БИО / органик козметика - Тема 3

• 82 399
  • 741
  •   1
Отговори
# 285
И това го има , за сертифицирането , но от друга страна , цена се слага не по себестойност , а колкото може да се вземе. Това сме учили в университета. Така и не разбрах защо нерафинираната захар е по-скъпа от рафинираната такава , след като рафинирането струва пари и би трябвало нерафинираната да е по-евтина. Дори биото се произвежда в лаборатории и ако си е с естествени съставки , няма как да не граняса за седмица и то в хладилник според мен .Самата консистенция да го направят като крем , естествено няма как да стане.
И аз така знам.  Peace Ако крема или друг козм. продукт има по-голям срок от няколко дена (може би макс. седмица-две след отваряне) и може да се държи извън хладилника, не е съвсем естествен.  Laughing

# 286
...Дори биото се произвежда в лаборатории и ако си е с естествени съставки , няма как да не граняса за седмица и то в хладилник според мен .Самата консистенция да го направят като крем , естествено няма как да стане.
Затова се използват консерванти, емулгатори и стабилизатори от естествен произход, а не синтетични такива. Именно в това се изразява и основната разлика между био и масовите козметични продукти и за това са по-скъпи първите - защото химичните консерванти и прочие вещества са много евтини Peace
Алверде хич не са скъпи, а пък имат и сертификати, и естествени консерванти.  Rolling Eyes

# 287
  • Пловдив
Алверде хич не са скъпи, а пък имат и сертификати, и естествени консерванти.  Rolling Eyes
Да, Алверде са така да се каже от ниския клас био козметика, което обаче не ги прави по-лоши от скъпите им събратя. Лично аз ползвам шампоани, балсами, сапуни, кремове и масажни олиа на Алверде и съм много доволна Peace

Идеята за скъпи и евтини консерванти и прочие вещества ми беше, че докато за направата на един шампоан от масовите марки със SLS, пенителят примерно струва стотинки, то естествения пенител в някой биошампоан е над левче... За такава съпоставка евтино/скъпо говоря. Отделно в Зоята цените им наистина са доооста надути и предпочитам да пазарувам от няколкото биомагазини в града ми - така хем надценката е по-малка, хем и не плащам за доставка, ако поръчвам онлайн Peace

# 288
Какво значи нисък клас? Че е евтин, но със същите съставки като по-високия ли  (на тройна цена)?  newsm78

Аз развих страшна алергия към една съставка в шампоан и балсам на Алверде: Sodium Coco-Sulfate . От този сайт се ориентирах, че дразни кожата:
http://www.codecheck.info/kosmetik_gesundheit/haarpflege/shampoo … Vera_Hibiskus.pro

От евтината съставка SLS алергични реакции не съм получавала.

# 289
Билкови са , арюведични и вегетариански , на мен ми е достатъчно. Иначе съвсем билково и био ако искам , по скоро се мажа с чист зехтин гръцки от Пелопонес. Принципно не вярвам , че може да се купи нещо минало през завод, натъпкано в пластмасова опаковка , със срок на годност еди колко си и да си въобразявам , че няма каквато и да е химия . Не съм и доцент по химия, все пак съм го купила от дрогерия , не от кварталния магазин  за хранителни стоки.

Това, че има билкови екстракти в продукта, не значи, че тези билкови екстракти не плуват в море от содиум лаурил/лаурет сулфат, пропилен гликол, петролни деривати и парабени.
Био козметиката затова е био и затова е скъпа, защото производството минава под строг контрол /от посаждането на растенията, от които са взети екстрактите/ до самия производствен процес и опаковане и имат поне един сертификат от независим институт, който гарантира чистотата на продукта.

Аз си взех този гел за лице и съм много доволна. Замених почистващия гел за лице на Клиник, който въобще не може да ми изчисти грима:
http://www.zoya.bg/%D0%A1%D0%B0%D0%BF%D1%83%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D0%косовB8%D1%86%D0%B5-%D1%81-%D0%B1%D0%B8%D0%BE-%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE-250-%D0%BC%D0%BB.3024

Toзи продукт е сапун - т.е. осапунили са кокосово масло с основа и са му намалили високото рН с лимонена киселина.

