Втори клас - втори срок - 5

• 39 498
  • 744
  •   1
Отговори
# 120
  • Варна
Симона е доста самостоятелна. Peace През уикендите ние с мъжа ми си поспиваме до по-късно, а те двамата с брат й стават по-рано, тя приготвя закуска на двамата и после си играят, докато ние се събудим. Mr. Green

В стаята са с тяхната си госпожа по време на състезанията на СБНУ. Confused

# 121
  • В светлината на слънцето
Самостоятелна е, да. Без проблем се справя с рязане, завиване, бъркане и всякакви такива кухненски дейности. Може да меси тесто, като преди това сама си е разбила продуктите. Не разрешавам единствено да пипа фурната и котлоните, само микровълновата. Брат й е на 5 години и от около година и половина сам си приготвя закуската (негова инициатива, не моя). Понеже е ранобудник, сутрин става пръв, отива с едно затворено и едно полуотворено око до хладилника, вади си неща, прави си нещо за хапване (дори и да има приготвено), стопля си чаша мляко, подрежда всичко на една табла и закусва пред телевизора с някое детско филмче.
Дотук звучи направо розово. Но! Стигаме до момента със самостоятелната подготовка за училище. Мъкаааа...  #Cussing out Девойката - не че не може да се справи сама, но то не е разсейване, не е чудо. Все трябва да й се напомня, да я кара насила човек да направи нещо. Като реши, се справя бързо - ама до момента с решаването, аз вече съм изтрещяла. Mr. Green
За отиване сама до училище - на този етап, не. Има улица със сериозно движение за пресичане и не смея.

# 122
Аз на състезания на СБНУ не го пускам. Много елементарни ми се виждат, не искам да обиждам никого  Peace Миналата година ползвахме тестовете за домашно вкъщи и нямаше проблеми, а не е капацитет.

За самостоятелността - може да си направи спагети с масло и сирене, сандвич, таратор, айран... май почти всичко от първа необходимост. Ходи до магазина долу и до аптеката, не се изисква пресичане на улица. Оставяли сме го сам вкъщи, да чете, учи или да гледа филм, докато ние пазаруваме. Разбира се, обяснила съм да не отваря на никого. С телефон е, ако има нужда се обажда. Обяснила съм и какво да прави при земетресение, най-големия ми страх, когато го оставям сам.
Уча го като се нахрани да почиства след себе си, да си оправя стаята, да си сгъва изпраните дрехи и да ги прибира. Общо взето улеснявам себе си, а той не мързелува  Mr. Green
Домашните са написани, но нищо допълнително не е правил. Откри книгите с малкия Никола и прочете една. Играе с лего или на компютъра, а в събота и неделя ще пътуваме, та каквото му дам утре това ще е.

И при нас са с чужди, т.е непознати учители. И не помагат, питала съм. Моята девойка се опитала да изкопчи нещо (вече не помня и за кое състезание), но са я отрязали.  Mr. Green
Ще се види на матурите след 4-ти клас. Засега само си чешем езиците.

Остава да им помагат, представяш ли си каква лудница от въпроси ще настане  Crazy
За кенгуруто, моят син не решил последната задача, защото не знаел какво е слой. Питал квесторите, уж обяснили, но пак не можал да разбере задачата и я зарязал. Убедена съм, че не помагат, рано или късно тези работи се разчуват.

# 123
... Но пък комшийчета, които учат в съседно училище си говориха през уикенда на площадката пред блока как учителите им помагали за задачите и то много. Двете се хвалеха, че изкарали добри точки по този начин, а третия се ядосваше, че бил в стая с много заспала учителка, която не си мръднала пръста и сега е с кофти резултат. ooooh! Така че моментът с подсказването явно го има на места. Thinking
Е, това не го разбирам. Хайде, на тези да им кажеш детска им работа, но по тази "логика" мислят и някои родители.  Tired И кого лъжат? Себе си.  Crazy Много важно, че пред съседката Как Сийка, ще се похвалят с висок резултат.  ooooh!
Досега не съм чула синът ми да ми казва, че са му подсказвали, но след СМТ, който се проведе и на територията на у-щето, вече съм убедена, че някои деца са били подбутнати. Моето пък ми се оплака, че квесторите от СМГ-то били много строги. Чудесно, догодина, ще продължи да ходи там  Mr. Green или в НПМГ или във 2-ро / там се провеждат КМС и ВМС /. Искам реална оценка.

