Пости 2013 - 2 тема

• 68 765
  • 740
  •   1
Отговори
# 360
 milimi, моли се Бог да те упъти в търсенето ти към правилния за теб духовник, защото по Неговите думи Той не желае смъртта на грешника, но да се отвърне от пътищата и да се покае. Бог помага винаги, когато желаем да изпълним волята Му. Когато намериш твоя духовник, ще видиш, че той ще бъде за теб като скъп човек и някои от притесненията ти, които сега имаш, ще изчезнат.
Не знам дали съм права в съжденията си, нека и другите споделят, моят отец е в манастир и струва ми се някак по-спокойно и без бързане ме е приемал, винаги съм възприемала, че в църквата трябва по по-бързата процедура да се изповядваш, шумно е, хора, свещеникът бърза, тъй като много неща има да свърши, не че в манстира делата са по-малко, но се е случвало и до 1 сутринта отецът да изповядва, а моята изповед е продължавала 2-3 часа. С това се извинявам, ако съм концентрирала вниманието много върху мен, искаше ми се да бъда полезна, нека другите да споделят наблюдения и мисли : ).

# 361
  • Най-накрая на безкрая
Здравейте, момичета!
Тази година постя съвсем стриктно и бих искала да питам нещо извън темата - знаете ли дали има връзка между постенето и месечния цикъл. в смисъл дали може да закъснее или да дойде по-рано, да намалее или да е по-обилен?

# 362
  • ул. "Мечтание"
Здравейте, момичета!
Тази година постя съвсем стриктно и бих искала да питам нещо извън темата - знаете ли дали има връзка между постенето и месечния цикъл. в смисъл дали може да закъснее или да дойде по-рано, да намалее или да е по-обилен?

Възможно е при всякаква промяна на хранителния режим да има промени в цикъла.  Peace

# 363
milimi, и аз бих те посъветвала да ходиш за изповед във време когато няма много хора. Когато има 50 човека на опашка, няма как отеца да отдели по 2 часа за всеки, отделно човек се изнервя от чакането (или поне аз). Намери си свещеник на когото чувстваш, че може да се довериш напълно. Може да ходиш при него и при други поводи - например за молитва или ако има нещо, което те притеснява в житейски план да поговорите (това е добре да става извън изповедта, когато се говори за греховете). Така постепенно ще почнеш да чувстваш изповедникът като баща и притеснението ти ще отпадне.

Цитат
знаете ли дали има връзка между постенето и месечния цикъл. в смисъл дали може да закъснее или да дойде по-рано, да намалее или да е по-обилен?
Да, може, но е по-добре да се консултираш с лекар, за да е сигурно че всичко е наред.

# 364
Здравейте, момичета!

Не мисля, че може да има някаква връзка, освен ако не провеждаш някакъв супер изтощителен пост, граничещ с глад. Надявам се под "стриктен пост" да не разбираш тъкмо това Laughing.
Ако гладуваш по-драстично, поради рязкото отслабване на тегло, цикълът ти наистина може да претърпи промяна или дори да спре.

Чувала съм за такива случаи, при които цикълът спира именно поради срив на организма от драстично отслабване. В този случай организмът на жената включва защитния си механизъм - първо се стреми да се погрижи за себе си, а за по-късен етап оставя възможността да дарява живот.

А може причината да не е само гладуването от поста? Може да си подложена и на друг вид стрес, който също да отключи този механизъм ...

Скоро ще можеш да провериш коя е причината и по принципа на изключването - постът свършва след броени дни Hug.

# 365
Герда, при мен месечният цикъл се влияе обикновено положително по време на пост, дори въобще не го усещам толкова понеже не усещам никакви от обичайните болки, неудобства и т.н. и да, обикновено намалява. Давам си сметка обаче, че предишните пъти за разлика от сега съм се хранила по-добре и здравословно, защото тази година ям доста вредни неща и съответно не се и чувствам точно така.

Бих искала да ви попитам кои от вас днес ще постят без храна и вода?
Направих малко кофти експеримент с тялото си - дадох кръв на Цветница, както направих и миналата година и си се чувствах супер след това, но този път се чувствам не много добре и ми е мъчно, защото имам чувството, че няма да успея да не пия вода днес, а наистина ми се искаше да съпричаствам с Господните мъки днес  Sad.

# 366
liese, това че си дарила кръв е много хубаво.
Обикновено след кръводаряване се полага почивка и силна храна, за да може човек да се възстанови от кръвозагубата. Хубаво е и желанието ти да спазиш пълния пост днес, но прави го разумно. Особено липсата на вода е голямо изпитание за организъм, който е бил лишен от значително количество кръв (натоварва се много сърцето, а от липсата на вода страдат и други органи и системи). Моят съвет е да не се пресилваш неразумно. Типикът разрешава хляб и вода за болни и немощни, а ти определено спадаш към тях в настоящия момент. Мисля, че никой няма да те упрекне в неспазване на пълния пост, най-малко Господ, Който е милостив и човеколюбив много повече от нас.

Аз винаги съобразявам степента на поста с това каква дейност извъшвам и съответно с умората на тялото. Например вчера ми беше много изтощителен работен ден и вечерта се постарах да хапна повечко и по-силна храна (с олио). А сега се надявам да съумея да спазя пълния пост до 15.00 часа. След това ще се подкрепя с храна и вода, защото иначе няма да мога да издържа дългото вечерно богослужение, а много искам да участвам.

