Пости 2013 - 2 тема

• 68 487
  • 740
  •   1
Отговори
# 135
Вчера за пръв път варих и просо. У дома всички много го харесаха и го оприличиха на качамак Laughing

Това с просото ме заинтригува. Как точно го приготвяш?
За качамака знам, че не върви без много мазнина и сирене Laughing. Затова през пости рядко го приготвям.

# 136
Извинявайте пак с моя хумус- но вярно ли нахутът се накисва за 14 часа и после се вари минимум 1?Е, то месо да беше, по-бързо щеше да се свари Thinking

# 137
Извинявайте пак с моя хумус- но вярно ли нахутът се накисва за 14 часа и после се вари минимум 1?Е, то месо да беше, по-бързо щеше да се свари Thinking

Досега съм ползвала само гръцки нахут - набъбва много и се сварява много бързо - има-няма час, час и половина. Колкото до накисването - кисна го по-малко и мисля, че 6 часа са му достатъчни.

И да споделя резултатите от днешните ми катми.
Получиха се доста добре, с изключение на първата, която пое всичката мазнина - а бях сложила доста Laughing. Иначе противно на очакванията ми не станаха сухи и твърди, а бяха еластични и мекички.

Ако забелязвате говоря в минало време - изядоха се всичките Embarassed.

# 138
  • София

Значи то сигурно си зависи от нахута. Аз понякога като го накисна по продъжително той става по-светло жълт и буквално го сплесквам с пръсти. Та при тази ситуация не му трябва много варене. Слушал съм, че в тенджера под налягане се сварявал по-бързо, а да напомня, че има и готов сварен нахут в консерва (или в буркан).

# 139
Благодаря много!

# 140
Цитат
simpatikonia
Вмъкни Цитат
Цитат на: katelinka в Съб., 13 Апр. 2013, 16:12
Вчера за пръв път варих и просо. У дома всички много го харесаха и го оприличиха на качамак

Това с просото ме заинтригува. Как точно го приготвяш?
За качамака знам, че не върви без много мазнина и сирене . Затова през пости рядко го приготвям.

Ами първо сложих 3 чаши вода да заврят, след това сипах 1 чаша белено просо. Бърках докато се вари, за да не загори. Опитах като поизвря водата и ми се видя сурово, досипах на око още вода и пак варих, така 2-3 пъти досипвах вода. Като го дръпнах от огъня му сипах зехтин. После с голямата щерка го опитахме последователно с червен пипер, с шарена сол и със захар накрая. И по трите начина ни хареса. Сутринта мъжът ми го опита останалия само със зехтин и също много го хареса.

Да се оплача. Бях решила да правя крем нишесте със соево мляко. Купих си сухо соево мляко, а то се оказа, че в него има натриев казеинат, т.е. не е постно  Sad

# 141
  • В царството на игрите:)
Извинете ама какво е натриев казеинат newsm78 Това ми прилича на нещо от Менделеевата таблица, но не и на животински продукт Mr. Green

# 142
  • София
Извинете ама какво е натриев казеинат newsm78 Това ми прилича на нещо от Менделеевата таблица, но не и на животински продукт Mr. Green
И не е животински продукт. Прословутия Е469. Едни твърдят, че бил безвреден, други пък обратно и т.н.

# 143
  • В царството на игрите:)
И не е животински продукт. Прословутия Е469. Едни твърдят, че бил безвреден, други пък обратно и т.н.
Ох, олекна ми Mr. Green За първи път го чувам, щото нямам навика да чета съдържанията до последната буква, но сигурно съм го хапвала...НЕма начин Mr. Green

# 144
  • Sofia
Simpatikonia,
С каква мазнина ги прави катмите?

Днес направих една невероятно вкусна тайландска супа със скариди, кокосово мляко и джинджифил - леко пикантна и доста насищаща , утре ще сложа снимка.

# 145
Ох, олекна ми Mr. Green За първи път го чувам, щото нямам навика да чета съдържанията до последната буква, но сигурно съм го хапвала...НЕма начин Mr. Green

Не бързай да се успокояваш  Mr. Green, натриевият казеинат Е животински продукт. Казеинът е основния млечен белтък и ако млякото се дехидратира и обезмасли 80% от това, което остава, е казеин. Мисля, че има и други Е-та, които се произвеждат от животински продукти.

А за катми аз съм писала и друг път моята рецепта - брашно, сол и газирана вода. Стават си също като стандартните, не ми се е случвало някой да разпознае, че са без яйца и мляко. За мазнина ползвам маргарин, но може и с олио.

# 146
Simpatikonia,
С каква мазнина ги прави катмите?

С обикновено олио, но предполагам с растителен маргарин щяха да станат по-ароматни. Аз принципно не ползвам маргарин.

Варианта на Царицата-майка може да го пробвам следващия път, за да знам кой вариант е по-вкусен. Катмите са си катми, но и сладкото е важно - моето беше от горски плодове Laughing

# 147
  • София
...
Не бързай да се успокояваш  Mr. Green, натриевият казеинат Е животински продукт. Казеинът е основния млечен белтък и ако млякото се дехидратира и обезмасли 80% от това, което остава, е казеин. Мисля, че има и други Е-та, които се произвеждат от животински продукти.

И после как го правят на натриев.  newsm12

# 148
Прочетох за натриевия казеинат и това, което успях да разбера е, че определено е млечен продукт, а също и опасен алерген, заедно с млечните протеини.

Хубавото на постите е, че някак неусетно привикваме да се храним с прости храни, да избягваме готовите и полу-готови продукти, както и консервите. Не е зле да продължим в този стил и занапред.

Като прибавам и това колко интересни и разнообразни веган-рецепти има по сайтовете, особено тези за суровоядство, направо се чудя защо ми е да ям разни имитиращи храни, пълни с Е-та и всякакви други "боклуци".

Вече започнах да си пека домашен хляб с квас и смятам сериозно да огранича храните  с мая, предвид колко е вредна и какви болести причинява.
Само напишете в Гугъл "вредата от маята" и ще намерите една твърде любопитна статия за нея.

Съвсем не е случайно, че сме толкова болна нация. Ако държавата не затегне контрола върху качеството на храните и особено на тези за деца, този проблем още повече ще се задълбочи newsm78.

# 149
...

И после как го правят на натриев.  newsm12

Дали казеинатът е натриев, калиев или някакъв друг зависи от химичната реакция, която се използва за очистването на млечния протеин. Казеинът не е извлечен и после да го правят на натриев, а използват натрия, за да извлекат казеина, да се свърже с него и да може да се ползва самостоятелно.

Последна редакция: нд, 14 апр 2013, 16:05 от Царицата-майка

Общи условия

Активация на акаунт