По отношение на самостоятелността, мнооооого още има да учи. Въпреки всичко, продължаваме усилията в тази насока. Честичко му преподавам уроци по "Въведение в домакинските задължения", защото не искам утре снахата да ме гледа лошо.  Mr. Green

# 124
  • Чикаго / София
Аз малко ви изпуснах и сега наваксвам с темата.

Чоколина честито пораснало момиче! Много радостни усмивки й пожелавам!  bouquet

Вела бързо да минава пръстчето на Косьо.

Приятно доизкарване на ваканцията на всички!

Нашата ваканция беше миналата седмица, добре си починахме всички 10 дни.  Сега отново сме всеки по задачи.

Моята второкласничка не е много самостоятелна, така като ви чета чак малко се засрамвам. Ще  гледам да променя нещата.

# 125
Бейби, и на мен най-сериозно ме притеснява едно евентуално земетресение. Не знам, май имам лична фобия към клатене на земята и без да искам прехвърлям моите опасения и на другите. Confused Иначе Теди също остава сама у дома без проблем. Отскоро започнаха двамата с брат си да излизат сами в градинката пред блока. Но винаги, когато там вече има и други хора. А и градинката ни е буквално под прозореца, така че наблюдението е постоянно.

# 126
  • София
Самостоятелни са дотолкова, доколкото позволявам, защото ако оставя на тях всичко сами ще правят.  Crazy Оставям я сама за не повече от половин час. Страх ме е от от пожар (стават къси съединения непрекъснато, я ТВ, я нещо друго, земетресение, крадци. От това да не излязат да гледат на терасата дали идваме и да паднат (в съседния блок едно 8-годишно дете така падна от 8 етаж и...сещате се). За всички тези неща сме говорили и сме обяснявали, но са деца. И ако недай Боже стане нещо, докато ни няма вината ще си е изцяло наша. Аз не бих могла да го понеса, за това не им давам чак такава свобода.

# 127
И ние не я оставяме сама по изброените причини - земетресения, пожар и подобни.
Навън също не излиза сама.
За всичко останало е самостоятелна, сутрин ако сме двете с нея, аз спя до късно, тя си става, прави си закуска, оправя се.
Само острите ножове не пипа, ако не сме в стаята, защото се страхува, реже (доколкото е възможно) с тези за пържоли  Laughing
От скоро я пращам на терасата, ако ми трябва лук или нещо подобно, но нощем или ако съм в банята заключваме и балконските врати, тя е предпазлива по принцип, но ме е страх, че става на сън и ходи насам натам понякога.
Сама се къпе от доста време, но нещо не се справя с пустия балсам, остава и после стои мазно, та започнах да помагам за косата  Simple Smile

# 128
Аууу, това със самостоятелното къпане, последвано от доизкъпване и при нас го има. Тя виси в банята по един час, след което се оказва, че пак не е успяла да изплакне докрай косата си. Но пък много държи сама да се къпе.

# 129
  • София
По повод самостоятелността - моите, може би защото са 2 бр и са супер самостоятелни.
Както и преди съм споменавала - ходят по лагери от 4 -годишни, ама и г-жите бяха супер и им имах огромно доверие. Къпят се сами от 5-годишни, е имаше 2-3 пъти проба-грешка и последвало доизмиване, ама то така се учи.  Mr. Green От 1 г. се справят и с косите без чужда помощ, а те са им до кръста. Особено Цвети, умира да помага в кухнята - реже, кълца, аранжира маси,сервира, идва с един тефтер да записва поръчките, топли в микровелето.  Grinning даже един ден ме пита:"Мамо, имам един въпрос. Може ли баба като умре, аз да готвя  Confused" (майка ми (да ми е жива и здрава Heart Eyes), живее на 500 м. от нас, готви и носи наготвеното в къщи. Аз готвя и изобщо домакинствам доста рядко  Embarassed Embarassed Embarassed). Плами и тя се включва чат-пат покрай Цвети, но тя е по-технически и спортно ориентирана.
За ходенето сами на у-ще, знаете, че ми пилят още от началато на т.г., но засега сами ги пускаме само от оградата до сградата на у-щето и ги проследяваме. От 2-3 месеца ги пускам около блока и в околните магазини сами, ама само с телефони и ги гледам през балкона/прозореца. Оставяме ги инцидентно само в къщи за по 1-1.30 час по изрично тяхно желание и когато сме без малката, ама ми е притеснено де. И мен най-много ме е страх да не се метнат от прозорец/балкон и постоянно говоря за това.
Мнението на класната ( особено за Цвети) е много положително в тази насока, даже твърди, че имала изявени организаторски и лидерски способности. Малката върви още по-оперена и самостоятелна, и всичко може, и иска самота да видим докъде ще го докараме. ooooh! ooooh! ooooh!