# 290
  • Пловдив
Какво значи нисък клас? Че е евтин, но със същите съставки като по-високия ли  (на тройна цена)?  newsm78

Аз развих страшна алергия към една съставка в шампоан и балсам на Алверде: Sodium Coco-Sulfate . От този сайт се ориентирах, че дразни кожата:
http://www.codecheck.info/kosmetik_gesundheit/haarpflege/shampoo … Vera_Hibiskus.pro

Ами евтин клас - в смисъл, че примерно ползват по-евтин вариант на дадена биосъставка - примерно SLS е синтетичен пенител, негови биоеквиваленти са decyl glucoside и coco glucoside. Та единия биопенител е по-евтин от другия и Алверде ползват именно него - от там казвам 'ниския клас бикозметика', но това не е официален термин Peace

# 291
Е Алверде нямат SLS, имат Sodium Coco-Sulfate, coco glucoside и пр. Даже линк съм дала, в който са показани съставките (като се цъкне на стрелкичката под оцветените квадратчета). Ако ли не, от немския сайт на ДМ могат да се видят съставките. Аз имам алергия към Sodium Coco-Sulfate и много повече ме устройва SLS - поне не ми дразни кожата и не ми стават очите на понички след употреба на обикновен шампоан.

Eто от тук можеш да видиш и съставките (на Inhaltsstoffe) на шампоана на Алверде - SLS няма.

http://www.dm.de/de_homepage/alverde_home/alverde_produkte/produ … era-hibiskus.html

# 292
To има и скъпа химизирана козметика , които далече не претендират да са био , но струва 200лева кремче , те скъпа химия ли използват ? Всичко е прах в очите, аз на козметичните магазини им казвам магазинчета за надежда: "Намажи се с този крем и ще изглеждаш на 20"  , " С тази спирала ще си ослепителна , мъжете ще ги сваляме с един поглед" . Ма май все същите кифли си седим.

# 293
  • Пловдив
Е Алверде нямат SLS, имат Sodium Coco-Sulfate, coco glucoside и пр. Даже линк съм дала, в който са показани съставките (като се цъкне на стрелкичката под оцветените квадратчета). Ако ли не, от немския сайт на ДМ могат да се видят съставките. Аз имам алергия към Sodium Coco-Sulfate и много повече ме устройва SLS - поне не ми дразни кожата и не ми стават очите на понички след употреба на обикновен шампоан.

Eто от тук можеш да видиш и съставките (на Inhaltsstoffe) на шампоана на Алверде - SLS няма.

http://www.dm.de/de_homepage/alverde_home/alverde_produkte/produ … era-hibiskus.html
Crazy Горния ми пример с Алверде беше хипотетичен, колкото да обясня какво съм имала предвид под "нисък клас биокозметика", а не че конкретно Алверде ползват дадената съставка ooooh!

# 294

Тези пенители предизвикват дразнене на кожата, и двата премиват. В дадена шампоанена маса може да има съставки, които тушират това действие, а в други - да го обострят. Няма как, ако имате дразнене към кокосулфат, да нямате към лаурилсулфат. За справка - кокосовото масло се състои от около 60 % лаурилова киселина.
Всъщност био и органик продуктите са изключително опасни откъм проява на алергични реакци, тъй като като природни продукти те са букет, смес, и винаги с различен микросъстав. Дъщеричката ми започна да показва реакция към едно олио на Алверде, изсуши и се кожата, и за да оправим положението в действие влезнаха добрия вазелин и ланолин. Е, и други неща  Wink
Това с естествените консерванти и със синтетичните вкарва клиентите в лека заблуда. Може би няма да е дълго напред, когато това ще се преразгледа. Но на 99 % няма как да не се използва консервант, рестото е за специфични и редки самоконсервиращи се рецептури.
Алверде имат ниски цени, понеже продуктите се произвеждат в голям тонаж, не че са нисък клас. какво значи нисък и висок - има добри и по-добри продукти.

