КОЗУНАЦИ 2013г. - сезон пореден, тема 2

  • 67 978
  • 739
  •   1
Отговори
# 510
  • София
  • Мнения: 8 499
Ъъъъъъъ ... ама ще се преселваме ли преди Велик ден че да знам.

# 511
  • Мнения: 22 867
........., ама имам сякаш спомен, че в Будапеща като са готви изпечени  ги овалваха в съответната "плънка", а не преди печене. Имаше с кокос, шоколадови парченца. Шоколада си стоеше на парченца, значи не са го пекли с него Thinking

ilianagm , вероятно е така, с шоколада няма как да ги пекат. Аз пък такива не съм яла, за съжаление. Но с ядките или кокоса няма проблем да се пекат, така се получава хрупкавата външна коричка, а вътре са си мекички.

Джемма, то и аз сигурно съм чешит, на чуждо място нищо не мога да свърша, даже у майка, хич не се разбирам с нейната печка, каквото и да сложа, все не се изпича както трябва. Там обикновено правя нещо, а майка отговаря за печенето. Grinning Изобщо някъде ли съм, кръстя ръце като гостенка, ама пък вкъщи предпочитам сама да се оправям с готвене и печене, без помощници, нервят ме! Grinning

marche14 , случвало ми се е, май и миналата година така беше...... Embarassed Grinning  bouquet

дядо хаджия, ако ще месиш козунаци на чуждо място, заповядай! Аз за всеки случай гледам да се подсигуря. Grinning  bouquet

# 512
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
В колона по един, моля. Simple Smile

# 513
  • София
  • Мнения: 15 826
  В 20.30 реших да направя козунак, ето резултата!Не е по рецепта, слагах за каквото се сетих.

# 514
  • БГ
  • Мнения: 1 263
Направих коминчетата и аз, добре се получиха, ама имам сякаш спомен, че в Будапеща като са готви изпечени  ги овалваха в съответната "плънка", а не преди печене. Имаше с кокос, шоколадови парченца. Шоколада си стоеше на парченца, значи не са го пекли с него Thinking

Незнам как е при оригиналните, но тукашните си се пекат само със захар, още горещи ги наръсват с каквото предпочиташ - смлени орехи със захар и канела, смлени бадеми/лешници, бял или кафяв шоколад, кокосови стърготини, цветни пръчици и т.н.

# 515
  • Мнения: 1 685
И аз искам висящ козунак Mr. Green
Иначе си мисля да направя една доказа козунак със сметана една с кисело мляко и една от традиционния на Джемма. Само не знам един ден дали ще ми стигне Whistling

# 516
  • В една слънчева къща...
  • Мнения: 774
Тайна, разкошни са просто   bouquet
Може ли да споделиш продуктите и пропорциите ориентировъчно?

# 517
  • Мнения: 3 721
Аз започнах да събирам ролките от тоалетната хартия Simple Smile, мисля да се пробвам с коминчетата, само дето като ме гледат на работа как събирам ролки и ме гледат странно.

Тайна, страхотни са!

# 518
  • София
  • Мнения: 15 826
  Благодаря момичета!Ще се опитам. Месих в машината.Всичко сипвах там.

Айрян от половин кофичка кисело мляко с топла вода,до ръба на кофичката, в който разбърках маята и захарта, около една чаена чаша.Маята е суха,сръбска,едно пакетче. 2 яйца. Кората на един лимон и сока от него.Брашно за нелепнещо тесто, олио няколко кръгчета с шишето и накрая доомесих с парче меко масло.Оставих да втасва.Като стана на мехури премесих, разделих на две.Всяка част разделих още на три и разточих на фитили.Усуках фитилите по оста им.После ги сплетох на плитка и сложих в намазнени и набрашнени тавички и във фурната на 30 гр. да втасат пак. Намазах с разбито прясно мляко и олио, поръсих със захар.Пекох на 160 гр. с включен горен и долен реотан.

Така изглеждаха като включих да пека.Изобщо не очаквах,че ще бухнат толкова.

# 519
  • Мнения: 21
ЗДравейте ,
решила съм да направя козунак в машина по рецепта на Еликсир .Машината ми е Таурус и ще пека на програма -3 ч 50 мин .Проблема ми е  че нямам книжка с упътване и не знам кога е последното втасване за да ги оплета . Ако някой от вас имат моля за помощ?

# 520
  • София
  • Мнения: 8 499
ЗДравейте ,
решила съм да направя козунак в машина по рецепта на Еликсир .Машината ми е Таурус и ще пека на програма -3 ч 50 мин .Проблема ми е  че нямам книжка с упътване и не знам кога е последното втасване за да ги оплета . Ако някой от вас имат моля за помощ?

Ами не ползвайте тогава готова програма, която включва и печене, защото има високи рискове да не успеете да обработите козунака докато дойде време за второ втасване. Бих ви препоръчал да  ползвайте програмата за месене и втасване, после си оплетете козунака, втасвайте го втори път и от тук нататък имате два варианта - изпичане в машината (с програмата за печене) или във фурната.

# 521
  • Мнения: 378
Аз ще правя козуначена пита на 18, че  на 19 брат ми има рожден ден и не иска пита, а си избра козунак(гъзар  Sunglasses ). Пробвах много форми за козунак, но сега ще правя пита и сега се чудя, дали да я сплета на една плитка и да увия или да направя няколко топки на плитка и да подредя....... Оххх много се дразня, когато искам да направя някоко неща  Crossing Arms
Исках последно да попитам, ако омеся тестото и ми се стори хубаво и започна да добавям олиото и маслото, нали после мога да добавя отново брашно, ако стане много меко като миналия път?

# 522
  • София
  • Мнения: 12 217

Исках последно да попитам, ако омеся тестото и ми се стори хубаво и започна да добавям олиото и маслото, нали после мога да добавя отново брашно, ако стане много меко като миналия път?
Не, недей да добавяш повече брашно . В рецептата си е указано точно. Разваляш консистенцията на козуначеното тесто. Аз не бих добавяла.  Peace

# 523
  • София
  • Мнения: 8 499

Исках последно да попитам, ако омеся тестото и ми се стори хубаво и започна да добавям олиото и маслото, нали после мога да добавя отново брашно, ако стане много меко като миналия път?
Не, недей да добавяш повече брашно . В рецептата си е указано точно. Разваляш консистенцията на козуначеното тесто. Аз не бих добавяла.  Peace

Имайте предвид, че след втасване тестото понякога спира да лепне и става по еластично. Що се касае дали ще развалите консистенцията на тестото и дали трябва да се спазват точните пропорции на дадена рецепта аз съм на съвсем друго мнение, но вече няколко пъти съм си изразил мнението тук и няма да се повтарям.

# 524
  • Мнения: X
Аз също бих прибавила още лъжица ,две брашно след мазнината,ако ми е станало прекалено меко тестото ,по-добре,отколкото изначало да е разплуто и после като се оформя с намаслени ръце и на намаслена повърхност още по-меко ще стане.

Общи условия

Активация на акаунт