен е!!

Общи условия

Активация на акаунт