Мисля, че всеки добре познава тялото си и силите си, за да прецени кое му е възможно и кое - не. Постът не е експеримент, нито е за наказание или изтъкване. Затова и никой не би трябвало да е съдия на другия - как пости или защо не пости. Каквото правим, го правим за Бога и пред Бога - а от евангелските притчи знаем, че Той приема усилията на всички с еднаква любов.

# 367
simpatikonia, първо да кажа - страхотни яйца! Не знам дали са твоите, но са много красиви! Нашите яйца ще останат за утре.
А по въпроса, който зададох, благодаря ти за съвета; права си и съм съгласна с теб за всички неща, които пишеш, просто все ми се струва, че излишно се суетя и глезя за някакви неща и вероятно наистина е така, но може би в този случай е по-добре да се погрижа за тялото си благоразумно. Не прецених правилно себе си, трябваше просто да даря кръв след постите. Благодаря ти още веднъж и добър ден на теб и на всички други!

# 368
герда,на мен този месец ми закъсня цикъла с 5 дни.отдавам го на поста.
лиесе,аз днес за първи път се подлагам на пълно въздържание от хляб и вода.дано успея.вкъщи съм си цял ден.има ли други,които ще го спазят
Да ви питам,кога се взима причастието.Утре вечер,т.е.през нощта към 2ч.когато свърши литургията,нали.А днес е опелото в 18ч.
п.с.извинете ме за пунктуационните грешки,но пиша с екранна клавиетура.

# 369
Яйцата не са мои Laughing. Още не съм ги боядисала. Обикновено го правя на Велика събота - по-близко е до празника, а настроението вече е пасхално и по-подходящо за този вид дейност.

А ти не се упреквай напразно и не съжалявай за доброто, което си направила, както и за момента, в който си го направила.  Няма случайни неща, а и трябва да вярваш, че твоят жест е бил нужен някому. Кръводаряването е милосърдие.

Аз не съм дарявала кръв (по причина, че тежа под изискваните 55 кг и имам ниско кръвно, което е противопоказание за кръводаряване) - но поради естеството на работата ми всеки ден се срещам с хора, които имат нужда от преливане на кръв. Мисля, че рутината все още не ме е победила, защото всеки път си мисля кой ли човек е дарил кръвта си, която преливаме. И от уважение към него се старая да ценя всяка капка кръв и да не допускам да се пропилява напразно.

# 370
  • София
 Здравейте. Аз засега не съм приемала нито храна, нито вода, но ще пътуваме с колата и сигурно скоро ще започна да приемам вода, поне..а ако ми призлее повече и плодове, ядки. Всеки според възможностите:)

# 371
*Elle*, приятен и лек път! Simple Smile

simpatikonia, много хубави неща си написала и знам, че никак не е лесно човек да помни Бога и ближните си в ежедневните си дела, тежко е, но всичко хубаво се постига и запазва трудно Simple Smile.

И ние боядисваме в събота яйцата заради настроението от предстоящия празник. От темата за Великденската трапеза видях и споделям ей този линк, има някои доста добри идеи (като тази с изолирбанда - http://www.bystephanielynn.com/2011/04/50-easter-egg-ideas-and-i … ating-crafts.html.

# 372
Здравейте!
Ние с голямото ни момиче боядисахме яйцата вчера, а утре живот и здраве ще месим козунаците. На 01.05. правих строго постни мъфини, защото баба имаше рожден ден. Като олиото го замених със сусамов тахан. Станаха много вкусни, но имаше проблем... бяха много малко на брой и нямаше за всеки възможност да си вземе поне 2 Laughing

# 373
Последната ми постна манджа за утре ще бъде червена леща с праз, червен пипер, сол и малко канела за вкус. Пробвайте я, става много вкусна. Сварява се бързо и не изисква никакви усилия, затова я избрах за финала Laughing.

Пожелавам на всички ви много хубави мигове в очакване на светлото Христово Възкресение!
Надявам се да споделим заедно радостта си и навръх празника!

Следващият ни пост ще е чак през август, но се надявам да пишем в темата и през останалото време. Лично аз не успях да експериментирам всички постни рецепти, които бях предвидила - новите неща изискват специална нагласа, а аз не винаги я имах.

Мисля си след празниците и с настъпване на лятото да наблегна на суровите храни.
Знам, че във форума има доста теми, които включват постното хранене - вегетарианство, суровоядство, но нашата тема е нещо повече, затова ще си остане за мен любима и предпочитана. Мисля да споделям всичко интресно, което открия там - предполагам, че ще бъде полезно и за вас.

Весели празници от мен! Hug

# 374
  • София
Да споделя с вас, имах голямо желание днес да не ям нищо поне до следобед, но още сутринта започнах с фалстарт. В работата в един момент забравих и по навик пийнах глътка вода. Приех, че е неволно. Но когато се прибрах към 11.30ч., от жегата и дългото ходене от метрото до нас, просто ми причерняваше пред очите и изпих чаша вода. След час- два хапнах и хляб с чубрица, защото ни предстоеше водене на децата на лекар... И въобще не съм доволна от себе си. По стечение на обстоятелствата тази седмица ми беше най- тежка по отношение на работата от доста време насам и физически не се чувствам добре. Вчера се причастих и не можах да издържа до края на маслосвета, стана ми лошо.  Мисля през някоя от следващите недели да отида отново на изповед и причастие. Не ми е леко на душата както друг път  Cry Щастлива съм поне, че с децата и мъжа ми отидохме в църквата да се поклоним на миличкия Иисус Христос, да целунем плащеницата, Кръста и Евангелието.

Последна редакция: сб, 04 май 2013, 19:33 от Надето :)

Общи условия

Активация на акаунт