# 130
  • София
За къпането - къпят се сами откак не ме е страх, че ще ся удавят в капка вода.  Laughing Отанчало ги оставяхме двамата, та малкото може да е било и на годинка, като се е къпел сам, със сестра си. Влизах само да им измия косите, даже още на дребния му мия косата. Май е време да го оставя сам да го върши, но много пищи, ако му влезе в очите.  Confused

# 131
Косьо е сравнително самостоятелен. Ходи сам на училище, до магазина за дребни неща. Изхвърля боклука.Къпе се сам от две години. Ако съм много болна и на креват, вадат бисквити, хляб, мажат и се оправят със сестра си. От глад няма да умрат. Mr. Green Бъркат разни смеси за гофрети, палачинки, мъфини но до там. С фурна аз се оправям сама. Ако меся нещо активно помагат и двамата. Микровълновата е високо и затова не може да я ползва.Но това лято и това ще оправим.
Дрехи още не прибира по шкафовете, аз го правя.Но май е крайно време.
Карам ги да сервират и да си отсервират после. Карала съм ги и да си перат дрехи и двамата. Mr. Green Оправят се. Косьо си оправя и кревата. Никол още не може или не иска. Stop

Има още какво да се желае, но и това е добре.

Как научихте момичетата да си мият косите? Направо се чудя за Никол, може да си изкъпе сама, но косата аз я мия.

# 132
Моя е самостоятелен до колкото му позволява ръката,защото тя доста ни стопира,но се стараем.Къпе се сам,преди седеше по един час,но му обяснихме,че трябва да пести водата и сега по бързо се оправя.До магазина ходи сам за дребни неща,аптеката е много далече и не бих го пуснала.Ходи сам на плуване което е в неговото училище,сутрин го водя на училище,защото е много натоварено,но се прибира сам.Задълженията са му да учи,да си оправя стаята и да изхвърля боклука.Маже филии и на себе си и на сестра си,бисквити,маже с ножа се справя трудно гледам аз да режа,претопля си неща на микровълновата,но печката гледам да не я пипа.
По някой път когато иска да си купи количка,а няма пари,върши нещо което не му е задължение и получава пари за количка или списание,зависи какво си е харесал.Може на някой да не му хареса,но той го прави с желание.
Учиме по англ.ез всеки ден,остана му малко домашно по математика и да напише разказ описание на пролетно цвете.

# 133
  • София
Алекс се къпе сам от ... 2-3 години насам. В началото имахме малки проблеми с хубавото почистване на "мъжкото му достойнство"   Laughing, но се научи вече. Пускам го да пазарува от близките магазини, аптеки, плод и зеленчук...
На училище все още се водим и прибираме, просто защото децата са на две смени и в училището става страшна лудница, а и до миналата седмица приключваше по тъмно. И на плуването също се водим.
Дрехите си прибира сам, но не винаги са в порядък. Понякога, когато хвана нещата на време, успява да вкара ред, под мой надзор. Но понякога се налага да пререждам генерално шкафовете му.
Може сам да си направи сандвич, но обикновено го правя аз, дори и когато много ми се спи, защото ако чакам той да се определи като гладен и да хапне, ще откара няколко дни без ядене.
Вкъщи го оставяме сам, но за малко. Аз също съм от тези, които се страхуват детето им да не се метне през терасата или прозореца. Когато излизаме, а той остава сам, терасата се заключва и ключа взимам със себе си (ключ за външната врата му оставяме, както и телефон).
За училище се оправя сам - раници, тетрадки, учебници, домашни ... Сменя раницата, сяда, учи, намира си занимания.

# 134
При нас и двете тераси са с решетки, така че поне от падане няма опасност. Брат й например, много често играе на южната (терасите са доста големи и стават за игра). Той например, е доста по-подреден от нея. Винаги си оправя леглото, сгъва дрехите прилежно. Девойката - уж девойка и кака, оправя леглото, но дрехите сваля в движение и на купчинки из апартамента.  Crazy Самостоятелно пазаруване няма скоро да ни огрее, защото най-близкият ни хранителен магазин е в мол. Така че не става.
vela, лесно се научи Теди да си мие косата. На нея доскоро й беше много дълга - под талията, сега малко я скъсихме и е една идея по-лесно, но пак е дълга. Понеже аз съм с много дълга коса и имаше едно показно. Бързо свикна, само все още не умее добре да я изплакне, та на финала има помощ от приятел. Grinning 

Общи условия

Активация на акаунт