Втори клас - втори срок - 5

• 40 183
  • 744
  •   1
Отговори
# 495
  • Кафе,грим и без да мечтая, днес пак ще бъда силна!

Не знам за какво оформяне говорите  newsm78, при нас госпожата е казала - каквато е оценката на изходното, такава ще е и за годината.

Това, по мое мнение, е най-неправилният начин за оформяне на годишна оценка. Представям си как някое дете цяла година е учило старателно, на изходното ниво нещо не се чувства добре, притеснява се, изкарва петица или четворка и айде това е годишна оценка. Да, оценките не са най-важните, но все пак имат значение.
Класната на моето дете още през април на родителска среща ни каза, че долу -горе оценките на децата за годината са и ясни. Каза ни още, че изходните нива ...е, не че нямат никакво зцначение, но определено не и решаващо. А и като им гледам задачите- ми през годината имаха далеч по-трудни контролни.
На нашите върнаха по математика и английски- без грешка са.
Ами не знам защо така, по принцип в нашето училище изискванията са най-големи в целия град.(поне така се слави)
Е ... след поправките, разбира се - по всичко ще има поправки, даже ако се налага на някое дете и по 2 поправки.
В нашия клас имало  2-ки, 3-ки и 4-ки на изходното по математика  Tired, но аз не се радвам на нашата 5-ца, въпреки че за половин точка щеше да е в горната граница за 6.

# 496
  • край голямата локва
Изходните нива са важни, но не са матури все пак. Децата /родителите/ които не са доволни от представянето имат възможност за повишаване. Не говорим за от 3- ка на 6-ца. Примерно от 23  до 25 точки е 6-ца, а от 20 до 22 е 5-ца. Детето има 22 точки, а през цялата година е било старателно и има само отличен по предмета. Защо да не му бъде дадена възможност. В крайна сметка в тази възраст оценките трябва да бъдат поощрителни и да стимулират децата да учат.

# 497
  • София
При нас поправки няма, децата приемат изходното ниво като обикновенно контролно, годишната оценка се пише на база целогодишните оценки и представяне на детето по съответния предмет. На мен така ми харесва Simple Smile.

# 498
При нас поправки няма, децата приемат изходното ниво като обикновенно контролно, годишната оценка се пише на база целогодишните оценки и представяне на детето по съответния предмет. На мен така ми харесва Simple Smile.

И при нас.
Нещо като класната работа в по-горните години.

Вчера моя позната сподели за подобна практика, но за мен това е безумие. Единственото, което се сещам е, че учителката така си отмъщава на децата, че не са се представили добре (защото това може да се счете за оценка и на нейната работа през годината).

# 499
  • София
Надявам се и при нас да е така.
Поне по ИТ е изкарала 4 на ИН, а са и писали 5 на база общо представяне.
Абе вече освен да стискаме палци, друго не остана.

Я кажете, ще записватели децата на лятно училище/занималня и къде?

# 500
  • София
Аз пък довечера съм на родителска  #Crazy - ще се раздават изходните нива, ще говорим за завършването и за проекти и лагери през ваканцията. Разбрах го вчера... след родителската на малката  ooooh!
Утре пък от 7.30 имат акция за прадаване на хартия. Понеже предишния път бяхме първи в у-щето (и индивидуално, и отборно) и сега са се амбицирали здраво, возя 100 кила ценови листи от офиса вече 2 ра седмица в колата, а в мазето ни не може да се влезе. Явно освен дълга, седмицата ще е и тежка. ooooh!
И аз съм "за" оценяването да е на база целогодишно представяне, иначе е тъпо.  Confused
Плами има по всичко 6, ама Цвети нещо ме мотае - аме имама 6 имам 6 на релси, имам 5 - довечера ще я видя.  Mr. Green

# 501
  • В светлината на слънцето

Това е най-правилният подход и според мен.  Peace В тази възраст е меко казано тъпо крайните оценки да се формират на базата на едно изходно ниво. Все пак децата са на години, когато все още не успяват да владеят концентрацията си на мах. Пък и оценяването по такъв начин в тази възраст може много лесно да провокира едно нездравословно бележкарство. Не стремеж към знания, а към оценки. Thinking

# 502
И при нас е на база целогодишно представяне  Peace
А днес получи от директора Грамота за отличен успех и представяне на състезания (след гласуване в класа)  Hug

# 503
Браво за наградата, lorenca!  Simple Smile

# 504
И при нас е на база целогодишно представяне  Peace
А днес получи от директора Грамота за отличен успех и представяне на състезания (след гласуване в класа)  Hug

Браво.  bouquet

# 505
  • София
lorenca, браво на детето и от мен!

Я кажете, ще записватели децата на лятно училище/занималня и къде?
При нас организират такава в училище и бих го записала с удоволствие, стига той да се навие. Още повече, че до 25 юни така или иначе ще имат сутрин и занятия по проект "Успех". А занималнята включва и плуване два пъти в седмицата.

