През ЮНИ моето тумбаче, ще е вече малко пеленаче!

• 26 935
  • 731
  •   1
Отговори
# 600
Добро утро!
За помощта: помощ е, ако е желана!  Peace
Аз бих се чувствала некомфортно, ако около мен са толкова хора. Визирам другата тема.
В началото бебето изисква най-малко грижи: само кърмене и смяна на пелените, нищо особено.
Къпане: две минути под чешмата, айде и е готово. Мъжът ми и без това ми помага за домакинската работа. То пък и една домакинска работа. Една прахосмукачка и прах. Салата сам може да си направи. Ние лятото сме почти и само на салати. Дори ми се сърди като сготвя нещо. Не виждам, какво биха ми помогнали двете баби, което ние с ММ не може да свършим сами.
Но си е съвсем друго да сме си заедно, да го разходим навън бебето, да погледаме заедно ТВ.
Майка ми и баща ми бяха отишли за месец при сестра ми в чужбина като роди и я питам, какво правите. Вика, какво да правим, седим и гледаме бебето, как спи!  Mr. Green

# 601
Моят мъж твърди че този "отпуск по бащинство" се изплащал като болничните на 90% от заплатата или от осигурителния праг ако е по-висока, предния път бил проверил и не си я беше ползвал и сега каза че няма да си я ползва, тъй като заплатата му е в пъти по голяма от осигурителния праг и дефакто ще изгубим страшно много пари така. Някой знае ли дали е вярно наистина?

Това е така изплащат се или 80% или 90% от максимално осигурителния праг при заплати над него. Единия от колегите ми беше много неприятно изненадан тъй като  не беше проучил въпроса преди година и нещо.

Относно помощта аз определено предпочитам първата седмица майка ми да  е около мен. А на таткото му казах че няма смисъл да остава в къщи и без това няма с какво да помогне. А вечер ще може да се радва на беба колкото си иска Simple Smile.

# 602
За помощта, много зависи ти какъв си (бързо изнервящ се или спокоен ..) и какви са ти помощниците (тихи или досадни..), така че при всеки е различно  Peace Идеята е, че ако си си преценил, че вместо отмяна, тези хора ще са ти в тежест, няма смисъл от тях  Simple Smile Моята майка би ми помагала страшно много, а и й имам доверие, само че тя има способността да е доста подробна и да си казва разни мнения на глас, вместо на ум, пък аз съответно се изнервям на мига   Close  А също толкова доверие имам и на човека до мен, и въпреки че и двамата опит в гледането на деца нямаме никакъв, предпочитам да си се справяме с повечето неща сами - няма да сме първите, нито последните. За мен колкото е важно времето, което бебчето прекарва с мен, толкова е и с таткото, и участието му във всичко (освен кърменето  Laughing ) би било много хубаво Simple Smile

# 603
  • Sofia
Вчера бяхме за последен преглед при кардиолога и близо 1 час се гони с бебока, че му беше обърнал гръб и не можеше да види хубаво сърце, клапи, кръвотоци и т.н. Ставах, лягах, разхождах се, но пак остана за днес да ходя пак да види последно и пъпната връв, че просто беше невъзможно  hahaha

За помощта - предполагам все ще се оправя с бебока, а таткото в началото очаквам да помага при къпането и да хвърля по едно око на бебока ако аз правя нещо друго. Пране, простиране, гладене, салата и т.н. са по 5-10 мин, чистенето малко повече. Иначе майка ми живее на 5 мин от нас и ако се налага ще я привиквам, но по-скоро и тя да зяпа бебока, защото за другите неща докато и обясня кое как къде (и да я проверя накрая  Mr. Green) и то все същото, а и последните години голяма паника е станала  Simple Smile За съвети имам около 10-15 приятелки с малки дечица и пресни спомени и мисля да ги ползвам, ако нещо се шашна (както и лекар разбира се);

Свекърите живеят в провинцията (сигурно и ние ще се експедираме натам за известно време лятото) и чопкат нещо по градините, имаме и разни дървета с плодове, така че смятам да затворим бурканчета през лятото - моркови, ябълки, дюли, круши и каквото друго има; миналата година си правихме чушки, домати, кисели краставички, компоти...

За таткото - май/юни му се очертават много натоварени и едва ли ще взима 15те дни, по-скоро ако може 1 седм отпуска докато се осъзная и аз, защото с бебето интересни занимания няма да има  Simple Smile

Последна редакция: ср, 10 апр 2013, 09:47 от krisskata

# 604
На мен в началото майка ми ще ми помага ,после татко ще помага.Свекървата няма да ива и затова сме се разбрали с ММ пък и аз директно и на тях съм казала че не са ми нужни защото отношенията ни не са особено добри.