# 295
Не знам защо така се получава, но четох съставките в този сайт (след проблемния шампоан), ето този:
http://www.codecheck.info/kosmetik_gesundheit/haarpflege/shampoo … _Apfel_Papaya.pro
С червено е дадена съставката Sodium Coco-Sulfate  като непрепоръчителна, защото причинява дразнене. След употреба на този шампоан получих сърбежи по скалпа. Първоначално бяха леки, но на сутринта не можех да се търпя - много ме сърбеше, а очите ми бяха станали на понички и те много ме сърбяха. Ходих и си купих друг шампоан, чиито съставки вече съгласувах със сайта:
http://www.codecheck.info/kosmetik_gesundheit/haarpflege/shampoo … utral_Shampoo.pro
Тук е дадена съставката Sodium Laureth Sulfate като ограничено препоръчвана, но не пише, че дразни скалпа. Наистина си измих косата с него и скалпа ми се успокои, очите също.
До сега не бях имала проблем със шампоан, а всички, които съм ползвала съдържат Sodium Laureth Sulfate. След като прочетох във въпросния сайт, че съставката Sodium Coco-Sulfate не се препоръчва, защото може да причини дразнене, си обясних, че именно от там са дошли проблемите.
Скрит текст:
Превод от сайта (с гугъл преводач):

Натриев Coco-сулфат | Cosmetics

не се препоръчва  | Източник: Oekotest козметика списък

Употреба    Повърхностно   
    Фон     зеленчуци (най-вече)   
    Коментар    дразнещо.

Скрит текст:
Натриев лауретсулфат | Cosmetics

ограничен препоръчително  | Източник: Oekotest козметика списък

Употреба     Повърхностно активно вещество, не са подходящи за натурална козметика.   
    Фон     различен   
    Употреба      почиства кожата   
    Коментар    PEG-базирани.   
    Коментари   PEG / PEG производни като емулгатори комбинирате вода и мазнини. Тези вещества могат да направят кожата по-пропусклива и се инжектира замърсители в тялото. В мехлеми се използват за смесване на компонентите равномерно, и в шампоаните, те служат и като повърхностно активни вещества.

Иначе шампоана на Алверде беше много мек за моята коса, минах я 3 пъти и имах чувството, че не е хубаво измита. Беше толкова мек, че не чувствах нужда от балсам. За разлика от Балеа МЕД - той ми изсуши много косата и тя се разхвърча до неузнаваемост. Алвердето е много по-мек.

Да вмъкна, че алергията не е от парфюма, линалоола, лимонена и вещества от този род, защото напоследък ползвам предимно козметика на Алверде с тези съставки и не ми причиняват никакво дразнене или алергична реакция, много съм доволна от тях!

Последна редакция: вт, 13 авг 2013, 19:03 от HAPPY_QUEEN

# 296
Към Алверде бях много запалена, купувах си и фон дьо тен  и кремове и сапуни и рол он за подмишници ,не че за тази цена не мога да си купя нещо друго , но нали са био и веган. Кожата ми много се изсуши и на лицето и на тялото , имам лосион за тяло техен . Кожата си ми е суха но нали за това са кремчетата . Доста се чудех от какво е , после четох някъде , че Алверде, както и много други био продукти , ползват за консервант спирт, но био забележете и от там и изсушаването. 