И нашата родителска мина снощи. Коментарът на класната – силно разочарована от резултатите от ИН, особено по математика – дали поради умора, дали хубавото време навън ги разсейва, дали накъсания учебен процес си е казал думата...масово са се справили с „трудните” задачи, и масово са оклепали елементарни сметки!
И нещо, поради което днес съм в дълбок размисъл...
Искам да ви попитам как реагирате на оплакванията срещу „колективен извършител”. Какво мога да направя примерно в отговор на обръщението към мъжките майки да вземем мерки срещу колосалната лиготия на отрочетата? Лиготия такава, че класната даже се размечтала бой да види между тях, белким покажат някакъв „мъжки” характер. Това образно казано, де, да не си помислите, че подстрекава жената към насилие! Та понеже едва ли някой, който познава сина ми извън училище, би го определил като „лигльо”, нито в мое присъствие се изявява като такъв, а същевременно съм далеч от мисълта, че  в училище се цепи от колектива, се чудя как да реагирам, без да съм наясно какво точно провокира подобно поведение там, нито да мога да влияя върху съответните колективни обстоятелства! Не ми се иска да лежа на кълката „моето дете така не прави”, а другият вариант – да държа речи по принцип и без конкретика също не ми се види благотворен. Случвало ли ви се е? Кой е работещият подход срещу онова безлично „ТЕ правят едикакво си”?

Последна редакция: пт, 17 май 2013, 15:20 от Morrighan

# 506
  • София
Бих питала директно и моето дете ли се проявява по същия начин. Ако получа положителен отговор няма да е вече принципна речта, а съвсем целенасочена.  Laughing
Не чувам за никаква родителска среща при нас. Не знам и дали ще ни събират на края на годината, както миналата.  Изобщо поради това, че баща й я води и взима в 99% от дните до мен стига само информацията, която е крайно наложителна. И разбира се в последния момент.
От платения английски са им дали книжа за лятото, заедно с непознатите думи в нея. Много добро впечатление ми направи това. Никол е много ентусиазирана, ще я чете уж.
Въпрос - тези които давате на децата допълнителни занимания лятото, веднага ли ще започнете? Или ще им дадете седмица-две почивка? Аз май клоня към веднага, защото отпусне ли се веднъж, после ще има мрънкане. Като уточнявам, че това ще включва четене и решаване на сборника на Ев. Динева. И думи по английски. Засега не съм купувала нищо допълнително, като се съберат двамата вкъщи ще мисля как да ги занимавам с още неща, но докато е сама ми се струва, че това е достатъчно.

# 507
Morrighan, аз бих поискала персонална среща с учителката. Никак не обичам "колективния виновник", учителката е би трябвало да инициара среща с всеки родител, ако ситуацията е сериозна, или поне да бъдат уведомени с имейл.

Леко съм изненадана от насоката на тестуване в училище и въвеждането на тези изходни нива. Вървите към това, от което тук вече бягаме и затова е и започващата реформа в образованието, именно да се премахват тези стандартизирани тестове в края на годината. При нас, за първа година, нямаше такъв тест за малките 1-2 клас, като част от преходния период към реформата. Големите, все още го правят.
Дано, и у нас, тези тестове наистина не започнат да оформят крайната оценка. Друг е въпроса, че начина по който фирмите, правят този род тестове, е целящ да има едно осреднено елементарно ниво и да оставят вчетатление у родителите и образователната система като цяло, колко много децата им знаят. Стандартизираните тестове за си цял бизнес и се правят на база фокус групи от по 20-30 деца и така се определя и "отличното" ниво на което по-голяма част от децата да се справят. Дано наистина не стане практика, защото за мен е порочна.
Не ме разбирайте погрешно, не казвам, че децата ви не знаят, а пък имат отлично иценки. Чудесно е, че са се справили добре. Просто, практиката е порочна и подлъгваща.  Simple Smile

# 508
  • София
Ааа, щом е "ТЕ", въобще няма да обърна внимание.
За какво да товаря детето.
При нас е друго - Учителката каза:"Тази, тази и тази /моята/ дразнят момчетата и се държат агресивно."
Съответно проведох разговор да си наляга парцалите, да избягва онези госпожици и да държи дисциплината поне до края на годината.
И след две седмици получи забележка, че е ударила момче!
Ужас! Mr. Green

# 509
  • В светлината на слънцето
lorenca, браво!   bouquet
При нас за лятната ваканция им дадоха ето този сборник
http://www.book.store.bg/p101217/goliamata-vakancia-uchebno-poma … ina-vitanova.html

Девойката толкова го хареса, че изобщо не чака ваканцията. Така както върви до 1 юни ще го е приключила. Thinking Занимателно е направен. Peace

Общи условия

Активация на акаунт