# 605
  • София
А нашите баби са "бизнес" баби, има да се надяваме на помощ... Хубаво е да има кой да те отмени, когато пожелаеш, да имаш и 10 минути за себе си. Аз мисля да търся платена помощ, детгледачка, която да викам от време на време, тъкмо мога да си казвам всичките изисквания и да няма възражения  Mr. Green
Спомням си, че помощта от роднини ме напрягаше точно заради постоянните съвети, които ми дотягаха. Исках просто една тиха фея да дойде да ми измие чиниите, да ми изглади и т.н. И то не, че не съм имала време аз за това, просто бях доста изморена след раждането (макар и да не го осъзнавах) и всичко ми се струваше трудно и тежко.

С първото бебче си спомням бабата на мъжа ми как връхлетя и се опита да завре едно желязно левче в памперса на 3-дневното ми бебе- да му били здрави костите. Ние скочихме като убодени и тази жена като се разсърди, 6 месеца не я видяхме. И така си останахме без помощ и от нея. Ползвах само жената на брат по време на първите няколко къпания, че нещо се бях ошашкала да не му намокря пъпа, да не го простудя, да не се подхлъзне, да не объркам нещо...бързо ми мина.

Да сменя темата, вие имате ли линия негра? Аз нямам, чак се чудя защо така...8 месец станах, а първия път имах и стоя близо  година след това.

# 606
  • София
Здравейте.
За помоща - Като се роди първото ми дете беше 2,200 кг. Беше ме стах да го пипна направо. А най-лесно се оказа да я къпе татко и. Просто мъжките ръце са по-големи. Слага си я на едната ръка а с другата облива .... и така до ден днешен  Grinning. Сега дъщеря ми е на 3 годинки, а аз още не съм я къпала  Mr. Green (освен подмиване при нужда). Та се надявам и с малкото да се получи така  Sick Sick

# 607
Aди, относно бащинството - и аз знам, че се изплаща от НОИ и е нещо като болничен, т.е. процент от заплатата / осигурителния доход, така че във вашия случай наистина е по-добре таткото да си ходи на работа и после да има отпуска за моренцето Simple Smile. А пък за помощта, аз също разчитам адски много на майка ми, та дори и на свекървата, защото мама няма да може да ми помага повече от 2-3 седмици. Както казваш и ти, безценно е да има някой да ти сготви нещо, да ти приготви закуска и изобщо да е до теб за каквото и да е. Не че мъжът ми няма да е до мен, но и той след 2 седмици ще се върне на работа и оттам нататък...А и ако постоянно го карам да ми готви, да чисти и т.н., защото аз мога да съм много досадна и взискателна, ще започнат караници...докато на мама мога да и кажа каквото искам и тя ще го направи без дума да каже.
Канари, ти в коя болница си отседнала? Надявам се всичко да е наред  Praynig
Относно уреда на пара, този на Авент в момента е много намален в Айко (от 297 на 179 лв) и цената му се конкурира с амазонската (нормалната обаче, не намалената  Laughing) ...не мога да го намеря на сайта, но го има в брошурата им. Една приятелка сега захранва с такъв и е много доволна.
http://www.aiko-bg.com/adlists/01.04.2013/
Аз за себе си не мога от сега да се реша за такъв уред. Иначе и аз имам от металните джаджи, дето са за тенджере и готвене на пара, но досега не съм го ползвала. Хич ме няма в кухнята и изобщо незнам как ще се оправяме. Аз и за това най-много ще имам нужда от помощ, де...Свекървата е в София, така че ще е супер ако поне ни готви и праща от време на време. За сега се разбираме и се надявам да не се променят нещата Simple Smile

# 608
За помощта - ние сме в една къща с майката на моя приятел, която със сигурност ще помага поне с готвенето в първите дни, после заминава при сестра му. Нашите също са съвсем наблизо, така че предполагам, че и те ще искат да се навъртат. Аз съм близка и с баба си, на която казваме "тихата стъпка", надявам се тя също да може да помага, когато имам нужда. Няма да се налага някой да преспива у нас, всички са наблизо, така че няма да ми пречат. Ако пък ми дойде повече, няма да ги викам и така. Приятелят ми ще е при мен през цялото време, така че би трябвало да се справим. Иначе аз очаквам да ми помогнат с готвене и чистене, ако имам нужда, а не с грижите по бебето - него държа да си го поемем ние Simple Smile

# 609
Момичета, не мога да повярвам WOW: НОИ са ми превели освен за март, паричките дори за първите дни болничен на април (до 5-ти), тъй като такъв ми е периода на болничния от 7 март - 5 април...а сега сме 10-ти април. Е това е просто не мога да го повярвам Simple Smile))

# 610
Добро утро пупита сладки! Понеже ме зарибихте с тази количка Baby design lupo някоя мама може ли да ми помогне с намирането и в  Пловдив! Как може в такъв голям град да не мога да видя половината колички- ужас навсякъде чиполино и бертони ще повърна и то най ефтините им модели.
Другото което искам да споделя е че си накупих дрешки от H&M ма такива са ми сладурски и се оказа че в магазина има много повече избор отколкото в сайта! А това което най-много ме впечатли е, че на повечето дрешки има зелен етикет и пише 100% органичен памук, ето ви и малко примери:
http://www.hm.com/bg/product/05769?article=05769-F
http://www.hm.com/bg/product/07125?article=07125-A
http://www.hm.com/bg/product/05802?article=05802-A

# 611
За готвенето на пара- имам и уред, и от двойните тенджери с дупките....е няма такава гадост. Изобщо не ми допада вкуса на храната, правена на пара. Затова не мисля да давам и на детето ми такава, а ще взимам готови пюрета- има толкова разнообразни!