# 297
Не знам защо така се получава, но четох съставките в този сайт (след проблемния шампоан), ето този:
http://www.codecheck.info/kosmetik_gesundheit/haarpflege/shampoo … _Apfel_Papaya.pro
С червено е дадена съставката Sodium Coco-Sulfate  като непрепоръчителна, защото причинява дразнене. След употреба на този шампоан получих сърбежи по скалпа. Първоначално бяха леки, но на сутринта не можех да се търпя - много ме сърбеше, а очите ми бяха станали на понички и те много ме сърбяха. Ходих и си купих друг шампоан, чиито съставки вече съгласувах със сайта:
http://www.codecheck.info/kosmetik_gesundheit/haarpflege/shampoo … utral_Shampoo.pro
Тук е дадена съставката Sodium Laureth Sulfate като ограничено препоръчвана, но не пише, че дразни скалпа. Наистина си измих косата с него и скалпа ми се успокои, очите също.
До сега не бях имала проблем със шампоан, а всички, които съм ползвала съдържат Sodium Laureth Sulfate. След като прочетох във въпросния сайт, че съставката Sodium Coco-Sulfate не се препоръчва, защото може да причини дразнене, си обясних, че именно от там са дошли проблемите.
Скрит текст:
Превод от сайта (с гугъл преводач):

Натриев Coco-сулфат | Cosmetics

не се препоръчва  | Източник: Oekotest козметика списък

Употреба    Повърхностно   
    Фон     зеленчуци (най-вече)   
    Коментар    дразнещо.

Скрит текст:
Натриев лауретсулфат | Cosmetics

ограничен препоръчително  | Източник: Oekotest козметика списък

Употреба     Повърхностно активно вещество, не са подходящи за натурална козметика.   
    Фон     различен   
    Употреба      почиства кожата   
    Коментар    PEG-базирани.   
    Коментари   PEG / PEG производни като емулгатори комбинирате вода и мазнини. Тези вещества могат да направят кожата по-пропусклива и се инжектира замърсители в тялото. В мехлеми се използват за смесване на компонентите равномерно, и в шампоаните, те служат и като повърхностно активни вещества.

Иначе шампоана на Алверде беше много мек за моята коса, минах я 3 пъти и имах чувството, че не е хубаво измита. Беше толкова мек, че не чувствах нужда от балсам. За разлика от Балеа МЕД - той ми изсуши много косата и тя се разхвърча до неузнаваемост. Алвердето е много по-мек.

Да вмъкна, че алергията не е от парфюма, линалоола, лимонена и вещества от този род, защото напоследък ползвам предимно козметика на Алверде с тези съставки и не ми причиняват никакво дразнене или алергична реакция, много съм доволна от тях!
Винаги съм казвал, че само по състава може донякъде да се предположи, а не да се твърди, какъв е продукта. Полисорбат 20 е вещество, което премахва дразненето на очната лигавица от СЛЕС (да се прави разлика с СЛС - едното е леурилетер или лаурет, а другото - Содиум Лаурил Сулфат -няма етоксилиране, но пак дразни). Може да видите в редица бебешки шампоани "без сълзи" следния състав - вода, ПС20, СЛЕС и т.н., все едно е най-важното бебето да не плаче? Ми то на моето и водичка да му влезне в очите и му не е кеф! Но виж, СЛЕС, СЛС, СКС са силно отмиващи мазнините, в т.ч. нормални кожен себум, рН-то им е около 10! В резултат след употребата му се получава дехидратация на кожата чрез трансепидермална водозагуба (в резултат на липсата на себум, който да оклузира), и съответно еритация и дразнене. Използват се съставки като обратно омазняващ ефект (глицерил олеат), за да намалят този ефект, но всуе. По-добре да го няма.
Едно е да има 1-2 % СЛЕС, съвсем друго - 8-10!
ПС: стига с тези сайтове за оценка, не става така!

# 298
Искаш да кажеш, че ако си купя шампоан на Алверде с тази съставка, но да е на по-задно място, няма да получа такова раздразнение, така ли? Гледах, че в шампоана за чувствителна кожа, за руса коса и за суха коса е по-назад в състава. Гледах, че този за суха коса има тестери.  Rolling Eyes Да пробвам ли?  Вече колко се набутах с тия алергии, думи нямам.

# 299
HAPPY_QUEEN , като имаш алергии към шампоани , защо не пробваш . Има нова българска серия шампоани с хума, като хумата е основна съставка, чувала съм доста добри отзиви за тях. А може и само с хума да пробваш да си миеш косата или нещо от сорта. Или само то Алверде се алергизираш?

Общи условия

Активация на акаунт