Пости 2013 - 2 тема

• 68 425
  • 740
  •   1
Отговори
# 540
От другата седмица започвам да ви следя отново - заради Богородичните пости, които всяка година правя.

# 541
Записвам се при вас, живот и здраве искам да направя Богородичните пости.

# 542
Ей, дано живне темичката. Ама то лятото си е така - повече на зелении и плодове караме.
Аз се надявам през целия Богородичен пост и без олио да постя. Да видим до де ще го докарам ...

# 543
Да се запиша и аз  Hug 
Нали се разрешава олио през целия пост? А как стоят нещата с другите растителни мазнини - зехтин, кокосово масло?

# 544
По строгост Богородичният пост се нарежда след Великия пост.

Според Типика на Православната Църква този пост е обикновен, т.е. с олио, като на Преображение Господне се позволява и риба и вино. Това повелява канонът, а останалото е въпрос на личен подвиг и благословение на духовника. Сезонът ни позволява да бъдем и по-строги в храната - зеленчуците и плодовете са в изобилие, а и мнозина са желаещите да почетат Божията Майка с по-строг пост. Всеки има избор да постъпи, както желае. Все пак това е личен подвиг - Църквата ни поставя някакви рамки, а ние трябва да ги изпълним със съдържание Hug.

# 545
  • София
Ето ме и мен Grinning Пътувания, почивки, всичко приключи и от днес и аз съм на линия до септември Grinning Ще кача рецептите от последните няколко страница, че съм пропуснала малко Peace

Тази година Богородичният пост е с ден повече, защото 31 ви август е сряда. Утре обаче си се разрешава риба Peace

# 546
brazilka, радваме се, че си тук  Hug

Заредила съм се с варива, които напоследък все по-рядко приготвям - нахут, маслен боб (от кутия), леща, замразен грах... Останалото ще е зеленчуци и плодове, които в този сезон са в изобилие.
Картофките и ориза мисля да ги забравя за известно време Laughing.

В интерес на истината мога да прекарам и цяла седмица само на печена царевица и диня  Laughing - това са ми най-любимите неща в жегите. И тъкмо сега им е сезона.

Вие какво смятате да готвите през поста?

# 547
Здравей, brazilka, радвам се да те видя!

Вие какво смятате да готвите през поста?

Аз се нядавям нищо Laughing. В жегите си ме влече прясното зеле с повечко домати (обичам кисели храни), та не зная дали и на това няма да откарам поста.
Другото, което ще готвя за домочадието не е за тази тема Simple Smile.

# 548
Тази година Богородичният пост е с ден повече, защото 31 ви август е сряда. Утре обаче си се разрешава риба Peace
Не че е проблем да е от утре, но понеже четох че е от 1 август, та утре вечер съм на рожден ден, да се ориентирам, за хапването. Искам да го направя както трябва, надявам се до край, с изповед и причастие, та затова ми е въпроса.

# 549
*Звездичката*, сряда си е постен ден, разрешават се риба, хайвер и мекотели. Последните можеш и през целия пост да си ги ядеш - те са постна храна според Типика. Ако все пак си притеснена за утре (да не обидиш домакините, не за друго), говори с изповедника си, той ще те посъветва как да постъпиш Simple Smile.

Аз от миналата година запомних, че 01.08 е знаменателна дата не само в моето семейство Laughing. Тази година съм твърдо решена да отида на рождения ден на свекърва ми с подарък диня. И да си я изям  Mr. Green. В нейна чест, разбира се.

# 550
Жени, благодаря за отговора Hug Тъй като нямам възможност да отида до църквата утре...вероятно ще си го започна от утре, дето ще го мисля.

# 551
  • София
Здравейте и от мен Simple Smile Днес мисля да хапнем рибка, картофи и броколи. За следващите дни съм взела два броя авокадо за едно гуакамоле. Нататък- каквото Бог дал.

# 552
Здравейте и от мен! И аз не съм писала отдавна, защото попътувахме насам-натам.
Пожелавам леки и спасителни пости на всички ни!
Сега изобилието от плодове и зеленчуци е много голямо и в тези жеги май основно ще си караме на салатки.
Много ми хареса на вид и мисля да пробвам салатата от тиквички на Zhabche

# 553
За началото на поста приготвям леща, пържени патладжани (от тях правя сандвичи, които си нося на работа за закуско-обяда в 11 Laughing).
А сега съм на салатка от зеле и филийка с хайвер.

# 554
  • София
Аз днес стартирах с нещо тривиално, но исках да отбия номера за всички с един куршум и направих картофена крем супа, че трябваше да готвя и без това супа за детето Joy За вечеря се чудя дали да не вземем риба, ама още го умувам (не че има за кога Crazy)

Жени, правилно си запомнила Crazy Друг път ги черпя на заговезни, но днес няма как, та докато съм на гръцка вълна мисля да почерпя домочадието с калмари. Все още не съм решила в нас или на заведение.

Общи условия

Активация на акаунт