Пости 2013 - 2 тема

• 68 469
  • 740
  •   1
Отговори
# 525
simpatikonia, много хубави идеи от линковете. Изобщо никога нямаше да ми дойде на ум, че патладжана може да се консумира само маринован.  Hug
Ще гледам да пробвам, но като излезе нашенския по пазара.
Аз много идеи за консервиране не мога да дам. За зимнина правя само печени пипер, патладжан, люти чушлета, домати (салца) и лютеница. Тази година даже не я и ядохме лютенацата много. Така че ще следя с интерес.
Чудех се по-скоро къде да потърся информация как правилно да суша плодове - имам кайсия и смокиня в двора и са народили плод.
И да те питам за домашната юфка - ти ли си я правиш, или си я купуваш готова? Ако я правиш може ли рецепта Simple Smile?

Фава не съм пробвала, но ме заинтригувахте, обичаме всякакви бобови в къщи и ще е интересно да я сготвя.

За днес - салатка от краставици и картофи. В тези жеги усещам глад, но и почти не ми се яде ...

# 526
  • Sofia
Вчера правих тази невероятно вкусна супа от сайта на Бианка:
http://vkusnosbety.blogspot.com/2013/01/chili-red-lentil-soup-wi … potatoes-and.html

само чилито пропуснах  Sick

# 527
Аз отдавна не съм се включвала тук. Но откакто времето се затопли го караме основно на салати и много много не се готви у дома. Днес съм решила, да сготвя един постен зелен боб с картофи (мъжът ми не го обича без картофи).
А от зимнината най-много затваряме компоти и пека чушки за фризера и бланширам карфиол.

# 528
Жени, домашната юфка я купувам готова. Дори напоследък я открих на пазара и във вариант от пълнозърнесто брашно. Има много видове. Важното е да е без яйце (за да може да се хапва и в постни дни).

Другата седмица не се пости, но въпреки това ми се иска да премина на по-лек режим - с повече салати и сурови плодове и зеленчуци.
Разбира се, хубаво е, че и сиренцето няма да липсва на масата, а ще го има всеки ден .... ехееееееееее супер Hug
Месото може вече и съвсем да го изключим. Поне до есента.
(Само да не ме обвините в подстрекателство към вегетарианство Laughing. Ще видим дали и аз самата ще съумея да осъществя това добро намерение)

# 529
Държа да напомня,но по-с големи букви , някой да не се мине Laughing

ДРУГАТА СЕДМИЦА НЕ СЕ ПОСТИ В СРЯДА И ПЕТЪК cheers

# 530
  • София
 Оо, благодаря ви! Аз днес си започнах постно със зелен фасул. Но се чудя дали да не продължа така, защото не постих предишната седмица в сряда и петък. Дано ми прости Господ. Бяхме на море и реших, че ще ми е трудно там да постя. Правила съм го, но трябваше да давам обяснения на всички. Да не говорим, че е по- трудно човек да си намери нещо постничко, освен пържени картофи и салата. Оправдания много, но ми тежи, че не попитах свещеник за това.

# 531
  • София
Мисля, че преди време коментирахме ядковото мляко. Тук е описано как се прави, но има и много полезна информация за ядките и интересни идеи. Накрая ето и още една различна рецепта за постни палачинки. Авторката на блога има още много интересни рецепти. Обръщам внимание само на тях, защото другите нейни публикации са доста далеч от православието.

# 532
Наде, благодаря, наистина интересни идеи Hug

# 533
Надето Simple Smile, надникнах и аз в този блог.
Има много интересни сурови, сладки и солени рецепти. Във всеки случай ще прегледам по-подробно кулинарната му част.

# 534
  • София

Фава е гръцкия еквивалент на хумуса, прави се с нахут и зеленчуци.
Не съм чувала да е отделна култура, но знам ли...

Отделна култура е, прилича на жълтата леща. На вкус обаче е различна. За мен е нещо средно между червената леща и грах. Оригиналната фава е от остров Санторини. Аз я купувам от Гърция, но и тук я има по специфичните магазини, но не съм я пробвала да видя как е като качество.

Приготвя се обикновено по сходен начин - http://brazilka.blogspot.com/2012/03/blog-post.html

Сервира се със зехтин и червен лук. Както съответната рецепта, е подходяща и за дните на строг пост без олио, като се пропусне зехтина.

Много , много обичам фава . Така и не разбрах от къде тук в България мога да си го купя. Как го кръщават по специфичните магазини ,моля. ?

Начина на приготвяне който аз знам е, вари се да омекне , после се притрива да стане на пюре. Сервира се топла полята с малко зехтин . Знам че е нещо като жълта леща, така и не го намерих на вид да ми прилича в диетичните магазини.

brazilka моля те да ми споделиш как си го правиш пестото . Веднъж и аз пробвах , но май не ми се получи много.

Пак си се казва фава  Peace

Пестото е въпрос на нагаждане по твой вкус. Ето примерна рецепта - босилеково песто, но експериментирай с пропорциите. По същия начин може да се направи и с други зелени подправки.

# 535
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
Видях, че от другата седмица почват Богородичните пости и пак ще ви следя

# 536
Да, крайно време е да се активизира малко темичката.

Голямо разпускане имаше това лято, заради липсващия Петров пост, но съвсем скоро ще затегнем редиците Hug.

# 537
  • Popovo
Да се включа и аз с едно предложение. У ас на мода е тази салата . Оригиналната рецепта е на Labrex  от този форум и много й благодаря.

# 538
Отдавна й се каня на тази салата, но до момента не съм я пробвала. Виждам, че отзивите са добри, така че при първа възможност ще я приготвя и аз.

# 539
Благодаря  brazilka . Аз пестото го правих по рецепта от бурканчетата , със сирене гуада, кашу и фъстъчено олио . и освен , че излезна много скъпо и не си струваше труда , не стана и много вкусно . Тази рецепта ще я пробвам.

Общи условия

Активация на акаунт