Фотография за начинаещи - 6

• 28 296
  • 746
  •   1
Отговори
# 195
Солейче, Честит Рожден Ден и от мен   Gift

Имам бърз въпрос за ФШЕ: как да изправям "на ръка", т.е. колкото аз си искам, а не колкото програмата ми предлага от Image, Rotate, Straighten? Тая работа със завъртането не става, не мога да налучквам градус по градус докато се изправи.

Аз изправям ето така и ми е много лесно (след третата минута на клипчето) по различно е от другите предложения и може да ти е по лесно
http://www.youtube.com/watch?v=paiQkV93Omg

# 196
Първи опит от мен по темата

DSC_04181 by klepsiela, on Flickr

# 197
Благодаря за поздравите!  Grinning

Разгледах ви във фликр, писах, стар-вах. Simple Smile

Вейда, браво на теб за ентусиазма за текстурата!  Simple Smile Хубава е. Аз не бих се захванала с такова нещо

Поредният стрийт от мен:

Yes, I just took a picture of you by Solley Eaton, on Flickr

# 198
  • Стара Загора
Вейда гепнах текстурата....и скоро ще мажа с нея...само както аз си знам Joy което значи много сложно Mr. Green
Правя и аз снимката за частите...да видим до къде ще я докарам...че доста теми пропуснах от ...мързел Blush

Ден 98 - Its a rainy spring by anton.slavi -hera, on Flickr

# 199
Честит Рожден ден на Солей, а на Диването - Честито, със здраве да си го ползваш и на фокус!
Седмичната тема е много хубава! Ще се постарая да се включа и в нея...

Здравейте, момичета!
Видях, че питате за Селф, но през уикенда бях само с телефон и нямах възможност да пиша...

Тя, Кемерова, друга работя си няма, и за това се самоснима...
След успешно завършения ми 52/селф проект/2012, а и доста снимки около него, трудно ще ми е да се определя защо го правя... Лудост някаква, но и липса на други модели... За тази година обаче, все още нямам селф, май ми е време...

Та, аз имам две дистанционни, специално закупени за тази цел... Едното е обикновено, а другото си е с дисплей, на който се вижда целия кадър и дори къде е фокусната точка... Снимам често и с двете едновременно, но определено с първото съм по-добра, защото съм го ползвала много повече...
Снимала съм селф и без такива джаджи, трудно е, но не и невъзможно...
Камерата на статив, настройките според зависи дадените особености, фокус някъде в предполагаемата равнина и включена самоснимачка... Сядам, щраква и след това гледам да видя, дали фокусът е добре, след това повтарям... Лошото е, че трябва да се бърза да се седне пред камерата, а същевременно трябва да изглеждаме спокойни и естествени, дори в поза... Ако мога /ако е слънчево/, затварям блендата, ако ли не, става трудно и голямо мазало... Това са първите ми напъни, след това дойдоха и екстрите... А с тях и рая на земята настъпи за мен...
Хубаво е, когато се снима селф, да имаме някаква идея в главата, а не просто да седнем на едно столче и да се нащракаме, като че ли сме седнали в кварталното фото и снимаме паспортни снимки... Трябва да помислим за визията си, гримът е задължителен, прическа, дрехи, аксесоари, а и какво още освен нас влиза в кадър... Хубаво е да ползваме и отражател, един поне, светкавица ползвала съм, но много рядко... За друго не се сещам, питайте, ако мога ще отговоря...

Този 52 селф проект, който сте показали, ми беше в главата да го започвам, но не знам защо така и не го почнах... Винаги има време за това обаче... Така с тема е много по-лесно, отколкото сам да мислиш...

Последна редакция: пн, 08 апр 2013, 09:44 от kemerova

# 200
Честит рожден ден (на патерица), Солей!
Диване, честити придобивки!
Аз ходих днес за 105-цата, но са я продали и чакат тези дни нова  Tired
И да попитам качвате ли снимки в 500px, защото моите там изглеждат малко по-добре от flickr... Аз ли нещо не съм наред, но отдавна съм забелязала разликата  newsm78. Каква боза излизат във фейсклюка мисля, че не е нужно да ви обяснявам.
Още нямам снимка по седмичната тема, но пускам една за критика:

Untitled by jhony_79, on Flickr

# 201
Солей, честит рожден ден! Много вдъхновение и безброй прекрасни снимки!
Аз вчера не съм влизала и съм пропуснала, за което моля да бъда извинена Embarassed

За селф-а не ме бройте. В кадър не влизам.