А за помощта- ще ми е нужна само за две седмици, когато няма да съм в БГ. През останалото време аз ще си гледкам бебка  Simple Smile

Дано всичко да е така, както си го представям...и да успея да се справя. Като ми е за първи път има много неизвестни и въпроси, но си мисля, че да си родител е генетично заложено на всеки, така че всички ще се справим и ще дадем най-доброто на малките съкровища Simple Smile

# 612
Да сменя темата, вие имате ли линия негра? Аз нямам, чак се чудя защо така...8 месец станах, а първия път имах и стоя близо  година след това.

Izvinqvam se za latinica,no vremenno nqmam kirilica.
mariana__m I az nqmah linea negra do sega,dnes zabelqzah syvsem leka jultenikava liniq,osven tova I malko leke mi se e poqvilo ili po-skoro lunichkite mi sa stanali poveche Crazy

# 613
Lili Pavlova за мебели можеш да видиш и тук : http://dibobg.com/ . Имат 2 магазина в София, този на Симеон като че ли е по-зареден. На мен много неща от там ми допаднаха. Но заради желанието на таткото за изцяло дървени легла (без пдч) и то букови, капарирахме легла в Дундьо ( но в сайта няма точно това - само в магазина ги имаше...). А за другите мебели избрахме гардеробче и скрин по каталог от Стефани стил. Ще ги поръчваме от Лабиринт по натам. Имат 1 месец срок за доставка.
Иначе  легълца има и във Вис Виталис, и в Малечко ( но там поне на мен цените ми дойдоха малко високи), и в бебешката част на Лабиринт.

# 614
  • София
За помощта явно си зависи от хората - свеки не мога да я понасям, но майка ми е ангел, толкова тиха и скромна жена, никога не се меси и не дава непоискани съвети, тъй като има много млади колежки ако чуе нещо интересно ми го споделя, но не натрапчиво, много пъти дори сам и били от полза идеите, които ми е давала. Баща ми е безработен от година и половина и за него мога да кажа че ми е най-голямата помощ на света, толкова се грижи за Алекс, изобщо двамата с майка ми си умират за него, от както съм се върнала на работа нямам един ден болничен или отпуска за болест на детето - баща ми е винаги насреща, оправя се перфектно с гледането на малкия, лекарства, инхалации и пр. когато бяхме на сватбено пътешествие майка и татко 3 седмици гледаха малчо въпреки че беше на 11м тогава. Един ден не е плакал за нас. А свеки за сметка на това един ден не е отишла да ги види, ама нейсе, нали не съм и аз детенце...Като дойде четвъртък и нашите ни се обаждат да питат дали искаме да излезем с мъжа ми петък вечер или събота да идем на кино а те да гледат Алекс. Абе златни са ми, незнам как бих се оправила без тяхна помощ (особено от както тръгнах на работа). Малкия също много ги обича, обича и да устава да спи у тях, чувства се много добре с тях, затова и може би адаптацията му в градината мина супер лесно, защото просто е свикнал с много хора и не е вързан за полата на мама. Някои хора отстрани като ме гледат сигурно си казват че съм лоша майка, но това е начина който съм избрала и нямам намерение да цепя басма на никого.

За шезлонгите преди време пак бях писала по темата и ще се повторя. Горещо препоръчвам този модел на Фишър Прайс:
ние имаме този:

Препоръчвам го защото има много позиции на гръбчето - става за новородено (като на втората снимка), после може да се повдигне малко за 6м бебе ( на първата снимка вляво) или да се направи на столче за деца до 18кг (моят син е на 2,8г и е 12кг в момента и исгурно още година ще го ползваме). Има положение на краката да се застопори или пък да е като люлеещ стол, има и вибрация. Не е музикален. Има и играчки, които са много полезни към 4-5 месец, когато бебето трябва да се научи да се протяга и да хваща разни предмети. На нас ни беше много полезен също така и на плажа - лесно се сгъва и е лек, малчо си лежеше на него под чадъра. Ползвах го и за захранването на малчо, когато още нямахме столче за хранене.
Скрит текст:
Иначе имаме и люлката на ФП, аз я боготворя, защото това беше най-лесния за мен начин да го приспя или да го накарам да спре да плаче, може да се люлее напреда назад или настрани

Активни гиманстики имаме две, но тази на ФП най-ми харесва :

Ето това му беше другото любимо забавление (но след 5 месец като започна да сяда, като се залепи килимчето отгоре може и за мъничко бебе да се ползва):

И разбира се най-голямото забавление на света - бънджито (прекарваше в него по 1 час)

Хаха както виждате, колеми сме маниаци на ФП.

Последна редакция: ср, 10 апр 2013, 11:13 от adelina_bg

Общи условия

Активация на акаунт