# 202
  • Варна
Привет!

Покоментирах малко във Фликр, но може и да съм пропуснала някого, попътувахме няколко дни, та довечера ще се отчета с нови кадри. По седмичната задача - нищо, за пръв път да ме затрудни някое предизвикателство толкова. А, ако се помотая още малко, всички добри идеи ще се окажат заснети. Crossing Arms

Иска ми се да питам нещо - защо, при толкова препоръки да не се центрира по принцип, пак има много снимки, които явно се считат за добри и са признати от някакви авторитети, които са точно такива. Например тази "снимка на деня" на NG:
http://photography.nationalgeographic.com/photography/photo-of-the-day

Кое налага прилагането на правилото на златното сечение и кога е допустимо центриране, според вас (статии разни съм чела, но нещо не ме удовлетворяват напълно отговорите)?

# 203
  • София
За центрирането - аз го карам по усет. Струва ми се, че когато основния обект е голям (както в случая с пеперудата), центрирането е по-удачно от златното сечение.

# 204
Идеята е, че когато вече познаваш добре правилата, можеш и да ги нарушаваш. Вече си изградил усет за композиция и можеш да се довериш на усета си. Simple Smile В случая на тази пеперуда - центрирана е, ама не съвсем. Simple Smile Главата и (частта, на която първо се спира окото) е някъде в това златно сечение. Крилата и формата на цветето, дори крачето и пипалата са някакви водещи линии към главата и допълнително карат погледа да се спре там и за това снимката въздейства.
Това поне е моето виждане. Simple Smile

# 205
Иска ми се да питам нещо - защо, при толкова препоръки да не се центрира по принцип, пак има много снимки, които явно се считат за добри и са признати от някакви авторитети, които са точно такива. Например тази "снимка на деня" на NG:
http://photography.nationalgeographic.com/photography/photo-of-the-day

Кое налага прилагането на правилото на златното сечение и кога е допустимо центриране, според вас (статии разни съм чела, но нещо не ме удовлетворяват напълно отговорите)?

Снимката с пеперудата е всичко, но не и центрирана. Кадрирана е според златното сечение, като основният елемент е главата ѝ.

Симетрични композиции могат да стоят много добре центрирано.

Ето този автор постявя портретите си в центъра на кадъра, но забележете, че очите на хората пак са в горната третина (не са в абсолютния център на снимката) Тъй като са на средата на улицата, има симетрия от пътя, от сградите. За това са и въздействащи.
http://www.flickr.com/photos/petezelewski/8385365045/in/set-72157626385293791

# 206
  • Стара Загора

Снимката с пеперудата е всичко, но не и центрирана. Кадрирана е според златното сечение, като основният елемент е главата ѝ.

Точно.
Диване...абе Д600 ФФ ли е...? Аз съм в дълбоки размисли и страсти за смяна на тялото...Условието да купя ново тяло е изпълнено...та още се мотам Crazy Някой да иска Д90 с китов? Mr. Green

# 207
Това за центрирането и аз го забелязах.

Диване, фотографката, която ни показа преди извесно време и тя май доста центрира, но аз не мога да си отлепя погледа от снимките й.
http://caraleephotography.blogspot.com/

DSC_04771 by klepsiela, on Flickr

DSC_0461 by klepsiela, on Flickr

# 208
Точно.
Диване...абе Д600 ФФ ли е...? Аз съм в дълбоки размисли и страсти за смяна на тялото...Условието да купя ново тяло е изпълнено...та още се мотам Crazy Някой да иска Д90 с китов? Mr. Green

ФФ е, да. Аз съм много доволна, щом за втори път си го купих.  Joy Пак влязох в размисъл дали да не е д800, но няма смисъл. Така че, за втори път не съжалявам, че не предпочетох д800 пред д600.

Клепсиела, да, центрира и тя. На места не ми харесва центрирането, но в случая с бебетата в кофите и еднаквостта на студийния фон, не мисля, че би стояло добре бебето в единия край на снимката, а половината кадър да е празен. Общо взето, малко са ѝ снимките, които са центрирани и недобре кадрирани. В повечето случаи, смятам че е подходила правилно. Мнението ми разбира се в никой случай не е меродавно.

# 209
  • София
Здравейте, с малката бяхме за кратко в болница и пропуснах темата с шоколада. Опитах се да мина във фликъра и да  коментирам, но нещо не се получи  Mr. Green . Само дето ометох един шоколад  ooooh!
По новата тема ще се опитам да се включа, но покрай болните ми деца нещо хич нямам настроение и идеи.
Две снимки на цветя от мен  Wink

DSC_6367 by .:nellyli:., on Flickr

DSC_6383 by .:nellyli:., on Flickr

За центрирането - има снимки на които им отива главният обект да е в центъра, но това се случва рядко  Peace

Общи условия

Активация на акаунт